Lotnik ze mnie żaden... W życiu doprowadziłem do końca jeden model samolotu, ale za to w projekcie grupowym na tym forum
Bardzo liczę na Waszą pomoc merytoryczną bo chciałbym żeby model był, biorąc poprawkę na moje umiejętności i warsztat, w miarę podobny do oryginału. Żadnych pancernych rewolucji nie mam zamiaru tu wprowadzać ;)
Na warsztat biorę ten model:

Prosto z pudła oczywiście.
A teraz pierwsze moje pytania i wątpliwości co do rzeczywistej maszyny.
1. Na początek wersja, rozumiem że jest to C? Tak wywnioskowałem z pobieżnego przejrzenia takich zdjęć:

Zestaw ICM proponuje dwie owiewki i ta bardziej okrągła (kropelkowa?) opisana jest jako przeznaczona do wersji C. Czy dobrze?
2. Doczytałem się, że Mustangi były dostarczone do 316 Dywizjonu wiosną 1944r. Wzięły udział w osłanianiu wojsk alianckich w trakcie lądowania w Normandii, później wykorzystywano je do zwalczania V-1 i tutaj Dywizjon był jednym z najskuteczniejszych. Wzięły także udział w najdłuższym locie bojowym polskich myśliwców, 25 kwietnia 1945 roku w locie osłonowym 255 bombowców mających zaatakować siedzibę Hitlera w Berchtesgaden. Wszystkie te trzy epizody z życia Dywizjonu zasługują na uwiecznienie ale do którego z nich najbardziej będzie pasowała maszyna SZ*B FB223? No i jakie były zasadnicze różnice w różnych okresach, jeżeli były? Czytam np. że do zwalczania V-1 maszyny były specjalnie przygotowywane poprzez demontaż zbędnego wyposażenia i polerowanie powłoki malarskiej.
Krótko mówiąc, pomóżcie ułożyć jakąś ciekawą legendę do mojego zlepka
3. No i piloci, oni są najważniejsi. Kto używał tej konkretnej maszyny z największymi zasługami?
Oj, dużo próśb na początek ale to nie koniec jeszcze
4. Teraz typowo modelarskie pytanie, mianowicie farby... Zaznaczam że najchętniej malowałbym Gunze bo takie mam (oprócz kokpitu). Instrukcja ICM'u podaje dla wnętrza kokpitu i wnęk Humbrola 81 co wg przelicznika byłoby Gunze H58 lub C27, czy może być i która lepsza? Co do kamuflażu to mam dwa zestawy farb serii C "RAF Color". Są tam Ocean Gray (C362), Sky (C368), Dark Green (C361) i Medium Seagray (C363) – nadają się na ten okres? Bo kolor czerwony na kołpak śmigła to dobrałbym z czerwieni które gdzieś tam w pudełku mam.
Uff... ale się rozgadałem, czas się wziąć do roboty ;)