He 111E Monogram 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: He 111E Monogram 1/48

Postprzez Okrach » sobota, 30 października 2010, 15:03

Witam,

zauroczony ogladam ten serial. Naprawde znakomita robota a do tego naprawde fascynujacy opis budowy. Z niecierpliwoscia czekam na ciag dalszy.
Pozdrawiam,
Tomek
Okrach

Reklama

Postprzez dareksommerfeld » sobota, 30 października 2010, 19:51

Pawel Burchard napisał(a):Koła, a ściślej felgi są troszkę nie teges ;) W zestawie Monogramu są koła do późniejszych wersji He 111 H.

p.

Ups, zasugerowałem się zdjęciami w Aero Detail, ale tam jest egzemplaż muzealny. Jeżeli dobrze dopatrzyłem sie na zdjęciach to wczesne felgi nie mialy otworów wentylacyjnych i były bardziej wypukłe przy osi. Niestety fotografie z monografii którymi dysponuję są dosyc niewyraźne, czy ewentualnie mógłbym poprosić o jakąś podpowiedź lub wyraźną fotografię takiej wczesnej felgi?
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Darek
dareksommerfeld

Postprzez Kuba P. » sobota, 30 października 2010, 21:36

dareksommerfeld napisał(a):Udało mi się również dorobić antenę pod kadłubem, niestety nie pamiętam do jakiego FUG'a była wykorzystywana.

O ile He 111 E nie miał innego typu instalacji, to antena wygląda na zwykłą od FuBl 2 - urządzenia do ślepego lądowania, swoją drogą musisz mi kiedyś wytłumaczyć jak to działa w praktyce.
Kuba P.

Postprzez Pawel Burchard » niedziela, 31 października 2010, 12:17

Powinny tak jakie we wczesnych Ju 88 -

Obrazek
Pawel Burchard

Postprzez dareksommerfeld » niedziela, 31 października 2010, 21:09

Bardzo dziękuję za podpowiedź i zdjecie. Z tego co widzę to przeróbka nie bedzie zbyt skomplikowana. Nie bedę przetaczał felg kół na nowo, tylko dorobię pierścienie zakrywające otwory wentylacyjne.
dareksommerfeld

Postprzez dareksommerfeld » wtorek, 2 listopada 2010, 11:04

Witam
Oto obiecane zdjęcia oszklenia po zdjęciu masek. Nie jestem do końca zadowolony a to dlatego, że do wnętrza przedostało się kilka paprochów, poza tym krawędzie ramek oszklenia są nieco nierówne. Mimo wszystkich niedoskonałości nic już nie będę poprawiał. Najsłabiej jest z przejżystością bocznych okienek części przedniej kadłuba.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Darek
dareksommerfeld

Postprzez Aleksander » środa, 3 listopada 2010, 23:34

Wygląda bardzo "rasowo" - z przyjemnością obserwuję temat!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez jarek38 » piątek, 5 listopada 2010, 13:42

Piękna robota, precyzja w każdym szczególe widoczna nawet na zbliżeniach. Z przyjemnością oglądam Twój warsztat. Czekam na ciąg dalszy przygód He 111 E.
Pozdrawiam Jarek
jarek38

Postprzez dareksommerfeld » środa, 17 listopada 2010, 12:45

Witam po dłuższej przerwie.
Trochę dokuczały mi ostatnio korzonki, więc o posiedzeniu nie mogło byc mowy. Już jest lepiej, więc brnę ku końcowi.
Dokleiłem drzwi komory bombowej, moim założeniem było aby wyglądały na nieco sfatygowane i nawet jestem zadowolony
Obrazek
Obrazek
Czeka je jeszcze delikatny wasz.
Dorobiłem tez ze spłaszczonej igły lekarskiej maszt dolniej anteny, trochę różni się kolorem bo jeszcze nie jest polakierowany, muszę też podmalować metalizerem ciężarek linki antenowej ( to ten trójkącik na końcu )
Obrazek
Za radą Pawła poprawiłem też koła podwozia głównego, teraz faktycznie przypominają te ze zdjęć
Obrazek
Dopiero na zdjęciu zobaczyłem, że nierówno pomalowałem oponę - do poprawki :evil: .
Podłubałem tez nieco przy dolnym stanowisku strzelca. Pasy są z zestawu Eduarda a karabin to kombinacja Airesa z metalową lufą.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Muszę jeszcze trochę popracować nad śladami zużycia stanowiska strzelca, myślę że kilka drobnych rysek znacznie poprawi jego wygląd.
Miłego oglądania.
Pozdrawiam
Darek
dareksommerfeld

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » środa, 17 listopada 2010, 16:52

Super robota. Na tym dolnym stanowisku byli zapewne obsadzani najodważniejsi ;o)
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez Pawel Burchard » piątek, 19 listopada 2010, 14:27

Extra... gdyby Ci się chciało jeszcze zliwkidować ten efekt wklęsłości felgi (charakterystyczny dla późnych kółek) było by super ;)
Pawel Burchard

Postprzez dareksommerfeld » poniedziałek, 24 stycznia 2011, 10:57

Witam
Znowu minęło sporo czasu od ostatniej aktualizacji, ale prace powoli posuwają sie do upragnionego końca budowy.
Z góry przepraszam za jakość zdjęć, ale jeszcze trochę muszę się pouczyć obsługi nowego sprzętu.
Udało mi się prawie skończyć silnik, muszę go jeszcze trochę podrasować przez zapuszczenie "łosza" mającego imitować slady po oleju i innych brudach.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
I w widoku od spodu
Obrazek
Obrazek
Udało mi się również dorobić owiewkę stanowiska strzelca.
Obrazek

Prawie wszystkie pozostałe detale są gotowe do montażu, więc ukończenie modelu to kwestia kilku dni, pod warunkiem że rozwikłam kolejną zagadkę. Dostępne zdjęcia wersji E pokazują dość niewyraźnie że na dolnej powierzchni skrzydeł były malowane ciemne-czarne? pasy w miejscach kontaktu ze spalinami. Podobnie sprawa ma się z miejscem mocowania rur wydechowych. Niestety na ani jednym schemacie malowania tego nie odwzorowano, mało tego wygląda na to że jest to charakterystyczne dla wersji E, ani na wcześniejszych, ani na późniejszych wersjach samolotu tego nie widać.
No i teraz nie wiem co zrobić, czyli dramat debila - malować czarne pasy, ale jakiej szerokości, jak były umiejscowione? A może zwyczajnie psiknąć ślady po spalinach?
Może ktoś z szanownych kolegów dysponuje wiedzą lub jakąś fotografią która pomogłaby mi w podjęciu decyzji?
Pozdrawiam
Darek
dareksommerfeld

Postprzez meser6 » poniedziałek, 24 stycznia 2011, 11:13

Fajnie Ci to wychodzi, bardzo ładny model. Mam małe zastrzeżenia co do ramy silnikowej-jakoś nie bardzo mi to przypomina oryginał, tak samo ta fioletowa chłodnica, popraw jak możesz
W budowie:He-219, Su-22 "3508", Fw-190A-3
meser6

Postprzez dareksommerfeld » poniedziałek, 24 stycznia 2011, 13:16

Witam
Jeżeli masz na myśli łoże, to może idealne nie jest ale robiłem je na podstawie zdjęć. Co do koloru chłodnicy to też zastanawiam się nad przemalowaniem, chociaż w rzeczywistości nie jest fioletowa. Mam na myśli inny odcień brązu.
Pozdrawiam
Darek
dareksommerfeld

Postprzez Artur Domański » poniedziałek, 24 stycznia 2011, 13:25

dareksommerfeld napisał(a):
Obrazek

Darku, wszystko jest piękne i ładne, niestety ta antenka zupełnie nie pasuje do tej bajki.
Pozdrawiam
Artur
Artur Domański

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat