sternik napisał(a):Pochwal się co to masz za takie fajne trzymadełko

Kupiłem kiedyś obrotowy stolik do malowania Tamiyi. W zestawie był płaski, obrotowy okrągły i ten, o którym piszesz - wg instrukcji przydatny do malowania kadłubów, karoserii itp. Ja użyłem go do lepszej ekspozycji podwozia Willysa

sternik napisał(a):Szkoda ze kukiełki dopiero po wekeendzie bo w poniedziałek rano jade na 2 tygodnie do Francji i myslałem że jak podpatrze twoje kolorki to wezmę ze sobą swoich figurantów i wieczorkami pokoloruje .A tak lipka, bo nie będę miał kompa ze sobą

Też myślałem, że się szybciej wyrobię z Wiilys'em, bo chciałem go podrzucić Koledze na konkurs do Grudziądza. Niestety szybciej nie dało rady

sternik napisał(a):Mozesz podać mi kolorystykę mundurów . Czytałem już sporo ale każdy proponuje inne kolory i się pogubiłem

"Każdy proponuje inne kolory" ... Ehhhh

Nie wierzę w coś takiego jak "jedyne słuszne kolory" - mundurów, wyposażenia etc. Farby mieszam dopóty nie osiągnę koloru jakiego, moim zdaniem, potrzebuję. Kolorystyka mundurów mogła różnić się w zależności od warunków w jakich był używany, stopniu zniszczenia/sprania munduru, sortu z fabryki itp itd... Byle tylko nie odbiegała aż nadto od poprawnej historycznie barwy (np. OD3, podstawowy kolor wyposażenia do sierpnia/września 1944 roku, nie może zmienić się w zielony OD7 z końca wojny, robiąc figurki z '42-44

) Nawet w naszej GRH, niby kupowaliśmy takie same mundury, niby z tych samych sortów a tak naprawdę większość rożni się od siebie, co dodaje smaku

Najlepiej obrazuje to moja ulubiona fotka - znaleziona gdzieś w necie i pokazuje jak może różnić się kolorystyka mundurów (tu wszyscy w spadochroniarskim M-42):

Teraz jestem poza domem i nie mam dostępu do swojej palety barw ale to co pamiętam - do wyposażenia polecam z palety Vallejo jako bazowy "Khaki Grey", do kurtek M41 przydatny jest "US Field Drab", może też "Brown Violet" do mieszania z powyżsyzmi ? Musisz pokombinować