* Projekt VINTAGE 2011

(24.01.2011-09.05.2011)

Re: Projekt VINTAGE 2011

Postprzez pik » niedziela, 23 stycznia 2011, 22:09

Kolego Jarku (wybacz, że nieco przekręciłem Twoj nick, ale zwracanie się po nicku jest ogólnie przyjęte na forum), chciałem tylko zwrócić uwagę na niejednoznaczne, płynne i trudne do zdefiniowania zasady podziału między kategoriami. Oczywiście, że wszystko jest kwestią umowną, ale po co sobie i innym utrudniać życie wątpliwościami? Dla wykonującego przecież nie ma znaczenia do jakiej kategorii zostanie zaliczony. I tak będzie robił po swojemu. Może to mieć ewentualnie znaczenie dla oglądających, może oceniających prace i w przyszłości powodować zamieszanie, dlatego podniosłem tę kwestię.

Zeby było jasne, ja nie jestem za wprowadzniem starych technik, starej chemii, klejenia tri, starych farb itp, tylko jestem za zachowaniem niezmienionej, fabrycznej postaci modelu (tzw "z pudła") w kategorii ortodoksyjnej.
Ostatnio edytowano niedziela, 23 stycznia 2011, 22:16 przez pik, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam
Darek
Na warsztacie 1/72: Ar-234 (Dragon), Ju-88 (Revell), FW-190 (Revell+Hasegawa)
Portfolio: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=17429
pik

Reklama

Postprzez JGucwa » niedziela, 23 stycznia 2011, 22:15

Dlatego moim (skromnym) zdaniem, sprawa jest prosta: jak zobaczysz model "wypasiony" z blachami, żywicami, "łoszami" itp., to jest to FREE. Jeśli zobaczysz COŚ stylizowanego na staroć, to jest to ORT ;o) :lol: :lol: :lol: .

To chyba nieco ułatwia podział? ;o) :lol:
Ostatnio edytowano poniedziałek, 24 stycznia 2011, 00:00 przez JGucwa, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam serdecznie - Jarosław Gucwa.
JGucwa

Postprzez pik » niedziela, 23 stycznia 2011, 22:21

"Stylizacja" jest pojęciem subiektywnym i w związku z tym trudno w oparciu o nią dokonywać podziały, ale OK. Ja się nie upieram. Jestem tu gościem i wyraziłem tylko swoją opinię. :mrgreen:
Pozdrawiam
Darek
pik

Postprzez Grzegorz2107 » niedziela, 23 stycznia 2011, 22:24

pik napisał(a):. Może to mieć ewentualnie znaczenie dla oglądających, może oceniających prace i w przyszłości powodować zamieszanie, dlatego podniosłem tę kwestię.

Nie dajmy się zwariować z ocenami :mrgreen:
Jest zima, do wiosny daleko, do depresji blisko, nie robimy tych ulepków, żeby zaskarbić sobie czyjś podziw, ale raczej dla siebie z pobudek nostalgicznych.
Ja rozumiem kategorię Ortodoksyjną jako taką, która wykorzystuje popularne technologie z epoki PRL. Rycie linii, użycie skrawków plastiku i malowanie aero było wtedy dostępne, a to , że jako dziecko, lub nastolatek miałem trochę mniejsze o tym pojęcie, to inna sprawa. Kategoria Ort zawiera w sobie modele wykonane prosto z pudła, tak jak u Ciebie , czy Jarka. Mnie to nie martwi, konfliktów z powodu tego, że różnie chcemy swoje modele poskładać nie przewiduję :mrgreen:
Jakiś czas temu powstała kategoria "frajdolarzy" ludzi kategorycznie odmawiających budowania modeli redukcyjnych. Z różnych powodów. Jeden nie ma czasu, drugi umiejętności inny chęci, żeby budować jeden model latami ( w moim przypadku byłyby to dekady). Projekt Vintage jest bezpretensjonalą propozycją, mającą na celu ośmielenie takich ludzi do aktywności na forum, pokazania swoich prac. Zabawa i nic więcej.
Grzegorz2107

Postprzez JGucwa » niedziela, 23 stycznia 2011, 22:30

PIK cieszę się, że jesteś z nami !!! I nie martw się oceną (która nie zależy już od nas). Ja już się przyzwyczaiłem do "wieszania psów" na mnie :lol: i odsądzania "od czci i wiary" :lol: :lol: :lol: .
JGucwa

Postprzez pik » niedziela, 23 stycznia 2011, 22:32

OK, Panowie, luzik. To tylko słowa. Dla mnie pojecie "ortodoksyjny" oznacza skrajność, bezkompromisowość, margines... Rozciągając tę kategorię staje się ona po prostu ... mniej-ortodoksyjna lub nawet wcale-ortodoksyjna! :P Może lepiej by to było nazwać "modelarstwem klasycznym"? To by chyba lepiej pasowało... Pozdrawiam wszystkich! :mrgreen:
Pozdrawiam
Darek
pik

Postprzez JGucwa » niedziela, 23 stycznia 2011, 22:51

pik napisał(a):...Może lepiej by to było nazwać "modelarstwem klasycznym"?... .

Modelarstwo klasyczne, modelarstwo vintage, modelarstwo tradycyjne, FUN modelarstwo - słowa, słowa słowa!!!

Wykorzystywany jest model klasyczny (klasyczny=stary ;o) ) i wykonany dosyć prymitywnie. Cokolwiek by nie mówić ortodoksyjny styl vintage ma na celu prymitywizm. Nie czuję się Nikiforem, ale to coś innego od redukcyjności.

Wiem, że Picasso potrafił malować genialnie w stylu klasycznym, lecz styl ten nie spełniał jego oczekiwań, gdyż nie pozwalał mu się wyrazić.

W dobie dążenia do doskonałości, gdy modelarz stara się odwzorować model na podstawie faktycznie istniejącego samolotu, okrętu, czy wozu bojowego - ja staram się odzwierciedlić uczucia towarzyszące tworzeniu, uwzględniając wspomnienia, które drzemią w nas pod warstwą doświadczenia nabytego przez lata. Myślę, że ortodoksyjny styl vintage najbliższy jest impresjonizmowi w malarstwie.
JGucwa

Postprzez plastikk » niedziela, 23 stycznia 2011, 22:57

Wcinając się w dysputę Vintage/not Vintage...
Stronka dla wielbicieli starego Matchboxa z pełnym[chyba] przekrojem produkcji [i rocznikami].
http://www.matchboxkits.org/index.php
Tank Power 1915-1939
Obrazek
plastikk

Postprzez Grzegorz2107 » niedziela, 23 stycznia 2011, 23:02

pik napisał(a):OK, Panowie, luzik. To tylko słowa. Dla mnie pojecie "ortodoksyjny" oznacza skrajność, bezkompromisowość, margines... Rozciągając tę kategorię staje się ona po prostu ... mniej-ortodoksyjna lub nawet wcale-ortodoksyjna! :P Może lepiej by to było nazwać "modelarstwem klasycznym"? To by chyba lepiej pasowało... Pozdrawiam wszystkich! :mrgreen:

Masz rację, ale chyba w większości z nas jest chęć do indywidualizacji swoich produkcji. Twoje modele są jak z katalogu firm . Ideowo czyste, z dążeniem do uzyskania tego co chciał przekazać projektant form, ale to bardzo wąskie , skrajnie indywidualistyczne podejście :mrgreen:
Grzegorz2107

Postprzez JGucwa » niedziela, 23 stycznia 2011, 23:15

plastikk napisał(a):Wcinając się w dysputę Vintage/not Vintage...
Stronka dla wielbicieli starego Matchboxa z pełnym[chyba] przekrojem produkcji [i rocznikami].
http://www.matchboxkits.org/index.php

Mając 10 lat stałem się posiadaczem właśnie tego modelu w skali 1/32:

Obrazek

W dniu dzisiejszym jeden mam sklejony, a jeszcze dwa spoczywają w pudełkach :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Jeśli ktoś zna ten model, to na pewno nie będzie twierdził, że opierałem się tylko na prymitywnych modelach :twisted: ;o) .

EDIT:
"Dla towarzystwa Cygan dał się powiesić" ;o) :lol: - mawia przysłowie.

Brakuje mi jeszcze tutaj kilku osób, które chyba są nieco nieśmiałe ;o) :lol: :twisted: .
JGucwa

Postprzez Jarek Gurgul » poniedziałek, 24 stycznia 2011, 08:48

Jeśli się nie pomyliłem i policzyłem dobrze, jest już osiem warsztatów ukazujących przynajmniej początki prac, więc zgodnie z umową należy się Wam panowie osobny dział. Jeśli chcielibyście, by nazywał się inaczej, dajcie znać.

Powodzenia.

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez dewertus » poniedziałek, 24 stycznia 2011, 09:05

Grzebiąc w weekend w magazynowych kartonach różnych w poszukiwaniu pewnej instrukcji trafiłem na kilka kolejnych modeli z epoki. Uzupełniłem listę posiadania ewentualnych kandydatów do projektu (jeśli czas pozwoli).

(1/72) Jak 1/1M - ZST Plastyk
(1/72) Tu-2 - VEB Plastykard
(1/72) Su-7 - VEB Plastykard
(1/72) SB-2 "Katiusza" - FROG/NOVO
(1/72) Bristol Beauford - FROG/NOVO
(1/72) Macchi MC-200 - Revell
(1/72) Gloster Gladaitor - Airfix, Matchbox
(1/72) Westland Lysander - Matchbox
(1/72) Brewster Buffalo - Matchbox
(1/72) I-153 - Heller/Smer
(1/72) Hurricane Mk.I - Airfix
(1/72) Spitfire Mk.XVI - Heller
(1/72) Spitfire Mk.XIV - FROG/NOVO
(1/72) Douglas A-20 - Matchbox
(1/72) Dornier Do-17Z - Monogram
(1/72) Douglas DC-6 - Heller
(1/72) Boeing B-29 - Airfix
(1/100) Jak-40 - VEB Plastykard/Wojnar
(1/100) DA Mercure - VEB Plsatykard
(1/144) SUD Se-210 Caravell - SP Ruch/Mastercraft (klon Airfixa) - w budowie

Nie jestem pewień czy w tej kategori wiekowej łapią się jeszcze:
(1/72) He-111 - Italeri
(1/72) NA B-25 - Italeri
(1/72) Ju-88 - Italeri

I taki rarytas z 1968:
Obrazek
Ostatnio edytowano poniedziałek, 24 stycznia 2011, 09:19 przez dewertus, łącznie edytowano 2 razy
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez Jarek Gurgul » poniedziałek, 24 stycznia 2011, 09:12

dewertus napisał(a):Grzebiąc w weekend...

He, he. Ja też to zrobiłem. Byłem wczoraj u rodziców i przy okazji sprawdziłem, co tam jeszcze zostało, żeby uzupełnić zapasy vintage w domu.

Oprócz kolejnych KP, Czapli i Jaków, znalazłem kilka rodzynków z Plasticarta - Tu-144, Tu-20, Comet-4 (wszystkie nieruszone) i pomalowany jakąś paskudną zieloną farbą 30 lat temu (niesklejony, części malowane osobno :)) Beriev-6.

Przy okazji, gdyby ktoś miał na zbyciu katalog Revella z 1979 roku, to chętnie odkupię. Miałem go dawno, dawno temu, ale ktoś chyba uznał to za śmieć :shock: i wyrzucił.

A ta Catalina, piękna rzecz. Wspomnień czar...

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez JGucwa » poniedziałek, 24 stycznia 2011, 12:35

Jarek Gurgul napisał(a):...Byłem wczoraj u rodziców i przy okazji sprawdziłem, co tam jeszcze zostało, żeby uzupełnić zapasy vintage w domu.

Oprócz kolejnych KP, Czapli i Jaków, znalazłem kilka rodzynków z Plasticarta - Tu-144, Tu-20, Comet-4 (wszystkie nieruszone) i pomalowany jakąś paskudną zieloną farbą 30 lat temu (niesklejony, części malowane osobno :)) Beriev-6.
...A ta Catalina, piękna rzecz. Wspomnień czar...Jarek

Jarku dołączysz do nas? Mam nadzieję, że Twoja deklaracja jest aktualna :mrgreen: ?
JGucwa

Postprzez Jarek Gurgul » poniedziałek, 24 stycznia 2011, 12:46

JGucwa napisał(a):Jarku dołączysz do nas? Mam nadzieję, że Twoja deklaracja jest aktualna :mrgreen: ?

Jak najbardziej. Robię na boku, w każdej wolnej chwili, Douglasa A-20G z Matchboxa (rocznik 1984), tylko nie miałem kiedy pstryknąć fotek. Na razie przeryłem linie na kadłubie z wypukłych na wklęsłe. 25 lat temu planowałem wiele w tym modelu zmieniać, mam nawet jeszcze Modelarza z tamtych czasów, na którym zamierzałem się wzorować, ale ostatecznie model - żeby w ogóle został ukończony przeze mnie, a nie moje wnuki - trafi bez żadnych poważniejszych przeróbek, doróbek tutaj, do Vintage, za co chcę podziękować :).

Jarek
Jarek Gurgul

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Vintage, czyli wspomnień czar