Sturmtiger /AFV/ skala 1:35/

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: Sturmtiger /AFV/ skala 1:35/

Postprzez tankmania » sobota, 2 października 2010, 01:42

ewpiga napisał(a): Spłycam- ale czyż nie mam racji ?

Miałbyś gdybyś sobie wcześniej nie przeczył, to nie jest wina gawiedzi, że maskujesz sens w retoryce. Kiedyś Twoja forma przekazu była w miarę czytelna, teraz próbujesz udawać kogoś innego jak mniemam... Ja mam to w głębokim poważaniu, ale nie dziw się plebsowi, że nie chce pić z kryształowych kieliszków zwykłej wódy. Tym bardziej, że ten kryszytał to też jest na słowo...

wojtek_fajga napisał(a): Mylisz się Kamilu, jestem ciekawy z kim mam do czynienia. Nie zauważyłem zbyt wiele krytyki w postach merlin_PL. Krytykanctwo zwykłe. Rzeczywiście, pewnie sygnaturka rozjusza...

A co za różnica? Jak napisze, że nazywa się Czesław Kwieteń ze Zbyszyc to coś zmieni?
Problemem jest to, że każdy jest za głupi żeby przestać i ustąpić i nie ma znaczenia nick. Oko za oko, ząb za ząb i właściwie to niestety muszę przyznać, że ostatnio MR lepiej wypada w tej wątpliwej jakości rozgrywce.

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a): NIe krytykanctwo, tylko dość rzeczowa krytyka, tyle ze bezsensownie wymierzona nie w tego co trzeba.

Też mam wrażenie, że niektórzy strzelają na oślep byle w jednym kierunku.
tankmania

Reklama

Postprzez Czarny » sobota, 2 października 2010, 06:34

Tankmania, przesadzasz. EWpiga jest artystą jemu wolno więcej niż nam plebsowi. To chyba normalne.
Czarny

Postprzez wojtek_fajga » sobota, 2 października 2010, 08:11

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):NIe krytykanctwo, tylko dość rzeczowa krytyka, tyle ze bezsensownie wymierzona nie w tego co trzeba.

Aaa, to nie wiedziałem, żyłem w błędnym przekonaniu, że to Piotr buduje w tym wątku model, ale jak to kto inny jest autorem to sprawa jasna.

tankmania napisał(a):
A co za różnica? Jak napisze, że nazywa się Czesław Kwieteń ze Zbyszyc to coś zmieni?

Tak, zmieni to w jaki sposób odbiorę komunikat. I nie chodzi tylko o nazwisko. Widzisz, Kononowicz i profesor Bartoszewski to dwie postaci pojawiające się w prasie, radiu, telewizji. Oboje coś tam mówią, formułują jakiś przekaz. To kim byli, czego dokonali wcześniej decyduje o tym jaką wagę przywiązuję do wypowiedzi każdego z nich.
Podobnie w przypadku merlin_PL - wiedząc kim jest, jak buduje modele, jakim jest modelarzem i człowiekiem mogę większe lub mniejsze znaczenie przywiązywać do jego wypowiedzi. Może merlin_PL jest wybitnym modelarzem, może sędzią lub organizatorem konkursów modelarskich, może spotkałem się z jego modelami w prasie modelarskiej, tego nie wiem, dlatego pytam. Wiedząc to będę mógł jego wypowiedzi olać jako wywody modelarskiego Kononowicza lub pochylić się nad nimi, przeczytać i zastanowić się jeśli okaże się, że jest autorytetem.

tankmania napisał(a):
Problemem jest to, że każdy jest za głupi żeby przestać i ustąpić i nie ma znaczenia nick. Oko za oko, ząb za ząb i właściwie to niestety muszę przyznać, że ostatnio MR lepiej wypada w tej wątpliwej jakości rozgrywce.

A Ty Pawle ponownie włączasz się do tej wymyślonej przepychanki. Szkoda...
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez Seweryn » sobota, 2 października 2010, 08:12

Czarny napisał(a):Tankmania, przesadzasz. EWpiga jest artystą jemu wolno więcej niż nam plebsowi. To chyba normalne.

Masz o sobie wysokie mniemanie, czujesz się plebsem to napisz o tym w pamiętniku.
Seweryn
Seweryn

Postprzez fragles » sobota, 2 października 2010, 09:22

wojtek_fajga napisał(a):I nie chodzi tylko o nazwisko. Widzisz, Kononowicz i profesor Bartoszewski to dwie postaci pojawiające się w prasie, radiu, telewizji. Oboje coś tam mówią, formułują jakiś przekaz. To kim byli, czego dokonali wcześniej decyduje o tym jaką wagę przywiązuję do wypowiedzi każdego z nich.

Masz autorytety... :shock:
Ale nie o tym chciałem w formie dygresji w tej dygresyjnej części wątku o Sturmtigerze. Jeśli ktoś nazywa się dla Ciebie "profesor Bartoszewski", to drugi z przywołanych autorytetów powinien być przynajmniej "pan Kononowicz".
Na marginesie dygresji jeszcze tylko drobniutka uwaga redakcyjna: jeśli piszemy o dwóch mężczyznach, to powinno być "Obaj coś tam mówią (...)", a nie "Oboje coś tam (...)".
Mam nadzieję, że uprawnienia do wyrażenia tych uwag nie będę musiał udokumentować wykonaniem jakiegoś modelu.
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Postprzez tankmania » sobota, 2 października 2010, 09:31

wojtek_fajga napisał(a):
tankmania napisał(a):

A Ty Pawle ponownie włączasz się do tej wymyślonej przepychanki. Szkoda...

Nie była ona wymyślona i nie wracam do niej, a pisząc "lepiej" mam na myśli sens pozytywny.
Zresztą chcąc być sprawiedliwym musiałbym teraz stanąć po stronie MRu za bezsensowne już na niego ataki.
tankmania

Postprzez rollingstones » sobota, 2 października 2010, 11:58

Moi drodzy - starczy. Jak ktoś chce zbawiać świat, tworzyć lub rozwalać koalicję to proszę się wpisać na listę kandydatów na radnych - to najbliższa okazja. Celem tego konkursu jest podniesienie jakości prac na forum, poznanie przez nas technik, adaptacja starych i nowych rozwiązań do własnych warsztatów. Jeden to nazywa zabawą,drugi artyzmem a trzeci lepiactwem. Lata mi to, natomiast nie dynda czytanie tych wywodów. Piotr ma takie spojrzenie na to co robi i tak je artykułuje. Dla jednego to ględzenie dla kolejnego może coś ciekawego. Z racji że nikogo nie bronię wolałem czytać "starego" Piotra, ale oglądać wolę nowego.
Całkowicie zgodzę się z Siarą - można by tak poczynić. A tak a propo to chyba powstaje praca która najbardziejz twoich podoba mi się.
Gratki
płotka
rollingstones

Postprzez ROMAN » sobota, 2 października 2010, 12:21

To co uważam za bardzo ważne w innowacji tego przedsięwzięcia tematycznego które Sebastian zaserwował to to, żę program jego ma bardzo twórczy temat pt. "dioramy itd." a w nim ważny szczegół, że nikt nie przerywa z administracji i moderatorów tematu rozmowy czy dywagacji na temat czyjejś pracy i sposobów podejścia opiniotwórców do autora pracy. Tak naprawdę każdy może się wygadać co mu na sercu leży i to w pewnym sensie dobrze bo co byście nie napisali złego czy dobrego cały Wasz wypis pomaga tylko w szczegółach zrozumieć pewne tematy. Tak naprawdę czytajcie w szczegółach co tu napisano, róbcie po swojemu uwzględniając retorykę barw i malowania jak też fotografii a zobaczycie za rok lub dwa to forum będzie miało najlepszych artystów i merytoryków modelarstwa.
ROMAN

Postprzez _kozak » sobota, 2 października 2010, 20:11

Ludzie, co tu się dzieje ...

80% postów to jakaś wojna polsko-polska. Ludzie opanujecie się ... niech ktoś pousuwa "głupie" posty, które nic nie wnoszą do warsztatu !!! i co najgorsze przeszkadzają śledzić postępy w projekcie ...
_kozak

Postprzez spiton » sobota, 2 października 2010, 20:40

_kozak napisał(a):Ludzie, co tu się dzieje ...

80% postów to jakaś wojna polsko-polska. Ludzie opanujecie się ... niech ktoś pousuwa "głupie" posty, które nic nie wnoszą do warsztatu !!! i co najgorsze przeszkadzają śledzić postępy w projekcie ...

ROMAN napisał(a):...... nikt nie przerywa ..... rozmowy ... i ..każdy może się wygadać co mu na sercu leży i to w pewnym sensie dobrze bo co byście nie napisali złego czy dobrego cały Wasz wypis pomaga tylko w szczegółach zrozumieć pewne tematy. Tak naprawdę czytajcie w szczegółach co tu napisano, róbcie po swojemu uwzględniając retorykę barw i malowania jak też fotografii a zobaczycie za rok lub dwa to forum będzie miało najlepszych artystów i merytoryków modelarstwa.

Ja zawsze byłem za wolnością słowa ,-))
spiton

Postprzez rollingstones » sobota, 2 października 2010, 20:45

_kozak napisał(a):niech ktoś pousuwa "głupie" posty, które nic nie wnoszą do warsztatu !!!

Witaj - nie ma głupich postów - są najwyżej głupie odpowiedzi. I tego w tym konkursie się trzymamy.
płotka
rollingstones

Postprzez ROMAN » sobota, 2 października 2010, 22:18

rollingstones napisał(a):
_kozak napisał(a):niech ktoś pousuwa "głupie" posty, które nic nie wnoszą do warsztatu !!!

Witaj - nie ma głupich postów - są najwyżej głupie odpowiedzi. I tego w tym konkursie się trzymamy.

Z każdej wypowiedzi można czerpać wiedzę, o modelach, o ludziach, o światopoglądzie. Dlatego sukcesywnie czytam ten wątek by wiedzieć co w trawie piszczy. By wiedzieć z czym się ktoś zgadza a z czym nie. By wiedzieć jak co zrobić i jak to zostanie odebrane. Czego unikać a co starać się przemycić. Zdanie modelarzy to też merytoryczność.
ROMAN

Postprzez ewpiga » sobota, 2 października 2010, 22:27

Czarny napisał(a):Tankmania, przesadzasz. EWpiga jest artystą jemu wolno więcej niż nam plebsowi. To chyba normalne.

Nie czuje się artystą .. bo poniekąd poddaje się trendom .... jestem rzemieślnikiem i chce być dobrym rzemieślnikiem.

A co jeśli artysta mimo, że tak do końca nie uważa się za artystę, albo w ogóle nie używa tego terminu wobec siebie, ma tylko świadomość tego, że to co robi jest sztuką, robi coś artystycznego ... w ogóle czym jest artyzm sam w sobie ???

siara1939 napisał(a):... Mysle, ze pare rzuconych pod katem belek na ten traktor, czesciowo nadpalonych by wygladalo naprawde super...

Uwaga bardzo słuszna..i teraz myślę, że bardzo efektownie by to wyglądało. Przerabiałem już ten pomysł, miałem nawet kilka takich belek wrzuconych do środka garażu. Taka koncepcja wiązała by się z przedstawieniem tego traktora jako całkowicie zmiażdżonego, po części też zasypania go stropem. Odszedłem od pomysłu na koszt pokazania zdeformowanego ale całego pojazdu. To są błędy, które widzi się już po czasie.. gdy trudno jest dodawać kolejne elementy i zmieniać całą kompozycję, gdy jest ona w jakimś stopniu już uformowana i pomalowana. To nauka na przyszłość jednak jest.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez tankmania » sobota, 2 października 2010, 22:50

ewpiga napisał(a):

Nie czuje się artystą .. bo poniekąd poddaje się trendom .... jestem rzemieślnikiem i chce być dobrym rzemieślnikiem.

To ja już nic nie rozumiem, nawet grawitacji nie jestem teraz pewien.

A na poważnie.
Znasz Piotrze prace Chucka Doana?
http://public.fotki.com/chuckdoan/model_projects/
Jak patrzę na Twoje to pomimo, że są inne jednak od razu kojażą mi się z jego pracami. Być może się mylę, ale mam wrażenie jakbyście obaj byli impresjonistami.
Ciekaw jestem dioramki w jego klimacie, a wykonanej przez Ciebie. Jest szansa na coś takiego po dekalogu rozbitków?
tankmania

Postprzez fragles » sobota, 2 października 2010, 22:51

Oszsz..., kurde...! Piotr, musiałeś tę zieleń na tylnej płycie i na osłonach rur wydechowych tak mocno sponiewierać?! Pisząc poprzednio o kompozycji i o tym wyeksponowanym (wg mnie) traktorze ciągle jednak miałem w świadomości tę tylną płytę, z symetrycznie rozłożonymi osłonami wydechów i z jednolicie jasnym kolorem, jako pewnego rodzaju formalnie spoistą przeciwwagę w kompozycji. Byłem wręcz pewny, że to też zaplanowałeś i, że zostawisz ten element jednak w bardziej jasnych odcieniach i jak najmniej zdeformowany. A tu... bęc. No trudno - i tak czekam na następne etapy.

PS. Obiecałem sobie, że nie będę Ci już mieszał w powstawaniu tej dioramki i doczekam jako widz do końca, ale... no sam widzisz - nie wytrzymałem.
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dioramy - warsztat