Jak rozcieńczać ...

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Jak rozcieńczać ...

Postprzez dewertus » wtorek, 3 listopada 2009, 15:37

eramus napisał(a):
Andrzej Hołowacz napisał(a):
stosuje acryle model mastera

Są na bazie winylu - tak jak Valleyo, Pactra, Revell, LifeColor

Na 100% możesz rozcieńczać alkoholem farby Tamiya i Gunze serii H

A coś tańszego? Dostępnego np. w obi,Castoramie itp?

Także maluję akrylami Model Mastera (ale powoli przechodzę na Agamę - póki co jestem zadowolony) - do rozcieńczania z powodzeniem stosuję.... wódeczkę 40%. Nie mam problemów.

pzdr.
Hubert
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Reklama

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » wtorek, 3 listopada 2009, 17:07

profan..
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez eramus » niedziela, 8 listopada 2009, 11:47

Nie wiem czy te moje akryle model mastera są jakieś dziwne czy to normalne, ale alkohol izopropylowy robi kaszkę, rozcieńczalnik do wyrobów akrylowych to samos, próbuje sposobu dewertusa z wódeczką może sie uda.
Ostatnio edytowano niedziela, 8 listopada 2009, 12:16 przez eramus, łącznie edytowano 3 razy
eramus

Postprzez Bercik » niedziela, 8 listopada 2009, 11:56

Ja wiem, że żółty rozcieńczalnik Gunze najtańszy nie jest, ale dolany do każdego akrylu, w tym Pactry powoduje, że farba nabywa świetnych właściwości, moim zdaniem kontrola nad malowaniem jest dużo lepsza, nic nie zasycha w aerografie, powierzchnia jest gładziutka i farba ma niezłą przyczepność, nie odeszła mi nigdy pod taśmą Tamiya. Moim zdaniem warto, dla świętego spokoju :)
Obrazek
Obrazek
Bercik

Postprzez eramus » niedziela, 8 listopada 2009, 12:15

Bercik napisał(a):Ja wiem, że żółty rozcieńczalnik Gunze najtańszy nie jest, ale dolany do każdego akrylu, w tym Pactry powoduje, że farba nabywa świetnych właściwości, moim zdaniem kontrola nad malowaniem jest dużo lepsza, nic nie zasycha w aerografie, powierzchnia jest gładziutka i farba ma niezłą przyczepność, nie odeszła mi nigdy pod taśmą Tamiya. Moim zdaniem warto, dla świętego spokoju :)

Mówisz o tym http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=529924&kateg=529868??
eramus

Postprzez Bercik » niedziela, 8 listopada 2009, 13:43

Dokładnie o tym, rozcieńczalnik dedykowany farbom C z opóźniaczem. Odkąd używam to nie widzę, od strony technicznej, istotnej różnicy między malowaniem Gunze, Tamiya, Testorsem czy Pactrą, poza tym oczywiście, że ta ostatnia pozostaje matowa. Jak nigdy nie lubiłem akryli, tak po zapoznaniu się z chemią Gunze praktycznie przestałem używać emalii, a po użyciu Mr L.T. zniknęły problemy kaszki, zacieków, itd. itp. Inne problemy oczywiście dały znać o sobie, ale to już raczej wynika ze specyfiki samych farb Gunze, niż rozcieńczalnika, nie przepadają te farbki za inną chemią najwyraźniej...
Wracając, ja przestałem kombinować, bo trafiłem na środek, powiedzmy, "uniwersalny". Moim zdaniem warto dla samego komfortu malowania, mała buteleczka na próbę nie jest dużym wydatkiem ;o)

PS. Z tego co wywnioskowałem na czeskim forum, ludzie leją to też do emalii, osobiście miałem wrażenie, że taka mieszanka się zważyła, ale może to przypadek, na szerszą skalę nie próbowałem...
Obrazek
Obrazek
Bercik

Postprzez Lewy » sobota, 6 lutego 2010, 20:48

Odświeżę troszkę temat. Z rozmów kolegów wynika, że do rozcieńczania Pactr można z powodzeniem używać Mr. Aqueous Hobby Color Thinner, tak?
http://www.martola.com.pl/pl2681/produk ... %20Thinner
Rozcieńczalniki Pactry są mało ekonomiczne, więc chcę użyć jakiegoś zamiennika.
Lewy

Postprzez Bercik » sobota, 6 lutego 2010, 20:58

Obrazek
Obrazek
Bercik

Postprzez Lewy » sobota, 6 lutego 2010, 21:10

Dzięki Bercik.
Lewy

Postprzez luck1985 » niedziela, 7 lutego 2010, 20:52

Ten pierwszy dedykowany farbom serii H, drugi C + ma opóźniacz.
Ja jadę na tym drugim, ten pierwszy kupiłem - no bo przecież jest do farb którymi maluję, ale wymaga opóźniacza, lubi czasem z aero glutem zapluć.
Bierz ten z żółtą etykietą, według wielu poprawia właściwości wielu farbek - różnych firm.
Ostatnio edytowano niedziela, 7 lutego 2010, 22:19 przez luck1985, łącznie edytowano 2 razy
luck1985

Postprzez Bercik » niedziela, 7 lutego 2010, 21:51

Sprawa nie jest taka prosta :) Mi osobiście bowiem nigdy nie zdarzyło się, aby farba H rozcieńczana rozcieńczalnikiem H zapchała aerograf, czy podeschła. Ale na sam proces malowania wpływają jeszcze inne zmienne, niż farba i rozcieńczalnik.

Niemniej, nie wdając się w szczegóły i pomijając niuanse, szersze zastosowanie ma rozcieńczalnik do C, czyli drugi z mojego linku.
Obrazek
Obrazek
Bercik

Postprzez luck1985 » niedziela, 7 lutego 2010, 22:58

Hmmm jak kupiłem rozcieńczalnik do farb H , od razu się nastawiłem na dodanie retendera - jak będę teraz malować użyję samego rozcieńczalnika.
luck1985

Postprzez Bercik » niedziela, 7 lutego 2010, 23:02

Ja nie mówię absolutnie, że w każdym przypadku musi być tak samo, zaznaczyłem jedynie, że ja osiągam dobry efekt bez opóźniacza. Malujmy tak, jak nam wygodnie ;o)
Pozdrawiam!
Obrazek
Obrazek
Bercik

Postprzez eramus » wtorek, 26 października 2010, 23:53

Ja roźcieńczam zwyklym alko,a aero przepłukuje izopropanolem kupionym za grosze
eramus

Postprzez n.lukasz » środa, 4 stycznia 2012, 19:49

Stosował już ktoś jakieś inne rozcieńczalniki do farb celulozowych gunze niż dedykowane?
Czy coś takiego się nadaję http://www.farby.shop.pl/product-pol-60 ... RC-01.html
W pracy mam jeszcze jakieś rozcieńczalniki do farb muszę tylko poszukać czy są jakieś do farb celulozowych.
n.lukasz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje