Wspomnień czar, czyli modele w PRL'u

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Wspomnień czar, czyli modele w PRL'u

Postprzez JGucwa » czwartek, 27 stycznia 2011, 10:09

dewertus napisał(a):Jarek - trochę generalizujesz ;o)... .

Masz rację, ale jak wspomniałem wcześniej:

JGucwa napisał(a): ...chodziło mi o dwie rzeczy:
Po pierwsze - sprowokowanie (być może) kogoś do podjęcia wyzwania :mrgreen: ,
Po drugie - wiem bardzo dobrze jak wyglądał ten model, więc wykonanie go w sposób poprawny (nie mówiąc wybitny), jest niemalże szczytowym osiągnięciem sztuki modelarskiej ;o) :lol: .

Zrobienie z takiej "bazy" modelu redukcyjnego byłoby bardzo ciekawym wyzwaniem dla każdego. To tak, jakby człowiek zmierzył się ze "swoimi własnymi demonami" :twisted: .
Pozdrawiam serdecznie - Jarosław Gucwa.
JGucwa

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Pawel Burchard » czwartek, 27 stycznia 2011, 10:13

JGucwa napisał(a):Zrobienie z takiej "bazy" modelu redukcyjnego byłoby bardzo ciekawym wyzwaniem dla każdego.

No to by dopiero była strata czasu... o ile sklejenie tego 'do kupy' w ciągu pół godziny ma jeszcze jakiś tam sens o tyle rzeźbienie tego monstrum to rzeczywiście strata czasu :)

Moim skromnym zdaniem jeśli zestaw nawet bardzo stary ma w miarę poprawną geometrię to zabawa z nim ma sens - dobrym przykładem będzie Ił-2 z Plastyka z którym można się pobawić a już na przykład Ił-2 Airfixa (o zgrozo wznowiony ostatnio) lepiej omijać z daleka :)
Pawel Burchard

Postprzez JGucwa » czwartek, 27 stycznia 2011, 10:18

Pawel Burchard napisał(a):...No to by dopiero była strata czasu... o ile sklejenie tego 'do kupy' w ciągu pół godziny ma jeszcze jakiś tam sens o tyle rzeźbienie tego monstrum to rzeczywiście strata czasu :)

Moim skromnym zdaniem jeśli zestaw nawet bardzo stary ma w miarę poprawną geometrię to zabawa z nim ma sens - dobrym przykładem będzie Ił-2 z Plastyka z którym można się pobawić a już na przykład Ił-2 Airfixa (o zgrozo wznowiony ostatnio) lepiej omijać z daleka :)

O coś takiego Ci chodziło? :lol: :lol: :lol: :

Obrazek

A o "stracie czasu" mówiłem wcześniej ;o) .
JGucwa

Postprzez dewertus » czwartek, 27 stycznia 2011, 10:24

Pawel Burchard napisał(a):Moim skromnym zdaniem jeśli zestaw nawet bardzo stary ma w miarę poprawną geometrię to zabawa z nim ma sens

Jak najbardziej - dlatego chętnie zebrał bym jeszcze kilka "pasażerów" z VEB Plastycard'a. Mimo swego wieku i prostoty umożliwiają wykonanie bardzo przyzwoitego modelu przy stosounkowo niedużym nakładzie pracy. Podobnie jest z wieloma modelami Matchboxa...
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez JGucwa » czwartek, 27 stycznia 2011, 10:29

dewertus napisał(a):... dlatego chętnie zebrał bym jeszcze kilka "pasażerów" z VEB Plastycard'a. Mimo swego wieku i prostoty umożliwiają wykonanie bardzo przyzwoitego modelu przy stosounkowo niedużym nakładzie pracy. Podobnie jest z wieloma modelami Matchboxa...

Ach, pasażery ... :mrgreen: . Mam ci ja trochę tego w mojej "jaskini Alibaby" :mrgreen: . Drabik (to jest - Krzysiek) miał okazję rzucić okiem na te skarby ... :lol: :lol: :lol: .
JGucwa

Postprzez drabik » czwartek, 27 stycznia 2011, 10:52

JGucwa napisał(a):Ach, pasażery ... :mrgreen: . Mam ci ja trochę tego w mojej "jaskini Alibaby" :mrgreen: . Drabik (to jest - Krzysiek) miał okazję rzucić okiem na te skarby ... :lol: :lol: :lol: .

Nie denerwuj ciężko pracujących ludzi przed pracą... Moja Pani ma moc sprawczą w zakresie zamawiania pogody (przekonałem się o tym ubiegłej zimy) i mogę z nią pogadać (na fali naprawionych ostatnio metodą modelarską okularów) w zakresie ulewnych deszczów w pobliżu przywołanej jaskini... :mrgreen:
drabik

Postprzez JGucwa » czwartek, 27 stycznia 2011, 16:16

Małe "co-nieco" dla wielbicieli starych zestawów 8-) :

viewtopic.php?f=257&t=14228&start=0

Koniec projektu przewidziany jest na 9 maja 2011 r :twisted: .
JGucwa

Postprzez Milos Varak » czwartek, 27 stycznia 2011, 19:06

No cóż.... trochę przejaskrawiłem te porównanie z Tamiya`ą czy Hasegawa`ą. Jedna z w/w firm bodajże nadal pakuje starego Frogowskiego Harriera do swojego pudełka, śpiewając za niego odpowiednią sumkę. Wychodzi na to, że się wam ten Hurri nie podoba, tak więc nie będę walczył z wiatrakami :mrgreen:.

Jarek, Ty naprawdę uwielbiasz dołować ludzi.... Te pasażery z Plasticart`u są moim marzeniem, ale patrząć ile sobie śpiewają za nie sprzedający na pewnym portalu aukcyjnym, to pewnie już na zawsze pozostaną marzeniem.
Milos Varak

Postprzez JGucwa » czwartek, 27 stycznia 2011, 19:12

Milos Varak napisał(a):...Jarek, Ty naprawdę uwielbiasz dołować ludzi.... Te pasażery z Plasticart`u są moim marzeniem, ale patrząć ile sobie śpiewają za nie sprzedający na pewnym portalu aukcyjnym, to pewnie już na zawsze pozostaną marzeniem.

E tam, aż taki zły chyba nie jestem? :twisted: :twisted: :twisted:
Owszem - lubię prowokować, ale żeby od razu dołować - co to to nie :mrgreen: :lol: :lol: :lol: .

Poza tym, Milos pamiętaj: nigdy nie mów nigdy! Jeśli naprawdę czegoś bardzo pragniesz - osiągniesz to!
JGucwa

Postprzez RAV » piątek, 28 stycznia 2011, 18:05

Milos Varak napisał(a):Mój Hurricane z Lotni.
Obrazek

Faktycznie Hurricane z Lotni. Inaczej mówiąc, Lotnia przerobiona na Hurricane. ;o) Jak Zero z Texana albo Messerschmitt ze Zlina.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez erkamo » piątek, 28 stycznia 2011, 20:09

RAV napisał(a):Faktycznie Hurricane z Lotni. Inaczej mówiąc, Lotnia przerobiona na Hurricane. ;o) Jak Zero z Texana albo Messerschmitt ze Zlina.

:lol: albo Hind z Pumy. E...to ten Hurri z Lotni jest już lepszy :twisted:
Pozdrawiam

erkamo.

"...Protest Chin przyczyną rozwiązania ONZ, zadłużenie USA..., sprzedaż Alaski dla..." - Juliusz Machulski - wizjoner czy fantasta?
erkamo

Postprzez Milos Varak » piątek, 28 stycznia 2011, 23:28

RAV napisał(a): Messerschmitt ze Zlina.

Widziałem film gdzie Me-109 grał P-51B Mustang :mrgreen:
Milos Varak

Postprzez drabik » piątek, 28 stycznia 2011, 23:49

JGucwa napisał(a):E tam, aż taki zły chyba nie jestem? :twisted: :twisted: :twisted:
Owszem - lubię prowokować, ale żeby od razu dołować - co to to nie :mrgreen: :lol: :lol: :lol: .

Poza tym, Milos pamiętaj: nigdy nie mów nigdy! Jeśli naprawdę czegoś bardzo pragniesz - osiągniesz to!

Mmmm... Milos - ja wiem, że to być może trąci zdradą, ale Pewna Osoba z Krakowa coś wspominała mi telefonicznie o samolotach - prezentach (zaraz będzie pewnie, że coś pokręciłem), ale...

Ciśnij Jarasa na tej fali, może coś uzyskasz :P

Jeśli naprawdę czegoś pragniesz - osiągniesz to... nie ma takiej piwniczki, do której nie możnaby się dostać :P
drabik

Postprzez Milos Varak » sobota, 29 stycznia 2011, 12:51

drabik napisał(a): nie ma takiej piwniczki, do której nie możnaby się dostać :P

To akurat wiem..... 2 lata temu wynieśli mi z piwnicy pół tony węgla. :evil: A jeśli w tej piwniczce ma Mi-6 Plasticart`a to daj namiary, wezmę brechę i sobie zrobię wycieczkę do Krakowa :twisted:
Milos Varak

Postprzez Aleksander » sobota, 29 stycznia 2011, 13:24

Zebrałem się na fotki moich "najwintadżowskich wintadży" :lol: . Oto one: niektóre maja prawie 40 lat - to nie wszystkie rzecz jasna z kolekcji, ale chyba najstarsze i najbardziej zaniedbane, choć kochane tak, jak pozostałe.
Na początek "bibliofiski" wspomnień czar
Obrazek

teraz reszta - 1/72, głównie Airfix z wyjatkiem Revellowskiego FW-190
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Teraz to dopiero można pouzywać na "modelarzu" :lol:
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat