Nakajima B6N2 TENZAN (JILL) Hasegawa 1/48 standard

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Nakajima B6N2 TENZAN (JILL) Hasegawa 1/48 standard

Postprzez Jaho63 » sobota, 18 grudnia 2010, 14:56

Ja postanowiłem zrobić następny model jeszcze mocniej poobijany, Tak:
http://www.skupzlomu.wisla.pl/foto/SIMG0735.jpg
:lol:
P.S. Dla mnie model świetny. Oczywiście mógł być zarówno mocniej, jak i mniej poobdzierany. Niemniej taki jak jest, jest bardzo wiarygodny. Może na klapach jakieś przetarcia by się przydały, żeby utrzymać całość.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Gienek » sobota, 18 grudnia 2010, 18:34

Są ludzie, którzy tematowi poświęcili wiele lat życia. Zbierają fotografie, rozmawiają z weteranami, uczestniczą w renowacji eksponatów. Ludzie ci latami przekopują archiwa i tłumaczą dokumenty. Dzielą się tą wiedzą w postaci publikacji za co budzą szacunek historyków jak i modelarzy (wspominałem już Henrego Sakaidę). Wielu z nich jest wykładowcami czy, tak jak Ian Baker, członkami takich instytucji jak np. "Japanese Information International".
Jednym ze skutków ich badań jest przedstawienie wspomnianego egzemplarza (z wykorzystaniem oryginalnych fotografii) w taki sposób:
Obrazek
rysunek pochodzi z: Japanese WWII Aircraft in colour-Revi
- bez ubytków w powłoce kamuflażu, w ciemno, prawie czarnozielonym kolorze.
Przedstawiony tu model stoi w kompletnej sprzeczności z ich pracami. Oczywiście nie podnoszę tu kwestii modelarskich - umiejętności i technik lecz wiarygodności.
Ale Ty Jaho patrząc jednak na model Marka mówisz, że:
Niemniej taki jak jest, jest bardzo wiarygodny.

Skoro tak to błagam Cię wręcz o uzasadnienie takiej tezy.
Gienek

Postprzez Jaho63 » sobota, 18 grudnia 2010, 19:36

Gienek napisał(a):Skoro tak to błagam Cię

Proszę, jak sobie Gienka wychowałem! Żartuję oczywiście. Mam ogromny szacunek do osób na serio traktujących swoje hobby.
Jednakże!
Model ten, z naciskiem na słowo model, jest moim zdaniem wiarygodny, gdyż oddaje wygląd, ducha (?) tych maszyn wyzierającego z WIELU zdjęć. Absolutnie nie sprzeciwiam się Twojemu stwierdzeniu o błędnym odtworzeniu tego konkretnego egzemplarza, a przynajmniej z momentu, w jakim zrobiono mu zdjęcie. Odważę się na tezę Gienku, że autor również nie będzie się upierał przy tym, iż udało mu się odtworzyć ten samolot, z tego momentu. Oczywiście w tej sytuacji jest to tylko wygląd hipotetyczny i jedynie analogiczny do ogólnie spotykanego na fotografiach stanu japońskich maszyn. Niemniej udało się moim zdaniem zachować wiarygodność modelarską - a rozumiem przez to przekonanie, że przy odpowiednim tle, zdjęcie modelu mógłby uchodzić za autentyczne.
Jaho63

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » sobota, 18 grudnia 2010, 20:26

Jahu to na grzyba te techniki modelarskie? Czemu mają służyć? Z założenia aby model nie wyglądał jak model tylko jak mała replika. Gdyby tak autorowi było wszystko jedno to nie poświęcił by swojego czasu na podkłady, cieniowania odrapania itp. Jednak zabrakło w tym wiedzy, którą została podana na tacy przez Gienka więc mnie też niestety dziwi taki bezkrytyczny zachwyt nad tym modelem. Czy modelarz robi konkretną maszynę (zapewne tak skoro używa numerów identyfikacyjnych) czy też mutację wielosamolotową - tu bym po prostu wykorzystał wszystkie dostępne w zestawie kalkomanie i będzie jeszcze ładniej.
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez Tomasz Dzieciątkowski » sobota, 18 grudnia 2010, 20:27

Jaho63 napisał(a):jedynie analogiczny do ogólnie spotykanego na fotografiach stanu japońskich maszyn.

Powtarzasz komunały :evil: Opinia o obłażących z farby japońskich maszynach powstała w dużej mierze na podstawie amerykańskich zdjęć zrobionych już po wojnie. Były to samoloty, które stały "pod chmurką" przez całe miesiące, stąd takie a nie inne efekty.
Wbrew pozorom większość zdjęć czasu wojny (nielicznych zachowanych) prezentuje samoloty japońskie w stanie nie odbiegającym od samolotów alianckich czy niemieckich.
If on my journey, should I encounter God, God will be cut...
Tomasz Dzieciątkowski

Postprzez Jaho63 » sobota, 18 grudnia 2010, 20:37

Tomasz Dzieciątkowski napisał(a):Powtarzasz komunały

Odpowiem na to tak:
Powtarzasz komunały. :)
Tak jak przedtem popadano w przesadę i niejako wymogiem były odrapane samoloty japońskie, tak teraz, zgodnie z nową modą oraz "odkryciem" złomowiska samolotów ukuło się dziwne przekonanie, że jednak te "japońce" nie były odrapane. Myślę, że to tylko kolejna fala "przekonań". Podejrzewam, że zarówno samoloty w dobrym stanie (lakierniczym) jak i niemiłosiernie "zryte" są jak najbardziej możliwe. Nie trzeba nawet długo szukać:
http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=3&t=5481&start=0

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):Jahu to na grzyba te techniki modelarskie? Czemu mają służyć?

Myślę, że w tym wypadku, zrobieniu fajnego, wiarygodnie wyglądającego modelu, nie koniecznie odpowiadającemu dokładnie temu co powinno być gdyby priorytetem było zrobienie repliki konkretnego samolotu. Nie mogę tylko pojąć, dlaczego to takie niezrozumiałe. Jedni robię modele konkretnych samolotów, np. ja (choć z wiarygodnym wyglądem mam większe kłopoty niż tutaj oglądane), drudzy robią modle samolotów, po prostu. Jedno nie wyklucza drugiego.
Ostatnio edytowano sobota, 18 grudnia 2010, 20:43 przez Jaho63, łącznie edytowano 1 raz
Jaho63

Postprzez Gienek » sobota, 18 grudnia 2010, 20:37

Błagając dalej :D
Jaho63 napisał(a):...tych maszyn wyzierającego z WIELU zdjęć.

Mówisz WIELU!
Poproszę więc o jakiekolwiek zdjęcie (dla ułatwienia może być link do zdjęcia lub wskazanie źródła gdzie się znajduje) Tenzana z 1944 nadającego się do lotu (lub w locie) skoro jest ich wiele (byle nie to moje wcześniejsze bo ja wiem co to za samolot więc się nie nadaje ;o) )
Tak, jak słabo podoba mi się wizja zawsze tłustego Niemca z debilną twarzą, tak i brak połowy powłoki kamuflażowej na zaawansowanym technologicznie, nowoczesnym, pokładowym samolocie Marynarki Japońskiej. Może mnie zaskoczysz...

Edycja: właśnie Tomku!
Edycja2: Jaho, ja w tym wątku napisałem co o tym sądzę i nadal to podtrzymuję. A teraz jesteśmy przy Tenzanie więc czekam na fotki ;o)
Gienek

Postprzez Jaho63 » sobota, 18 grudnia 2010, 20:46

Gienku powiem krótko. Takiego Tenzana pewnie nie było. Nie zmieniam zdania co do wiarygodnego wyglądu modelu.
Tomasz Dzieciątkowski napisał(a):Wbrew pozorom większość zdjęć czasu wojny (nielicznych zachowanych) prezentuje samoloty japońskie w stanie nie odbiegającym od samolotów alianckich czy niemieckich.

Gienek napisał(a):Edycja: właśnie Tomku!

Z tym się po prostu nie zgadzam.
Ostatnio edytowano sobota, 18 grudnia 2010, 20:49 przez Jaho63, łącznie edytowano 1 raz
Jaho63

Postprzez Gienek » sobota, 18 grudnia 2010, 20:49

Jaho63 napisał(a):Nie zmieniam zdania co do wiarygodnego wyglądu modelu.

"Wiarygodnego" - pomimo moich błagań nie zechcesz uzasadnić?
Gienek

Postprzez Jaho63 » sobota, 18 grudnia 2010, 20:54

Gienku, teraz to już idziesz w zaparte. :)
Przecież wiesz już o co mi chodzi. Ale tak w skrócie:
Tenzan (w szczególności ta konkretna maszyna) - takiego nie było.
MODEL samolotu japońskiego - tak często wyglądały, na wielu zdjęciach widuję podobne "efekty" a nawet "gorsze". Podoba mi się, wierzę, że samolot (jakiś) japoński tak mógł wyglądać, ergo - JEST WIARYGODNY (a to moim zdaniem wcale nie jest pospolita cecha prezentowanych modeli).
Jaho63

Postprzez marco2607 » sobota, 18 grudnia 2010, 21:20

Oj Gienek nie ma co się za mocno przejmować, autor i tak robi swoje bo ma taką wizję. :(
Ten model można było trochę podrapać
Obrazek
jednak tutaj jest lekka przesada. Zresztą za dużo jest w obiegu zdjęć z amerykańskiego złomowiska i utarło się błędne stwierdzenie że jak japs to obdarty.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez Tomasz Dzieciątkowski » sobota, 18 grudnia 2010, 21:28

Jaho63 napisał(a): Niemniej taki jak jest, jest bardzo wiarygodny. Może na klapach jakieś przetarcia by się przydały, żeby utrzymać całość.

Pozostawię to już bez komentarza.
Wiarygodność zarówno w zakresie realiów historycznych, jak i "naturalnych" śladów eksploatacji jest widać różna dla Ciebie i dla mnie. Również przebarwienia farby na górnych powierzchniach są na mój gust mało wiarygodne.
If on my journey, should I encounter God, God will be cut...
Tomasz Dzieciątkowski

Postprzez Jaho63 » sobota, 18 grudnia 2010, 21:38

Tomasz Dzieciątkowski napisał(a):Pozostawię to już bez komentarza.

Szkoda, bo do tej pory rozmowa była na poziomie. Nie wiem dlaczego zaczynają brać górę emocje.
Tomasz Dzieciątkowski napisał(a):Wiarygodność zarówno w zakresie realiów historycznych

Tych nie podnosiłem ani razu! A raczej przyznałem ich brak.
Tomasz Dzieciątkowski napisał(a):jak i "naturalnych" śladów eksploatacji jest widać różna dla Ciebie i dla mnie

Na siłę szukasz wszędzie odmieńców. ;o)
Tomasz Dzieciątkowski napisał(a):Również przebarwienia farby na górnych powierzchniach są na mój gust

A! Czyli jednak rozmawiamy o gustach?
Tomek! Peace! Skoro masz nie spać, to niech będzie, że jest mało realny. OK? Tym bardziej, że autor w ogóle ma to gdzieś... :mrgreen:
Jaho63

Postprzez shivadog » sobota, 18 grudnia 2010, 21:44

Gienek, Jaho macie po prostu inną definicję wiarygodności.
Panowie, sugeruję nie podążać dalej tą drogą.
shivadog

Postprzez crustian » sobota, 18 grudnia 2010, 21:53

shivadog napisał(a):Panowie, sugeruję nie podążać dalej tą drogą.

Bo ta droga długa jest... :lol: http://www.youtube.com/watch?v=-X0aGQg_NZ4
Nigdy nie kłóć się z głupim, bo postronni nie zauważą różnicy.
Obrazek Inowrocławskie Stowarzyszenie Modelarzy Redukcyjnych
crustian

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat