E11 A1 LAURA, Fujimi 1/72, open

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: E11 A1 LAURA 1/72 open

Postprzez zegeye » sobota, 1 stycznia 2011, 18:17

donalyah00 w ksiazce ktora podlinkowales nie ma zadnej informacji o tym samolocie 8-( Mam ja na polce wiec wiem co gadam 8-) O nim wogole brak czegokolwiek i dlatego niestety te wlazy to tez sf. Ten o ktory pytasz marco moze byc odsuwany do tylu (zaslaniajac to hipotetyczne okienko ktorego istnienie tez ciezko potwierdzic) lub tez otwierany jak drzwi (dwa skrzydla na boki, co chyba byloby troche dziwne). Widac na fotkach (nielicznych) cos w rodzaju szyn za tym wlazem wiec sklanialbym sie ze jednak odsuwane do tylu. Zamierzasz tyle do niego wlozyc? wiec chyba chcesz otworzyc ten wlaz bo inaczej nic nie bedzie widac 8-(

ps. moze mnie to zdopinguje do skonczenia mojej i beda trzy sztuki na forum....(viewtopic.php?f=119&t=5183)
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Reklama

Postprzez marco2607 » sobota, 1 stycznia 2011, 19:44

Dzięki za potwierdzenie mojego przypuszczenia odnośnie włazu. Widziałem że twój model ma nity , czy możesz mi przesłać jakieś zdjęcia planu z nitami.
Męczę się z wnętrzem ( 3 raz przerabiam ) i udało się wypiłować okienka ( zestawowe to masakra).Mam nadzieję że za bardzo sf nie wyjdzie.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez zegeye » niedziela, 2 stycznia 2011, 20:26

Nie mam planów z nitami. To moje SF 8-) Poprostu ponitowałem jak mi się wydawało najrozsądniej biorąc nieco pod uwagę rozkład nitowania na innych łajbach...
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez marco2607 » środa, 5 stycznia 2011, 12:54

Dzięki za odpowiedź.
Na wstępie pragnę zaznaczyć że to con za chwilę zobaczycie niestety nie jest zrobione na podstawie planu ani rysunku lecz
jest wynikiem moich obserwacji różnych typów samolotów japońskich tamtego okresu.
Wiem że to mnie trochę dyskwalifikuje w tym konkursie, ale głównym celem dla którego wziąłem udział w tej zabawie jest skończenie tego modelu w terminie.
Więcej zdjęć w kabinie zrobię po skończeniu tablicy ( nie mogę się zdecydować którą z 3 wstawić).
Z części producenta została tylko podłoga. Trochę zabawy było przy okienkach ( są zaokrąglone).

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez donalyah00 » środa, 5 stycznia 2011, 15:13

Zacnie!

zegeye napisał(a):donalyah00 w ksiazce ktora podlinkowales nie ma zadnej informacji o tym samolocie 8-( Mam ja na polce wiec wiem co gadam 8-)

Dzięki za info. Tej książki akurat nie posiadam, ale wiem że Japończycy dodają czasami parę nowych ciekawostek do reedycji ich publikacji.

zegeye napisał(a):Na wstępie pragnę zaznaczyć że to con za chwilę zobaczycie niestety nie jest zrobione na podstawie planu ani rysunku lecz jest wynikiem moich obserwacji różnych typów samolotów japońskich tamtego okresu.
Wiem że to mnie trochę dyskwalifikuje w tym konkursie, ale głównym celem dla którego wziąłem udział w tej zabawie jest skończenie tego modelu w terminie.

Akurat dla mnie takie "gdybanie" jest najfajniejsze w modelarstwie.:) Nie sądzę aby było powodem do dyskwalifikacji - nie używasz przecież niemieckich kolorów i radzieckiego wyposażenia kadłuba.

Powodzenia w dalszej budowie!
Pozdrawiam, Marek
--
La tête américaine.
donalyah00

Postprzez marco2607 » środa, 5 stycznia 2011, 16:41

donalyah00 napisał(a):Akurat dla mnie takie "gdybanie" jest najfajniejsze w modelarstwie. Nie sądzę aby było powodem do dyskwalifikacji - nie używasz przecież niemieckich kolorów i radzieckiego wyposażenia kadłuba.

Niby nie , ale bardziej ten model pasuje pod projekt grupowy niż konkurs. Jak się wyrobię w czasie to może ki-45 zaatakuje.
:P
Wyposażenie jest od japońskich łodzi wcześniejszego typu, ( części to efekt zakupów u A. Choroszy) oraz parę pomysłów własnych. Konstrukcja wewnętrzna robiona po liniach podziału .
Zastanawiam się czy nie znitować go , ale to już może będzie taniec na krawędzi. Bo mam tylko to.

http://www.tarutani.com/p_models/pics/e11a1/e11a1.html

Przy okazji w modelu z linku pokazane wnętrze w/g producenta.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez zegeye » środa, 5 stycznia 2011, 17:13

Jedziesz z tym nitowaniem. Ten podlinkowany model ponitowany jest mniej wiecej jak moj 8-)
Tu masz foto na ktorym widac tasmy zaklejajace na kadlubie a one zazwyczaj zaslanialy nitowanie/podzial blach.
Na zasadzie analogi mozesz zrobic nitowanie na reszcie kadluba.

http://www.warbirdphotographs.com/NavyJB&W4/E11A-3.jpg
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez donalyah00 » środa, 5 stycznia 2011, 18:11

Właśnie miałem podesłać tą fotkę. ;o)
Osobiście nie lubię nitowania w 72-ce, (no chyba, że mowa o brytyjskich łodziach latających z lat 20-tych) ale w tym wypadku pomoże to ożywić model i nie powinno być zbyt dużą odchyłką od rzeczywistości.
Pozdrawiam, Marek
--
La tête américaine.
donalyah00

Postprzez PiotrS » czwartek, 6 stycznia 2011, 09:36

marco2607 napisał(a):Niby nie , ale bardziej ten model pasuje pod projekt grupowy niż konkurs.

Wiadomo, że pod konkurs najlepiej podpada jakiś oklepany temat i to najlepiej w wykonaniu Tamki ale skoro ustawiłeś poprzeczkę tak wysoko to dawaj do końca. W skrytości zawsze zazdroszczę miłośnikom niemieckich maszyn tych dyskusji o różnicach między podwersjami i poszczególnymi maszynami popartych fotkami super jakości i w kolorze. W porównaniu z tym do japońców wcale nie ma dokumentacji i wszystko to gdybanie ;o) Nituj, będzie jeszcze lepiej!
Pozdrawiam
Piotrek Surma
Na warsztacie F4F-3 Hobbyboss 1/48
PiotrS

Postprzez donalyah00 » czwartek, 6 stycznia 2011, 13:55

Jeszcze 4 grosze w temacie dokumentacji. Dotarło do mnie wczoraj – skoro Laura była używana jako wodnosamolot pokładowy, to powinny być jakieś fotki zaokrętowanego samolotu. Zerknąłem zatem do książki poświęconej japońskim krążownikom lekkim typu Sendai – seria Warships of the IJN nr 15, wyd. Kojinsha. Oto co znalazłem (wiem, że marnej jakości, ale na bezrybiu... ;o)):

Krążownik Sendai:
Obrazek
Krążownik Naka:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Sama książka jest formatu A5, każdy z prezentowany powyżej obrazków jest wycinkiem jednego z kilku zdjęć na stronie – stąd taka, a nie inna jakość. Może do czegoś się przydadzą. Przejrzałem też inne książki "tematyczne" – znalazłem tylko to.
Pozdrawiam, Marek
--
La tête américaine.
donalyah00

Postprzez marco2607 » niedziela, 9 stycznia 2011, 18:29

Dzięki szkoda że jakośc słaba, ale pomysł z tropem ciekawy. Znalazłem sposób na karabin.

Obrazek

Zrobię coś podobnego , tylko niżej zamocowany ( pokrywa ).
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Re: E11 A1 LAURA, Fujimi 1/72, open

Postprzez marco2607 » wtorek, 11 stycznia 2011, 13:13

Mocno mnie naciskacie z tym nitowaniem. Zrobiłem siatkę a przodu kadłuba i mam mieszane odczucia, gęsto będzie .
Zresztą oceńcie sami. Kokpit gotowy, karabin też tylko okienka przyprawiają mnie o ból głowy.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez PiotrS » wtorek, 11 stycznia 2011, 14:52

Kokpit bardzo fajny. Co do nitów skoro udało się je narysować to i zanitujesz :) W 72 niestety zawsze będzie gęsto, przydałaby się jakaś złotówa dla zobrazowania wielkości problemu.
Pozdrawiam
Piotrek Surma
Na warsztacie F4F-3 Hobbyboss 1/48
PiotrS

Postprzez marco2607 » niedziela, 23 stycznia 2011, 17:32

Nitowanie zakończone . Z uwagi na dość gęste nity część z nich chcę przeszlifować aby były zanikające .
Dół kadłuba nie nitowany ( skoro to szpachlowali uznałem za bezcelową pracę).
Jedno zdjęcie tym razem z monetą . :oops: Pozostałe mi nie wyszły.

Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez marco2607 » czwartek, 3 lutego 2011, 12:04

Pierwsze przymiarki do malowania zrobione. Model dostał czernidłem po całości. I wylazły :evil: babole których nie było widać po polerce. Szkoda że to nie skala 1/32 to bym zostawił wszystkie dołki i powiedział że gięcie blachy było.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat