Fw 189, kolor wnetrza.

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Fw 189, kolor wnetrza.

Postprzez CzarekB » piątek, 10 grudnia 2010, 16:05

Czołem.

Pytanie do bardziej zorientowanych w temacie.
Fw 189 A2, w jakim kolorze powinno być wnętrze kabiny załogi ?
Jeszcze RLM 02 czy już RLM 66 ?
Aha, czy poza InAction Squadrona istnieją jakieś publikacje na temat tego samolotu ? A może coś dobrego w internecie ?
Moje poszukiwania dają bardzo mierne wyniki.

Dziękuje,
Czarek.
Czarek.
CzarekB

Reklama

Re: Fw 189, kolor wnetrza.

Postprzez Okrach » piątek, 10 grudnia 2010, 18:17

Dobry wieczor,

od paru dni jestem przykuty do wyrka wiec mam nieco czasu by klikac po sieci.

Rzeczywiscie pozycji na temat Fw 189 nie ma zbyt wiele. Jesli znasz jezyk niemiecki to chetnie polece Ci te pozycje:

Obrazek

lub

Obrazek

Kabine Fw 189 malowalbym kolorem RLM 66.

Obrazek
Pozdrawiam,
Tomek
Okrach

Postprzez Kuba P. » piątek, 10 grudnia 2010, 18:39

http://deutscheluftwaffe.de/archiv/Bild ... index.html
Zdjęcia plus użyteczne rysunki z Handbucha.

Tu trochę fajnych zdjęć.
http://englishrussia.com/index.php/2009 ... ial-shots/

Kolor wnętrza może być przemitem dyskusji, w każdym razie na jedynym zachowanym 189 a dokładniej we wraku wewnątrz kabiny dominującym kolorem był RLM 66. Stan wraku nie pozwalał jednoznacznie określić jakiego koloru były wszystkie elementy wyposażenia. Jest możliwe, że jakieś pojedyncze elementy były pomalowane farbą RLM 02 ale to raczej wyjątek od reguły.
Kuba P.

Postprzez Okrach » piątek, 10 grudnia 2010, 18:49

Kuba P. napisał(a):http://deutscheluftwaffe.de/archiv/Bilder/Flugzeuge/ABC/f/Fw%20189/album/index.html
Zdjęcia plus użyteczne rysunki z Handbucha.

Tu trochę fajnych zdjęć.
http://englishrussia.com/index.php/2009 ... ial-shots/

Kolor wnętrza może być przemitem dyskusji, w każdym razie na jedynym zachowanym 189 a dokładniej we wraku wewnątrz kabiny dominującym kolorem był RLM 66. Stan wraku nie pozwalał jednoznacznie określić jakiego koloru były wszystkie elementy wyposażenia. Jest możliwe, że jakieś pojedyncze elementy były pomalowane farbą RLM 02 ale to raczej wyjątek od reguły.

Kuba, "dominujacym kolorem"??? Przepraszam ale musze stanowczo zaprotestowac.

Tym razem to chyba sam nie wierzysz w to co piszesz :roll: Kokpit tego JEDYNEGO (V7+1H) BYL w kolorze RLM 66 i tez w takim kolorze zostanie odtworzony...

PS. Dostawy serii A-1 rozoczely sie w pazdzierniku 1940 roku - w tym czasie kokpity malowane byly juz standardowo kolorem RLM 66. Oto przyklady:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zwroccie uwage na kontrast pomiedzy kombinezonami lotniczymi lotnikow a odcieniem wnetrza, ktore jest CIEMNE.
Pozdrawiam,
Tomek
Okrach

Postprzez HK » piątek, 10 grudnia 2010, 20:24

Okrach napisał(a):Zwroccie uwage na kontrast pomiedzy kombinezonami lotniczymi lotnikow a odcieniem wnetrza, ktore jest CIEMNE.

Hm...
Nie sądzę zeby można było tak zdecydowanie wyrokować na podstawie tych zdjęć. Kontrast to ja widzę głównie między miejscami oświetlonymi słońcem i zacienionymi.
Obrazek
HK

Postprzez Kuba P. » piątek, 10 grudnia 2010, 21:50

Okrach napisał(a):Kuba, "dominujacym kolorem"??? Przepraszam ale musze stanowczo zaprotestowac.

Tym razem to chyba sam nie wierzysz w to co piszesz :roll: Kokpit tego JEDYNEGO (V7+1H) BYL w kolorze RLM 66 i tez w takim kolorze zostanie odtworzony...

Zwroccie uwage na kontrast pomiedzy kombinezonami lotniczymi lotnikow a odcieniem wnetrza, ktore jest CIEMNE.

Ja naprawdę wiem co piszę. Dzięki za te zdjęcia wyżej, podkreślenia i uprzejme uwagi, ale wróćmy do konkretów.
Jedno zdjęcie samolotu W.Nr. 2100 jeszcze za czasów Jima Pearce, które jest kolorowe (MBI, 1996) i przedstawia wnętrze kadłuba środkowego rzeczywiście pokazuje farbę RLM 66 co napisałem, oczywiście, ale też widać kilka miejsc co do których taki pewny Schwarzgrau nie jestem. Mam na myśli to foto zrobione mniej więcej z miejsca, gdzie montowano kamerę. Widać np. podstawę tablicy przełączników nad głównym dźwigarem i ona jest jasna. Podobnie kilka pomniejszych detali. Albo podłoga za dźwigarem, tylko brudna czy może na uprzednio zabezpieczone RLM 02 elementy konstrukcyjne natryśnięto przepisowy RLM 66?
Znając sposób budowy i malowania wnętrz niemieckich samolotów nie powinno zupełnie dziwić nikogo, że do zmontowanego, pomalowanego wnętrza instaluje się pomalowane uprzednio przed poddostawców elementy wyposażenia.
Zwróć na to uwagę oglądając oryginalne wnętrze jakiegoś innego niemieckiego samolotu z 1944 czy nawet 1945 roku*.
Można się cholernie zdziwić. Dlatego byłbym więcej niż zadowolony mogąc obejrzeć dobre zdjęcia V7+1H po umyciu zachowanych fragmentów kabiny i wyrobić sobie zdanie, może nie tak kategoryczne jak Twoje ale odpowiedzieć na kilka pytań.

Poniżej zdjęcie wraku V7+1H na miejscu w którym leżał od 1943:

Obrazek

* Ju 388 z Silver Hill, w kabinie RLM 66 a na pierwszym planie taki kwiatek, którego tam nie ma prawa być:

Obrazek
Kuba P.

Postprzez Okrach » piątek, 10 grudnia 2010, 23:06

Kuba P. napisał(a):Ja naprawdę wiem co piszę

Nie twierdze inaczej :mrgreen: i niezmiernie rad jestem z naszej polemiki.

Powiem Ci jednak tak - piszesz jak prawnik - nie wykluczasz zadnej opcji i umiejetnie pozostawiasz wszystkie drzwi nie zamkniete na fest. Wiem cos o tej taktyce bo pracuje z prawnikami na co dzien. Jako inzynier mysle inaczej i definiuje sprawy wg dokumentacji ustanawiajacych REGULY. I tak tez zrobilem w tym wypadku. Instrukcja malowania RLM na okres wprowadzania do sluzby Fw 189 wersji A-1 i pozniejszych (pazdziernik 1940 i dalej) przewiduje malowanie wnetrza kabiny lakierem RLM 66 Schwarzgrau a nie RLM 02. To jest fakt. Co innego wyjatki, ktore pojawialy sie pewnie czesto gesto na skutek roznych przyczyn. Wyjatki byly zawsze (i beda) ale sa one tylko niewielkim procentem w stosunku do reguly.

W moim poscie (postach) pragne jedynie odpowiedziec na pytanie postawione w pierwszym poscie JAK MALOWAC KOKPIT Fw 189 wersji A-2. Mysle Kuba, ze zgodzisz sie tu ze mna - w nawiazaniu do instrukcji RLM oraz pomijajac kwestie wyjatkowo roslinne odpowiedz na powyzsze pytanie moze byc tylko jedna: RLM 66.

Uwagi Kolegi HK a propos efektow oswietleniowych sa jak najbardziej prawidlowe ale nie zmieniaja jednak faktu, ze przedstawione przeze mnie jako przyklady, zdjecia wnetrz kabin Fw 189A malowane byly kolorem RLM 66.
Pozdrawiam,
Tomek
Okrach

Postprzez Kuba P. » piątek, 10 grudnia 2010, 23:27

Powiem tak: jeśli miałbym w tej chwili przed sobą ten model i miałbym malować kabinę załogi to tak, mieszałbym Schwarzgrau i malował po całości. Tu absolutnie się zgadzamy i kolor RLM 66 nie budzi naszych wątpliwości. Potem bym się zastanawiał czy miejscami nie pobawić się z kolorami i nie wrzucić RLM 02 ale dopóki nie widziałem lepszych fotek kabiny tego 189 Pearce'a to jest to właśnie to zostawianie niezamkniętych drzwi.
Kuba P.

Postprzez CzarekB » piątek, 10 grudnia 2010, 23:43

I o to mi chodziło.
Na pewno nie machnę całości jednym kolorem czarno-szarym bo to jest bez sensu, ale podstawa musi być i chyba mamy już jasność, ze jest to RLM 66.
Dziękuje bardzo za linki, dziękuje tym co napisali na priva, dziękuje za opinie.
Fajna jest ta książka po niemiecku ale kurde, kosztuje prawie 40 Euro, raczej ja sobie odpuszczę.
Dziękuję jeszcze raz i oczywiście zapraszam do dalszej dyskusji.
Czarek.
Czarek.
CzarekB

Postprzez Okrach » sobota, 11 grudnia 2010, 10:24

Kuba P. napisał(a):Potem bym się zastanawiał czy miejscami nie pobawić się z kolorami i nie wrzucić RLM 02 ale dopóki nie widziałem lepszych fotek kabiny tego 189 Pearce'a to jest to właśnie to zostawianie niezamkniętych drzwi.

CzarekB napisał(a):Na pewno nie machnę całości jednym kolorem czarno-szarym bo to jest bez sensu, ale podstawa musi być i chyba mamy już jasność, ze jest to RLM 66

Tu wlasnie zaczyna sie MODELARSTWO - i TO wlasnie jest w tym sporcie najpiekniejsze :D

Ja rowniez dziekuje za ciekawa i konstruktywna dyskusje.

CzarekB napisał(a): Dziękuje bardzo za linki, dziękuje tym co napisali na priva, dziękuje za opinie.
Fajna jest ta książka po niemiecku ale kurde, kosztuje prawie 40 Euro, raczej ja sobie odpuszczę.
Dziękuję jeszcze raz i oczywiście zapraszam do dalszej dyskusji.
Czarek.

Czarek, mysle jednak ze powinienes dac Ksiazce Niemiaszkow tzw. "second thought". Moze cena nieco odstrasza ale pozycja w twardej oprawie, szyta ponad 250 stron, 700 fotografii, rysonkow, schematow... Swieta tak blisko... :P
Pozdrawiam,
Tomek
Okrach

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » czwartek, 23 grudnia 2010, 18:23

Co prawda pytanie nie o wnętrze, a o zewnętrze, ale w temacie tego samego samolotu..
Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale czy dobrze mi się wydaje, ze śmigło w tym samolocie było drewniane z metalowym okuciem na krawędzi natarcia?
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Okrach » czwartek, 23 grudnia 2010, 19:53

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):Co prawda pytanie nie o wnętrze, a o zewnętrze, ale w temacie tego samego samolotu..
Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale czy dobrze mi się wydaje, ze śmigło w tym samolocie było drewniane z metalowym okuciem na krawędzi natarcia?

Wedlug moich danych na temat smigiel Firmy Argus (uzywanych w Fw 189 A) byly to smigla przewidziane do silnikow sredniej mocy - calkowicie drewniane bez okuc na krawedzi natarcia.

Cos na ksztalt tego na zdjeciu.

Obrazek

Ale na muzealnym egzemplarzu As 410 widac co innego :roll:

Obrazek

W realu silniki As 410 i ich smigla wygladaly jednak nastepujaco - tutaja na...Hs 129 A-0 (weiße "8" WNr.3008 GM + OE, zdjecia z Polski zrobione 15 lipca 1942 roku)

Obrazek

lub na bialej "5" WNr. 3005...

Obrazek
Pozdrawiam,
Tomek
Okrach

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » piątek, 24 grudnia 2010, 08:30

Dzięki. Egzemplażom muzealnym też bym nie ufał, ale moje wątpliwości wzbudziło jedno ze zdjęć w squadronie (nie mam go akurat pod ręką, więć raport słowny jedynie), gdzie ewidentnie krawędż jest w innym kolorze.. stąd moje pytanie
Kamil Feliks Sztarbała

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste