Dwa wykopki: P-51B i Me-262, Revell, 1:72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Dwa wykopki: P-51B i Me-262, Revell, 1:72

Postprzez Mecenas » niedziela, 29 sierpnia 2010, 19:42

Czołem!
Schwalbe jest już golutki z farby i wypucowany. Napryskałem cieniutko Surfacera i będę się starał w tygodniu trochę do dopelerować. Podobnie Mustang, tyle że na nim było znacznie więcej zadrapań do ponownego zalania. Ten tydzień mi upłynie definitywnie pod znakiem papieru ściernego, szpachli i surfacera używanych naprzemiennie. Niestety zauważyłem, że znowu mi się pojawiła delikatna kaszka, ale na szczęście już tylko w miejscu przejścia gondol silników w skrzydło, od spodu. Muszę uważać na przyszłość i doczytać forum w tym zakresie.

Kolorki, które osiągnąłem to efekt kilku przemalowań i prób kolorów. Poniekąd jest to też powód poprzednich porażek - kolejne warstwy, kolejne malutkie niedoskonałości które na końcu skumulowane dały przerażający efekt. Zdobyłem jednak wiedzę, które farby do czego użyć, jak pomieszać dzięki czemu teraz mam nadzieję nanosić każdy kolor tylko raz. Zmienię też kolejność: pasy niebieskie i czerwone naniosę bezpośrednio na RLM 65 i 83 po czym dopiero pójdzie RLM 82 (ten ciemny, mam nadzieję że nie pomyliłem numerków), innymi słowy najpierw 65, potem jaśniejszy zielony, pasy i dopiero ciemniejszy. Pewien problem sprawiło mi również wadliwe maskowanie taśmą, mimo że ją osłabiałem klejąc uprzednio do łapy, które czasami odrywało mi farbę pozostawiając trudne do usunięcia zagłębienia w kolejnych warstwach farb.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Reklama

Postprzez Kuba P. » niedziela, 29 sierpnia 2010, 22:15

Drobna uwaga, na spód nie RLM 65 a RLM 76. Ta farba jest ciut jaśniejsza, bardziej jasnoniebieska.
Kuba P.

Postprzez Mecenas » poniedziałek, 30 sierpnia 2010, 07:15

Kuba P. napisał(a):Drobna uwaga, na spód nie RLM 65 a RLM 76. Ta farba jest ciut jaśniejsza, bardziej jasnoniebieska.

Tak tak, RLM 76 powinienem napisać.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Mecenas » sobota, 13 listopada 2010, 20:31

Odkurzamy wątek, mam nadzieję że ktokolwiek o nim jeszcze pamięta. Przedstawiam niniejszym obecny stan prac nad obydwoma modelami. Przypomnę tylko, że zarówno Schwalbe jak i Mustang były kąpane do gołego plastiku i malowane na nowo, przy okazji wyrównywałem powierzchnię i poprawiałem niektóre linie na obu. Efekt końcowy daleki jest od zadowalającego, zwłaszcza na Schalbe, ale tak już zostanie, inaczej chyba nigdy nie skończę tych modeli. Aby osiągnąć doskonałość trzeba dużo ćwiczyć a nie rzeźbić bez końca jedno dzieło...

Obrazek

Obrazek

W Schwalbe zmieniłem nieco układ plam, w mojej autorskiej interpretacji jedynego zdjęcia tej maszyny, bardziej odpowiada on intencjom malarzy oryginału. Moim zdaniem pasy miały wyglądać na jednolite w widoku z boku i góry tak więc nieco niektóre z nich przemieściłem. W chwili obecnej model jest już pomalowany na RLM 82/83 i ma niebiesko0-czerwony pas na kadłubie. Bardziej aktualne zdjęcia niebawem.

Teraz Mustang. Korzystając z okazji bardzo serdecznie dziękuję Jaho63 za poratowanie mnie kokardą (swoją z modelu oczywiście zniszczyłem podczas obróbki malarskiej). Stety/niestety zrezygnowałem z polskiego malowania, miałem trudności w znalezieniu odpowiednich kalek i znowu bym musiał odłożyć model do pudła. Wykorzystałem więc kalki i malowanie od producenta. Wszystkie kalki Revella bardzo ładnie się położyły na modelu dopasowują do linii podziału i obłości, aż jestem zdziwiony jak dobrze przylgnęły. Zastosowałem wszak nieco zmodyfikowaną technikę klejenia kalek: odmoczyłem je tradycyjnie w wodzie, miejsce docelowe namoczyłem obficie bardzo rozcieńczonym sidoluxem i w to miejsce położyłem kalkę. Całość dociskałem pędzelkiem i wacikiem nasączonym tym samym sido. Efekt bardzo zadowalający, aczkolwiek nie wiem czemu go zawdzięczam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Mecenas » poniedziałek, 15 listopada 2010, 09:06

Raportuję postęp prac po długim weekendzie.

Mustang ukończony jest już niemal w 99%. Do wykonania pozostały mi jeszcze rurka Pitota pod skrzydłem, poprawki malowania ram osłony kabiny, wklejenie łopat śmigła oraz dodanie przewodów hamulcowych na goleniach podwozia. I pójdzie na półkę. Na razie model stoi już na własnych nogach.

Obrazek

Obrazek

Schwalbe ma natomiast gotowy kamuflaż oraz natryśnięty sidolux. Niestety nie wszystko poszło tak jak sobie to zaplanowałem i efekt jest daleki od oczekiwanego. Jest też trochę błędów merytorycznych, ale zdecydowałem się już nic z nimi nie robić - bardziej zależy mi na jego ukończeniu niż doskonałości wykonania. Wszelką krytykę przyjmę zatem z pełną pokorą...

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez piotr dmitruk » poniedziałek, 15 listopada 2010, 09:24

Kuba pewnie dostanie zawału na widok malowania Jaskółki, ale nieco usprawiedliwia Cię ta flaszeczka widoczna z tyłu (choć nieco mała jest...ale jak się poprawi tą drugą...) :mrgreen:
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Mecenas » poniedziałek, 15 listopada 2010, 09:29

W poście z 29 sierpnia Kuba napisał:

"Na nowo jak będziesz malował Me 262 to maluj tak, jak to zrobiłeś wyżej. Dobrze złapałeś klimat."

Pomalowałem dokładnie tymi samymi farbami co poprzednio. Tym razem źle przykleiłem maski odmierzając szerokość pasów na kadłubie. Reszta jest dokładnie tak samo zrobiona. Zmieniłem jednak nieco lokalizację tego pasa, wg. Luftwaffe in Focus, poprzednio było wg schematu z kalek Eagla.

P.S. Nie odniosłem się do kwestii buteleczki. Dobrze zgadłeś Piotrze zawartość, ale raczej nie nadaje się ona do picia - to jest jakiś laboratoryjny spirytus o niepewnych walorach spożywczych. To co popijałem stało po prawej stronie i nie zmieściło się w kadrze :)
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez spiton » poniedziałek, 15 listopada 2010, 10:38

Czy podwozie Mustanga nie powinno być bardziej wysunięte do przodu ??
spiton

Postprzez Mecenas » poniedziałek, 15 listopada 2010, 12:46

spiton napisał(a):Czy podwozie Mustanga nie powinno być bardziej wysunięte do przodu ??

Ja przykleiłem najlepiej jak umiałem. Może powinno być ciut bardziej wysunięte, nie wiem...
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez K.Y.Czart » poniedziałek, 15 listopada 2010, 12:57

Mecenas napisał(a):Ja przykleiłem najlepiej jak umiałem. Może powinno być ciut bardziej wysunięte, nie wiem...

Ano powinno, o tyle:

Obrazek

Konik troszkę mniej zadzierał by nosa ;o)
K.Y.Czart

Postprzez Mecenas » poniedziałek, 15 listopada 2010, 13:20

K.Y.Czart napisał(a):
Mecenas napisał(a):Ja przykleiłem najlepiej jak umiałem. Może powinno być ciut bardziej wysunięte, nie wiem...

Ano powinno, o tyle:

Konik troszkę mniej zadzierał by nosa ;o)

To nie ta wersja Mustanga, wersja A miała inaczej golenie osadzone niż B....hehehe Tak na poważnie to im dłużej patrzę na fotkę modelu tym bardziej jestem pewien, że faktycznie trochę za mało to podwozie wysunąłem. Niestety dopiero za kilka dni będę mógł zobaczyć jak jest w naturze jak się znowu dostanę do modelu.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez K.Y.Czart » poniedziałek, 15 listopada 2010, 13:28

Mecenas napisał(a):To nie ta wersja Mustanga, wersja A miała inaczej golenie osadzone niż B....hehehe

Heheheh, zalewasz ;o)

Obrazek

Obrazek
K.Y.Czart

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 15 listopada 2010, 13:40

Michał! Znalazł kolega "błęda" więc albo popraw, albo powiedz, że zostawiasz taki, ale nie wmawiaj, że tak ma być! :mrgreen:
Wiesz przecież, że walczymy tu z matactwem! :mrgreen:
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez spiton » poniedziałek, 15 listopada 2010, 13:46

Jaho63 napisał(a):...
Wiesz przecież, że walczymy tu z matactwem! :mrgreen:

Ale się uśmiałem ,-)).
Jak podobnie spieprzyłem kiedyś fokę i chyba w końcu ja poprawię, bo nie mogę już na nią patrzeć.
spiton

Postprzez Mecenas » poniedziałek, 15 listopada 2010, 14:07

Ja jestem jak Chuck Norris: naginam historyczną rzeczywistość do swoich bieżących potrzeb. Zdjęcia K.Y.Czarta są zmanipulowane w Photoshopie... Zwróćcie przy okazji uwagę jak duża była różnica w skoku goleni zależnie od wagi samolotu (tak myślę), widoczna zwłaszcza na dwóch ostatnich zdjęciach. Obiecuję dokładnie przestudiować problem tego wysunięcia goleni w modelu i poprawić w miarę moich możliwości.

Do zrobienia w tym modelu mam jeszcze domalowanie szczęki do krawędzi wlotu powietrza: białego wypełnienia i czarnego konturu. Podpowiedzcie mi jeszcze, bardzo proszę, w jaki sposób były zaklejane km-y w tym samolocie? Typowo dla RAFu prostokątnym paskiem (jak np. w Hurricane'ach) czy dwoma łatkami na każdy km osobno? Mam taką fotę mojej maszyny:

Obrazek

A taką znalazłem w zbiorach na dysku:
Obrazek
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat