Kalkomanie Pheon Models do polskich samolotów

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Kalkomanie Pheon Models do polskich samolotów

Postprzez PrzemoL » poniedziałek, 20 września 2010, 22:10

Być może niektórzy pamiętają wątek nt. kalkomanii firmy Pheon Models do modelu Sopwith Pup, o których kiedyś z zachwytem tu pisałem. Ten mój zachwyt produktami w/w firmy nie słabnie. Ostatnio kontaktowałem się z jej szefem Rowanem Broadbentem i wyraził on zainteresowanie przygotowaniem zestawu z kalkomaniami do samolotów pochodzących z 1 wojny światowej użytkowanych w lotnictwie polskim po wojnie. Z racji dosyć niszowego tematu ma on obawy o zbyt i dosyć oczywistym jest, że największe szanse na klientów widzi w Polsce. Poprosił mnie, abym w jego imieniu zbadał, czy byłoby u nas zainteresowanie takim tematem. Poniżej zamieszczam tłumaczenie jego maila.

Gdybym miał przygotować zestaw do samolotów powojennych w Polsce byłby to zestaw z większą liczbą typów samolotów, co pewnie spowodowałoby wzrost kosztów - przygotowałbym po 50 zestawów w skalach 1/48 i 1/72. Jeśli udałoby się to wykonać w nie więcej niż 4 kolorach, to cena byłaby ok 15GBP za zestaw formatu A4 do skali 1/48 i ok. 12GBP za 1/72. Jeśli zebrałbym po 30 wstępnych zamówień w obu skalach podjąłbym się tego. Zestaw obejmowałby różne typy samolotów, ale bez przygotowywania nowych rysunków (planów). Na dziś mam przygotowane rysunki (plany) do: Nieuport, Oeffag DIII, Sopwith Camel, Dolphin, SPAD VII i XIII, Bristol Fighter, Fokker DVII, Hannover Cl III, tak więc brakowałoby jeszcze E.V, Ansaldo i dwumiejscowych, jak np. LVG CVI i Albatros C.III. Te brakujące kiedyś i tak będę chciał przygotować, więc nie ma tu problemu.
Jest jeszcze jedna możliwość do rozważenia. Gdyby znalazł się ktoś (lub grupa osób), kto chciałby zakupić i rozprowadzić w Polsce po 30 zestawów w każdej skali, to mógłbym zaproponować obniżoną cenę - ok. 10GBP za 1/48 i ok. 7GBP za 1/72 plus przesyłka. Warunkiem byłoby rozprowadzenie WYŁĄCZNIE w Polsce. W takiej sytuacji zwróciłby mi się sam koszt produkcji bez kosztów przygotowania projektu kalkomanii i instrukcji. Mimo to byłoby to dla mnie wiele warte, gdybym mógł zobaczyć piękne modele z naszymi kalkomaniami wykonane przez utalentowanych polskich modelarzy. Być może w takiej sytuacji ktoś chciałby również przygotować instrukcję w języku polskim.

Tyle Rowan. Z mojej strony, zupełnie bezinteresownie, chciałbym wszystkich zachęcić do rozważenia możliwości kupna takich kalkomanii. Ich jakość jest absolutnie niezwykła. Są przygotowywane z niezwykła starannością pod względem i merytorycznym, i technicznym. Same kalki nie mają śladów przesunięć kolorów, nośnik jest cienki i znika sam lub z lekką pomocą zmiękczaczy, kładą się niemal same. Instrukcje w każdym z zestawów to kilkunastostronicowe książeczki z: opisem samolotu (historia i malowanie), szczegółowymi opisami prezentowanych egzemplarzy, opisami dostępnych zestawów z modelami w danej skali, poradami dot. techniki nakładania kalkomanii. Do tego dochodzi kilka kart kredowego papieru z pięknymi kolorowymi profilami i rzutami wszystkich prezentowanych egzemplarzy. Ewentualnych chętnych proszę o zupełnie wstępne deklaracje, najlepiej na maila (przemyslaw.litewka@gmail.com). Jeśli ktoś chciałby więcej informacji, to pytania można albo przeze mnie, albo bezpośrednio do Rowana, po angielsku na adres (pheon.models@hotmail.co.uk). Również, jeśli znalazłby się ktoś zainteresowany rozprowadzaniem tych kalkomanii, to proszę o kontakt.

Dla nieznających produktów Rowana:
1) link do jego oferty: http://www.britmodeller.com/forums/inde ... wforum=227
2) moje modele z jego kalkami:
pwm/index.php/galerie/lotnictwo/category/13-sopwith-pup-1-72-przemol
http://www.modelarstworedukcyjne.pl/ind ... cle&id=153
Namarie...
PrzemoL

Reklama

Re: Kalkomanie Pheon Models do polskich samolotów

Postprzez Jostein » wtorek, 21 września 2010, 14:46

Mimo ceny przebijającej sufit byłbym zainteresowany.
Jostein

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » wtorek, 21 września 2010, 14:49

PrzemoL napisał(a):dosyć oczywistym jest, że największe szanse na klientów widzi w Polsce.

Ale bzdura..
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Grzegorz2107 » wtorek, 21 września 2010, 14:56

Jostein napisał(a):Mimo ceny przebijającej sufit byłbym zainteresowany.

Jego produkcje wyglądają na rzeczywiście świetne, więc ma we mnie klienta na zestaw w 1/48.
Grzegorz2107

Postprzez PrzemoL » wtorek, 21 września 2010, 15:08

Dziękuję za merytoryczne odpowiedzi. Za niemerytoryczne - nie dziękuję.

Aktualny stan zainteresowania - 3 osoby 1/48 i 2 osoby 1/72.
Namarie...
PrzemoL

Postprzez Mecenas » wtorek, 21 września 2010, 15:39

Ja sam bym się poważnie zastanowił nad zestawem w 48-ce, 10GBP na arkusz kalkomanii formatu A4 robiony na zamówienie wypełniony w 100% znakami do polskich maszyn to wcale nie jest oszałamiająca kwota...

Edit: tak sobie jeszcze dumam na temat kosztów. 30zestawów po 10GBP = 300GBP plus 30x7GBP=210 daje razem 510GBP za obydwie skale. Przy dzisiejszym kursie GBP/PLN=4,6825 mamy koszt całkowity 2388za sam wydruk. PP dajmy jeszcze 100zł czyli 2488zł. Nie wierzę, że nie ma dystrybutora/hurtownika, który nie mógłby zainwestować 2,5tys złotych w taki interes.
Ostatnio edytowano wtorek, 21 września 2010, 15:51 przez Mecenas, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Grzegorz2107 » wtorek, 21 września 2010, 15:44

PrzemoL napisał(a):Dziękuję za merytoryczne odpowiedzi. Za niemerytoryczne - nie dziękuję.

Aktualny stan zainteresowania - 3 osoby 1/48 i 2 osoby 1/72.

Czy będziesz miał możliwość obejrzenia projektu zanim zostanie wydrukowany? Wiesz takie konsultacje mogące wychwycić jakiś błąd, który przecież nie jest trudno popełnić. Ma Rowan dostęp do wszelkich potrzebnych materiałów? Potrzebuje czegoś?

Mam kolegę budującego w 1/72, który na 90% będzie zainteresowany, ale nie jest uczestnikiem forum. Już mu posłałem maila.
Grzegorz2107

Postprzez GrzeM » wtorek, 21 września 2010, 16:02

Ja mogę wejść w 1/72.
Co do opinii Kamila - wbrew pozorom nie jest niemerytoryczna. Ja znam całkiem sporo ludzi, którzy by kupili, poza Polską.
GrzeM

Postprzez iras67 » wtorek, 21 września 2010, 16:19

Chętnie kupię w 48 i 72 taki zestaw.Ile malowań przewiduje umieścić w zestawie. Interesowało by mnie gdyby było więcej godeł indywidualnych i drobnych oznaczeń kilku samolotów z jednym zestawem szachownic do danego typu.
iras67

Postprzez PrzemoL » wtorek, 21 września 2010, 16:21

Mecenas napisał(a):Ja sam bym się poważnie zastanowił nad zestawem w 48-ce, 10GBP na arkusz kalkomanii formatu A4 robiony na zamówienie wypełniony w 100% znakami do polskich maszyn to wcale nie jest oszałamiająca kwota...

Ja mogę tylko dodać, że nawet "detaliczne" 15GBP nie jest ceną wygórowaną za jakość, którą prezentują te wyroby.

Mecenas napisał(a):Edit: tak sobie jeszcze dumam na temat kosztów. 30zestawów po 10GBP = 300GBP plus 30x7GBP=210 daje razem 510GBP za obydwie skale. Przy dzisiejszym kursie GBP/PLN=4,6825 mamy koszt całkowity 2388za sam wydruk. PP dajmy jeszcze 100zł czyli 2488zł. Nie wierzę, że nie ma dystrybutora/hurtownika, który nie mógłby zainwestować 2,5tys złotych w taki interes.

Też na to liczę ;-) Sam się zastanawiam, czy nie zrobić takiej inwestycji...

Grzegorz2107 napisał(a):Czy będziesz miał możliwość obejrzenia projektu zanim zostanie wydrukowany? Wiesz takie konsultacje mogące wychwycić jakiś błąd, który przecież nie jest trudno popełnić. Ma Rowan dostęp do wszelkich potrzebnych materiałów? Potrzebuje czegoś?
Mam kolegę budującego w 1/72, który na 90% będzie zainteresowany, ale nie jest uczestnikiem forum. Już mu posłałem maila.

Rowan zawsze przed wypuszczeniem kalek pokazuje na swojej stronie i na The Aerodrome kolorówki ze schematami.
Ja na razie podpowiedziałem mu książki Kopańskiego o brytyjskich samolotach w Polsce oraz o eskadrze kościuszkowskiej. Jeśli ktoś zna jeszcze inne publikacje w języku angielskim wydane u nas na ten temat, to można mu śmiało wysłać informacje. Jeśli język angielski jest problemem, to mogę w tym pośredniczyć.

GrzeM napisał(a):Ja mogę wejść w 1/72.
Co do opinii Kamila - wbrew pozorom nie jest niemerytoryczna. Ja znam całkiem sporo ludzi, którzy by kupili, poza Polską.

Też tak sądzę, że zbyt się znajdzie i poza Polską. Ale ja tylko przedstawiłem opinię Rowana, o której nie ma co tu dyskutować. To jego zdanie i tyle. A tutaj dyskutujemy o czymś zupełnie innym.

Dzięki wszystkim za akces.
Namarie...
PrzemoL

Postprzez PrzemoL » wtorek, 21 września 2010, 16:26

iras67 napisał(a):Chętnie kupię w 48 i 72 taki zestaw.Ile malowań przewiduje umieścić w zestawie. Interesowało by mnie gdyby było więcej godeł indywidualnych i drobnych oznaczeń kilku samolotów z jednym zestawem szachownic do danego typu.

Szczegółów na razie nie ma, to wstępne rozpoznanie. Do tego, co napisałem wcześniej mogę tylko dodać, że dotychczas wypuszczone zestawy są dedykowane do jednego typu samolotu - zawierają od 10 do 25 oznaczeń indywidualnych i 3 do 5 wspólnych oznaczeń, np. kokard w przypadku Pupa. Nie ma powodów, dla których teraz miałoby być inaczej - z tego co Rowan napisał można spodziewać się wiele oznaczeń indywidualnych i kilka wspólnych szachownic - do różnych typów samolotów.
Namarie...
PrzemoL

Postprzez Jostein » wtorek, 21 września 2010, 16:38

No tak, zapomniałem dopisać skalę. Nabędę zestaw w podziałce 1:72 oczywiście.
Jostein

Postprzez Grzegorz2107 » wtorek, 21 września 2010, 17:06

Grzegorz2107 napisał(a):Mam kolegę budującego w 1/72, który na 90% będzie zainteresowany, ale nie jest uczestnikiem forum. Już mu posłałem maila.

Mam już odpowiedź: Tak, jest zainteresowany takim zestawem.
Grzegorz2107

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » wtorek, 21 września 2010, 17:07

PrzemoL napisał(a):Ale ja tylko przedstawiłem opinię Rowana, o której nie ma co tu dyskutować. To jego zdanie i tyle.

No nie tak do końca, bo jeżeli facet będzie warunkował produkcję w pierwszej kolejności potencjalnym zbytem w naszym kraju, to już teraz możecie zapomnieć o tych kalkach.
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez RAV » wtorek, 21 września 2010, 17:10

Ja też się zapisuję na 1/72.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie