front wschodni - lato 1943 (1:35)

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

front wschodni - lato 1943 (1:35)

Postprzez panzerschreck » środa, 8 grudnia 2010, 20:00

Witam

Chciałbym rozpocząć wątek warsztatowy mojej dioramy z frontu wschodniego. W mojej koncepcji całej scenki przedstawiać ma ona atak niemieckiego żołnierza na jadącego t-34 oraz znajdujących się w pobliżu czerwonoarmistów. Elementem ‘łączącym’ te dwie strony będzie niemieckie opuszczone (być może częściowo zasypane) działo 7,5 cm PAK 97/38. Ramy czasowe scenki określam na lato 1943r a miejsce po prostu gdzieś na froncie wschodnim. Skala to 1:35.
Jak można zobaczyć na poniższych zdjęciach wstępnie ukształtowałem teren, figury są w trakcie składania, natomiast teciak jest już malowany. Pak jest niekompletny, brakuje mu osłony i paru części. Jeśli ktoś chce zobaczyć jak wyglądała budowa pojazdu zapraszam do wątku viewtopic.php?f=16&t=12964. Kadłub czołgu jest w kolorze podkładu, ponieważ usuwałem z niego farbę. Wieża jest już w kolorze zielonym.

Kilka ujęć wstępnej przymiarki scenki. Działo w moim założenie miało być elementem scalającym kompozycję miedzy niemieckim żołnierzem a teciakiem i jednocześnie częściową zasłoną atakującego, który ma rzucać granatem. W lewym górnym rogu dioramy prawdopodobnie znajdzie się drzewo bo jest tam trochę wolnej przestrzeni. Myślę, że fajnie będzie też porozrzucać wokół działa trochę niemieckiego wyposażenia, jakieś łuski czy skrzynie po pociskach. Zobaczymy jak to się potoczy podczas budowy.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Mile widziane komentarze

Pozdrawiam
panzerschreck

Reklama

modele polskich samolotów

Re: front wschodni - lato 1943 (1:35)

Postprzez ROMAN » piątek, 17 grudnia 2010, 16:51

Witam.
Jeśli ma to zostać w tej formie, choć może za wcześnie by na ten temat się wypowiadał to widzę tu podstawowy błąd choreograficzno/sytuacyjny co do przedstawionej tematyki i scenariusza = dioramy/winiety =

pozdrawiam
ROMAN

Postprzez macius » piątek, 17 grudnia 2010, 20:27

Tzn czego ten błąd dotyczy?
macius

Postprzez rzelu » sobota, 18 grudnia 2010, 00:07

Jakby to delikatnie ująć..?
Co i w jakiej ilości spożył szkop zanim podjął decyzję o samotnym ataku na t-34 z desantem?
Może dostał list z Heimat, że żona go zdradza? Jak oceniasz jego szanse?
Szczerze, to jeśli PAKa spisałeś na straty to bardziej prawdopodobne byłoby że Teciak rozjeżdża napotkaną armatę.
www.ostfrontminiature.blogspot.com
rzelu

Postprzez panzerschreck » sobota, 18 grudnia 2010, 17:29

Szczerze nie spodziewałem się takiej reakcji. Nie jest wcale powiedziane, że ‘szkop’ jest sam. Diorama jest tylko wycinkiem jakiejś rzeczywistości i nie znamy ani ukształtowania sąsiedniego terenu ani tego kto jest na nim obecny. Dlatego można przyjąć że za szkopem lub w jego pobliżu znajduje się jakieś wsparcie.
panzerschreck

Postprzez ewpiga » sobota, 18 grudnia 2010, 20:01

rzelu napisał(a):Jakby to delikatnie ująć..?

Poczekajmy co się dalej rozwinie...
Niemniej jednak to jest taki rodzaj scenki, to model dioramy o kompozycji otwartej. Przedstawienie polegające na pozostawieniu dla widza dość dużego pola do interpretacji. Taki układ specyficznej relacji między elementami kompozycji, poruszający wyobraźnię, sugerujący coś, co jest poza nim. Kompozycja taka zmusza odbiorcę do dopełniania, inicjując indywidualny proces współtworzenia. Przekracza tym samym ramy tradycyjnej, zamkniętej formy. W zamiarach autora jest to wygodna praca, ale też bardzo trudna forma prezentacji - bynajmniej ja takich kompozycji unikam. Błędem jest, jeżeli dobrze interpretuje wypowiedź Romka, że kompozycja "leci" za bardzo w charakter układu statycznego.
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez panzerschreck » sobota, 1 stycznia 2011, 14:15

Witam po przerwie

Ostatnio prace nad dioramką podciągnęłem mocno do przodu. Wykonałem podstawę i boki oraz zabrałem się za ziemię. Wykonałem ją głównie z kleju do płytek. Nie jest to ostateczny wygląd terenu. W tej chwili ziemia jest pomalowana gruntem i gotowa do położenia podkładu. Po malowaniu na ziemisty kolor dojdzie jeszcze piasek, kamyczki, pokruszone korzenie itp. Pojawi się również suche drzewko, krzaczki, łodygi i sucha trawa.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam
panzerschreck

Postprzez panzerschreck » niedziela, 2 stycznia 2011, 14:19

Pomalowałem ziemię. Sorry za słabą jakość fotek, ale robione na szybko. W najbliższym czasie postaram się zrobić lepsze zdjęcia. Pierwsze fotki trochę przekłamują kolor ziemi, dwie ostatnie są wierniejsze. Jeszcze dzisiaj zajmę się przyklejaniem do podłoża kamyczków, korzeni itp. Zapraszam do komentowania.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
panzerschreck

Postprzez panzerschreck » wtorek, 4 stycznia 2011, 18:19

Kolejna aktualizacja.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
panzerschreck

Postprzez Enten » środa, 5 stycznia 2011, 17:10

świetnie wygląda po pomalowaniu.
ode mnie to zarzuciłbym obecność niemca w pobliżu t34 i szczególnie wyluzowanych sowietów (!) - psuje się kompozycja moim zdaniem.
teren przy paku nie jest w żaden sposób zniszczony i za nic nie jest adekwatny do używania/zniszczenia tegoż paka.

Pomysł kapitalny i wykonie jak dla mnie ciekawe.
Enten

Postprzez panzerschreck » niedziela, 9 stycznia 2011, 18:52

Czerwonoarmiści w podkładzie. Do kompletu figur, które znajdą się na dioramie, brakuje jeszcze czołgisty i niemiaszka.

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam
panzerschreck

Powrót do Dioramy - warsztat