Tiger I late - Dragon 1/35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Tiger I late - Dragon 1/35

Postprzez rafal_dr » niedziela, 21 listopada 2010, 21:12

skrzat16 napisał(a):Mam pytanie odnośnie zapasowych gąsienic zamocowanych na przednim pancerzu, który osłaniał przekładnię.
Trochę szperałem w zdjęciach wozów z 507 i prawdę mówiąc to nie widziałem aby któryś wóz miał tam zamocowane zapasy.
Kończę tez wóz z nr. 203 i niestety nie mama zdjęcia z przodu, ale żaden pojazd z tego batalionu ,na przedstawiający przód nie ma gąsienic.

Może zasugerowałeś się tymi zdjęciami gotowego modelu :?:

http://www.themworkshop.com/mstudio/img ... te_001.jpg
Jak się mylę to proszę skoryguj mnie :)

Pozdrawiam

Wiesz co... no chyba się nie mylisz. Pomyślełem, ze skoro jest dopancerzony wszedzie dodatkowymi ogniwami, to w teorii logiczne jest, żeby dodatkowe ogniwa były na przednim pancerzu przez przekładniami. Przeglądnąłem zdjęcia z książek i faktycznie, nigdzie nie widzialem Tygrysów z 507 z dodatkowymi ogniwami z przodu. Może warto usunąć :)

Tego modelu nie widziałem, ale ciekawy. malowanie wężyków ma chyba nieodpowiednie, ale może tak być. Dlaczego on ma lufę w kolorze panzergrau, tego nie wiem :)
Ja raczej sugerowałem się Tygrysami z Książki Wydawnictwa osprey, właśnie o malowaniu Tigerów I w różnych wersjach.

Ja zrobiłem zasobnik z blasze i pomalowałem podkładem, dokleiłem do wieży. Dziś zrobiłem tylko pre-shading na czarno. Miałem zacząć malować, a zobaczyłem, że skończyła mi się jedna Vallejo Air. Był to kolor podstawowy do stworzenia bazy. muszę jutro kupić i wtedy pomaluję calość. Efekt dzisiejszego męczenia poniżej.

Aaaaa.... jeszcze jeden fakt. Ktoś z was pisał o zapasowych ogniwach na wieży. Otóż będą szpile z łbami, ale później je wstawię. Narazie jest drucik prowizorycznie

Na zasobniku były jakieś paprochy, ale już są usunięte. Wygładziłem też tam, gdzie to było widać na zdjąciach

ETAP 2 - Pre-shading

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano wtorek, 23 listopada 2010, 22:49 przez rafal_dr, łącznie edytowano 1 raz
rafal_dr

Reklama

Postprzez skrzat16 » poniedziałek, 22 listopada 2010, 11:19

rafal_dr napisał(a):Tego modelu nie widziałem, ale ciekawy. malowanie wężyków ma chyba nieodpowiednie, ale może tak być. Dlaczego on ma lufę w kolorze panzergrau, tego nie wiem

Nie mam pojęcia ,dlaczego tak jest pomalowana :-|
Może była wymieniona na nową :?:Albo fantazja budowniczego. Tak sobie to tłumaczę, ale brak dowodów na to (zdjęć)
skrzat16

Postprzez rafal_dr » poniedziałek, 22 listopada 2010, 23:13

Ostatnio, tak na poważnie przerzuciłem się całkowicie na Vallejo, w różniej, wszelakiej formie :), czy to Model Color, Panze Aces, czy Air.

Ta relacja to w sumie mały SBS. Pokażę więc, czym maluję. Pierwsza warstwa to połączonie Vallejo Air 71025 Dark Yellow w 60% + Vallejo Air 71027 Light Brown w 20% + Vallejo Satin Varnish nr 70522 w 20% + oczywiście ichny Thinner :)

Z założenia ta warstwa ma być transparentna, tak, aby przebijał czarny pre-shading. Następny etap pokażę jutro. Oto efekt z dzisiaj:

ETAP 3 - Transparentna baza

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano wtorek, 23 listopada 2010, 22:50 przez rafal_dr, łącznie edytowano 1 raz
rafal_dr

Postprzez author21 » wtorek, 23 listopada 2010, 07:45

Trochę to cieniowanie zimmeritu nie bardzo mi się podoba, ale czekam na końcowy efekt. Jak dla mnie zimmerit jednolity i jedynie w zagłębieniach, krawędziach zabrudzenia, ale kazdy ma inne koncepcje :)
author21

Postprzez Akahoshi » wtorek, 23 listopada 2010, 18:36

Ciekaw jestem co Ci z tego wyjdzie. Na razie wygląda jakbyś zbyt rozrzedzoną farbą malował i cały pigment zebrał się w zagłębieniach.
Pozdrawiam
Artur
Akahoshi

Postprzez rafal_dr » wtorek, 23 listopada 2010, 18:38

Bo to była mocno rozrzedzona farba. Taki był zamiar tego 1-go etapu
rafal_dr

Postprzez rollingstones » wtorek, 23 listopada 2010, 19:42

Rafciu a czemu przeszedłeś na vallejo - przecież tamka to najlepsza farbka pod aerograf.
płotka
rollingstones

Postprzez luck1985 » wtorek, 23 listopada 2010, 20:02

Vallejo np Air są gotowe - odkręcam , wlewam i sikam z aero ;) Tamiya wymaga dodatku,Model Color też. Vallejo air lubi sobie plujnąć jak się dłuższą chwilke nie używa , ale idzie to ogarnąć. Jak kogos stać na wygode , to niech korzysta.
Nigdy nie kumałem tej oszczędności jak czytam fora- kombinowanie , tanie koszty.... ma być wygodnie , łatwo i przyjemnie. Dodawanie retenderów , thinerów - to tylko niepotrzebna zabawa.
Ale nie o tym temat.
Interesuje mnie co to jest : Satin Warnish - w sklepach nie widziałem , na necie w sklepach opisu nie znalazłem.
Lakier ? Na necie używają tego do pigmentów.
luck1985

Postprzez Radek Pituch » wtorek, 23 listopada 2010, 20:19

Oj Rafał, jak na razie dobór kolorów mnie nieco przeraża, ten piaskowy wpadający w zgniłozielony...
Radek Pituch

Postprzez Adam Obrębski » wtorek, 23 listopada 2010, 20:28

luck1985 napisał(a):Vallejo np Air są gotowe - odkręcam , wlewam i sikam z aero ;) Tamiya wymaga dodatku,Model Color też. Vallejo air lubi sobie plujnąć jak się dłuższą chwilke nie używa , ale idzie to ogarnąć.

A tutaj akurat się nie zgodzę. Air wbrew pozorom najgorsze są pod aero jak dla mnie. Słabo kryją, zapychają, trzeba się więcej namęczyć niż z MC.
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez rafal_dr » wtorek, 23 listopada 2010, 23:07

author21 napisał(a):Trochę to cieniowanie zimmeritu nie bardzo mi się podoba, ale czekam na końcowy efekt. Jak dla mnie zimmerit jednolity i jedynie w zagłębieniach, krawędziach zabrudzenia, ale kazdy ma inne koncepcje :)

Wszystko zmieni się z czasem. Proponuję poczekać na dlasze efekty :)

Akahoshi napisał(a):Ciekaw jestem co Ci z tego wyjdzie. Na razie wygląda jakbyś zbyt rozrzedzoną farbą malował i cały pigment zebrał się w zagłębieniach.

Jak pisałem wcześniej. Takie było założenie. Miało być pryśnięte rzadką farbą

rollingstones napisał(a):Rafciu a czemu przeszedłeś na vallejo - przecież tamka to najlepsza farbka pod aerograf.

A bo się Sebek naogladałem filmu kooperacyjnej produkcji duetu Miguel Jimenez i Amadeo Vallejo, na którym malowano Panzer II z Tasca w skali 1:24. Malowano używając produktów tylko Vallejo. Wyszło rewelacyjnie. Ja chciałem to wypróbować, oczywiście nie całkowicie bazując na produktach tylko jednej firmy Vallejo, ale trochę rzeczy zaczerpnąłem. Poza tym zawsze zimowe kamo malowałem Vallejo Air białą i wycierałem. Tak mi do gustu jakoś te farby przypadły. Tamiye mam, ale mam do nich mieszane uczucia. No ale kazdy ma swoją technikę

luck1985 napisał(a):Interesuje mnie co to jest : Satin Warnish - w sklepach nie widziałem , na necie w sklepach opisu nie znalazłem.
Lakier ? Na necie używają tego do pigmentów.

Jak pisałem wyzej. Każdy coś lubi. Technikę malowania Vallejo można opanować. Obecnie już mi się nie zatyka aero, ale na poczatku tak było :)
Jeżeli pytasz o Satin Varnish, to standardowy lakier akrylowy, bezparwny, półmatowy. Dodaję go po to, aby washowanie wyszło dobrze. Dzięki temu cała powierzchnia na modelu jest satynowa. Vallejo Air są same w sobie po wyschnięciu delikatnie satynowe, no ale wspomagam ten efekt właśnie Satynowym bezbarwnym

Radek Pituch napisał(a):Oj Rafał, jak na razie dobór kolorów mnie nieco przeraża, ten piaskowy wpadający w zgniłozielony...

Radziu. Może tak wyglądać, ale to przekłamanie zdjęcia. W rzeczywistości na tamtym etapie model był żółty, bez odcienia zieleni. Chciałbym robić zdjęcia w świetle dziennym, no ale zima idzie i ciemno robi się już około 15:00, a tu praca, no i siedzę dominimum 17:00 :):) W weekend zrobię zdjącia w dzień, oczywiscie wrzucę, ponieważ nie mam teraz odpowiednich lampek w domu, żeby dobre światło dać dla aparatu. Robię co mogę :)

Adam Obrębski napisał(a):
luck1985 napisał(a):A tutaj akurat się nie zgodzę. Air wbrew pozorom najgorsze są pod aero jak dla mnie. Słabo kryją, zapychają, trzeba się więcej namęczyć niż z MC.

No i właśnie kwestia upodobania Adaś, jak pisałem wyżej. Narazie mi posują. DObrze kryją i to już cienką warstwą, no... pod warunkiem, że nie rozcieńczysz :)

A teraz kolejna rzecz. Cieniowanie tego co było ostatnio w poprzednim etapie. Tym razem kolory nie były tak rozcieńczone, bo miały za zadanie pokryć czystą farbą, wcześniejszą transparentną bazę. Według mnie wyszło tak jak zamierzałem. Ale mi lepiej mówić, ponieważ widzę model na żywo :)

ETAP 4 - cieniowanie bazy

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A teraz coś pośredniego, co będę robił długo, bo nie lubię... GĄSIENICE... Ten etap będzie się przewijał w czasie malowania czołgu. nazwę go Etap 5 :) Narazie bazowo z jednej strony Track Primer z Vallejo Panzer Aces i srebrzenie tam gdzie być powinno farbą Vallejo Air - Gun.

ETAP 5 - gąsienice

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jutro kolejny etap :)
rafal_dr

Postprzez luck1985 » wtorek, 23 listopada 2010, 23:27

Dzięki , sądziłem,że to jakaś inna mieszanka w klimatach lakieru- ot co , zwykły lakier.
A Tiger nabiera dosłownie rumienńców ;]
luck1985

Postprzez bartek72 » środa, 24 listopada 2010, 00:31

Track Primer z Vallejo Panzer Aces

Napaliłem się kiedyś widząc nazwę tej farby no i popełniłem sobie wysyłkowo dwie.
Niestety - moim zdaniem kolor jest fatalny, nie podobny do niczego.
Na szczęście po washowaniach i pigmentozie i tak go prawie nie widać...
bartek72

Postprzez skrzat16 » środa, 24 listopada 2010, 12:55

Jesteś pewien że włazy mają mieć od środka kolor mini ??
Z tego co się orientuję to raczej były białe lub beżowe.
Jest kilka zdjęć potwierdzające to.
skrzat16

Postprzez rafal_dr » środa, 24 listopada 2010, 14:00

Tak, ale to czołg z produkcji 1944. Wtedy już nie dbano o wygodę załóg i kolorystykę wewnątrz. Tak mi się wydaję. Natomiast jeżeli się mylę Panowie, to proszę poprawić. Nie upieram się przy swoim. Zawsze mogę zmienić kolor :)
rafal_dr

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat