IPMS Polska/Poland

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: IPMS Polska/Poland

Postprzez shivadog » środa, 26 stycznia 2011, 23:07

Marku, nie podchodź do sprawy tak emocjonalnie.

Ja to widzę tak jest grupa modelarzy, która chce założyć/zerejstrować taki modelarski klub dżentelmenów.

Jeśli ktoś chce dyskutować co w takim klubie można by zrobić - proszę bardzo.
Jeśli ktoś chce, ale się boi, może obserwować i samemu zdecydować, brać w tym udział, czy mu to nie pasuje.
Jeśli ktoś nie chce, nie lubi stowarzyszeń, bądź szkoda mu czasu i pieniędzy, też jego wola.

Rozumiem, że prawdopodobnie jeśli będzie jakiś plan, jakieś cele, pomysły będzie wiadomo jakie mają być składki i na co.
Zdecydują o tym sami członkowie. Na pewne pytania jest jeszcze za wcześnie.

Oprócz wyjazdów i wystaw, rzucam na szybko takie pomysły, czym Klub mógłby się zająć:
- własne wydawnictwo,
- promocja modelarstwa np. poprzez organizowanie warsztatów dla dzieci i młodzieży,
- wspólne projekty,
- współdziałanie z muzeami techniki, historycznymi i militarnymi,
- wspieranie polskich producentów modeli i dodatków.

Pozdrawiam,

Jerzy

PS Proszę o merytoryczną dyskusję
shivadog

Reklama

Postprzez O_Pablo » środa, 26 stycznia 2011, 23:21

shivadog napisał(a):Ja to widzę tak jest grupa modelarzy, która chce założyć/zerejstrować taki modelarski klub dżentelmenów.

Bardzo ładnie to ująłeś :), choć poziom wypowiedzi wielu zainteresowanych na to nie wskazuje. mam nadzieję jednak, że coś z tego wyjdzie!
Pozdrawiam
Paweł
O_Pablo

Postprzez Tomek Hejmo » środa, 26 stycznia 2011, 23:30

Ale zdajesz sobie sprawę Jurku, że większość z tych pomysłów które napisałeś były by trudne dla większych i bogatszych imprez niż IPMS Polska? Owszem, na Zachodzie coś takiego może mieć miejsce, ale Zachód kończy się równo z Odrą.

Na wydawnictwo (prawdziwe, nie internetowy biuletyn) trzeba sporego budżetu i wątpię, czy IPMS byłoby w stanie je udźwignąć. Warsztaty? Pomysł ciężki do zrealizowania, szczególnie, że byłaby to struktura o zasięgu krajowym, a więc modelarze z Warszawy, Krakowa, ale też z wygwizdowa koło Zamościa. Więc gdzie je organizować?

Niestety, ale wraz z rozwojem Internetu żaden formalny klub dżentelmenów nie jest niezbędny, szczególnie, gdy Dżentelmen główny sypie takimi wypowiedziami (więcej mi się nie chce szukać)

T.Z.Kędzierski napisał(a):Tak wiec rzeczywiście, IPMS nie potrzebny jest „dłubaczom na półkę” ci którzy chcą wystawić nos trochę dalej jak swój grajdołek powinni być reprezantami czegoś, więc czego – podwórko Malinowa 4 w Pcimiu Dolnym?
U nas jak zwykle anarchiści są przeciw „skostniałym strukturom”, tylko że anarchizm to tez ruch zorganizowany, bo pojedynczy anarchista może sam się wysadzić ewentualnie w powietrze.

O_Pablo napisał(a):Do osób nie przekonanych tzw. "wichrzycieli" mam propozycję aby miast mieszać w tym wątku skupili się na modelach a do tematu IPMS'u powrócili jak dojrzeją a sam IPMS Polska zacznie faktycznie działać. Panowie, jeżeli nie chcecie wnieść nic konstruktywnego, przynajmniej nie przeszkadzajcie. Głosy krytyki, wątpliwości lub niepochlebnych komentarzy proponuję wznosić przy wspomnianym już piwie, które niestety musi sobie postawić każdy z Was osobno.

No cóż, skoro osobę nieprzekonaną opatrzacie od razu łatką wichrzyciela, to nie wróżę ciekawej przyszłości. Zastanawia mnie również, czy głosy pochwały, pochlebnych komentarzy i toastów będą wznoszone przy piwie postawionym przez zarząd?

Tomek
Tomek Hejmo

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » środa, 26 stycznia 2011, 23:54

shivadog napisał(a):PS Proszę o merytoryczną dyskusję

No własnie fajnie by było, jak by takową zaczęli inicjatorzy przedsięwzięcia. Bo niestety, mimo mglistych zaproszeń na piwo i wyjazd do Telford to niewiele się potencjalni członkowie dowiedzieć mogli. Aa, no i jeszcze tego, że wszyscy mają krajowe IPMS a Polska nie.
Wróćmy zatem do konkretów. Marku, pozwolisz, że ponownie się posłużę cytatem:

SKYRAIDER napisał(a):1. komu będą służyły składki wpłacane z terenu Polski przez modelarzy
2. na co będą wydawane zgromadzone składki
3. jakiemu celowi ma służyć założona organizacja
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez fragles » środa, 26 stycznia 2011, 23:57

SKYRAIDER napisał(a):Witam,

Wróciłem ze szpitala, a tu tyle nowych wiadomości, tylko dla kogo ?????????
"KAMIENNY KRĄG" powinna się nazywać nowo powstająca organizacja, a nie IPMS Polska.
Czy ktoś z "zadeklarowanych" może mi odpowiedzieć na postawione
w moim poście, pytania ???
Na zasadzie, zadeklaruj się, zapłać składki, to szukanie naiwnych, wstyd.

Marek

Z założenia (własnego) miałem się nie wypowiadać na temat organizacji tego przedsięwzięcia. Za wichrzyciela się nie uważam - szanuję każdą inicjatywę, nawet taką, do której sam podchodzę sceptycznie. Ale po sposobie skwitowania odpowiedzi na pytania zadane przez SKYRAIDERa, zasadnicze dla tworzonej organizacji, i po wypowiedzi T.Z. Kędzierskiego na fmr w tym samym temacie:
"Jak na razie członków ci u nas dostatek, ale IPMS Polska ma ambicje być rzecznikiem wszystkich bez wyjątku Modelarzy Redukcyjnych."
mam taką uprzejmą prośbę:
Proszę się odstosunkować ode mnie ze swoimi ambicjami. Nie życzę sobie mieć rzecznika, a szczególnie w postaci "jedynie słusznej".
Mam nadzieję, że moja wypowiedź w tej sprawie jest wystarczająco jasna. Nie oczekuję na komentarze.
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Postprzez hadzi » czwartek, 27 stycznia 2011, 00:22

Zip-studio.
Serdecznie przepraszam za nieumyslne usuniecie Twojego ostatniego posta na IPMS forum. Niestety wiaze sie to z narzedziami moderatorskimi tego forum. Usuwajac poprzedni post usuwa sie nastepujace po nim.
Jeszcze raz przepraszam za zaistniala sytuacje. Celem bylo usuniecie postow bedacych wycieczka osobista i nie majacych merytorycznego zwiazku z dyskusja.
Mysle ze wszystko jest juz jasne.

A od pozostalych wypowiedzi sie odcinam.
Ostatnio edytowano czwartek, 27 stycznia 2011, 00:42 przez hadzi, łącznie edytowano 1 raz
pozdrawiam
Jerzy Ciupek
hadzi

Postprzez siara1939 » czwartek, 27 stycznia 2011, 00:40

O_Pablo napisał(a):Panowie,

pozwolę sobie wtrącić kilka słów jako były członek IPMS'u i osoba, która próbowała po rezygnacji p. Boratyńskiego ową organizację wskrzesić – niestety nieskutecznie. Zanim przejdę do wyjaśniania kwestii prób organizacji podjętej przez IPMS Świdnica pozwolę sobie na kilka pytań i uwag.
- Po pierwsze musimy sobie odpowiedzieć na pytanie po kiego czorta nam ten cały IPMS Polska/Poland czy jak go tam zwał?
- Po drugie jaką ma on pełnić rolę?
- Po trzecie jak ma działać, w jakiej formie?

Odpowiadając na pierwsze pytanie - IPMS Polska/Poland na pewno ma pełnić rolę reprezentacyjną. Ci, którzy liczą na jakieś korzyści wynikające z członkostwa w tej organizacji (no może poza darmowym wstępem na niektóre imprezy) mogą się gorzko rozczarować. Powiedzmy szczerze modelarstwo to hobby (drogie hobby), do którego zazwyczaj się dopłaca a nie czerpie z niego korzyści. Podobnie jest z IPMS'em.

Odpowiedź na drugie pytanie jest zawarta w pierwszym zdaniu odpowiedzi na pytanie pierwsze, oraz:
w trakcie powrotu z wystawy Telford, niektórzy z modelarzy przedstawiali opinię, że w ramach IPMS'u chcieliby mieć możliwość dostępu do własnej galerii w ramach strony IPMS Polska/Poland, może jakieś wewnętrzne forum :?:. Generalnie dla modelarzy z małych wiosek i wsi - jaką jest np. Warszawa ;o) i inne okoliczne miejscowości IPMS stanowiłoby inicjatywę, z którą mogliby się utożsamiać i którą traktowaliby jako swojego reprezentanta.

Odpowiedź na trzecie pytanie jest bardziej skomplikowano (aby nie rzec, że wręcz niemożliwa). W 2005 roku próbując wskrzesić IPMS wyszedłem wraz z kolegami z założenia (oczywiście po różnych dyskusjach), że potrzeby modelarzy ze śląska, z Warszawy, Białegostoku i innych regionów są tak różne, w tym również potrzeby spotkań itp., że ciężko byłoby narzucić jedną formę, jeden sposób myślenia. Stąd pojawiła się inicjatywa utworzenia mniejszych regionalnych klubów lub organizacji - i dopiero po ich utworzeniu próba spotkania, wypracowania jednego kierunku, być może rejestracji sądowej. Niestety poza IPMS Silesia, IPMS Świdnica i ostatnio IPMS Sudety chyba nic nie przetrwało. Oczywiście czasy się znacznie od 1994 roku zmieniły, internet stał się powszechny, przybyło parę większych konkursów w Polsce i na świecie też. Wraz z rozwojem tego środka łączności pojawiły się nowe możliwości prezentacji własnego dorobku, nawiązywania kontaktów, wymiany modeli. Słowem internet przejął większość celów jakie miał umożliwić IPMS Polska zorganizowany przez p. Boratyńskiego.

Tu należałoby postawić pytanie czy w takim razie jest dalej potrzebny? – Na to pytanie każdy musi odpowiedzieć sobie sam. Ja twierdzę, że w pewnym sensie tak – wybranej grupie, która z taką inicjatywą się utożsamia i jest gotowa na pewne wyrzeczenia z tym związane (płacenie składek, wyjazdy itd.).
Czy od początku ma to być stowarzyszenie z pełną rejestracją w KRSie czy tylko "towarzystwo wzajemnej adoracji"? - tu znowu rodzą się pytania. Po mojemu aby iść do sądu trzeba działać, a nie tylko mieć chęć działania. Stąd lansuję tezę aby wpierw powołać wspomniane już "towarzystwo wzajemnej adoracji", a jak owe towarzystwo się ukonstytuuje w odpowiedniej formie i przetrwa to dopiero iść do sądu w celu rejestracji. Wielu kolegów liczy na bóg wie jakie profity, nie okłamujmy się jednak nawet 1% odliczany od podatku przez niektórych z nas nie dam nam tych "wymarzonych złotych gór".
Jak to wygląda od strony organizacyjnej. IPMS powstał z inicjatywy modelarzy brytyjskich i to oni zarezerwowali sobie prawo do "nadzorowania" IPMS'ów narodowych. Nie interesują ich kontakty z kołami regionalnymi jak już wspomniane IPMS Silesia, Świdnica i Sudety - a jedynie z IPMS'em krajowym. Nie roszczą sobie przy tym wymagań co do charakteru owej organizacji (rejestrowana, czy też nie), chcieliby mieć kontakt na 1 osobę reprezentującą IPMS Narodowy oraz być informowani o zmianach w zarządzie. Dodatkowym wymaganiem jest to aby zarząd krajowego IPMS'u był wybierany raz na 2 lata (o ile dobrze pamiętam) i aby wpasować się swoją działalnością (statutem) w to co wymyśli blisko 50 lat temu. W chwili obecnej osobą kontaktową ze strony IPMS UK jest pan PAUL TUCKEY.
Co do podjętej w chwili obecnej próby ponownego wskrzeszenia IPMS'u przez Tomka Kędzierskiego – jestem jak najbardziej za, choć trzymam się nieco z boku, obserwuję i czasami mnie "krew zalewa" jak widzę niektóre posty na tym forum i reaktywowanym "zamkniętym" forum IPMS Polska.
Do wichrzycieli - panowie jak chcecie sobie tylko pogadać idźcie na piwo i sobie pogadajcie. Macie pretensję, że forum ni jest dla wszystkich dostępne - no cóż - jak chce jechać do ciepłych krajów a mnie na to nie stać to nie jadę. Mam nadzieję, że aluzję zrozumieliście. Dla tych co chcą i coś w tym kierunku robią, a przeraża ich usuwanie postów na tamtym forum - nie zapominajcie, że jesteśmy tylko ludźmi, którym zdarza się popełniać błędy, reagować czasami zbyt emocjonalnie. Dodatkowo, należy wziąć pod pod uwagę, że tamto forum jest darmowe a więc w pewnym sensie ułomne. PWM też jest oczywiście dla nas forum darmowym, ale chyba tylko dlatego, że Michał ma chody na uniwersytecie. :) Niemniej jednak z dniem dzisiejszym dla osób zainteresowanych na "zamkniętym " forum nastąpiły pewne zmiany i mam nadzieję, że nowi moderatorzy będą bardziej powściągliwi.
Konkludując. IPMS Polska moim zdaniem ma na pewno rację bytu, choć dotyczy to wąskiej by nie powiedzieć wybranej grupy modelarzy. Do osób nie przekonanych tzw. "wichrzycieli" mam propozycję aby miast mieszać w tym wątku skupili się na modelach a do tematu IPMS'u powrócili jak dojrzeją a sam IPMS Polska zacznie faktycznie działać. Panowie, jeżeli nie chcecie wnieść nic konstruktywnego, przynajmniej nie przeszkadzajcie. Głosy krytyki, wątpliwości lub niepochlebnych komentarzy proponuję wznosić przy wspomnianym już piwie, które niestety musi sobie postawić każdy z Was osobno. Co do formy i sposobu działania oraz celów - tu jeszcze długa droga, choć mam nadzieję, że pewne "światełko w tunelu" pojawi się podczas konkursu w Bytomiu.

Z calym szacunkiem, ale na zadne z 3 pytan wyszczegolnionych wyzej nie padla odpowiedz.
Mimo szczerych checi zrozumienia tego co zostalo napisane, dowiedzialem sie, ze jestem infantylnym wichrzycielem, ktory zamiast pisac na forum, powinien isc sobie wypic piwo samemu. :shock:
Jezeli to mial byc zart- to kiepski, a jezeli tak ma wygladac reklama (czesami najlepsza jest ta co szokuje, bo zostaje w pamieci) to musicie sobie zmienic goscia od PR, bo dziala na wasza niekozysc.
Czyli jak zaplace skladke, za ktora mi postawicie piwo, to moge wtedy pisac tylko pochlebne posty na zamknietym forum?
Wybaczcie, ale to jest jedna z najglupszych inicjatyw jakie widzialem.
Nie mam zamiaru abyscie mnie reprezentowali, bo ja potrafie sie reprezentowac sam i tak mi dobrze.
Zrzeszony tez nie chce byc, bo tak mi dobrze.
Skladek nie chce placic, bo nie mam zwyczaju placic za czyjes piwo, jezeli on mi go nie stawia rowniez.
I prosze przestac wszystkich obrazac na tym forum, bo jest to z lekka niegrzeczne.
Pisaliscie o szkieletach, o dinozaurach i upadlych ideach, wydaje mi sie, ze ten okaz jest juz skamienialy, zanim sie wyklul. :roll:
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez O_Pablo » czwartek, 27 stycznia 2011, 00:50

Czytam, dalej Wasze posty i merytorycznej dyskusji nie widzę. Kamil interesują Cię na co idą składki – nie wiem jak to wymyślą nowe władze ale składki to utrzymanie witryny, domeny być może forum. Jeżeli ma to sprawnie działać - to wydatek kilkuset złotych. IPMS jak każda inna organizacja ma w statucie promowanie modelarstwa, a więc różnego rodzaju nagrody na konkursach. Nas jako IPMS Silesia konkurs w Bytomiu kosztuje następne kilkaset złotych (z naszych składek). Jeżeli stowarzyszenie rejestrowane to koszty siedziby, prowadzenia księgowości, sprawozdawczości - rocznie kilka tysięcy. Do tego obsługa bieżąca członków, jakieś legitymacje/identyfikatory itp.. Wychodzi więc kilka tysięcy złotych rocznie. Oczywiście część z tych rzeczy może ktoś zrobić społecznie, ale na pewno nie wszystko.
Co do "wichrzycieli" - panowie chodzi mi o to, że bijecie pianę a w sumie nic z tego nie ma. Niezdecydowanym lub niezainteresowanym proponuję aby raczej się przyglądali niż starali się nadać jakiś kierunek. Podobnie jest z ową reprezentacją, o której wspomniał Fragles. Jeżeli ktoś się do IPMS'u nie zapisze, to IPMS nie będzie jego reprezentantem.

Odp. Siara1939 - to co napisałem to jest próba odpowiedzi a nie odpowiedź z mojej strony. Być może odpowiedź na pierwsze pytanie mogłem bardziej rozwinąć lub odpowiedzieć na wszystkie 3 krótko po żołniersku.
Jak widać po postach w tym wątku każdy ma inną odpowiedź, również Ty. Co do piwa, proponuję aby Ci, którzy tylko zabierają głos w Twoim stylu poszli raczej na piwo ( oczywiście w przenośni) niż się wypowiadali w tym wątku, bo moim zdaniem efektywniej spędzą czas a zainteresowanym zaoszczędzą nerwów. Pisząc o "wichrzycielach" (poprzednio zapomniałem o cudzysłowach) nie pisałem do nikogo personalnie.

Dla żartu - skoro niektórzy się poczuwają - może należy rozwinąć ten wątek, tylko po co. Z drugiej strony Panowie jesteście stare chłopy, a mówicie o obrażaniu itd.

Z tego wszystkiego co teraz czytam jawi mi się taki obrazek, który często (niestety jeszcze) spotykam na budowach. jeden chłop obraca łopatą - a 3 obok podpartych na swoich szpadlach radzi mu jak tą łopatę trzymać. :-

Co do zamkniętego forum, myślę że jak ktoś chce dostanie namiar od Tomka Kędzierskiego i śmiało będzie mógł włączyć się w"pasjonujące" dyskusje również i tam. Pytanie czy nie lepiej miast czasu na pisanie głupot poświęcić na coś pożytecznego co też idę czynić.
Ostatnio edytowano czwartek, 27 stycznia 2011, 01:06 przez O_Pablo, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam
Paweł
O_Pablo

Postprzez Tomek Hejmo » czwartek, 27 stycznia 2011, 01:01

Ale czego ma dotyczyć ta merytoryczna dyskusja? Wiemy tylko tyle, że powstanie IPMS Polska, a w Bytomiu będzie pierwsze spotkanie. Się nagadamy że hej.

Ja tu bynajmniej nie chcę nadawać nikomu żadnego kierunku, tylko wyrażam swoje zdanie. Jeżeli nie chcecie takiej sytuacji, to było się ogłaszać na stronie, czy kontaktować mailowo z zainteresowanymi, a nie teraz każecie ludziom spadać na drzewo i patrzeć co robicie.

Jeżeli ktoś się do IPMS'u nie zapisze, to IPMS nie będzie jego reprezentantem.

To się proszę zdecydować, bo Ty co innego, Tomek co innego.

Z tego wszystkiego co teraz czytam jawi mis się taki obrazek, który często (niestety jeszcze) spotykam na budowach. jeden chłop obraca łopatą - a 3 obok podpartych na swoich szpadlach radzi mu jak tą łopatę trzymać. :-/

Porównanie jeszcze mniej trafne niż te próby odpowiedzi.

Tomek
Tomek Hejmo

Postprzez siara1939 » czwartek, 27 stycznia 2011, 01:07

Ja w sumie tez nie mam nic do dodania.
Jezeli ktos pisze, ze to nie odpowiedz, tylko jej proba, to znaczy ze nie za bardzo udana, czyli przyszedl na lekcje nie przygotowany.
Pachnie amatorka i karierowiczostwem.
Moje zdanie- ktore nie musi sie wszystkim podobac.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez O_Pablo » czwartek, 27 stycznia 2011, 01:17

Tomek Hejmo napisał(a):

Tomek, a jak chcesz aby ktoś lub coś Cię reprezentowało jak nie dasz mu na to przyzwolenia?

Z tego wszystkiego co teraz czytam jawi mis się taki obrazek, który często (niestety jeszcze) spotykam na budowach. jeden chłop obraca łopatą - a 3 obok podpartych na swoich szpadlach radzi mu jak tą łopatę trzymać. :-/

Tomek Hejmo napisał(a):Porównanie jeszcze mniej trafne niż te próby odpowiedzi.
Tomek

Ja to tak widzę, bo ani Ty ani wiele innych osób wypowiadających się w tym wątku, nie składa żadnych konstruktywnych propozycji jak choćby: znam się na prowadzeniu serwisu webowego lub mam dostęp tu i tu....
Jeszcze nikt nic nie zapłacił, ba nawet nie wie ile a już się pytacie na co pójdą pieniądze, że to wszystko jest do d... . Moim zdaniem coś jest ie tak.
Pozdrawiam
Paweł
O_Pablo

Postprzez Tomek Hejmo » czwartek, 27 stycznia 2011, 01:34

O_Pablo napisał(a):
Tomek Hejmo napisał(a):

Tomek, a jak chcesz aby ktoś lub coś Cię reprezentowało jak nie dasz mu na to przyzwolenia?

Ale mnie nikt o to przyzwolenie nie pytał, to zostało ogłoszone przez założyciela obecnej edycji IPMS Polska m. in. 7 grudnia

IPMS Polska reprezentuje interesy (...) wszystkich modelarzy redukcyjnych bez wyjątku co do przynależności

po czym zostało powtórzone w ten lub inny sposób w innych miejscach sieci, również w wklejonym przeze mnie linku do FMR.

O_Pablo napisał(a):

Tomek Hejmo napisał(a):Porównanie jeszcze mniej trafne niż te próby odpowiedzi.
Tomek

Ja to tak widzę, bo ani Ty ani wiele innych osób wypowiadających się w tym wątku, nie składa żadnych konstruktywnych propozycji jak choćby: znam się na prowadzeniu serwisu webowego lub mam dostęp tu i tu....
Jeszcze nikt nic nie zapłacił, ba nawet nie wie ile a już się pytacie na co pójdą pieniądze, że to wszystko jest do d... . Moim zdaniem coś jest ie tak.

A czy ktoś pytał bądź prosił o pomoc? Czy był post w stylu "Zna się ktoś na prowadzeniu serwisu webowego"? O pieniądze pytam, bo coś czuję, że ze składek nie uciągniecie za dużo i dobrze będzie, jak wydatki bieżące uregulujecie na 0, nie wspominając o warsztatach czy wydawnictwie.

Proszę, doceń też to, że piszę to odrywając się od modelu, a to znaczy, że w jakiś przewrotny sposób na tym IPMS Polska mi zależy.

Tomek
Tomek Hejmo

Postprzez Jaho63 » czwartek, 27 stycznia 2011, 01:43

Ja w ogóle nie miałem zamiaru zabierać głosu. Ale wywołałeś mnie (m.in.). Merytorycznej strony nie komentowałem, nie obrażam się, nie dorabiaj nic.
Nie sugeruj ludziom co mają robić i gdzie się wypowiadać, to podstawowy błąd wszelkich inicjatyw. Odrobina wyobraźni i będziesz wiedział jak pod nosem przeciętny Polak to skomentuje. ;o)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez O_Pablo » czwartek, 27 stycznia 2011, 01:49

Tomek Hejmo napisał(a):
A czy ktoś pytał bądź prosił o pomoc? Czy był post w stylu "Zna się ktoś na prowadzeniu serwisu webowego"? O pieniądze pytam, bo coś czuję, że ze składek nie uciągniecie za dużo i dobrze będzie, jak wydatki bieżące uregulujecie na 0, nie wspominając o warsztatach czy wydawnictwie.

Proszę, doceń też to, że piszę to odrywając się od modelu, a to znaczy, że w jakiś przewrotny sposób na tym IPMS Polska mi zależy.

Tomek

Tomek, w takich przypadkach przypomina się mi apel JFK - Nie pytaj ... .
Poruszasz się po Śląsku i spokojnie z jednym z nas z IPMS Silesia mógłbyś się spotkać. Nie rozmawiamy na naszych spotkaniach tylko o składkach, modelach itp. Generalnie jest wesoło. Co do pytań czy ktoś coś może. Nas też nikt nie pytał czy ufundujemy nagrodę w Bytomiu. To myśmy się pytali czy możemy, to my się pytamy czy możemy pomóc. I na tym to całe "cholerne" stowarzyszenie polega, że coś się komuś chce, że chce się samemu od siebie a nie z nakazu. Inaczej każda inicjatywa pada i traci sens powoływania czegokolwiek. Składki, to tylko w tym wszystkim dodatek co do którego można się dogadać.
Tomek Kędzierski zaczął z wysokiego pułapu bo i wiek i doświadczenie mu tak podpowiada, a jak to ostatecznie będzie to się okaże. Sprawy formalno-organizacyjne ureguluje statut, który musi przyjąć zjazd członków, więc chyba nie ma co się w tej chwili nadmiernie ekscytować, kogo i co IPMS będzie reprezentował.
Pozdrawiam
Paweł
O_Pablo

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » czwartek, 27 stycznia 2011, 09:10

O_Pablo napisał(a):Kamil interesują Cię na co idą składki – nie wiem jak to wymyślą nowe władze ale składki to utrzymanie witryny, domeny być może forum. Jeżeli ma to sprawnie działać - to wydatek kilkuset złotych. IPMS jak każda inna organizacja ma w statucie promowanie modelarstwa, a więc różnego rodzaju nagrody na konkursach. Nas jako IPMS Silesia konkurs w Bytomiu kosztuje następne kilkaset złotych (z naszych składek). Jeżeli stowarzyszenie rejestrowane to koszty siedziby, prowadzenia księgowości, sprawozdawczości - rocznie kilka tysięcy. Do tego obsługa bieżąca członków, jakieś legitymacje/identyfikatory itp.. Wychodzi więc kilka tysięcy złotych rocznie. Oczywiście część z tych rzeczy może ktoś zrobić społecznie, ale na pewno nie wszystko.

Paweł, ale nadal wygląda to jak tworzenie kosztownego bytu dla samego jego istnienia. przy czym część wydatków jest absolutnie do omiięcia, przynajmniej w okresie rozruchowym.
nagrody w konkursach. to ładna inicjatywa. w bytomiu puchar fundowany przez lokalny IPMS będzie jedną z niemal 20 nagród poza głownym konkursem. czyli dzieki IPMS PL była by jedna więcej. to ładne
wesołe spotkania organizacyjno towarzyskie? taka grupa modelarska mazowsze, o którejmożna powiedzieć wiele rzeczy, ale nie to, że jest grupa sformalizowaną (nawet choćby jako stowarzyszenie zwykłe) spotyka się w takiej formule od dekady. zresztą tego typu spotkania mają szansę i racje bytu wyłącznie w obrębie struktur lokalnych.
no dobra, niech będzie. z trudem, po 6 stronach dyskusji mamy już:

-witryna internetowa,
-nagrody w konkursach,
-pomoc w organizacji grupowych wyjazdów na zagraniczne imprezy

To wciąz nie za wiele.
no i bardzo prosze, nie eksploatujcie tak bon motu kennediego, bo to chwilami brzmi jak "nie pytajcie co chcemy robić tylko nam podpowiedzcie czym sie powinniśmy zająć". to dodaje tylko groteskowego charakeru całemu przedsięwzięciu.
bo wiesz, ja bez krzywdy moge zasugerować niemało pomysłow na różne inicjatywy, tylko nie chciał bym dublowac waszych pomysłow..
Kamil Feliks Sztarbała

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea