Retusz wyostrzający formę i zwiększający za pomocą czystej bieli siłę światła oraz podkreślający kontury to szeroki temat. Konsultowałem temat z Ewpigą i uzyskałem kilka cennych porad. Rozjaśnienie koloru białym powoduje wysunięcie detali w naszym kierunku. Przyciemnienie powoduje przesunięcie detali modelu w głąb bryły jak np. cienie. W ten sposób uzyskujemy wrażenie większej trójwymiarowości modelu. Technicznie polega to na naniesieniu bardzo rozcieńczonego czystego koloru białego na wybrane płaszczyzny lub detale modelu. Powstaje pytanie "a które elementy należy podkreślić ?". Odpowiedz jest prosta, na te na które w obiekcie rzeczywistym pada światło. Posłużyłem się trikiem z lampką by łatwiej to sobie wyobrazić.

Rozjaśniłem dolną część kół, górę przód wieży, pokrywę silnika oraz kilka innych punktów na które padało światło lampki. Z jednej strony bałem się zniszczyć uzyskane efekty ale "no risk, no fun". Na chwilę obecną wygląda to tak.

W kilku miejscach zastosowałem też inny patent Piotra z podkreśleniem krawędzi kredką akrylową koloru brązowego.
W międzyczasie pomazałem statystę. Z daleka jest po japońsku "jako tako" ale makro jest bezlitosne. Nie jestem z niego zbyt zadowolony. Malowanie figurek to mój słaby punkt i zmusza mnie to w najbliższym czasie do uzupełnienia braków warsztatu lub też poszukania jakiejś żywicy.