Willys Jeep & załoga [ Italeri / MiniArt - 1:35]

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Willys Jeep & załoga [ Italeri / MiniArt - 1:35]

Postprzez arthur_szu » poniedziałek, 8 listopada 2010, 22:47

Weekend spędzony na przygotowaniach do marszu na orientację, więc modelarska robota odłożona została na czas pomiędzy weekendami. W takim razie postanowiłem dzisiaj położyć kalki, sido oraz lakier satynowy i zacząć zabawę z pigmentami.

Co do kalek - o ile nie było problemów z gwiazdami to oznaczenia na zderzaki były trochę nie takie - w standardzie były oznaczenia 506 Pułku Piechoty Spadochronowej 101 DPD, czyli od razu odpadły, nawet do modyfikacji, oraz oznaczenia 34 Dywizji Piechoty wchodzącej w skład 5 Armii. Z racji założeń na początku projektu, że model będzie przedstawiał Jeep'a 4 Dywizji Piechoty (wchodzącej w skład 3 Armii Patton'a ;o) ) zaczęła się burza mózgów... Abstrahując trochę od tematu - we wrześniu robiłem na prośbę znajomego szablony do malowania jego Dodge'a WC-51 ale w skali 1:1, w czym również brałem udział ;o). Chodziło mu o jak najwierniejsze i możliwie najkoszerniejsze napisy pod względem merytoryczno-historycznym - o zgrozo widziałem na jednej z imprez rekonstruktorskich Willys'a z oznaczenia 506 PPSpad. 101DPD a obok znaczek Dywizji Maczka. Brakowało tylko Reksia zamiast Pin-Up girl :shock:... Do tego celu wyszukałem w necie Army Regulations AR 850-5 dotycząca oznaczeń na ekwipunku i pojazdach US Army - jak widać rekonsturkcja to nie tylko czytanie powieści o wspaniałych zwycięstwach ale także wertowanie regulaminów z epoki ;o) Nie inaczej było w przypadku Willys'a - skończyło się na tym, że potrzebowałem "3A 4I" w miejsce "5A 34 I"... Dałem radę i efekty poniżej. Dojdą jeszcze plamy po bryzgającym błocie ale nie wiem czy przed długim weekendem się wyrobię...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To tyle na dzisiaj :)
Pozdrawiam, Artur Sz.
Obrazek
Obrazek
arthur_szu

Reklama

Postprzez arthur_szu » wtorek, 9 listopada 2010, 22:20

Postanowiłem przetestować metodę podejrzaną na filmie firmy "AK Interactive" a mianowicie błoto zrobione na bazie emalii i gipsu, potem zdmuchiwane aerografem z pędzla:) Użyłem następujących kolorów:
Suche błoto - Humbrol H28 zmieszany z H118 i dodatkiem H180
Mokre/wilgotne błoto - Humbrol H180 zmieszany z H28 i H33
Zacieki to olejna artystyczna - mieszanina brązu Van Dyck'a i czerni, pokryta na samo koniec warstwą sido :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ciąg dalszy po długim weekendzie :)...
Pozdrawiam, Artur Sz.
Obrazek
Obrazek
arthur_szu

Postprzez Paweł Leszczyński » wtorek, 9 listopada 2010, 22:41

Super! Świetnie Ci to idzie.
Paweł Leszczyński

Postprzez eramus » wtorek, 9 listopada 2010, 23:29

Super to wygląda :)
eramus

Postprzez Marwaw » środa, 10 listopada 2010, 08:12

Jakby sam John Schambooo jeździł po Patelni w Darłówku :mrgreen:
Obrazek
"Kiedy wylądujecie w Normandii będziecie mieli tylko jednego przyjaciela: Boga"
- Gen. James M. "Jumpin' Jim" Gavin
Marwaw

Postprzez arthur_szu » środa, 10 listopada 2010, 08:29

Paweł Leszczyński napisał(a):Super! Świetnie Ci to idzie.

eramus napisał(a):Super to wygląda :)

Dzięki Panowie :) Po długim weekendzie zabieram się za pacynki, jakieś torby i oczywiście podstawkę :)
Marwaw napisał(a):Jakby sam John Schambooo jeździł po Patelni w Darłówku :mrgreen:

John Schambooo jeździł, ale Dodge'm WC51 ;o) Willysem jeszcze nie miał okazji [za kierownicą oczywiście ;o)]
Pozdrawiam, Artur Sz.
Obrazek
Obrazek
arthur_szu

Postprzez sternik » czwartek, 11 listopada 2010, 02:10

Brudzonko wyszło ciekawie :) Pochwal sie co to masz za takie fajne trzymadełko :)
Szkoda ze kukiełki dopiero po wekeendzie bo w poniedziałek rano jade na 2 tygodnie do Francji i myslałem że jak podpatrze twoje kolorki to wezmę ze sobą swoich figurantów i wieczorkami pokoloruje .A tak lipka, bo nie będę miał kompa ze sobą :(
Mozesz podać mi kolorystykę mundurów . Czytałem już sporo ale każdy proponuje inne kolory i się pogubiłem :(
ObrazekObrazekObrazek
sternik

Postprzez arthur_szu » piątek, 12 listopada 2010, 10:54

sternik napisał(a):Pochwal się co to masz za takie fajne trzymadełko :)

Kupiłem kiedyś obrotowy stolik do malowania Tamiyi. W zestawie był płaski, obrotowy okrągły i ten, o którym piszesz - wg instrukcji przydatny do malowania kadłubów, karoserii itp. Ja użyłem go do lepszej ekspozycji podwozia Willysa :)
sternik napisał(a):Szkoda ze kukiełki dopiero po wekeendzie bo w poniedziałek rano jade na 2 tygodnie do Francji i myslałem że jak podpatrze twoje kolorki to wezmę ze sobą swoich figurantów i wieczorkami pokoloruje .A tak lipka, bo nie będę miał kompa ze sobą :(

Też myślałem, że się szybciej wyrobię z Wiilys'em, bo chciałem go podrzucić Koledze na konkurs do Grudziądza. Niestety szybciej nie dało rady :(
sternik napisał(a):Mozesz podać mi kolorystykę mundurów . Czytałem już sporo ale każdy proponuje inne kolory i się pogubiłem :(

"Każdy proponuje inne kolory" ... Ehhhh :? Nie wierzę w coś takiego jak "jedyne słuszne kolory" - mundurów, wyposażenia etc. Farby mieszam dopóty nie osiągnę koloru jakiego, moim zdaniem, potrzebuję. Kolorystyka mundurów mogła różnić się w zależności od warunków w jakich był używany, stopniu zniszczenia/sprania munduru, sortu z fabryki itp itd... Byle tylko nie odbiegała aż nadto od poprawnej historycznie barwy (np. OD3, podstawowy kolor wyposażenia do sierpnia/września 1944 roku, nie może zmienić się w zielony OD7 z końca wojny, robiąc figurki z '42-44 ;o) ) Nawet w naszej GRH, niby kupowaliśmy takie same mundury, niby z tych samych sortów a tak naprawdę większość rożni się od siebie, co dodaje smaku ;o) Najlepiej obrazuje to moja ulubiona fotka - znaleziona gdzieś w necie i pokazuje jak może różnić się kolorystyka mundurów (tu wszyscy w spadochroniarskim M-42):
Obrazek
Teraz jestem poza domem i nie mam dostępu do swojej palety barw ale to co pamiętam - do wyposażenia polecam z palety Vallejo jako bazowy "Khaki Grey", do kurtek M41 przydatny jest "US Field Drab", może też "Brown Violet" do mieszania z powyżsyzmi ? Musisz pokombinować ;o)
Pozdrawiam, Artur Sz.
Obrazek
Obrazek
arthur_szu

Postprzez sternik » sobota, 13 listopada 2010, 00:00

Dzięki za podpowiedź :)Po przestudiowaniu kilkunastu tematów na różnych forach i stronach poświęconych kolorystyce umundurowania wyszło że najlepszymi kolorami bazowymi będą :
Hełm OLIVE DRAB XF62
Bluza MID STONE XF60
Spodnie KHAKI DRAB XF51
Buty COCOA BROWN XF10
Getry BUFF XF57
Kurtka OLIVE DRAB XF62
Koszula KHAKI DRAB XF51
Wyposażenie KHAKI XF49
Kolorki wg tamiy bo takich używam :)
ObrazekObrazekObrazek
sternik

Postprzez skikut87 » sobota, 13 listopada 2010, 10:33

Jeśli wolno dodam odrobinę krytyki. Popraw lusterko boczne bo wyszedł Ci piękny wypychacz spod srebrnej farby. Może zaklej to folią aluminiowa lub jakimś odbłyśnikiem.
Cz mógł byś napisać parę zdań o tym jak robiłeś to blotko i jakich pigmentów używałeś bo strasznie misie ono podoba:)
skikut87

Postprzez Paweł Leszczyński » sobota, 13 listopada 2010, 12:27

sternik napisał(a):Po przestudiowaniu kilkunastu tematów na różnych forach i stronach poświęconych kolorystyce umundurowania wyszło że...

Proponuję opierać się na tej stronce:
http://www.coloradominiatures.com/infovallejopaints.aspx
Nazwiska modelarzy sugerujących jakich kolorów użyć mówią same za siebie i są najlepszą rekomendacją.
Druga sprawa to malowanie farbami Vallejo - po prostu bajka, w moim wątku o Oplu masz pomalowaną figurkę z użyciem kolorów podanych na powyższej stronie, nie jest to malowanie idealne, takie na szybko - około 15 min, ale już widać możliwości tych farb.
Paweł Leszczyński

Postprzez sternik » sobota, 13 listopada 2010, 21:35

Stronkę znam, ale dzięki :) a o Vallejo myślałem bo juz w kilku wypowiedziach spotkałem się z pozytywnymi komentarzami na ich temat i nie wykluczone ,że następne figurki będą juz malowane właśnie nimi :)
ObrazekObrazekObrazek
sternik

Postprzez arthur_szu » poniedziałek, 15 listopada 2010, 10:02

skikut87 napisał(a):Popraw lusterko boczne bo wyszedł Ci piękny wypychacz spod srebrnej farby. Może zaklej to folią aluminiowa lub jakimś odbłyśnikiem.

Mój błąd - dzisiaj będzie poprawione. Dzięki za uwagę :)
skikut87 napisał(a):Cz mógł byś napisać parę zdań o tym jak robiłeś to blotko i jakich pigmentów używałeś bo strasznie misie ono podoba:)

Chyba pisałem nad zdjęciami jak było robione błotko - zacytuję sam siebie ;o)
arthur_szu napisał(a):Postanowiłem przetestować metodę podejrzaną na filmie firmy "AK Interactive" a mianowicie błoto zrobione na bazie emalii i gipsu, potem zdmuchiwane aerografem z pędzla:) Użyłem następujących kolorów:
Suche błoto - Humbrol H28 zmieszany z H118 i dodatkiem H180
Mokre/wilgotne błoto - Humbrol H180 zmieszany z H28 i H33
Zacieki to olejna artystyczna - mieszanina brązu Van Dyck'a i czerni, pokryta na samo koniec warstwą sido :)

Co się tyczy pigmentów - użyłem "Sand", "Earth Dirt" i Dark Earth" z palety Talen'a. Utrwalenie White Spirit'em. Na mokry WS "nastukałem" też z pędzla trochę grudek pigmentu - daje ciekawy efekt :)
Pozdrawiam, Artur Sz.
Obrazek
Obrazek
arthur_szu

Postprzez skikut87 » poniedziałek, 15 listopada 2010, 14:55

dzięki :lol: . nagranie już posiadam i mam nadzieje ze w weekend uda mi się przetestować ta technikę na moim su
skikut87

Postprzez arthur_szu » wtorek, 16 listopada 2010, 23:13

Kolorystyka mundurów jak zwykle u mnie - brane na oko na podstawie zdjęć wyposażenia i umundurowania oraz informacji z publikacji, książek oraz Kolegów rekonstruktorów - z Polski i zagranicy :)

Hełm żywiczny z fasunkiem pomalowany zgodnie z oryginałem WWII, który posiadam (niestety paski fasunku to powojenna wersja). Oficer w furażerce dostał mapnik M1938 - zrobiony z masy Tamiya + trochę Magic Sculp'a, pasek i "podkładka" pod nim to blaszka do kwiatów i polistyren. Sierżant został pomalowany kolorami bazowymi. Szeregowy żandarm 29DP - prawie na ukończeniu (zostały Service Shoes, legginsy i M1 + pasek nośny, którego konstrukcja w rzeczywistości jest ... ciekawa :mrgreen: Sam miałem problem przy swoim Garandzie 1:1 ;o))

Obrazek

Obrazek

I lans z autkiem ;o)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego oglądania i komentowania, mam nadzieję ;o)...
Ostatnio edytowano środa, 17 listopada 2010, 10:54 przez arthur_szu, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam, Artur Sz.
Obrazek
Obrazek
arthur_szu

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat