Zmagania z materią i własną niewiedzą ciąg dalszy.
Zachęcony pozytywnymi wynikami z malowania Spita i Hurriego pełen nadziei przystąpiłem do kontynuacji malowania Caravelli. Mając w pamięci zakodowane specyficzne właściwości srebrnej farby Agamy oraz problemy z odłażeniem "srebrzanki" w Januszowym Sabrze postanowiłem zabezpieczyć się przed podobnym zdarzeniem.
Po naniesieniu srebrnej farby potraktowałem model warstwą błyszczącego lakieru (także Agamy). Usunąłem maskowanie i stwierdziłem pierwszą wtopę (na szczęście łatwą do wyprostowania) - w dwóch miejscach rozjechała mi się "zbieżność" i wysokość granicy kolorów. Mimo to uzyskana powierzchnia była sympatyczna - lakier przytłumił kolor i nadał mu barwę bardziej zbliżoną do aluminium, ale po niewielkiej polerce odzyskiwał pełny blask. Kontent z uzyskanego wyniku zabrałem się za maskowanie pod kolor czerwony... Samo maskowanie przebiegło w miarę spokojnie i bezproblemowo. Wymieszałem farbkę (tym razem Pactra) i zacząłem malować. Pierwsze, co mnie zaniepokoiło to fakt, że farba słabo kryła kolor srebrny (na stateczniku miałem mały fragment niezamaskowany i tryśnięty srebrzanką). Horror nadszedł wraz ze zdejmowaniem maskowania - razem z taśmą odeszły mi całe połacie lakieru, (ale nie srebrnej farby)... Troszkę mnie to zirytowało. Początkowo chciałem przeszlifować całość, (co też uczyniłem) i ponownie pomalować srebrnym i lakierem. Po namyśle i uwzględnieniu faktu wykonania kilku podmalunków i retuszy (a co za tym idzie ponownego maskowania) stwierdziłem, że nie mam ochoty ryzykować ponownego "łuszczenia". Sięgnąłem po stary i sprawdzony pędzel i całość pomalowałem... Humbrolem 11. Wyszło całkiem nieźle.
Nie licząc poprawek związanych z "wyciągnięciem" zbieżności i równoległości pomiędzy granicami kolorów i drobnych retuszy nie palnuję już żadnych poprawek malarskich - nie wyszło mi tak jak chcaiłem, ale nie przejmuję się tym zbytnio - zebrałem kolejną dawkę wiedzy, którą wykorzystam przy następnych modelach.
Nauka wyciągnięta z tej lekcji - srebrnym malować na końcu!