Panther F DRAGON - Das Reich

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Panther F DRAGON - Das Reich

Postprzez Rayl » piątek, 15 października 2010, 08:32

Flugger Urethan ma to do siebie, że nakładanie zimmeritu jest, ośmielę się stwierdzić, dziecinnie proste. Dodatkową zaletą jest to iż gdy coś nie wyjdzie można łatwo wygładzić i zrobić raz jeszcze.
Rayl

Reklama

Postprzez Rayl » piątek, 15 października 2010, 22:46

Oto obiecane fotki :mrgreen:.
Obrazek
Obrazek
Zimmerit zrobiłem tylko "pokazowo" tak trochę na szybkens :P , lecz wkrótce będę robił tygrysa z KG Ferhmann i tam pokażę pełnię tej techniki :mrgreen:. Tu zrobiłem fragment tamiyowskim ostrzem 0,5mm oraz grzebieniem 1,0mm.
Zaletą tej szpachli jest prostota nakładania zimmeritu oraz łatwość ewentualnego usunięcia jeśli efekt będzie niezadowalający. Aha, obicia zimmeritu. Te robi się za pomocą taśmy, zaklejając wybrane fragmenty :mrgreen: .
Rayl

Postprzez RobertG9 » sobota, 16 października 2010, 21:50

Witam Rayl rowniez buduje Panthere G z poznowojennego okresu.Czy znasz jakies kociaki w kolorze mini lub z jej przewaga?
Pomijajac panthere Roberta Doepa?Ach i jak zakladasz te Friule ?
pozdrawiam Robert
RobertG9

Postprzez Rayl » niedziela, 17 października 2010, 22:22

Polutowałem boczne listwy do mojej pantery. Jednak zdarzył się mały wypadek. Mój 5-letni chrześniak zrzucił lewą i przypadkiem ją zdeptał :( :( . Pech. Listwa nie nadaje się do niczego raczej nic z niej nie będzie, ponieważ jest niesamowicie pogięta i praktycznie wszystkie polutowane części szlag trafił :evil: :evil:
Co do młodego, to w tym roku raczej Mikołaj nie przyjdzie :twisted: :twisted:

Robert jeśli chodzi o Twoje pytanko to mogę Ci polecić ten link: http://www.robert-doepp.de/de/projekte/panther/index.php
oraz tego jagdpanthera http://www.robert-doepp.de/de/projekte/jagdpanther/bilder.php
Poszukaj czegoś w necie. Jeśli chodzi o moją panterę to mam zamiar nałożyć na nią kamuflaż tricolor na zielonym tle z dużą ilością minii i troszkę dunkelgelbu. Mogę zasugerować Ci to aby plamy miały wyraźne krawędzie. Nie rozmyte od aerografu. Pod koniec wojny tak raczej malowano.
Rayl

Postprzez RobertG9 » poniedziałek, 18 października 2010, 08:27

Tak rozumiem problem poniewaz moje czteroletnia coreczka ,rowniez plata mi takie figle.Co do ostatnich Panther to rozumiem iz czesto pod koniec wojny minia zastepowala jeden z kolorow kamo.Co do wzorow kamuflazu to wnioskuje iz lepszy bylby kamuflaz malowany pedzel ,lub pistoletem .Jednak od szablonu o wyrazistych krawedziach .Ach musze jeszcze dodac ze zestaw Arno z okablowaniem wyglada swietnie .
Pozdrawiam
RobertG9

Postprzez Iwan » poniedziałek, 18 października 2010, 22:23

Rayl napisał(a):Co do zimmeritu to najważniejsza jest szpachlówka. Nie żadna modelarska Tamiya, Gunze czy jakaś jeszcze inna.

Nieco reaktywując temat zimmeritu - w pełni się zgodzę. Jak robiłem go na mojej Pantherze Ausf. A próbowałem różnych szpachli (m. in. wspomnianej Tamiyi), jednak skończyło się na Millipucie (efekt był dużo lepszy, niż przy użyciu szpachli).

A co do Panther - zapowiada się znakomicie. Sam mam w planach Pantherę Ausf. F, tym chętniej obejrzę efekt końcowy.
Powodzenia !
Pozdrawiam
Iwan
Iwan

Postprzez Dumo » wtorek, 19 października 2010, 14:03

Popieram milliput najlepiej się nadaję na zimmerit ;o)
Dumo

Postprzez Rayl » środa, 20 października 2010, 21:09

Przez weekend poczyniłem pewne prace nad wydechem ;o) Do wydechu niektórych bemek on się nie umywa :mrgreen:
A tak na serio to nie jestem do końca zadowolony z efektu pracy. Spróbuje zrobić jeszcze raz te Flammenvernichter z blaszki mosiężnej tylko muszę znaleźć jakiś wałek o odpowiedniej średnicy, aby zrolować na niej blaszkę.
Na razie efekt mojej pracy wygląda tak:
Obrazek
Lewy troszkę podszpachluję. Poniosło mnie z tymi "wgnieceniami" :P
Mam prośbę. Ma ktoś pomysł z czego zrobić przykręcane "kolanka", typowe dla pojazdów g z ostatnich serii, ponieważ te dragona są z za grubego plastiku. Ograniczenie technologiczne. Na chwilę obecną będę starał się pocienić je. chciałem kupić nawet wydechy oferowane przez Tiger Model Designes, lecz są one nie dostępne. Bynajmniej ja nie mogę znaleźć ich na necie :shock: .
Zamówiłem sobie pastę do lutowania Koki SS4-M951DK i czekam :-| jak mi ją łaskawie przyślą.
Zaraz idę walczyć z wydechami :twisted:

Pozdrowienia dla wszystkich
Rayl

Postprzez author21 » czwartek, 21 października 2010, 08:15

dragona za grube, ale pocienić łatwo- okrągły pilniczek. Wystarczy pocienić na głebokość 3 mm i nie widać że dalej sa grube. W środku czarno i glucho.
author21

Postprzez Rayl » wtorek, 2 listopada 2010, 10:34

Przy panterze za dużo nie robiłem. Jestem na etapie lutowania, a właściwie na etapie czekania na pastę Koki. Ehhh.
Ostatnimi czasy zrobiłem osłony przeciw-odłamkowe te z zestawu Abera, oczywiście trochę je modyfikując :mrgreen: .
Fotki zamieszczę w najbliższym czasie.
Mam fajny pomysł na schurceny ale o tym później :mrgreen: . Jakby ktoś miał jakiś fajny schemat malowania to proszę wrzucać.

Równolegle zaczynam pracę nad Tamiyowskim Jagdtigerem.
Rayl

Postprzez Rayl » czwartek, 4 listopada 2010, 22:14

Witam
Na początek
Witam Rayl rowniez buduje Panthere G z poznowojennego okresu.Czy znasz jakies kociaki w kolorze mini lub z jej przewaga?
Pomijajac panthere Roberta Doepa?Ach i jak zakladasz te Friule ?
pozdrawiam Robert

Może tu Robercie znajdziesz jakiś fajny kamuflaż:
http://www.angelfire.com/pro/bison/35075.html
http://www.angelfire.com/pro/bison/35076.html
http://www.angelfire.com/pro/bison/35126.html
Niektóre z nich są naprawdę fajne. Sam zastanawiam się nad jednym ;o)

Przy pantherze niewielkie postępy. Popracowałem troszkę nad wieżą. Takie małe detale. Spawy i faktura.

Obrazek
Obrazek

Wygląda troszkę niechlujnie :P.
Wciąż czekam na pastę lutowniczą Koki i zaginarkę do fototrawów. To już prawie miesiąc. I powoli zaczyna mnie trafiać szlag :evil:.
Korzystając w tej wymuszonej przerwy powróciłem do panthery g z dywizji LSSAH. Czołg pochodzi z walk na terenie Węgier w początkach 1945 roku, a do dywizji trafił przed imprezą w Ardenach. W którejś z anglojęzycznych publikacji wyczytałem, że po ofensywie z nielicznych zachowanych panther w 2 kompani ostała się pancia numer 232. Kamuflaż to moja interpretacja wzorowana na zdjęciach innych panther LSSAHu z walk w Ardenach. Model traktuję jak swego rodzaju poligon przed pantherą f.

Oto fotki:

Obrazek
Obrazek
Model robię wg tzw "starej szkoły", dużo "suchego pędzla". Wiele elemętów wymaga jeszcze poprawy, ale z czasem nabierze ona blasku :mrgreen: :mrgreen: .

Pozdrowienia dla wszystkich.
Rayl

Postprzez Rayl » niedziela, 2 stycznia 2011, 12:57

Witam. W pierwszej kolejności chciałbym złożyć życzenia noworoczne kolegom modelarzom i koleżankom modelarkom :mrgreen:. Aby ten rok obfitował w modele i ciekawe pomysły :D .

Ostatnim czasem w moim grafiku dnia pojawiła się niespotykana od dawna rzecz. A mianowicie wolny czas. Czas ten przeznaczyłem na roboty związane z pantherą f. Początkowo miałem wziąć się za jagtigera, ale trafia mnie szlag na jego widok. Tyle kasy za taki niedopracowany model. Faktycznie te dwie gwiazdki Tamiyi w pełni oddają jakość modelu (w pięciogwiazdkowej skali rzecz jasna). Ale wróćmy do tematu wiodącego tzn panthery.
Skończyłem niemal całe "oblachowanie". Został mi jeszcze pojemnik na wycior. Rzecz jasna zamontowany z tyłu płyty silnika. Polutowałem boczne listwy. Ta pasta koki to fajna sprawa :mrgreen: . Tu gorące podziękowania dla Sergionexa. Jego post na ten temat niezwykle mi pomógł.
Dzisiaj zamocuje osprzętowanie do kadłuba.
Waham się co do drugiego błotnika błotnika. Chyba jednak będzie jeden. Mam Kasteny więc szkoda by było je ukrywać. Boczne listwy też ograniczę. Oto fotka ze stanem bieżącym.
Obrazek

Dzisiaj dalsze zmagania. Zastanawiam się nad samodzielnym wykonaniem zaczepów na zapasowe gąsienice. Miedziane płytki mam. Gorzej z czasem i chęciami :roll:
Mam też pomysł na kamo
Obrazek
Wzorowane na tym ft-17. Co sądzicie o nim. Uwagi mile widziane :P .

Pozdrawiam
Paweł
Rayl

Postprzez Rayl » poniedziałek, 3 stycznia 2011, 03:06

Mam jeszcze prośbę. Jeśli ma ktoś fotki z późnymi pantherami g to byłbym niezwykle zobowiązany gdyby zechciał zamieścić lub dać linka. Z góry dziękuje za pomoc.
Sam zgłębiam teraz szczegóły panther wyprodukowanych przez MNH oraz Daimler-Benz. Jeśli ktoś dysponuje wiedzą w tej dziedzinie to proszę o wsparcie :D .

Pozdrawiam
Paweł
Rayl

Postprzez Paweł Czarnocki » poniedziałek, 3 stycznia 2011, 11:15

Rayl napisał(a):Obrazek

Cześć.

Co to za bąble po bokach wieży ? Jakiś dalmierz czy coś takiego ? Nie znam się absolutnie na Panterach więc moje pytanie się wzięło i wzięło ...
Zakup w MARTOLI portfela nie boli.
Paweł Czarnocki

Postprzez Rayl » poniedziałek, 3 stycznia 2011, 11:36

Dokładnie. Jest to dalmierz stereoskopowy firmy Zeiss. To jego dane: powiększenie 15x, bazia 1,32m i pole widzenia 4 stopnie. Można nim było oceniać dystans w zakresie od 300 do 8000 metrów. Fajna zabawka :mrgreen:.
Polecam ten model. jest naprawdę fajny i przyjemnie się go składa.
Rayl

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat