De Havilland Mosquito XVIII - Airfix 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: De Havilland Mosquito XVIII - Airfix 1/72

Postprzez erkamo » czwartek, 30 grudnia 2010, 15:41

Jaho63 napisał(a):to napisz tylko o których planach myślisz (do których Tamka pasuje dobrze?), bo to zainteresuje większe grono czytających ten wątek.

Otóż to właśnie :mrgreen:
Pozdrawiam

erkamo.

"...Protest Chin przyczyną rozwiązania ONZ, zadłużenie USA..., sprzedaż Alaski dla..." - Juliusz Machulski - wizjoner czy fantasta?
erkamo

Reklama

Postprzez Przemek - MaXus » czwartek, 30 grudnia 2010, 18:14

Janusz, na zdjęciu nie widać: wkleiłem 3 ścianki: z przodu, tyłu oraz spód.
Ta ścianka ogniowa to mniej więcej w którym miejscu bo na dostępnych mi zdjęciach widzę tylko masę przewodów instalacji hydraul., elektr. itp. Stwierdziłem, że golenie tak znacząco wypełniają komory, że i tak nic tam nie dojrzę, tym bardziej, że malowane w szaro - stalowym kolorze.
Natomiast co do planów, to wprawdzie porównywałem pobieżnie ale faktycznie Airfix się postarał i jak na swoje lata b.wiernie są zachowane kształty oraz linie. Tak na moje oko oczywiście, żeby zaraz nie wywiązała się zażarta dyskusja ;o)
A Tamiya jak Tamiya - cukiereczek ;o)

Edit: pik - "Skrzydła (lotki) i gondole trochę niechlujnie się prezentują" - chodziło mi o to, że przy poprawianiu obrysu lotek wykazałem się niechlujnością obróbki i brakiem poprawy tego, a gondole wkleiłem ale wynikłych szpar przy skrzydłach nie likwiduję, bo również brak mi zapału :oops:

Edit 2: to będą częste pytania z mojej strony (odnośnie kolorów) :oops: : czy kolor wnęk podwozia będzie akceptowalny? Malowałem MM 1723E Gunship Gray Flat:

Obrazek

i od razu drugie pytanie: przy rozrabianiu farbki, nieopatrznie wylał mi się cały rozcieńczalnik ze słoiczka; zamówiłem właśnie firmowy Model Mastera, więc dolać go po prostu czy tylko przy malowaniu rozcieńczać potrzebną ilość?
Ostatnio edytowano czwartek, 30 grudnia 2010, 18:38 przez Przemek - MaXus, łącznie edytowano 1 raz
Przemek - MaXus

Postprzez Jaho63 » czwartek, 30 grudnia 2010, 18:36

Przemo chodziło mi o te zdjęcie:
Obrazek
myślałem, że masz tam pusto. Z tym, że nie zrozum mnie źle, i tak fajnie przerabiasz Airfixa, czy zrobisz tę ściankę czy nie!
Jej przebieg zaznaczyłem w przybliżeniu zieloną linią. Tamka też tą ściankę zrobiła za bardzo oddaloną od silnika, co łatwo porównać po linii podziałowej na zewnątrz gondoli, ale zawsze to coś. Ja swego czasu w swoim modelu ją wyciąłem i zrobiłem coś co przynajmniej nieco bliższe jest temu jak być powinno.
Obrazek
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Przemek - MaXus » czwartek, 30 grudnia 2010, 18:47

Szybki jesteś, niepotrzebnie edytuję te posty ;o)
Dokładnie, ścianka jest, tyle, że jakieś 4mm przesunięta od twojej zielonej kreski - w stronę śmigiełka oczywista.

Ale, ale, jeśli mnie oczęta nie mylą, twój komar dorobił się skrzydeł a co z kabiną? Można gdzieś relację obaczyć z przebiegu prac?
Przemek - MaXus

Postprzez Jaho63 » czwartek, 30 grudnia 2010, 18:56

Wróciłem i faktycznie widzę teraz gdzie wkleiłeś tę ściankę. No ale jakoś to przeżyję. ;o) Działaj dalej.
Przemek - MaXus napisał(a):a co z kabiną?

Tu mam właśnie problem, oszklenie w Tamce jest po prostu malutkie, dopasowane do wąskiego kadłuba a z kolei Pavla trochę za duża. Myślę, że jakoś to (Pavlę) jednak się da przyciąć i dopasować. Samo wnętrze wykorzystałem częściowo żywicę (do MK.II) a resztę dorobiłem i niestety trochę wymyślałem bo konkretnego wnętrza do Mk.XIX nie znalazłem. :oops:
Jaho63

Postprzez Przemek - MaXus » czwartek, 30 grudnia 2010, 19:26

Nooo, wstydziłbyś się, po przeróbce tego nosa, którą mi pokazałeś, to zrobienie kopyta i wytłoczenie kabinki powinno być tylko formalnością.
Co do wnętrza, to poza tobą i tak nikt nie zakwestionuje jego (nie)poprawności ;o) - no i czy gdzieś relację można zobaczyć nie napisałeś?
Przemek - MaXus

Postprzez pik » czwartek, 30 grudnia 2010, 19:52

to napisz tylko o których planach myślisz (do których Tamka pasuje dobrze?), bo to zainteresuje większe grono czytających ten wątek.
Moja Tamka leży na razie zafoliowana i niezbyt mam ochote wycinać kadłub, skrzydła itp z ramek tylko po to żeby je przyłożyć do tych czy tamtych planów... Producent modelu z reguły wzoruje się na wybranej dokumentacji i po dotarciu do niej zawsze uzyskamy niemal 100% zgodności z planami. Póki nie ma jedynych i obowiązujących wzorców planów samolotów w Sevres pod Paryżem haha, to jest to kwestia akademicka które i gdzie zamieszczone plany są wierniejsze. Ogładałem zdjęcia modeli Tamajki wykonanych z pudła i jak dla mnie wygląd zewnętrzny jest OK. Nie potrafię wyłapać jakichś rażących różnic w stosunku do zdjęć prawdziwego samolotu. Kwestię (nie)zgodności wymiarowej Airfix vs Tamiya sam Jaho podniosłeś, także może trochę rozwiniesz temat, zamiast mnie podpuszczać??? :lol:
Pozdrawiam
Darek
Na warsztacie 1/72: Ar-234 (Dragon), Ju-88 (Revell), FW-190 (Revell+Hasegawa)
Portfolio: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=17429
pik

Postprzez Jaho63 » czwartek, 30 grudnia 2010, 20:13

Nie będziemy śmiecić Przemkowi w wątku. Jak się pokaże jakiś model Tamki na forum to pogadamy. Ale w sumie to ja powiedziałem jedynie, że porównanie Tamki i Hasegawy wypada lepiej dla tej drugiej pod kątem dopasowania do planów. Ja sobie wyskalowałem plany Bunrindo, Modelers Datafile, Monografie AJ Pressu. Nie podpuszczałem Cię, ciekawy byłem, o jakich planach myślisz, pisząc: "zależy, do jakich planów przyłożyć”, bo chciałem je sprawdzić zwyczajnie.
Jaho63

Postprzez pik » czwartek, 30 grudnia 2010, 20:52

To była uwaga raczej natury ogólnej... Hasegawy w łapach nie miałem, ale dla ciekawości przegoglowałem trochę w temacie i można znaleźć opinie, że Hase nie tylko ustępuje Tamce ale i... Airfixowi! (np tu: http://www.arcforums.com/forums/air/ind ... pic=110336 )
Pozdrawiam
Darek
pik

Postprzez K.Y.Czart » czwartek, 30 grudnia 2010, 21:06

Jaho63 napisał(a):... konkretnego wnętrza do Mk.XIX nie znalazłem. :oops:

see PW ;o)
K.Y.Czart

Postprzez Przemek - MaXus » sobota, 1 stycznia 2011, 21:09

Prace zaczęły przypominać samolot:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Przemek - MaXus

Postprzez Jaho63 » niedziela, 2 stycznia 2011, 15:53

Przemek - MaXus napisał(a):Prace zaczęły przypominać samolot

I to jest to! Możemy tu niejednokrotnie obserwować zaciekłe dyskusje, ostre konflikty, ale większość z nas ma te same odczucia, kiedy pierwszy raz model nabiera bryły, zaczyna przypominać utrwalone z dziesiątków zdjęć, filmów sylwetki. To jest coś, co wydawałoby się powinno nas łączyć. (Dobra, dobra, bez podtekstów!) :lol:
Proponuję ogłosić rok 2011 rokiem miłości modelarskiej! :mrgreen: Wybacz Przemek, chyba jeszcze mnie trzyma od Sylwestra.
Jaho63

Postprzez Przemek - MaXus » niedziela, 2 stycznia 2011, 20:18

Jaho63 napisał(a):Wybacz Przemek, chyba jeszcze mnie trzyma od Sylwestra.

Mnie co prawda już puściło ale
Możemy tu niejednokrotnie obserwować zaciekłe dyskusje, ostre konflikty, ale większość z nas ma te same odczucia, kiedy pierwszy raz model nabiera bryły, zaczyna przypominać utrwalone z dziesiątków zdjęć, filmów sylwetki.

dokładnie takie same mam odczucia ... a co mi tam, nawet i to ;o) :
To jest coś, co wydawałoby się powinno nas łączyć.
Przemek - MaXus

Postprzez pik » niedziela, 2 stycznia 2011, 21:14

czy kolor wnęk podwozia będzie akceptowalny? Malowałem MM 1723E Gunship Gray Flat:
Chyba za późno zauwazyłem, ale wnęki podwozia jak i cała wewnętrzna konstrukcja kadłuba były malowane grey-green'em... Poszukaj jakiegoś walk-arounda Mossie, np Squadron Signal Nr 5515, to nie będziesz popełniał takich błędów.
Pozdrawiam
Darek
pik

Postprzez Przemek - MaXus » wtorek, 4 stycznia 2011, 21:32

Dzięki pik, już patrząc na zdjęcia Januszowego Mosquita zapaliła mi się lampka ostrzegawcza. Było szaro, bo właśnie oglądając wygooglane zdjęcia wydało mi się, że szare były.
Idąc na kompromis (grey-green'a ci ja nie mam), dobrałem taką mieszankę: jedna z posiadanych zieleni + dark grey.
Kolor we wnękach wygląda ciemniej niż na fotografii ;o) :

Obrazek

I od razu pytanie, czy ktoś może mi podać kolory poniższego malowania bo sam to jedynie improwizował będę :-| :

Obrazek
Przemek - MaXus

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat