AICHI D3A1 VAL Model 11 Hasegawa 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: AICHI D3A1 VAL Model 11 Hasegawa 1/48

Postprzez marco2607 » niedziela, 16 stycznia 2011, 13:08

Nie on cały jest przerysowany, chyba zrobię czołg w kwiatki .Ciekawe jak by zaeragowali pancerniacy.
Kalki też miały swoją przygodę ( zabrakło pasa na kadłubie i pomarszczyły na dlle skrzydła ). Jestem na NIE. :(
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Reklama

Postprzez Daniel-Martola » niedziela, 16 stycznia 2011, 15:22

Dla mnie cudny
pozdrawiam
Ostatnio edytowano niedziela, 16 stycznia 2011, 18:47 przez Daniel-Martola, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Daniel-Martola

Postprzez Adam Obrębski » niedziela, 16 stycznia 2011, 15:27

marco2607 napisał(a):Nie on cały jest przerysowany, chyba zrobię czołg w kwiatki .Ciekawe jak by zaeragowali pancerniacy.

Pewnie tak samo jak lotnicy, gdybyś wymalował samolot w pieski i kotki...
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez rollingstones » niedziela, 16 stycznia 2011, 16:05

Adam Obrębski napisał(a):
marco2607 napisał(a):Nie on cały jest przerysowany, chyba zrobię czołg w kwiatki .Ciekawe jak by zaeragowali pancerniacy.

Pewnie tak samo jak lotnicy, gdybyś wymalował samolot w pieski i kotki...

super -staraj się go tak przerysować jak Marek. Pochwal się efektami
płotka
rollingstones

Postprzez Marek Naja » niedziela, 16 stycznia 2011, 16:31

marco2607 napisał(a):Kalki też miały swoją przygodę ( zabrakło pasa na kadłubie i pomarszczyły na dlle skrzydła ). Jestem na NIE. :(

Eee, chyba następną razą trzeba będzie pokazać od razu skończony model. No nie dałem rady, padałem już na pysk i nie podmalowałem tego pasa. O tym, że stoczyłem walkę z kalkami chyba bowiem pisałem? Na dole skrzydła kalka się właśnie nic nie pomarszczyła, ona tam ślicznie ułożyła się na zagłębieniach, a to co widać, to zwykła faktura samego papieru kalki. Zobaczyłbyś zbliżenia bocznych kółek, pasa i numerów, tam to się pomarszyło, ho, ho. Właśnie nie wiem jak to zlikwidować, może delikatnie przetrę najcieńszym papierem. Na goleniach w ogóle musiałem kalki do kosza wywalić i od zera robić.
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Postprzez RAV » niedziela, 16 stycznia 2011, 16:45

marco2607 napisał(a):chyba zrobię czołg w kwiatki .Ciekawe jak by zaeragowali pancerniacy.

Też mam plan odwetowego wejścia na obcy teren. Co prawda nie zamierzałem malować w kwiatki, ale jakoś normalnie - okopcenia, wash (zgodnie z kierunkiem strug powietrza), no i żeby się kręciło... a propos, co w takim czołgu mogłoby się kręcić? Macie jakieś propozycje?
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 16 stycznia 2011, 16:47

RAV napisał(a):a propos, co w takim czołgu mogłoby się kręcić? Macie jakieś propozycje?

Wieża :lol:
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez RAV » niedziela, 16 stycznia 2011, 16:56

Jacek Bzunek napisał(a):
RAV napisał(a):a propos, co w takim czołgu mogłoby się kręcić? Macie jakieś propozycje?

Wieża :lol:

Aha, to takie śmieszne na górze, jak w Defiancie? Akurat robię Defianta i niestety nie będzie się kręcić. Wymyśl coś innego.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez K.Y.Czart » niedziela, 16 stycznia 2011, 19:14

Koła?

A w ogóle to może coś w tym kierunku: viewtopic.php?f=14&t=13813 ;o) Jak widać można znaleźć wspólny mianownik dla obu "obozów" . I z kaleczkami nie powinno być kłopotu: http://www.hlj.com/product/AOS04674 :P
K.Y.Czart

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » niedziela, 16 stycznia 2011, 19:21

Niech się kręci wokół niego obsługa (koniecznie w połyskujących i superczystych uniformach - takie inne spojrzenie bo stare zdjęcie też się błyszczą).
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez marco2607 » niedziela, 16 stycznia 2011, 21:07

Widzę że wsadziłem straszną minę. Każdy ma prawo do własnej interpretacji , ale przy malowaniu modelu wypada użyć
odpowiednich kolorów a nie jak popadnie . Kokpit to farba interior tylko do amerykańskich samolotów, reszta dostała tyle
ubarwień że kolor bazowy znikł ( na górze jest lepiej).
Tylko dlatego wspomniałem o tych nieszczęsnych kwiatkach ( przenośnia która została źle zrozumiana).
Dla oka model może się podobać , ba jest tu dużo gorszych modeli łącznie z moimi. :-/
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez Marek Naja » niedziela, 16 stycznia 2011, 23:13

Eee tam, tego się akurat nauczyłem przez lata malowania, że do kolorów nie ma co przykładać większej uwagi. Z interiorem to mi w zasadzie obojętnie czy biorę gotowy "amerykański" czy robię taki 70% żółty i po 15 zieleni i brązu. Deko inny odcień żółto-zielonego, po washu i przatarciu olejem nie ma żadnej różnicy, a ile się oszczędza czasu :mrgreen: Natomiast co do zewnętrza, cóż należałoby zabronić jakichkolwiek operacji poza czystym polakierowaniem modelu jedną właściwą barwą, bo każdy zabieg modelarski od modnych preshadingów, postshadingów, washów, filtrów, pigmentów nieodwracalnie zmienia ten jedyny właściwy kolor. Nie ma innej możliwości i albo się to akceptuje albo żyje się w złudzeniu, że tak nie jest :mrgreen:
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Postprzez kugelblitz » niedziela, 16 stycznia 2011, 23:22

RAV napisał(a):Też mam plan odwetowego wejścia na obcy teren. Co prawda nie zamierzałem malować w kwiatki, ale jakoś normalnie

A oto Święty Graal modelarzy rozdartych między pancerką i latadłami. Coś co pomoże zbudować porozumienie między podziałami. Można go pomalować w pieski, kotki, kwiatki i gołe baby, połowę zwashować i ubrudzić a połowę zrobić na glanc.

http://www.anigrand.com/AA2045_A-40.htm
Popatrzcie na jamniczka, wyturlał się z koszyczka
kugelblitz

Postprzez Mecenas...Kolekcjoner... » niedziela, 16 stycznia 2011, 23:45

Marek Naja napisał(a):Eee tam, tego się akurat nauczyłem przez lata malowania, że do kolorów nie ma co przykładać większej uwagi. Z interiorem to mi w zasadzie obojętnie czy biorę gotowy "amerykański" czy robię taki 70% żółty i po 15 zieleni i brązu. Deko inny odcień żółto-zielonego, po washu i przatarciu olejem nie ma żadnej różnicy, a ile się oszczędza czasu :mrgreen: Natomiast co do zewnętrza, cóż należałoby zabronić jakichkolwiek operacji poza czystym polakierowaniem modelu jedną właściwą barwą, bo każdy zabieg modelarski od modnych preshadingów, postshadingów, washów, filtrów, pigmentów nieodwracalnie zmienia ten jedyny właściwy kolor. Nie ma innej możliwości i albo się to akceptuje albo żyje się w złudzeniu, że tak nie jest :mrgreen:

Myślę Marku, że podałeś wykładnie dobrze pomalowanego modelu. Oczywiscie nie dopuszczalne jest całkowicie błędne dobranie kolorów. Najciekawsze jest jednak to, ze czesto krytyka pada ze stron wykonawców, dla ktorych pewien poziom wykonania/pomalowania modelu nie jest i nie bedzie osiagalny w przyszłości. Smutne ale bardzo prawdziwe.
Uprzedzajac krytykę wypowiedzi sam nie "sklejam" tylko zbieram. Fikcje kwiatkow i innej wolnej tworczości na modelach historycznych pozostaje wstawić do "kosza modelarstwa"
A pod Twoim modelem podpisuje się na duże 3 x TAK
Mecenas...Kolekcjoner...

Postprzez spiton » niedziela, 16 stycznia 2011, 23:52

Marek Naja napisał(a):Eee tam, tego się akurat nauczyłem przez lata malowania, że do kolorów nie ma co przykładać większej uwagi....

Chyba mam po części pancerniacką duszę, bo to zdanie Marek wyjął mi z ust ,-)).
Dla mnie z modelu na model coraz lepiej, a wszystkie podejścia bardzo inspirujące.
spiton

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat