P-47N Academy 1/48 Standard

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: P-47N Academy 1/48 Standard

Postprzez lejgo_inc » sobota, 8 stycznia 2011, 01:22

Jest bardzo ciekawie. Będziesz próbował dodatkowo "drapać" tudzież "wydotykać" to aluminium, tak żeby w obrębie poszczególnych paneli zróżnicowac połysk? Wykończenie w naturalnym metalu aż prosi się o pociągnięcie zużywania powierzchni jeszcze kilka kroków dalej. W ogóle to jestem pod wrażeniem swobody z jaką operujesz tymi wszystkimi technikami.
pozdrawiam, Leszek
http://www.shelfoddity.com
[Mankind has a perfect record in aviation; we never left one up there]
lejgo_inc

Reklama

Postprzez Marek Naja » sobota, 8 stycznia 2011, 01:52

Niebieskie światełko jest z instrukcji. Kalki wyszły w napisie z przodu, przy pozostałych raczej obwódki nie widać. No nic tu już raczej nie poradzę i tak musiałem część napisu odtwarzać ręcznie, bo mi się zapomniało i przykleiłem do niego taśmę... Pewnie trzeba już było machnąć od ręki całość. Za komorami, obydwiema jest trochę syfu, bo tak sobie kombinowałem, że mechanicy łażą, otwierają, to trochę pacyficznego piasku nanieśli. Z metalem to sam nie wiem. jestem na takim etapie, że coś bym jeszcze zrobił ale z doświadczenia wiem, że najczęściej oznacza to, że najlepiej przystopować :mrgreen: Zresztą ile się wpatrywałem w rożne zdjęcia, to potrafi on przybierać różne postacie.
Taki dość jałowy i wygaszony
Obrazek
Ten już trochę bardziej żywy
Obrazek
No tu już metal żyje
Obrazek
Obrazek
A te dwa obrazki, to moje faworytki
Obrazek
Obrazek

Co do lekkości, to mała tu moja zasługa. Jak już dochodzisz do setki modeli, to czasem to już raczej rutyna he, he. Aczkolwiek ciekawe jest właśnie to, że parę nowych rzeczy mogłem do tej pory na tych kilku samolotach przetestować, a na czołgach to mała byłaby na to szansa. Ale co tam, jeszcze okręty przede mną, a battleshipy w 1/350, to moje marzenie. Niestety muszą poczekać aż mój kącik modelarski zamieni się w kąt.
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Postprzez K.Y.Czart » sobota, 8 stycznia 2011, 10:22

Marek Naja napisał(a):Niebieskie światełko jest z instrukcji.

A... no to OK, bo myślałem że powinno być zielone. I że klosze świateł pozycyjnych powinny być przeźroczyste, a jedynie żarówki kolorowe.
K.Y.Czart

Postprzez lejgo_inc » sobota, 8 stycznia 2011, 12:09

Ten ostatni jest już faktycznie ekstremalny. Myślałem o próbie uzyskania efektu jak na poniższych fotach (bez śmigiełka, ale duraluminium to samo hamerykańskie):
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
pozdrawiam, Leszek
lejgo_inc

Postprzez Gienek » sobota, 8 stycznia 2011, 15:17

Tlenki glinu na powierzchni aluminium potrafią przybierać charakterystyczny błękitny odcień:
Obrazek
Z kolei aluminium poddane skrajnym temperaturom:
Obrazek
Gienek

Postprzez lejgo_inc » sobota, 8 stycznia 2011, 15:52

Gienku, jesteś na 100% pewien czy ten błękitny odcień nie pochodzi od niebia? Aluminium z jakim miałem okazję się zetknąć przy różnych lotniczych i nielotniczych okazjach było raczej neutralne kolorystycznie. Zdjęcia robione w warunkach jakie panują np. w Muroc/Edwards czy w większości poligonów wewnątrz USA zawdzięczają swój koloryt bezchmurnej pogodzie (niebo i pustynia odbijające się na poszyciu samolotów) oraz charakterystycznemu oddaniu barw przez materiał na jakim zdjęcia były robione - Kodachrome.
pozdrawiam, Leszek
lejgo_inc

Postprzez Gienek » sobota, 8 stycznia 2011, 16:00

Przejrzałem kilkadziesiąt zdjęć P-47N z 414 Grupy Myśliwskiej z 1945. Nie znalazłem żadnych z prezentowanych tu efektów.
Zamieszczone przez ze mnie zdjęcia są protestem na pokazywanie powojennych (jak innych wersji) Thunderboltów i w konsekwencji "odjechanie" do samolotów odrzutowych w których zróżnicowanie odcieni miało swoje podłoże w stosowaniu stopów magnezowych, domieszek tytanowych itp.
Proszę NIGDY na zamieszczonych przeze mnie powyżej zdjęciach się nie wzorować przy budowaniu P-47N :)
Gienek

Postprzez lejgo_inc » sobota, 8 stycznia 2011, 17:51

Gienek napisał(a):Przejrzałem kilkadziesiąt zdjęć P-47N z 414 Grupy Myśliwskiej z 1945. Nie znalazłem żadnych z prezentowanych tu efektów.

Ha, bo specjalnie wynalazłem takie przykłady które najbardziej walą po oczach :).
No i oczywiście bez śmigiełek, chociaż nie demonizowałbym aż tak bardzo tych domieszek magnezowych i tytanowych w późniejszych konstrukcjach. Zwykłe duraluminium nadal było szeroko stosowane, częsciej stosowano wstawki z zupełnie innego materiału - magnezu, stali, tytanu. Jak na takim przykładowym B-36 zastosowano magnez to był to czysty przypadek magnez i zdecydowanie różnił się on swoją matowością od połyskującego aluminium występującego na innych fragmentach samolotu.

Ponieważ faktycznie wyszło trochę porównywanie pomarańczy z marchewkami to dorzucam jeszcze przykłady P-47 które niekoniecznie jednak dużo podpowiedzą, ze względu na różnicę w jakości fotek z IIww i lat 50. Efekty o których myślę widać także na drugiej fotce wrzuconej przez Marka na samym początku warsztatu.

Obrazek

Obrazek
(okropnie pomarszczony statecznik pionowy, to zmarszczki ze starości, czy pilot zaszalał z prędkością?)

Obrazek
pozdrawiam, Leszek
lejgo_inc

Postprzez spiton » sobota, 8 stycznia 2011, 18:01

[quote="Gienek"]Tlenki glinu na powierzchni aluminium potrafią przybierać charakterystyczny błękitny odcień:
Obrazek
To ewidentnie odbicie nieba. w ogóle tego typu materiały działają jak słabe lustro.
Też zawsze pociągał mnie tego typu efekt, i jestem bardzo ciekaw jak to wyjdzie.
Dobrze pomalowany samolot w kolorze naturalnego metalu to rzadkość. Biała plama modelarstwa ,-)).
Czeka ciągle na swego odkrywcę .
spiton

Postprzez K.Y.Czart » sobota, 8 stycznia 2011, 18:35

Może nie ma to znaczenia, ale na żadnym z przykładowych kolorowych zdjęć nie ma dzbanka w wersji N. Są na zdjęciach czarnobiałych i na tych powierzchnia płatowca nie wygląda jakoś specjalnie dramatycznie. Dwie strony wcześniej wkleiłem kolorowe zdjęcia N-ki - dość łatwo dostępne w sieci i nie współczesne. I choć skadrowane są dość niefortunnie, to jednak widać na nich wyraźnie zróżnicowanie połysku, co się odbija, a co nie i generalnie jak ten metal wyglądał. A także światełka pozycjne. ;o) Wkleję je ponownie, zmieniając nieco "akcenty", trochę rozjaśniając i powiększając dla lepszego oglądu.

Obrazek
K.Y.Czart

Postprzez lejgo_inc » sobota, 8 stycznia 2011, 19:02

K.Y.Czart napisał(a):Może nie ma to znaczenia, ale na żadnym z przykładowych kolorowych zdjęć nie ma dzbanka w wersji N. Są na zdjęciach czarnobiałych i na tych powierzchnia płatowca nie wygląda jakoś specjalnie dramatycznie.(...)

Czarno-białe zdjęcia które przejrzałem zdają się mieć większy kontrast, i odbłyski np na powierzchni kadłuba wyglądają już na wypalone (w sensie fotograficznym oczywiście :) - nie widać tam żadnych szczegółów które moglyby coś dodać do dyskusji. Myślę że materiał albo sposób jego zużycia raczej nie zmieniłyby się tak mocno z wersji na wersję.
pozdrawiam, Leszek
lejgo_inc

Postprzez Marek Naja » niedziela, 9 stycznia 2011, 01:29

Zamontowałem resztę drobiazgów i jeszcze kontrolne spojrzenie przed zrobieniem zdjęć w jakichś lepszych warunkach.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Postprzez PiotrS » niedziela, 9 stycznia 2011, 10:49

Teraz wydaje mi się odrobinę zbyt matowy, warto natomiast coś zrobić z oponami bo się świecą jak psu miska. Pomijając te drobiazgi to rewelacja, muszę spróbować Twojej metody cieniowania. Zdecydowanie najlepszy model z całej trójki. Co teraz wrzucisz na warsztat?
Pozdrawiam
Piotrek Surma
Na warsztacie F4F-3 Hobbyboss 1/48
PiotrS

Postprzez Stratocaster » niedziela, 9 stycznia 2011, 11:35

Bardzo dobrze to wygląda. Ciężko,metalowo. Tylko takie ziarno dziwne wyszło. Pd lakieru?
Stratocaster

Postprzez Maciej Gruca » niedziela, 9 stycznia 2011, 11:43

Fantastyczna robota! Podziwiam dzieła wychodzące z Twego "kącika modelarskiego" (jak żeś go nazwał). Aż boję się pomyśleć co byś stworzył, gdybyś miał (również rzeczony) kąt? :) Ze szczegółów urzekła mnie plandeka na kabinie - świetny pomysł i oczywiście wykonanie! Zdradziłbyś jakiego materiału użyłeś by ja zrobić? Gratuluję!
Maciej Gruca

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat