Tiger I late - Dragon 1/35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Tiger I late - Dragon 1/35

Postprzez rafal_dr » środa, 13 października 2010, 21:37

No tak, bo to moj model i robię jak uważam :) Ale temat zawieszenia pokazuje róznice w tym, jak kazdy model buduje :) POczytać o tym warto, prawda? :) Gadamy i gadamy :) a ja kilka rzeczy na czolgu dorobilem. Zrobię zdjęcia tylko i wrzucam postępy
rafal_dr

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Kuba P. » środa, 13 października 2010, 21:41

Bathin napisał(a):
Kuba P. napisał(a):Przepraszam Kolego, ale odnoszę wrażenie że nie robiłeś tego zawieszenia.

Ale ja robiłem, ze 3 szt., nic nie jest sztywne i bardzo łatwo ugina się na każdej nierówności.
Druty - przerost formy nad treścią, wcześniej na innym forum już o tym pisano, ale widzę, że kolega Rafał dalej propaguje swój niepotrzebny pomysł racjonalizatorski.
Pzdr

No to nie wiem Stary, mój chyba miał Bilsteiny B12 zarzucone i firmowo ///M-Sportfahrwerk bo był twardy jak jasna cholera.
Kuba P.

Postprzez author21 » czwartek, 14 października 2010, 07:12

Ja mam bez drutów np Pantera z Dragona 6268 i ładnie się ugina. Tiger z AVF jeszcze ładniej, ale tam inny patent jest.
author21

Postprzez Rayl » czwartek, 14 października 2010, 11:20

Super Robota!!!
Jestem nowy na forum więc wypadało by się przedstawić :mrgreen:
Jestem Paweł i robię modele. :mrgreen:
aktualnie robię model tigera dragona więc chciałem zasięgnąć rady. Mam do mojego tygrysa fototrawy Abera i zastrzeżenie (jedno z wielu :P )budzą uchwytów na liny holownicze. Czy mógłbyś zamieścić fotę z tymi częściami od Voyagera.
Rayl

Postprzez rafal_dr » czwartek, 14 października 2010, 11:30

Rayl napisał(a):Super Robota!!!
Jestem nowy na forum więc wypadało by się przedstawić :mrgreen:
Jestem Paweł i robię modele. :mrgreen:
aktualnie robię model tigera dragona więc chciałem zasięgnąć rady. Mam do mojego tygrysa fototrawy Abera i zastrzeżenie (jedno z wielu :P )budzą uchwytów na liny holownicze. Czy mógłbyś zamieścić fotę z tymi częściami od Voyagera.

Jasne, dziś wrzucę fotki. Uchwyty jeszcze nie zrobione. Chodzi Ci o mocowanie lin w okolicach włazów kierowcy i radiooperatora-strzelca?
rafal_dr

Postprzez Rayl » czwartek, 14 października 2010, 11:46

Dokładnie o te. Aber zrobił źle te uchwyty. Ciekaw jestem rozwiązań Voyagera.
Według moich znajomych najlepsze fototrawy do późnego tygrysa ma PART. Mam model z Gruppe Fehrmann więc do niego zakupię PARTy.
Rayl

Postprzez rafal_dr » czwartek, 14 października 2010, 12:03

OK, sprawdę i wrzucę fotki wieczorem. Narazie siedzę w pracy :):)
rafal_dr

Postprzez rafal_dr » wtorek, 19 października 2010, 21:25

Trochę zamarła dyskusja o drążkach :) Czas na nowości

No więc Panowie.... Dzięki koledze Mariuszowi (za co Dzięki) mam blaszki na osłony rur wydechowych. Porobiłem jeszcze kilka blaszek... Pracochłonna masakra :). Oto kilka zdjęć z tego co jest teraz.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Teraz składam Fruile :)
rafal_dr

Postprzez Piotr Koperski » wtorek, 19 października 2010, 21:46

Dobra robota ;o) sam mam w niedalekich planach tygrysa-afrykańczyka. Kupiłem do niego blachy voyagera(zobaczę ile są warte) ale liny które oferuje ten producent nie są wybitne..
Piotr Koperski

Postprzez rafal_dr » wtorek, 19 października 2010, 22:11

blaszki mają dobra. liny to Eureka :)
rafal_dr

Postprzez author21 » środa, 20 października 2010, 07:59

z tylnymi błotnikami coś bedziesz robił jeszcze ? Bo nówka błotniki a zdemolowane osłony na rury wydechowe ? Jakby gdzieś poobijał się i pogniótł to błotniki też by ucierpiały. Na zdjęciach archiwalnych to widać. A w innym przypadku mogą być całe, ale wtedy osłony mniej zdemolowane. Przestrzeliny rozumiem ale te pogiecia ? Błotnik jest dalej wysyniety niz te osłony a nówka jak z fabryki :)
author21

Postprzez piotr dmitruk » środa, 20 października 2010, 08:40

Na zdjęciu błotniki wyglądają na całe, ale jakby nieco inne niż te w blaszkach.
A może dasz je całe, ale w innym odcieniu, świeżo zamontowane?
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez rafal_dr » środa, 20 października 2010, 08:53

author21 napisał(a):z tylnymi błotnikami coś bedziesz robił jeszcze ? Bo nówka błotniki a zdemolowane osłony na rury wydechowe ? Jakby gdzieś poobijał się i pogniótł to błotniki też by ucierpiały. Na zdjęciach archiwalnych to widać. A w innym przypadku mogą być całe, ale wtedy osłony mniej zdemolowane. Przestrzeliny rozumiem ale te pogiecia ? Błotnik jest dalej wysyniety niz te osłony a nówka jak z fabryki :)

Błotniki narazie zostają takie jak są (wszystko można zmienić). One były luźno montowane, tzn. na zawiasach. Poza tym takie mi się podobają. Za dużo pracy włożyłem, w to aby je zrobić i nie chcę ich giąć, poza tym, ża są ruchome. :)

piotr dmitruk napisał(a):Na zdjęciu błotniki wyglądają na całe, ale jakby nieco inne niż te w blaszkach.
A może dasz je całe, ale w innym odcieniu, świeżo zamontowane?

Nad kolorystyką pomyślę. To tylko błotnik. Zawsze można było na czołg wrzucić nowy :) Na zgięciem się zastanawiam. Jak pisałem koledze "authorowi21" wyżej nie chcę giąć, bo za dużo czasu je robiłęm. Jeżeli znajdę gdzieś ciekawe zdjęcie pogiętych, (ale tylko trochę) to nie wykluczam, że tak zrobię :)

Macie Panowie może takie zdjęcie gdzieś na dysku??? :)
rafal_dr

Postprzez author21 » środa, 20 października 2010, 12:40

Przejrzałem sporo zdjęć tygrysów internet i Książki. W zasadzie dominuja dwie opcje brak błotników i zniszczone bardzo, lub brak tylnych osłon. Albo to i to nietkniete. Ale czesto też widac zgiecie błotnika tak jakby wzdłuż zawiasu, czyli jakby dobił do muru tyłem i jest prawie pionowo w dół ;). Najczęsciej jednak pourywane. podegnij chociaż krawędzie. Najlepsza opcja bylaby całe błotniki i oslony. Ze zdjęć widać, że błotnik pierwszy odpadał i ulegał zniszczeniu, potem osłona wydechu.
author21

Postprzez rafal_dr » środa, 20 października 2010, 12:47

Przeglądnę w domu te książki o tygrysach. Może to nie głupi pomysł, aby je lekko zniszczyć, zważywszy, że boczne błotniki będę nakłądał wybiórczo, maksymalnie 4 sztuki. Będzie brak jednego z przodu.

Mam zamiar zrobić model czołgu (jak pisałem na początku tego całego tematu) z Prus wschodnich z okresy październik-listopad 1944. Czołg musi być lekko "zmasakrowany", tak, żeby był w miarę realny.
rafal_dr

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat