"Polskie" shermany w 1/72

Budujesz modele w 'małej' skali, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: "Polskie" shermany w 1/72

Postprzez Sherman » wtorek, 15 stycznia 2008, 21:59

Tomku,

Tarawę np. w Phantomie wspominanym widziałem jeszcze na początku tego tygodnia ;)

Co do płyty nadsilnikowej do M4 - ta z Dragona M4A1 nie pasuje. Pozostaje dosztukować samemu ( łatwe ), jedynie pokrywę wlotu powietrza pod... użyć z innego zestawu ( choćby z M4A1 Italeri/ESCI ). Osobiście tak właśnie zrobiłem bo żadna inna płyta nie pasuje. Podobnie tylną ściankę wanny można dosztukować z Italeri bądź np. zaszpachlować otwory na wydechy z oryginalnej części M4A2 i dokleić drzwi z płytki plastikowej bądź blaszki ( PART do M4A1 Revella lub Italeri ). Grouser cover box są w zestawie. Tylna płyta nawisu jest do przejścia... podpiłować na bokach, usunąć zbędny plastik. Robert Porada tak zmienił kat nachylenia tylnej płyty w swoim MEXie ( do oglądnięcia na linkowanym wyżej forum ).
Wiem, może nie na dzień dobry z takimi zabawami ;) ale z pudełka można na początek zrobić M4A1(76) który ma w pudełku polskie kalki ( a model był na allegro jeszcze wczoraj ). A z czasem można się zabawić w delikatne przeróbki. Albo poczekać... Dragon powinien w końcu wydać zwykłego M4 ( pewnie szybciej niż ja skończę swoją przerabiankę ).
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Reklama

Postprzez Tomasz Mańkowski » wtorek, 15 stycznia 2008, 22:40

Sherman napisał(a):Tarawę np. w Phantomie wspominanym widziałem jeszcze na początku tego tygodnia ;)

No, w stolicy już ich nie uświadczysz...
Sherman napisał(a):z pudełka można na początek zrobić M4A1(76) który ma w pudełku polskie kalki ( a model był na allegro jeszcze wczoraj ).

Idąc tym tropem, to równie łatwo ( a może i łatwiej ) zrobić "Rokitną" z 1 PAM.
Model - Dragon 7311 Sherman M4A4 - jest jeszcze normalnie w sklepach ( no przynajmniej w jednym, w stolicy ) a i polskie kalki są w pudełku...

Tylko co nasz młody kolega zrobi z tymi zamówionymi Jadarowymi kalkami?

A i malowania z 1 Dywizji Panc. nie są tak malownicze jak z 2-go Korpusu...

A gdyby nasz młody kolega o trudnym do zapamiętania nicku, nie wstydził się tak swego miejsca zamieszkania, łatwiej było by mu pomóc znaleźć interesujące go modele... A tak jest zdany jedynie na "Pana z zaprzyjaźnionego sklepu"...
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Postprzez zytek » środa, 16 stycznia 2008, 00:23

Widzę że już poczytałeś na tym czeskim forum o shermanach :lol: .I co nie łatwiej jest wszystko :lol: .
Marek
zytek

Postprzez Sherman » środa, 16 stycznia 2008, 00:58

Tomasz Mańkowski napisał(a):Tylko co nasz młody kolega zrobi z tymi zamówionymi Jadarowymi kalkami?

Można mieć nadzieję, że nasz młody kolega połknie bakcyla shermanofili i zbuduje Shermanów przynajmniej pluton ;)

A i malowania z 1 Dywizji Panc. nie są tak malownicze jak z 2-go Korpusu...

Kwestia względna, malownicze są wczesne malowania w plamy, ale czy już te późniejsze w całości zielone Shermany insze są od tych 1DPanc?
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Tomasz Mańkowski » środa, 16 stycznia 2008, 07:56

Sherman napisał(a):[Kwestia względna, malownicze są wczesne malowania w plamy, ale czy już te późniejsze w całości zielone Shermany insze są od tych 1DPanc?

No pewnie, że są insze - tylko w 2gim Korpusie znajdziesz nazwy własne wozów i to takie ładne, duże i kolorowe :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Postprzez a jak myślisz » środa, 16 stycznia 2008, 11:15

A gdyby nasz młody kolega o trudnym do zapamiętania nicku, nie wstydził się tak swego miejsca zamieszkania, łatwiej było by mu pomóc znaleźć interesujące go modele... A tak jest zdany jedynie na "Pana z zaprzyjaźnionego sklepu"...

Nick jak jest taki jest, przyzwyczaiłem się do niego i tyle ;)

Miejsca zamieszkania wcale się nie wstydzę
Międzyrzecz w Lubuskim, 'niedaleko' Gorzowa Wlkp.

A wcześniej po prostu nie wiedziałem, że te modele są tak trudno dostępne, więc to chyba zrozumiałe że pierwsze co zrobiłem to szukanie ich na miejscu no nie ?

Pozdrawiam.

edit.
Sherman IB - tu jest kłopot... wprawdzie ukraiński UM zrobił M4(105 ) ale na podwoziu HVSS ( nr.375 ), więc bez przeróbek i "zapożyczeniu" podwozia z innego modelu się nie obejdzie...

Mam takie pytanie, na czym powinny polegać te przeróbki i jakie podwozie (z jakiego modelu ?) powinien mieć ?
a jak myślisz

Postprzez Tomasz Mańkowski » środa, 16 stycznia 2008, 20:56

a jak myślisz napisał(a):
Sherman IB - tu jest kłopot... wprawdzie ukraiński UM zrobił M4(105 ) ale na podwoziu HVSS ( nr.375 ), więc bez przeróbek i "zapożyczeniu" podwozia z innego modelu się nie obejdzie...

Mam takie pytanie, na czym powinny polegać te przeróbki i jakie podwozie (z jakiego modelu ?) powinien mieć ?

Kuba Ci pisał, że chyba lepiej rozejrzeć się za Dragonem 7274 - M4A3(105) VVSS
Sherman napisał(a):UM to kolejny kasztan. Wieża jest Low Bustle, cały model raczej koślawy, ładne jest tylko podwozie. Lepiej poszukać M4A3(105)VVSS Dragona i jak w wypadku M4A2 wymienić płytę nadsilnikową i tylną ściankę wanny.

Zajrzyj na to forum podlinkowane przez Marka - naprawdę warto.
Tam masz speców do 72-ki.
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Postprzez a jak myślisz » czwartek, 17 stycznia 2008, 11:05

Tak wiem, ale mam akurat tego UM-a i nie wiem czy kadłub i wieża wymagają jakichś poważnych zmian i na jakie podwozie powinienem wymienić.
a jak myślisz

Postprzez Tomasz Mańkowski » czwartek, 17 stycznia 2008, 11:17

Kuba pisał
UM to kolejny kasztan.... ładne jest tylko podwozie

a to podwozie właśnie jest Ci niepotrzebne...
Bo podwozie powinieneś wymienić z HVSS na VVSS, czyli:
- wózki,
- koła,
- gąski,
dodatkowo
- "błotniki" ( Sherman z podwoziem HVSS miały poszerzony kadłub w dolnej części - miały taki "parapet/błotnik" po to aby zakrywał szerszą gąskę... )
i jeszcze trzeba przerobić z M4A3 na M4, czyli:
- płyty nadsilnikowe,
- tył kadłuba,
- tył wanny
o drobiazgach typu ułożenie sprzętu saperskiego, dodatkowe skrzynki etc. już nawet nie wspominam...

Co jeszcze trzeba w modelu UM-a poprawić aby cały model nie był "raczej koślawy" - nie wiem.
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Postprzez Jarek Gurgul » czwartek, 17 stycznia 2008, 14:18

Tomasz Mańkowski napisał(a):...nasz młody kolega o trudnym do zapamiętania nicku...

...nazwisko niekoniecznie, ale imię by się przydało, byłoby bardziej po 'lucku'. No, ale skoro mam wybór:
a jak myślisz,
to ja wybieram na przykład 'Piotr'. ;o)

Tak więc Piotrze, jeśli chodzi o zdjęcia z Marche zaproponowane przez Tomka -
http://mg.cultura.marche.it/default_sik.asp
- mam te fotki pogrupowane na dysku - osobno Shermany, osobno M10, osobno Scout Cary itd.
Jeśli Ci bardzo zależy na 'podkładkach' do Twoich czołgów - podrzuć konkretną nazwę - zobaczę, co znajdę w przepastnych czeluściach mojej maszyny.

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez Sherman » piątek, 18 stycznia 2008, 19:34

Hola Hola el Tomek :lol: troszeczke się zagalopowałeś
Tomasz Mańkowski napisał(a):- wózki,
- koła,
- gąski

Opcje są dwie - albo zakup jakiegoś Dragona ( drogo ) albo model ESCI/Italeri. Przydadzą Ci się z zestawu gąsienice, wózki i wieża.
- "błotniki" ( Sherman z podwoziem HVSS miały poszerzony kadłub w dolnej części - miały taki "parapet/błotnik" po to aby zakrywał szerszą gąskę... )

Na szczęście model UMa ma w komplecie dwa komplety elementów do "zatkania" od spodu sponsonów, taki z parapetem dla HVSS i zwykły dla podwozia VVSS.
- płyty nadsilnikowe,
- tył kadłuba,
- tył wanny

Ano nie trzeba... bo UM to M4(105), a nie M4A3. Trzeba tylko popatrzeć dokładnie na kat nachylenia tylnej ścianki kadłuba, bo pewna standaryzacja części może skutkować błędem w tym miejscu.
Co jeszcze trzeba w modelu UM-a poprawić aby cały model nie był "raczej koślawy" - nie wiem.

Trzeba wymienić wieżę na High Bustle ( np. z zestawu ESCI, druga opcja to wieża z zestawu M4A3(105) Dragona ), zestaw ma hybrydę Low Bustle z włazem ładowniczego. Nie pamiętam jak jest z włazem dowódcy - ESCI ma starszy dwu częściowy typ, Ty raczej potrzebujesz nowszego.

Problem jest z kołami jezdnymi. ESCI daje nie podobne do niczego paskudztwa... W zależności od tego jaki model zdecydujesz się budować będziesz musiał dosztukować koła tłoczone lub odlewane.
Zawsze możesz iść na łatwiznę i po zaopatrzeniu się w wieżę ESCI zrobić Shermana IBY np. MEX lub Cairo. Odpadnie przerabianie całego podwozia.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Tomasz Mańkowski » sobota, 19 stycznia 2008, 09:07

Sherman napisał(a):
- płyty nadsilnikowe,
- tył kadłuba,
- tył wanny

Ano nie trzeba... bo UM to M4(105), a nie M4A3. Trzeba tylko popatrzeć dokładnie na kat nachylenia tylnej ścianki kadłuba, bo pewna standaryzacja części może skutkować błędem w tym miejscu.

Ano masz rację :cry: ... ubrdałem sobie że to M4A3(105)HVSS ( jak Dragon... Może dlatego że Dragona mam u siebie w sklepie :-/ )
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Postprzez a jak myślisz » sobota, 19 stycznia 2008, 12:26

Opcje są dwie - albo zakup jakiegoś Dragona ( drogo ) albo model ESCI/Italeri. Przydadzą Ci się z zestawu gąsienice, wózki i wieża.

model italeri/esci domyślam się że ten ?

http://www.jadarhobby.waw.pl/italeri-70 ... -1820.html

edit
Trzeba wymienić wieżę na High Bustle ( np. z zestawu ESCI, druga opcja to wieża z zestawu M4A3(105) Dragona ), zestaw ma hybrydę Low Bustle z włazem ładowniczego. Nie pamiętam jak jest z włazem dowódcy - ESCI ma starszy dwu częściowy typ, Ty raczej potrzebujesz nowszego.

UM ma do wyboru właz jedno i dwuczęściowy.

Dzięki za pomoc :)
a jak myślisz

Postprzez Sherman » sobota, 19 stycznia 2008, 20:59

a jak myślisz napisał(a):model italeri/esci domyślam się że ten ?
http://www.jadarhobby.waw.pl/italeri-70 ... -1820.html

Ten :) Zestaw niedrogi, a podrasujesz nim UMa

UM ma do wyboru właz jedno i dwuczęściowy.

To to gitara. Do wieży od haubicy będziesz jeszcze potrzebował drugiego wentylatora.

Komplet tłoczonych kół jezdnych i napinających z Extratechu, dodatkowy wentylator wieżowy i Dragonową lufę od 105tki wraz z jarzmem i osłoną oraz kilka dupereli którymi model UMa "podbajerujesz" mogę Ci sprezentować.

-> przypomniało mi się, że do MEXa i CAIRO a więc Shermanów IBY z IIKP trzeba by mieć inny komplet gąsienic bo pudełkowe to powojenne T80 :?
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez a jak myślisz » sobota, 19 stycznia 2008, 21:13

I pomyśleć że miałem kiedyś tego italeri'owego shermana, ale nie przetrwał okresu mojego 'odwrotu' od modelarstwa :-/

Komplet tłoczonych kół jezdnych i napinających z Extratechu, dodatkowy wentylator wieżowy i Dragonową lufę od 105tki wraz z jarzmem i osłoną oraz kilka dupereli którymi model UMa "podbajerujesz" mogę Ci sprezentować.

Chyba nie muszę mówić jak bardzo był bym za to wdzięczny :mrgreen:
Jak coś to się dogadamy na PW :)

> przypomniało mi się, że do MEXa i CAIRO a więc Shermanów IBY z IIKP trzeba by mieć inny komplet gąsienic bo pudełkowe to powojenne T80 :?

Kalki już do mnie idą i "napaliłem" się na Zadymkę :)
a jak myślisz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe w skali 1:72 i mniejsze - warsztat