Pan Aerograf...

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Pan Aerograf...

Postprzez Macio4ever » środa, 12 stycznia 2011, 09:30

Odpowiem pokrętnie. Mam Tamiyę z gumowymi uszczelkami od chyba 5 lat. NIC się nie dzieje, używam lakierów, emali, acetonu i innych świństw. Gunze głowy nie dam co ma, napewno teflon ma Wave i nowe Iwaty.

0.3 jest bardziej uniwersalny, teraz jest sporo wyprzedaży różnych firm. Chyba na wet na hlj jest obniżka na Tamiye HGII.
First Man Than Machine
Macio4ever

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez HK » środa, 12 stycznia 2011, 12:34

Ja trochę nie kumam. Nie wiem czemu chcesz płacić prawie 6 stów za taki sprzęt? Na pewno to przyzwoity aerograf. Czytałem że Procony dla Gunze robi Iwata chociaż w katalogu Iwaty nie znalazłem niczego co wygląda tak samo.
Chodzi mi o to, że przy przesiadce z pIwaty za 150 zł na aerograf za 300 - 400 zł na pewno odczujesz różnicę w wygodzie, łatwości czyszczenia, trwałości itp. Mniejszą (jeżeli w ogóle) w efektach malowania. I za to moim zdaniem, warto wyłożyć ekstra pieniądze. Natomiast nie sądzę i nie wierzę w to, że Procon da ci coś dostrzegalnie więcej niż wyżej wspomniane (H&S, Hansa czy tańsze Iwaty). Za to śmiem twierdzić, że dostęp do części zamiennych będzie gorszy a same części droższe niz u konkurencji. Brak części oraz dokumentacji w ofercie dystrybutora Gunze juz nastraja mnie negatywnie.
Wg. mnie dodatkowa kasa którą zapłacisz pójdzie na wysoki kurs jena, cło i markę Gunze (no bo to specjalny sprzęt dla modelarzy :) )
Ceny jakie obecnie oferuje sklep aerografy.com na sprzęt H&S (głównie Evolution i Hansę) są moim zdaniem nie do pobicia. Mieszkam za granicą i przyzwyczaiłem się, że zwykle sprzęt modelarski jest w Polsce droższy lub porównywalny. Ale w tym wypadku jest inaczej. Gdybym miał kupować nowy aerograf, to waliłbym po H&S do Polski jak w dym.
Ostatnio edytowano środa, 12 stycznia 2011, 12:48 przez HK, łącznie edytowano 1 raz
Hendryk
HK

Postprzez Frosty » środa, 12 stycznia 2011, 12:45

HK napisał(a):Czytałem że Procony dla Gunze robi Iwata chociaż w katalogu Iwaty nie znalazłem niczego co wygląda tak samo.

Dokładnie tak samo? - nie, ale np. Procon Boy LW Trigger type jest mocno podobny do Iwaty HP TR1 (a LWA Trigger do TR2) - różnią się zbiorniczkiem na farbę, i ... kształtem tylnej części. Podejrzewam, że nawet te dodatkowe gumowe uchwyty sprzedawane do Iwaty będa pasować do aerografu od Mr. Hobby (ba, nie zdziwiłbym się gdyby nawet niektórch części można używać zamiennie jak mechanizm spustu, zawór powietrzny, dysza...)

Ja sam posiadam ten pierwszy (LW trigger) i mogę z czystym sercem polecić.
"Deliberty planned fighter sweep went just as we hoped. The Mig's came up. The Mig's were aggressive. We tangled. They lost"
- Col. Robin Olds, shortly after operation "Bolo", Ubon, Thailand
Frosty

Postprzez HK » środa, 12 stycznia 2011, 14:03

Na dodatek, ten sam aerograf w LuckyModel z przesyką do Polski kosztuje ponizej 90 euro. Nawet jak dojdzie cło i VAT to i tak wychodzi wyraźnie taniej.
Hendryk
HK

Postprzez Macio4ever » środa, 12 stycznia 2011, 14:36

Tak rączka od Iwaty pasuje do Gunze ze spustem mam i założyłem.
Już temat wałkowany - "podobno" jedna fabryka tłucze dla Iwaty, Richpena, Tamiyi, Wave itd

Aero są podobne i między niektórymi modelami części są wymienne /między aero z różnych firm/ Nie ma różnic w jakości Iwata-Gunze-Tamiya (mam aero tych firm).

Z częściami do Iwaty/Gunze/Tamiya nie ma problemu, z resztą jak myjesz to nie bardzo jest co zepsuć.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez HK » środa, 12 stycznia 2011, 15:08

Macio4ever napisał(a):Z częściami do Iwaty/Gunze/Tamiya nie ma problemu, z resztą jak myjesz to nie bardzo jest co zepsuć.

Co do zepsucia - złamanie/wygięcie igły to dość częste sytuacje - wystarczy poczytać forum. Rzadziej zdarza się uszkodzenie dyszy przy odkręcaniu (ale zdarza się - przynajmniej w PIwatach).
Czy nie ma problemów z częściami zamiennymi? Nie udało mi się znaleźć oferty na części do aerografów Gunze i Iwata w Polsce. Do Gunze nie znalazłem nigdzie, chociaż zgadzam sie że zapewne dysze i igły od Iwaty będą pasować (jak sie kupi właściwe).
Ale jak będziemy chcieli sprawić sobie komplet (igła, dysza, osłona) innego rozmiaru (np. 0.3) to raczej klops.
Jam masz jakiś namiar na części to chętnie z ciekawości zobaczę.
Hendryk
HK

Postprzez Macio4ever » środa, 12 stycznia 2011, 16:33

HK napisał(a):
Macio4ever napisał(a):Z częściami do Iwaty/Gunze/Tamiya nie ma problemu, z resztą jak myjesz to nie bardzo jest co zepsuć.

Co do zepsucia - złamanie/wygięcie igły to dość częste sytuacje - wystarczy poczytać forum. Rzadziej zdarza się uszkodzenie dyszy przy odkręcaniu (ale zdarza się - przynajmniej w PIwatach).
Czy nie ma problemów z częściami zamiennymi? Nie udało mi się znaleźć oferty na części do aerografów Gunze i Iwata w Polsce. Do Gunze nie znalazłem nigdzie, chociaż zgadzam sie że zapewne dysze i igły od Iwaty będą pasować (jak sie kupi właściwe).
Ale jak będziemy chcieli sprawić sobie komplet (igła, dysza, osłona) innego rozmiaru (np. 0.3) to raczej klops.
Jam masz jakiś namiar na części to chętnie z ciekawości zobaczę.

Kupowanie w Polsce aero i części to finansowa porażka. Kupowanie drugiego zestawu nie opłaca się /w przypadku ww marek/ i jest mało wygodne - lepiej mieć drugi aero.

www.hlj.com /Iwata, Gunze itd/
www.rainbowten.co.jp /Tamiya/
www.aswexpress.com /IWATA, Pasche, Badger/

Najłatwiej o części do Iwaty w USA i w sumie jest najtaniej.
Łamanie iglic i dysz wynika z tego, że wielu korci rozkręcanie zamiast regularnego i dokładnego mycia :)
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez wuen » środa, 12 stycznia 2011, 20:45

Macio4ever napisał(a):Łamanie iglic i dysz wynika z tego, że wielu korci rozkręcanie zamiast regularnego i dokładnego mycia :)

Problemu tego nie ma w przypadku aerografów firmy H&S - dysze nie mają gwintu więc nie ma czego ukręcić podczas wkręcania i są sporo większe od tych z Iwaty i "iwatopodobnych". Ponadto dysze mają teflonowe uszczelki. Aero tej firmy są wykonane bardzo solidnie i są sprzętem "systemowym" czyli większość części z jednego pasuje do drugiego. Mam 2 aero tej firmy - Ultra i Evolution - i jestem z nich bardzo zadowolony. Ultra ma zbiorniczek 2ml zaś Evolution 5ml. Mam dyszę 0.4mm z igłą do niej oraz dyszę 0.2 z igłą. Dysze i igły mogę przekładać z aero do aero w zależności od potrzeb - rodzaju farby, malowanego obszaru. Wymiana dyszy polega na odkręceniu regulatora strumienia, wyjęciu dyszy i przełożeniu jej do drugiego aero. Regulator ilości farby kupiony w komplecie z Evolution pasuje do Ultry...
Według mnie kupno aero Evolution Silverline Solo z dodatkowym zbiorniczkiem 5ml (aero sprzedawane jest ze zbiorniczkiem 2ml) oraz drugim kompletem dysza-igła 0.4mm to najlepsze rozwiązanie. A jeśli jeszcze zakup będzie w sklepie www.aerografy.com to będzie najtańszy - ja swoje oba aerografy kupiłem właśnie tam - przy kupnie drugiego dostałem spory upust...
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez Macio4ever » środa, 12 stycznia 2011, 21:45

Iwata Eclipse ma taką samą konstrukcję dyszy /samocentrującą/ o średnicy 0,35 - to jako ciekawostka.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez wuen » środa, 12 stycznia 2011, 22:20

Fakt - ale cena 1.5x wyższa niż Evolution ...
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Poprzednia strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje