Macio4ever napisał(a):HK napisał(a):Wiadomo, generalnie dolewanie rozcieńczalnika do oryginalnego pojemnika z farbą jest bardzo nie wskazane. (...)
Jakiś mega mit. Sugeruję nie rozpowszechniać.
Macio4ever napisał(a):Jak kupujesz farbę, to czym jest rozcieńczona? Lepiej zostawić aby zaschła?
Dolewanie oryginalnego rozpuszcalnika nic nie robi farbom. Testowane: Tamiya akryl, emalia, TS, Gunze C, Gunze H, Finishers, samochodowe.
HK napisał(a):Jak kupujesz farbę, to składa się ona z pigmentu, spoiwa i rozcieńczalnika. [...]
Dlatego twierdzenie, że oryginalny rozcieńczalnik nigdy i w żaden sposób farbie nie szkodzi jest nieprawdą.
Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):żeby być precyzyjnym, to mr. hobby, czyli seria h, to tak zwane farby wodne, a mr. color, czyli seria c to celulozowe.

merlin_PL napisał(a):Zamiast teorii wolę praktykę . Trzeba kupić kilka rodzajów farb , różne rozcieńczaliniki i próbować . Tego akurat żadna teoria nie zastąpi.
Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):dobra, tyle teorii, ale jak się ma ona do praktyki, czyli farb modelarskich dostępnych na rynku?
Do uzupełniania lekko wyschniętych farbek celulozowych teoretycznie służy T115 Replenishing Agent for Mr.Color, który nie jest rozcieńczalnikiem ale osnową. Użyłem tego raz do dość zgęstniałem farbki i nie zauważyłem żadnych negatywnych efektów
Macio4ever napisał(a):Kolego HK - ton Twojej wypowiedzi sugeruje, że doskonale wiesz co i jak. Jednakże zadajesz pytania odnośnie tego czy można czy nie. Więc jak to jest?
Macio4ever napisał(a):Więc napisałem Ci w oparciu o wieloletnią praktykę, że farby szlag nie trafia, przynajmniej nie w sposób istotny. Zrobisz jak chcesz oczywiście, ja tylko sugeruję zachowanie zdrowego rozsądku bo:
Macio4ever napisał(a):Słoik zasycha z czasem i pojawia się dylemat: pozwolić zaschnąć na amen czy dolać? No ale jak doleję, to może się zepsuć. Jak nie doleję to zaschnie... I tak źle i tak niedobrze.![]()
Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości