Spifire MkVIII 1/48 ICM

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Spifire MkVIII 1/48 ICM

Postprzez K.Y.Czart » sobota, 30 października 2010, 22:23

Naszywka ekstra, ale "trawka" mniej. Ale ja o czymś innym. Przeglądałem sobie ostatni numer (88) Master Modelers, i jest tam relacja z budowy tamkowskiej "ósemki" w malowaniu RAAF A58-602 RG-V "Grey Nurse". I na tytułowej stronie artukułu jest takie zdjęcie (zbliżenie na podwozie w kółku - moje). Widać nożyce.

Obrazek

Wcześnie przeglądając materiały w poszukiwaniu potwierdzenia występowania nożyc "w naturze", trafiłem na takie zdjęcie A58-615 ZP-Y "Grey Nurse" (Kookaboora - Spitfire markings of the RAAF, part 2, str. 10):

Obrazek

Czy to co widać na zdjęciu nie wydaje się być znajome? Poprzednio wziąłem to za jakąś skazę, cień etc. Ale teraz sam nie wiem. :-> W książce jest w podpisie "late 1944"
K.Y.Czart

Reklama

Postprzez Jaho63 » sobota, 30 października 2010, 23:27

K.Y.Czart napisał(a):(zbliżenie na podwozie w kółku - moje)

Normalnie, pięknie to zrobiłeś. ;o)
Troszkę mnie zdziwiły te nożyce "w przód", ale nie jestem w temacie. Dominikowy Spit mi się podoba, taki odmienny kamuflaż, szkoda, że Kangury niewiele na nich zwojowali.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Aleksander » niedziela, 31 października 2010, 00:23

K.Y.Czart napisał(a):Naszywka ekstra, ale "trawka" mniej.

Trawka i podstawka "darowana", mam świadomość, że trzeba ją poprawić, a najlepiej zrobić od nowa, ale priorytety inne, więc chwilowo tylko namiastka.

K.Y.Czart napisał(a):Wcześnie przeglądając materiały w poszukiwaniu potwierdzenia występowania nożyc "w naturze", trafiłem na takie zdjęcie A58-615 ZP-Y "Grey Nurse" (Kookaboora - Spitfire markings of the RAAF, part 2, str. 10):

Obrazek

Czy to co widać na zdjęciu nie wydaje się być znajome? Poprzednio wziąłem to za jakąś skazę, cień etc. Ale teraz sam nie wiem. :-> W książce jest w podpisie "late 1944"

Co do nożyc - dzięki za fotki. Całe natomiast nieszczęście polega na tym, że większość Spitów VIII pokazujących nożyce ma numery wyższe od mojego i - teoretycznie - mogą już te nożyce mieć. Mój ma numer A58-435 - i niestety nie mam żadnych danych na nożyce "w okolicach" bliższych tego numeru (nawet nieco, ale tylko nieco- wyższych).
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Jaho63 » niedziela, 31 października 2010, 01:11

Olku te australijskie seriale nie są chyba do końca odpowiednikami kolejności brytyjskich? I najważniejsze są daty produkcji.
Sprawdziłem kilka:
A58-433 - MD399 - 15.02.44
A58-435 - JG622 - 18.11.43
A58-436 - MD380 - 14.03.44
A58-452 - JG613 - 08.12.43
A58-453 - LV644 - 08.12.43
A58-454 - LV657 - 11.12.43
A58-456 - MD296 - 23.01.44
I tu, niestety Twój najwcześniejszy. Chodzi mi o to czy sprawdzasz te egzemplarze z nożycami pod kątem dat produkcji?
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Aleksander » niedziela, 31 października 2010, 07:18

Rzeczywiście - nie dotarłem do źródła, które porównuje nr seryjne z numerami RAAF, chociaż wstępnie założyłem, że mogą być kolejne - jak widać, założenie nie do końca słuszne. Zadałem pytanie kolegom z IPMS Queensland o te nieszczęsne nożyce i czekam na odpowiedź. Trochę byli zdziwieni pytaniem, bo w pierwszej chwili chyba sami nie dostrzegli problemu. Jak mi wstępnie napisali, u nich w zasadzie każdy model Mk VIII nożyce ma. Ale będą szukać i mam nadzieję, że czegoś się dowiem.
Na razie i tak czekam na nowe podwozie, więc mam czas na przemyślenia ;o)
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Aleksander » środa, 17 listopada 2010, 16:04

Na podwozie jeszcze czekam ;o) , ale projekt mnie trochę już zmęczył, zwłaszcza jak popatrzyłem na "cudze" modele - no cóż, miało być trochę lepiej, a znowu jest tak samo.
Już wiem na bank, że nie potrafię brudzić. Zawsze szlag trafia całą malarska robotę, gdy chcę zrobić okopcenia aerografem - porobiły się zacieki. Obiecuję - więcej nie będę, zostanę przy pastelach.
Zrobiłem ostatnie zdjęcia "warsztatowe" - po obejrzeniu fotek (aparat nie kłamie :lol: ) poprawiłem trochę brudzenie na spodzie i okopcenia - zmniejszyłem "intensywność", skorygowałem trochę kształt.
Jutro, jak nie będzie padało, rozstawię swoje "foto-studio" i zrobię końcowe, prawdziwe zdjęcia. Na razie to, co zrobiłem, jeszcze przed poprawkami

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat