Su-7 Spółdzielnia Pracy Estetyka 1:200 VINTAGE

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Su-7 Spółdzielnia Pracy Estetyka 1:200 VINTAGE

Postprzez piotr dmitruk » środa, 5 stycznia 2011, 10:08

ESTETYKA ! :mrgreen: :lol: :mrgreen: :lol:
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Reklama

Postprzez JGucwa » środa, 5 stycznia 2011, 17:01

Aby wyobraźnia Forumowiczów zadziałała nieco bardziej, pozwalam sobie na zamieszczenie jeszcze jednej fotki :lol: :

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie - Jarosław Gucwa.
JGucwa

Postprzez Mac Eyka » środa, 5 stycznia 2011, 21:34

Jarek, to model starej złotówki też zrobiłeś.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez JGucwa » środa, 5 stycznia 2011, 21:51

Mac Eyka napisał(a):Jarek, to model starej złotówki też zrobiłeś.

Złotówka jest niestety dużo młodsza od modelu samolotu - rocznik 1994 :lol: :lol: :lol: - na vintage się nie nadaje :->
- Ma lat siedemnaście, więc bez zgody jej opiekunów (i jej samej) nic z nią nie zrobisz ;o) :mrgreen: :lol: .
JGucwa

Postprzez fragles » środa, 5 stycznia 2011, 22:42

JGucwa napisał(a):Złotówka jest niestety dużo młodsza od modelu samolotu - rocznik 1994 :lol: :lol: :lol: - na vintage się nie nadaje :->

Trzeba było położyć piątkę z rybakiem. To by było vintage dopiero! :mrgreen:

[Właśnie próbowałem znaleźć taką piątkę, ale gdzieś mi ją wcięło.]
O, taką:

Obrazek
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Postprzez JGucwa » czwartek, 6 stycznia 2011, 20:16

fragles napisał(a):...Trzeba było położyć piątkę z rybakiem. To by było vintage dopiero! :mrgreen:

Trochę mnie podpuściłeś ;o) :mrgreen: . Aby wilk był syty i owca cała ;o) , to niech każdy wybierze sobie skalę porównawczą:

Obrazek
JGucwa

Postprzez Jaho63 » czwartek, 6 stycznia 2011, 20:47

Jareczku, mam pytanie. Wiesz, że niespecjalnie mi podchodzi to vintage, ale ok, rozumiem, taki kaprys. Ale powiedz mi czy zrobisz też coś normalnego? Coś w stylu "normaltage"? Nie musi być od razu na poziomie I-16 tomhaizera czy innej machiny produkcji siary czy rollingstonsa po prostu coś zwykłego, coś fajnego, w miarę starannego, czegokolwiek? ;o) Może przestanie mnie tak "wq" to vintage? :mrgreen: Wydaje mi się też, że nie jestem jedyny. :)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Grzegorz2107 » czwartek, 6 stycznia 2011, 20:58

Jaho63 napisał(a):Jareczku, mam pytanie. Wiesz, że niespecjalnie mi podchodzi to vintage, ale ok, rozumiem, taki kaprys. Ale powiedz mi czy zrobisz też coś normalnego? Coś w stylu "normaltage"? Nie musi być od razu na poziomie I-16 tomhaizera czy innej machiny produkcji siary czy rollingstonsa po prostu coś zwykłego, coś fajnego, w miarę starannego, czegokolwiek? ;o) Może przestanie mnie tak "wq" to vintage? :mrgreen: Wydaje mi się też, że nie jestem jedyny. :)

Jarek pokazywał. Nie tu, to tam. Pamiętam też zdjęcie jego kolekcji normalsów. Nic wielkiego, takie zwyczajne, nie to co Estetyka i Plasticarty :mrgreen:
Grzegorz2107

Postprzez Salva » piątek, 7 stycznia 2011, 08:52

Jaho63 napisał(a):Wydaje mi się też, że nie jestem jedyny. :)

Nie jesteś ;o)
Pozdrawiam, Krzysztof Salwiczek
------------------------------------------------------------------------------------------
Obrazek
Na warsztacie:
Hispano-Nieuport NiD-52 - Azur 1/72
Salva

Postprzez JGucwa » piątek, 7 stycznia 2011, 09:29

Jaho63 napisał(a):Jareczku, mam pytanie. Wiesz, że niespecjalnie mi podchodzi to vintage, ale ok, rozumiem, taki kaprys. Ale powiedz mi czy zrobisz też coś normalnego? Coś w stylu "normaltage"? Nie musi być od razu na poziomie I-16 tomhaizera czy innej machiny produkcji siary czy rollingstonsa po prostu coś zwykłego, coś fajnego, w miarę starannego, czegokolwiek? ;o) Może przestanie mnie tak "wq" to vintage? :mrgreen: Wydaje mi się też, że nie jestem jedyny. :)

Czy o coś takiego Ci chodziło?:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Może być jeszcze coś takiego ;o) :
Obrazek

Ten ZX-6 był prezentowany na sPWM jako mój pierwszy model. Mam takie rzeczy i również je robię - jak wszyscy. Ale tak naprawdę nie bawi mnie to :-/ . Prawdziwą radość odczuwam, gdy sięgam po te koszmarne starocie :mrgreen: , a że akurat je prezentuję to chyba zrozumiałe - nudne jest oglądać 1000 spitfire,ów, 1000 FW, 1000 Messerów itd. - i to ciągle z tych samych zestawów :? .
Fakt - różnią się wykonanem - ale to jest ciągle to samo!
Dlatego właśnie prezentuję COŚ INNEGO :mrgreen: .
JGucwa

Postprzez Grzegorz2107 » piątek, 7 stycznia 2011, 09:55

JGucwa napisał(a):Dlatego właśnie prezentuję COŚ INNEGO :mrgreen: .

I ja mam z tego dużo radości. Nie ma to związku z modelarstwem jakie najwyżej cenię, ale w kategoriach zabawy wygrywa o kilka długości. Nie dyskutujmy proszę o tym więcej po co Vintage i dlaczego? Jarek pokazując te ulepki zaprasza bardziej na wycieczkę w przeszłośc, niż zmusza do głębinowych analiz.
Grzegorz2107

Postprzez ROMAN » piątek, 7 stycznia 2011, 10:10

A ja bardzo często tu zaglądam i nie wstydze się tego. Nie mówię sam do siebie przed ekranem komputera "o Q... a ten znowu". Owszem rozumiem niechęć co poniektórych ale ten temat prowadzony przez kolegę Gucwę uważam jak najbardziej na miejscu w annałch tego forum. To historia modelarstwa polskiego i historia polskiej "myśli modelarskiej tamtych lat". Dziś są wspaniałe modele idealnie odwzorowane ale kiedyś nie były. Dziś "pan modelarz" kupi sobie co mu dusza zapragnie na Allegro czy w sklepie internetowym w każdym zakątku świata, ale wtedy dawno temu, zdobycie czegokolwiek nawet takiego rupiecia jak powyżej było stokroć większym wyzwaniem niż jego sklejenie. Mógłbym napisać, że w tym dziale jest "romantyzm" pełną gębą bo tak jest, ale widzę po tekstach dużą dawkę niechęci jakbyście się bali czegoś a napewno jakbyście się czegoś wstydzili. Ja się nie wstydzę. I dziwię się troszku koledze Jaho 63 bo jest w moim porównywalnym wieku. Nie można oderwać się od korzeni i myśleć że dziś jest pięknie ... "dziś" a wczoraj było jak (?) nijak (?). Te właśnie modele i ich początek kreują nasz dzisiejszy światopogląd i technikę modelarską. To co skleja i prezentuje nam kolega Gucwa to "matka" modelarstwa polskiego w czasach gdy coś co nie było gwiazdą nie miało prawa bytu. Każdy z nas uwielbia w zaciszu domowym dziś montować cudowne modele, malować je , waloryzować. Część z Was ma naście lat i wychowaliście się na super modelach ale wtedy czterdzieści lat temu w głębokim socialiźmie takie popierdółki mieliśmy do dyspozycji. Dlatego jestem pełen uznania dla kolegi Gucwy że udało mu się z kolekcjonować te stare modele i je nam przedstawia."Matka" może być wspaniała lub niedoskonała, ale jaka by nie była należy się jej szacunek bo od niej wszystko powstaje.

pozdrawiam
Ostatnio edytowano piątek, 7 stycznia 2011, 10:41 przez ROMAN, łącznie edytowano 1 raz
ROMAN

Postprzez Jaho63 » piątek, 7 stycznia 2011, 10:21

Ja tylko zapytałem
Jaho63 napisał(a):Ale powiedz mi czy zrobisz też coś normalnego?

(czas przyszły)
Rozumiem, że nie. Cóż Twój wybór. Dobrze, że dajesz w tytule to vintage, bo przynajmniej z góry wiadomo, co człowieka czeka... ;o)
Twój ZX-6 bardzo ładny, oczywiście byłoby, o czym pogadać (np. czerwone światełko na grzbiecie) ale rozumiem, że TO właśnie Ciebie nie bawi. Ja zaś mam odwrotnie, model niekoniecznie musi być zabawny, nawet 1000-czny Spit jest ciekawy pod względem dokładnie tym, co napisałeś
JGucwa napisał(a):różnią się wykonanem - ale

Nie ma, ale, tylko jest to, jak kto zrobił, co poprawił, jak "wymalował". To jakbyś podważał sens oglądania obrazów, bo są na tych samych ramach, na tym samym płótnie... Ok. niebezpiecznie zbliżam się do frakcji "Stuka" :mrgreen: . Ale wiesz, o co mi chodzi? Niemniej skoro bawi Ciebie i jak widzę jeszcze kilka osób TAKI sposób wykonania TAKICH modeli to na zdrowie! ;o)
(żebyś to jeszcze z tych ogryzków robił zacne modele... Ach, dobrze już nic nie mówię).
Jaho63

Postprzez K.Y.Czart » piątek, 7 stycznia 2011, 10:32

Matka? To ja już wolę być modelarską sierotą.
K.Y.Czart

Postprzez Jaho63 » piątek, 7 stycznia 2011, 10:36

Ha, ha. ROMAN, dlatego nie piszę nic "ostrego" pod adresem tych modeli. Jak się podoba, to dobrze. Po to tu się "spotykamy" żeby pooglądać, co każdego ciekawi. ;o)
Jaho63

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli