Front Wschodni lato 1944 (tytuł roboczy ) 1/72

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Front Wschodni lato 1944 (tytuł roboczy ) 1/72

Postprzez Sherman » wtorek, 5 października 2010, 05:28

Witam,

Kiedy konkurs dioramowy pojawił się na łamach forum próbowałem przekonać kilku kolegów od 72jek by pokazali swoje prace właśnie tutaj, czas teraz samemu coś zaprezentować.
Z racji ograniczeń skali i warsztatu, tych malarskich jak i w dziedzinie detali moje szkraby nie mają co konkurować w konkursie z modelami w 35tce, a i wśród kolegów 72jkowców znajdzie się pewnie nie jeden o dużo lepszych umiejętnościach - jednak udział w tych internetowych zawodach traktuje jako czystą zabawę, a termin konkursu pomoże mi mam nadzieję w końcu jakiś projekt skończyć.

Na początek wybrałem temat oklepany - front wschodni. Głównie dlatego że na przełamanie się potrzeba mi modelu prostego, w wypadku którego nie będę się wdawał w detale konstrukcji i zgodność modelu z oryginałem. Drugim powodem jest chęć wykonania kawałka łąki utrzymanej w klimacie późnego lata - zwłaszcza zależy mi na ukazaniu na dioramce pewnego charakterystycznego dla tego okresu chwastu, czyli kwitnącej na żółto nawłoci. Nie wiem czy nawłoć występuje w Europie zachodniej, więc Shermany odpadają ;o) ( jedyny radziecki jaki planuje będzie występował w środowisku miejskim ). Chcę też poćwiczyć wykonywanie zieleni, głównie niskiej, zobaczyć jak sprawdzą się różne nagromadzone przez ostatni czas materiały.

Wybór modelu nie jest ostateczny, waham się pomiędzy Su85M z Dragona i T34/85 z Revella, ale ostatecznie chyba wybiorę ten pierwszy, model Revella przedstawia wersję produkowaną w 1945r ( kanciaste błotniki ), więc na moje lato słabo się łapie. Dodatkiem będą figurki Preisera i co tam się znajdzie w składziku.

Podstawka
Nic specjalnego, kawałek styropianu podklejony kartonem. Dla zróżnicowania tereny ponaklejałem placki kartonu różnej grubości. Widać będzie skraj łąki na którym stanie czołg/działo, polna droga i kawałek jakiegoś gospodarstwa oddzielony drewnianym płotem.
Obrazek
Całość pokryłem mieszanką jakiejś zaprawy, wikolu, pigmentu w proszku z dodatkiem trawki
Obrazek
Po wyschnięciu wtarłem w powierzchnię suche pigmenty, używając do tego płaskiego pędzla z miękkim włosiem.
W pierwszej kolejności umbra palona ( brunatna ). Używam pigmentów krakowskiej firmy Kremer.
Obrazek
Obrazek
W drugiej kolejności siena naturalna ( angielska ).
Obrazek
Na koniec delikatne cieniowanie kolorami ugier jasny i ochra żółta.
Obrazek
Starałem się zróżnicować kolorystycznie łąkę, drogę, teren gospodarstwa i oddzielającą go miedzę.
Kładzenie pigmentów na sucho nie jest moją mocną stroną, powstaje efekt przykurzenia dioramy/modelu - a nie oddanie kurzu w skali. Dlatego kolejnym krokiem było użycie farb olejnych dla plastyków dla znielowania tego efektu i zwiększenia gamy barw ziemi.
Przygotowałem sobie kilka kolorów, ugier ( jasny i ciemny ), brąz Van Dyck, siene, umbrę, biel tytanową, pędzle i waciki. ( zdjęcia już mniej poradnikowe - wybaczcie ale mój warsztat jeszcze nie jest dostosowany do robienia zdjęć na bieżąco )
Obrazek
A tak prezentuje się podstawka już po podmalówkach. Nie jest to efekt końcowy bo wraz z dodawaniem zieleni i kolejnych elementów dioramy kurzenie i malowanie będzie jeszcze wielokrotnie powtarzane.
Obrazek
Obrazek

Zdjęcia są robione niestety w nie najlepszych warunkach oświetleniowych, jeśli pogoda dopisze postaram się zrobić sesję przy świetle dziennym.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Front Wschodni lato 1944 (tytuł roboczy ) 1/72

Postprzez Sherman » wtorek, 5 października 2010, 06:08

Zieleń niska
Najważniejszym celem budowy tej dioramki jest jak wspomniałem w poście powyżej popracowanie nad wykonywaniem zieleni, przede wszystkim tej niskiej. Na wielu makietach łąki czy inne nieużytki ograniczają się do wysianej trawki elektrostatycznej i gdzieniegdzie poutykanych kwiatków. U siebie chciałbym roślinność dużo bardziej zróżnicować. Każdy z Nas był chyba na łące i wie że nie tylko trawa tam rośnie ( a samej trawy nie jeden rodzaj ). W miarę możliwości chcę użyć materiałów pochodzenia naturalnego, liści, mchów i wszelkich innych suszków.

Na początek roślinka dobrze wszystkim znana, nie ciesząca się dobrą opinią wśród modelarzy na poważnie zajmujących się dioramami. Jest to Chrobotek Reniferowy. Mając go pewną ilość żal mi było go wyrzucać - jako ofiara eksperymentów wylądował w młynku do kawy i wyszło takie coś...
Obrazek
I z bliska
Obrazek
Wygląda to zdecydowanie bardziej zachęcająco niż przed zmieleniem i w skali może z powodzeniem imitować drobnolistną roślinność wystającą gdzieniegdzie pomiędzy wyższymi okazami.
Tak wygląda po przyklejeniu do podstawki.
Obrazek
Teraz dopiero oceniam że popełniłem błąd. Placki powinny być mniejsze, za to gęściej położone - cóż ta praca ma służyć nauce ;o)
Obrazek
Chrobotek wymaga podmalowania gdyż ma on dość paskudny ciemno zielony kolor. Na prace malarskie przyjdzie czas później - nie on jeden wymaga malowania.
Kolejne na warsztat wziąłem mchy. Przed ostatnimi deszczami zabierałem sobie całą puszeczkę suszków. De facto są to może 3 lub 4 gatunki, ale rosnąć w różnych miejscach przybrały różne kolory i kształty co daje spore możliwości w ich wykorzystaniu.
To jeden z mchów przed rozdzieleniem
Obrazek
a tu już pojedyncze "gałązki", które z powodzeniem mogą imitować niewielkie rośliny szerokolistne
Obrazek
Tutaj kilka zdjęć już po wklejeniu mchów, użyłem 3 gatunków, jednego w dwóch kolorach.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Po wklejeniu mchów przyszedł czas na nawłocie - ale jeszcze nie ich miniaturki. Z uschniętych kwiatostanów poodcinałem podstawy kwiatków
Obrazek
a tak to wygląda w zbliżeniu ( jeden taki piśtylitek jak moja babcia mówi na takie małe rzeczy ma ok 2-3mm średnicy )
Obrazek
Wklejam je "do góry nogami" dzięki czemu ogonek ( jeśli się nie urwał ) udaje łodygę kwiatu. Suszki wymagają pomalowania, ale uznałem że łatwiej będzie mi je pofarbować przyklejone - nie wiem jak inaczej miałbym to robić - zwłaszcza że są bardzo kruche i nie zniosłyby naklejania na taśmę lub plastelinę ).
Obrazek
Obrazek
Udało mi się też uratować kilka "kwiatków z łodygami", chyba mogą udawać spsiałe słoneczniki? Kilka kolejnych wkleję po zamontowaniu płotu.
Obrazek

A tak prezentuje się podstawka z jej potencjalnym pancernym bohaterem
Obrazek
Obrazek

Kolejny etap to podmalowanie chrobotka i suszków z nawłoci oraz wklejenie niskiej i średniej trawy - ale to w kolejnym odcinku, za jakiś czas.

Chętnie wysłucham wszelkich waszych uwag dotyczących roślinności - bo na dopracowaniu tego elementu najbardziej mi zależy.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Panzer » wtorek, 5 października 2010, 07:45

Z ciekawością obserwuję cóż Ci takiego na koniec wyjdzie. Ja się wziąłem za podstawkę uzbrojony w maty firmy Polak. Rwę z nich pojedyncze kępki i kleję na wikol (za poradą). Na razie bardzo mi to odpowiada. Oczywiście trawki Polaka też wymagają podmalówek, ale na takiej macie jest ich całkiem sporo i w różnych rodzajach, więc o urozmaicenie się nie martwię. Efekty mojej dłubaniny będzie można zobaczyć w Lublinie.

Teraz kombinuję jak małe wklejone kamyki doprowadzić bardziej "do skali".
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez Sherman » wtorek, 5 października 2010, 07:59

Na razie efekt jednej nocy spędzonej nad tym kawałkiem styropianu mocno mi się nie podoba :roll: Teraz czeka mnie dłuższa walka z trawą, a potem wklejanie roślinności średniej. Może to jakoś ożywi ten placek ziemi. Muszę też pobawić się olejami i ożywić to wszytko kolorystycznie.

Co do mat Polaka, mnie jakoś one nie przekonują. Pomijam fakt że bardziej podoba mi się trawka "sypana" którą mogę sobie zrobić w dowolnym rozmiarze kępek, ale hm. Trawka "kolejkowa" to syntetyczne włókna o równej średnicy. Wiem że cudów nie ma i w 72jce nie zrobi się trawy z płaskimi zwężającymi się listkami, ale chciałbym wyciągnąć coś więcej z tego. Zwłaszcza efekt łukowato układających się źdźbeł, tak charakterystyczny dla kęp wyższej trawy. Mam pewne pomysły - w kolejnych odsłonach będę je realizował.

Przy okazji muszę powalczyć z aparatem bo robienie zdjęć tej drobnicy łatwe nie jest.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Panzer » wtorek, 5 października 2010, 11:50

I tu Cię zaskoczę. Targane z mat Polaka pojedyncze kępki da się rozebrać na czynniki pierwsze źdźbło po źdźble, łączyć w kępki o dowolnej "miąższości", wysokości i kolorach. Większe fragmenty, które maja na spodzie jeszcze placki kleju z maty kleją się wikolem świetnie. Ja juz swój trawnik zasiałem wokół StuG-a. Teraz będę działał kolorami, żeby go ładnie zróżnicować i zrobić bardziej "w jesień". Będę testował metody z użyciem olei, akryli mocno rozcieńczanych i tensocromów.
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez rollingstones » wtorek, 5 października 2010, 22:57

kup trawę Polaka, kup trawę Polaka, kup trawę Polaka ...
płotka
rollingstones

Postprzez Sherman » wtorek, 5 października 2010, 23:13

rollingstones napisał(a):kup trawę Polaka, kup trawę Polaka, kup trawę Polaka ...

Mimo wszystko chyba pozostanę ( przynajmniej w tym projekcie ) przy wstępnym pomyśle. Chcę wypróbować co najmniej 4 materiały, jeden różnie obrobiony. Obok oklepanego włosia z pędzla które miejscami powklejam mam też rogatka ( taka roślinka wodna ), glony nitkowate ( cięte, mielone jak i szarpane ) i "jakieś coś" co jest dodatkiem do wiązanek ( tylko nie mam pomysłu jak to pociąć ). Poeksperymentuje, najwyżej będę darł. Nic mnie to nie kosztuje 8-)
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Sherman » środa, 6 października 2010, 04:06

Zieleń niska - c.d.
Teraz pora na jeden z ostatnich elementów zielenie niskiej - najmniejsze kępki trawy które usytuowane będą wokół drogi.
Materiałem na trawkę jest wspominany wyżej glon nitkowaty - wygląda po wysuszeniu mniej więcej tak:
Obrazek
A tu zmielony w młynku, powstały 1-3mm odcinki włókna
Obrazek
I takie "proszek"
Obrazek
Trawkę kleję podobnie jak produkty elektrostatyczne - metodą młotkową. Wstępnie naklejam je na taki rozsadnik
Obrazek
Jest to torebka foliowa z wsuniętą do środka tekturką. Na folię nakładam kropelki wikolu a następnie sypię przygotowane wcześniej włókna przez małe sitko. Miejsca gdzie nie wbiły się włókna podsypuję "proszkiem". Następnie należy rozsadnik odwrócić do góry nogami i opukać od góry by "postawić" źdźbła. Włóka na glonów są miękkie i efekt finalny jest mniej spektakularny niż przy trawce kolejkowej.
Obrazek
Nie mniej jest MSZ do przyjęcia, a same włókna wyglają nieco lepiej od tych sztucznych.
Następnie odrywam gotowe kępki od folii - teraz są gotowe do przyklejenia na makiecie.
Obrazek
A tu już naklejone
Obrazek
Ponieważ były raczej szarobure wziąłem w dłoń oleje i trochę kępki podkolorowałem. Później gdy dojdzie wyższa zieleń kolory będą tonowane by zgrać je z resztą scenki.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jednocześnie podmalowałem też wstępnie chrobotka i nawłocie, ale te również wymagają dalszego "zgrywania" barwnego - ale to już przy bardziej zaawansowanych pracach nad makietką. Teraz kolej na zieleń średnią.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Sherman » środa, 6 października 2010, 04:28

Zieleń średnia
Zieleń średnią na makiecie będą stanowić różna trawy, nawłocie i inne kwitnące chwasty oraz niskie krzewy ( jakieś pojedyncze na łące i kilka przy płocie ).
Zaczniemy od elementu "masowego" czyli trawy. Podobnie jak małe kępki większość będzie wykonana z glonów nitkowatych, ale inną metodą niż powyżej.
Z kłębków glonów ( takich jak na pierwszym zdjęciu w moim poprzednim poście ) wyrywam małe ilości włókiem i ukręcam na odpowiednią długość. Od spodu przycinam nożyczkami, maczam w wikolu i pozostawiam do wyschnięcia. Na potrzeby prób wykleiłem pewną ilość kęp trawy na rozsadnik ( wykonany identycznie jak ten wcześniej pokazany ).
Obrazek
Użyłem dwóch odcieni glonów wykonując z nich trawy o różnej wysokości.
Obrazek
Tak jedne i drugie prezentują się na zbliżeniach
Obrazek
Obrazek
A tu już wklejane na makietę
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Wykonywanie kępek jest dość pracochłonne, ale daje bardzo fajne efekty przy kosztach ograniczonych do zakupu wikolu. Zdecydowaną zaletą moich trawek jest ich miękkość która pozwala niemal dowolnie formować kępy. Mogą sterczeć ku górze, można je położyć na bok, bez problemu można wykonać wygniecenia w trawie wykonane przez ludzi czy przejeżdżający pojazd.

A tu dwa zdjęcie pozwalające sobie wyobrazić wielkość tego tałatajstwa.
Obrazek
Obrazek
Na razie rozsadziłem próbki, teraz pozostaje przygotować większą partię i sukcesywnie zazieleniać makietę.
Kolejne etapy prac to dalsze sadzenie trawy, wykonanie nawłoci i innych wyższych roślin oraz wklejenie płotu.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez marder4 » środa, 6 października 2010, 12:00

Podziwiam Twoje zmagania ,ale składniki naturalne mnie osobiście nie przekonują,wyglądają na pewno o wiele mniej realnie niż produkty sztuczne,a co gorsza są nietrwałe i bez impregnacji długo w tej postaci się nie utrzymają.Obecnie rynek modelarski jest pełen naprawdę nieżle odzwierciedlających naturę produktów.Ale to oczywiście moje zdanie.
marder4

Postprzez rollingstones » środa, 6 października 2010, 16:04

kup Polaka, kup Polaka, a roślinki wykorzystaj do urozmaicenia tej sztucznej trawy.
płotka
rollingstones

Postprzez marder4 » środa, 6 października 2010, 18:41

rollingstones napisał(a):kup Polaka, kup Polaka,.

I elektrosadzarkę ... :mrgreen:
marder4

Postprzez Sherman » poniedziałek, 11 października 2010, 13:25

Wbrew pozorom coś się u mnie cały czas dzieje.

Zieleń średnia - c.d.
Tym razem bez sbs-a bo lampka przy biurku mi padła i robiłem całość przy świetle nie pozwalającym robić ładnych zdjęć ( a lampa błyskowa się tutaj kompletnie nie sprawdza ). Zdjęcia materiałów pokaże osobno w kolejnej części.

Zakończyłem sadzenie trawy na łące, oczywiście trawka w całości z glonów, bez użycia produktów Polaka czy jakiejkolwiek innej firmy. Na zdjęciach efekt po dodaniu innych roślinek i kwiatów, które opisze osobno ciut niżej.
Zdjęcia jeszcze ciepłe ;o) ot, skrawek późnego lata we wczesnojesiennym słońcu.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
I trochę zbliżeń:
Tutaj widać wystające wśród traw wyższe zielsko, zrobione z wysuszonego młodego pędu rogatka, rośliny wodnej występującej u Nas w jeziorach.
Obrazek
Na całej "łące" użyłem gałązek z kilku pędów o różnych kolorach
Obrazek
Na powyższym i poniższym zdjęciu widać też wklejone na chrobotka ususzone pąki kwiatów, nie wiem niestety z jakiej rośliny, znalazłem to wśród szuszków stojących w przedpokoju jako dekoracja
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tutaj widać grupę wyższych traw, również wykonanych z glonów, ale o innym odcieniu
Obrazek
i kolejne ujęcia
Obrazek
Obrazek
Obrazek
I kilka kolejnych zbliżeń. Widać wystające suche rośliny ( do podmalowania ), znów są to elementy pozyskane z pędów kwiatowych wysuszonej nawłoci.
Obrazek
i pojedynczy pęd
Obrazek

Pozostało dodać gdzieniegdzie kłosy traw i zrobić nawłoć. I na razie łąkę pozostawić w takim stadium aż do czasu gdy na makiecie pojawi się pojazd i nastąpi ostateczne zgrywanie kolorów. W kolejnym odcinku prace przeniosą się na malutki urywek gospodarstwa po drugiej stronie drogi.
Co do pojazdu - tu musi nastąpić zmiana koncepcji. Z łąki jestem o dziwo zadowolony, szkoda mi chować dużą jej połać pod czołgiem, z drugiej strony droga jest za wąska dla T34. Na chwile obecną zastanawiam się nad wpasowaniem na nią Stud-a z PST.

Wszelkie uwagi mile widziane ;o)
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Tomek Hejmo » poniedziałek, 11 października 2010, 14:14

Ja czekam na pomalowane :)

Tomek
Tomek Hejmo

Postprzez Sherman » poniedziałek, 11 października 2010, 14:22

Tomek Hejmo napisał(a):Ja czekam na pomalowane :)

Podmalowane będą tylko niektóre kwiatki ( te z nawłoci ), trochę detali. Trawa pozostanie w takiej tonacji jak jest teraz. 8-)
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Następna strona

Powrót do Dioramy - warsztat