De Havilland Mosquito XVIII - Airfix 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: De Havilland Mosquito XVIII - Airfix 1/72

Postprzez RAV » wtorek, 4 stycznia 2011, 21:44

Przemek - MaXus napisał(a):czy ktoś może mi podać kolory poniższego malowania

Typowe dla Mosquitów - Medium Sea Grey i Dark Green.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Przemek - MaXus » piątek, 7 stycznia 2011, 11:48

Wnęki dostały jednak troszkę inny odcień: MM - 1764 EUROPEAN GREEN - w moim odczuciu ciut bardziej przypomina choćby to co na zdjęciach Janusza.

Golenie malowane najpierw MM - 1546 SILVER ale były zbyt silver więc dodałem MM - 1405 GUN METAL METALIZER. Tak samo zostały potraktowane zbiorniki paliwa.
Ponieważ jednak godzina była późna w nocy - wczesna rano, zapomniałem dokleić do goleni osłon (?) kół więc czeka je jeszcze raz to samo. Tak więc jeśli kolor jest zbyt rażący można wnosić o poprawki:

Obrazek

Rury wydechowe najpierw potraktowane ww metalizerem ale były mi za ciemne. Na zdjęciach kolorowych wydaje mi się, że pokryte są czymś na kształt rdzawego nalotu -więc na minimalnym ciśnieniu (tak, że aero pluł jedynie kropelkami) spryskałem je MM - 1785 RUST.
Cóż, średnio to przypomina to co na zdjęciach ale podobnie jak wyżej - jeśli brak uwag - zostawiam ;o)

Obrazek
Przemek - MaXus

Postprzez Jaho63 » piątek, 7 stycznia 2011, 11:55

Nie jestem ekspertem Moskitowym, ale wydaje mi się, że zbiorniki były w kolorze kamuflażu, MSG?
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Przemek - MaXus » piątek, 7 stycznia 2011, 12:03

Ja akurat czerpię obecnie inspirację z http://www.arcforums.com/forums/air/ind ... pic=123461
i przyjąłem malowanie na podstawie tej fotografii:

Obrazek

oraz w kolorze ;o) :

Obrazek

ale nie jestem do końca pewien, stąd pytanie.
Przemek - MaXus

Postprzez ZIO BY NAITT » piątek, 7 stycznia 2011, 12:25

Zbiorniki na pewno były bardziej matowe (są zdjęcia z wytwórni na których widać ziarnistość powłoki lakierniczej) - w końcu to tylko malowana sklejka.

Tak przy okazji - konstruktorem zbiorników był inż. Wacław Czerwiński, a sama technologia została opracowana w przedwojennej Polsce na potrzeby budowy PWS-33.

PZDR
Pozdrawiam - Konrad Kozioł
WARSZTAT :
Dzieci + dom rodzinny w skali 1/1
ZIO BY NAITT

Postprzez Przemek - MaXus » piątek, 7 stycznia 2011, 14:58

Konrad, mam lakier matowy MM, planuję na sam koniec pokryć nim cały model - będzie to wystarczające ?
Przemek - MaXus

Postprzez Jaho63 » piątek, 7 stycznia 2011, 18:12

Ale malowane były matowym silverem jakimś? Ja się zastanawiam nad użyciem tych zbiorników (m.in. to wyróżniało wersję XIX) ale chciałem raczej je prysnąć na szaro.
Przemek - MaXus napisał(a):Wnęki dostały jednak troszkę inny odcień: MM - 1764 EUROPEAN GREEN

Ja użyłem MM2062 RAF Interior Green.
Jaho63

Postprzez Przemek - MaXus » piątek, 7 stycznia 2011, 19:46

Janusz, ten silver to po prostu tak "na oko" dobrałem, tym bardziej, że akurat mam ;o)
Mimo wszystko, wydaje mi się, że z tych czarno białych fotografii to takim właśnie kolorem wieje, ale spróbuję poszukać jeszcze informacji na ten temat.

A MM2062 niestety nie mieć. Niemniej improwizacja mi za bardzo nie przeszkadza, więc się bawię w mieszanki: bardziej lub mniej udane.
Przemek - MaXus

Postprzez Jaho63 » piątek, 7 stycznia 2011, 20:59

Przemek - MaXus napisał(a):Mimo wszystko, wydaje mi się, że z tych czarno białych fotografii to takim właśnie kolorem wieje

No, tu masz trochę racji, też mi to wygląda na jakiś silver, ale już TU bardziej szaro.
Jaho63

Postprzez Przemek - MaXus » piątek, 7 stycznia 2011, 21:34

To mamy 1:1 ;o) . Faktycznie tutaj połysku już nie widać.
Cóż, jak wspominałem żaden ze mnie modelarski purysta więc zostanę przy obecnej wariacji. Tym bardziej, że przyznam iż zakochałem się malowaniem tym sreberkiem :oops:
Gotowe prosto ze słoiczka i świetnie się nim maluje. Bardzo mi się podoba gładkość powłoki. Ech te zboczenia modelarskie ;o)
Przemek - MaXus

Postprzez pik » sobota, 8 stycznia 2011, 14:39

Hmmm... Nie twierdzę, że się nie zdarzały zbiorniki w kolorze aluminium, ale można znaleźć barwne zdjęcia zamiast zgadywać:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Darek
Na warsztacie 1/72: Ar-234 (Dragon), Ju-88 (Revell), FW-190 (Revell+Hasegawa)
Portfolio: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=17429
pik

Postprzez Jaho63 » sobota, 8 stycznia 2011, 15:05

Na muzealnych też nie można się opierać na 100%. :-/
Jaho63

Postprzez pik » sobota, 8 stycznia 2011, 16:17

Czerwony 8K-K ML963 z 571 dywizjonu na pewno nie jest muzealny... Zaginął w misji nad Berlinem! :mrgreen:

Ale udało mi się odnaleźć także fotkę ze zbiornikami aluminium.

FB VI HR366 z wiosny 1945 roku, pilot Gp Cpt Max Aitken (BTW - bardzo fajne malowanie z proporczykiem i czerwonymi stożkami śmigieł!)

Obrazek

Można chyba uznać, że obydwie wersje są poprawne. 8-)
Pozdrawiam
Darek
Na warsztacie 1/72: Ar-234 (Dragon), Ju-88 (Revell), FW-190 (Revell+Hasegawa)
Portfolio: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=17429
pik

Postprzez Przemek - MaXus » wtorek, 18 stycznia 2011, 02:02

Ech, ręce mi opadły. Właśnie pięknie spartoliłem sobie robotę.
Gdzie zawiniłem?:
postanowiłem psiknąć model Surfacerem. Wcześniej rozrabiałem go wcześniej pokazywanym rozcieńczalnikiem, dzisiaj przypomniałem sobie, że pisano o benzynie do zapalniczek. Wlałem więc trochę szpachli do puzdereczka, do tego benz. zapalniczkowej i ... szpachla bardzo ładnie się zważyła tworząc fajny, zwarty glucik.
No nic, krótka refleksja poprzedzona niecenzuralnym K-słowem mającym tysiące znaczeń została szybko wyparta kolejnym olśnieniem o wamodowskim zmywaczu. Znowuż więc cząstka szpachli w puzdro + cztery zmywacza. Próba i efekt, jakby wodą z kałuży psikał. No to jeszcze raz cz.szpachli + 2 cz.zmywacza i na model.
W tym momencie byłem już tak zniesmaczony dalszym wodnistym efektem oraz własną nieudolnością, że zacząłem nakładać kolejne warstwy po warstwie, wzorcowo zalewając cały model do tego stopnia, że na niektórych łączeniach potworzyły się "fajne" wypukłe linie.
Tak więc, gdzie tkwić moja ułomność?
Jedyne co mi się nasuwa osobiście, to zbytnie rozcieńczenie, ale dlaczego, skoro zazwyczaj podawane proporcje to 1:5. Mój Surfacer to 1000 a może dla poszczególnych, czyli 500, 1000, 1200 proporcje należy dobierać na "wyczucie".
Czekam na skompletowanie zamówienia w Martoli, więc niedługo będę zaopatrzony w dedykowany rozcieńczalnik do MM oraz Mr.Color Leveling Thinner, mam nadzieję, że komfort pracy się poprawi.
Na koniec zapodziałem tylne kółko do iszaka i czeka mnie kolejna jałowa samoróbka, żyć nie umierać :cry:

Edit: Po odparowaniu rozcieńczalnika rozmiary tragedii trochę się zmniejszyły. Chyba faktycznie zrobiłem zbyt rzadką mieszankę.
Przemek - MaXus

Postprzez RAV » wtorek, 18 stycznia 2011, 09:52

Ja się nie dziwię, że Ci się tak porobiło... Dla mnie 1:5 nawet z Levelling Thinnerem to za dużo, a ze zmywaczem to już masakra. Ja robię ok. 1 część farby/Surfacera, 2-3 części LT (na oko, mieszam już w aerografie) i do tego odrobinkę (do 10%) zmywacza, i to tylko do malowania dużych powierzchni zewnętrznych.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat