De Havilland Mosquito XVIII - Airfix 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: De Havilland Mosquito XVIII - Airfix 1/72

Postprzez Przemek - MaXus » wtorek, 18 stycznia 2011, 11:01

Dzięki RAV, po tym stwierdziłem, że zanim dostane Mr.LT mieszanka ze zmywaczem powinna być ok. 1:1.
Szkoda tylko, że Mosiemu się oberwało, trudno...
Przemek - MaXus

Reklama

Postprzez Jaho63 » wtorek, 18 stycznia 2011, 13:29

Ja jeszcze nie mieszałem surfacerów z wamodem i do ich rozcieńczania nie stosuję Mr.Color z Levelingiem (ten do farb tylko), tylko zwykły Mr.Color thinner.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Frosty » środa, 19 stycznia 2011, 01:37

Wiem jak to jest - czeka się na dostawę i czeka... i z tego czekania człowiek zaczyna kombinować. Ale dlaczego siknąłeś tym na model? :)

Poczekaj aż dotrze Leveling Thinner... (tak na margninesie to LT nada się też do Model Master'ów)
"Deliberty planned fighter sweep went just as we hoped. The Mig's came up. The Mig's were aggressive. We tangled. They lost"
- Col. Robin Olds, shortly after operation "Bolo", Ubon, Thailand
Frosty

Postprzez Przemek - MaXus » środa, 19 stycznia 2011, 11:20

Frosty napisał(a):... LT nada się też do Model Master'ów

Wszystkie MM, które posiadam to emalie, więc raczej nie.
Ale z czasem pewnie i akryle sobie sprawię, także sprawa rozwojowa ;o)
Przemek - MaXus

Postprzez Przemek - MaXus » środa, 19 stycznia 2011, 11:48

Wybieram się właśnie do dolnośląskiej stolicy i mam kilka pytań odn.zakupów.
Do dyspozycji będę miał asortyment M-Zone oraz jakieś sklepy dla plastyków.
Po pierwsze skrobak linii podziałowych do samolotów w 1/72 (czyli delikatne/wąskie), które polecacie: Olfa, Trumpeter, RB?
Drugie: żółta farba akrylowa, dobrze kryjąca - głównie na końcówki łopat śmigieł.
Trzecie: mając Surfacera 1000 (mam jeszcze Tamiya Putty Basic), jest sens kupować pozostałe gradacje?
Czwarte: jakie podstawowe pigmenty oraz olejne dla plastyków - na razie wszystko do samolocików. Nie chcę za bardzo brudzić - podstawowe: wash, okopcenia itp.

Mam nadzieję, że co bardziej nerwowych nie zirytuję takimi elementarnymi pierdołami ale tyle już się naczytałem a w sumie nigdzie o tego typu podstawowych podstawach nie ma czarno na białym.
Wiem, że to jak z logiką rozmytą i nie ma tu konkretów ale chciałbym jakiś punkt zaczepienia.

Wrzucam tutaj, bo może o reakcję będzie łatwiej. Jak źle czynię, to proszę o przeniesienie albo informację.

Aha, w sobotę zakupy.
Przemek - MaXus

Postprzez K.Y.Czart » środa, 19 stycznia 2011, 12:15

1. RB

2. Każda, bo pod żółty trzeba dać kryjący podkład (ale Surafacer przewidujesz ;o) )

3. Zawsze dobrze jest mieć cały zestaw, ale póki co nie trzeba.

4. Zacznij od Tamiya Weathering Master - set A i B. Do większości zastowań na początek zupełnie wystarczy
K.Y.Czart

Postprzez piotr dmitruk » środa, 19 stycznia 2011, 12:22

Przemek - MaXus napisał(a):Po pierwsze skrobak linii podziałowych do samolotów w 1/72 (czyli delikatne/wąskie), które polecacie: Olfa, Trumpeter, RB?

Bare Metal Foil najdelikatniejszy z nich wszystkich, łatwiej pracować w trudnych miejscach.
Przemek - MaXus napisał(a):Drugie: żółta farba akrylowa, dobrze kryjąca - głównie na końcówki łopat śmigieł.

Tamiya, aczkolwiek ideału nie ma. pomocny może być biały podkład, np. Mr.Base White 1000
Przemek - MaXus napisał(a):Trzecie: mając Surfacera 1000 (mam jeszcze Tamiya Putty Basic), jest sens kupować pozostałe gradacje?

Jak wyżej. Ja nie mam innego niż 1200 (niewielka różnica w porównaniu z 1000). Niektórzy używają "grubszych" jako szpachlówki, ale jak już masz inną, to nie ma potrzeby.
Przemek - MaXus napisał(a):Czwarte: jakie podstawowe pigmenty oraz olejne dla plastyków - na razie wszystko do samolocików. Nie chcę za bardzo brudzić - podstawowe: wash, okopcenia itp.

Pigmenty- do lotnictwa wystarczą kredki pastelowe, np. Kohinooor, pudełko za kilka złotych, zeskrobiesz sobie tyle, ile Ci trzeba. Dedykowane pigmenty , np. Miga jak dla mnie brudzą za bardzo i są bardziej przydatne do syfienia czołgów, a rzadko w lotnictwie, aczkolwiek można je mieć.
Olejne- ponoć lepsze są markowe, więcej nie pomogę, bo prawie ich nie używam.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez K.Y.Czart » środa, 19 stycznia 2011, 12:34

piotr dmitruk napisał(a):Bare Metal Foil najdelikatniejszy z nich wszystkich, łatwiej pracować w trudnych miejscach.

Piotr, masz oczywiście rację, sam używam BMF - ale poza netem chyba nie jest dostępny. Zresztą RB (rozumiem, że w pytaniu chodziło o Scribe-R Radu Brinzana) też chyba w sklepach "off-line" nie jest dostępny.
K.Y.Czart

Postprzez piotr dmitruk » środa, 19 stycznia 2011, 12:38

W Rzeszowie leży w gablotce, więc przyjąłem, że może być i w innych.

Dla porównania z innymi
Obrazek
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez K.Y.Czart » środa, 19 stycznia 2011, 12:43

piotr dmitruk napisał(a):W Rzeszowie leży w gablotce, więc przyjąłem, że może być i w innych.

A... No to OK. Choć najlepiej mieć oba - i BMF, i RB ;o)

BMF "działa" na dwa sposoby - jako skrobak i wygniatak. A RB ma opcję (może rzadko potrzebną, ale ...) linii równoległych :)
K.Y.Czart

Postprzez Aleksander » środa, 19 stycznia 2011, 17:37

Przemek - MaXus napisał(a):Czwarte: (...) olejne dla plastyków - .

Ja kupiłem sienę paloną (chyba tak po polsku nazywa się burnt umber), czarną i szarą perłową - firma VanDyck i polska Renesans - mieszam to w różnych proporcjach (w zależnosci od modelu) i rozcieńczam czymś, co się nazywa Terpentineersatz firmy Classic (nie jest to broń boże terpentyna), podobno można też rozcieńczyć olejkiem terpentynowym, ale nie próbowałem. U mnie działa - niewielka ilość wystarcza na wieeeele modeli!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Dominik » środa, 19 stycznia 2011, 18:09

Co się tyczy rycia linii podziałowych to niedawno kupiłem COS TAKIEGO i właśnie w M-Zone. W komplecie nie ma uchwytu ale urządzonko bardzo fajne.

Co do żółtej farby używam Gunze C329, ale to już kwestia wyboru. Kup Mr.Base White 1000 zawsze się przyda, a to chyba jedna z najlepszych bieli na rynku.
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez K.Y.Czart » środa, 19 stycznia 2011, 19:32

Dominik napisał(a):Co się tyczy rycia linii podziałowych to niedawno kupiłem COS TAKIEGO i właśnie w M-Zone. W komplecie nie ma uchwytu ale urządzonko bardzo fajne.

To jest właśnie Radu Brinzan Scribe-R. Są do tego dwa dodatkowe zestawy "ostrzy" do robienia linii równoległych (w sumie osiem szerokości rozstawu)
K.Y.Czart

Postprzez Przemek - MaXus » środa, 19 stycznia 2011, 19:58

Dziękuję wszystkim za cenne porady.
Dominik, K.Y.Czart już mnie wyprzedził z rozwinięciem RB, w każdym razie już sobie go zarezerwowałem. BMF niestety okazał się być dużo droższym, więc na razie sobie odpuszczam :(
Co do pigmentów, olei i reszty to mając na uwadze wasze rady pozostało mi tylko stanąć przed ladą/ladami i dokonać w miarę rozsądnego wyboru.
Pozdrawiam. A, na koniec dobra (przynajmniej dla mnie ;o) ) wiadomość dot.zalanego w sztok moskita: po całkowitym odparowaniu zmywacza nie wygląda to już tak źle. Zostało jednak jeszcze tylko kilka korekt co większych baboli i w końcu może jakieś warte pokazania fotki zrobię.
Przemek - MaXus

Postprzez Jaho63 » środa, 19 stycznia 2011, 22:10

Przemek - MaXus napisał(a):A, na koniec dobra (przynajmniej dla mnie ) wiadomość

Przemuś, dla mnie też. ;o)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat