IPMS Polska/Poland

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: IPMS Polska/Poland

Postprzez K.Y.Czart » sobota, 29 stycznia 2011, 19:35

SKYRAIDER napisał(a):....IPMS tylko gdybanie.
Wrzucili by projekt statutu na forum, odpowiedzialni ludzie
dali by trochę porad (bezpłatnych) i nie byłoby tego całego szumu.
Plan pracy Zarządu, zamierzeń i komu ma służyć powołana do życia
organizacja.

Marek

Obawiam się Marku, że jednak nie gdybanie. Od jednej z zadeklarowanych osób dostałem wypowiedź jaka padła na Forum IPMS Polska"

Cyt. " Dobra to niech będzie tak, ostatnio rozmawiałem z O.... na temat harmonogramu spotkania i jest taka opcja, aby wszyscy zdążyli dojechać i jeszcze żeby był czas zająć się konkursem dla tych, co maja robotę.
A teraz konkrety:
Spotkanie odbędzie się w sali konferencyjnej na pierwszym piętrze hali, schodami lub windą z holu przy wejściu.
Teraz propozycja harmonogramu spotkania:
13.30–Początek spotkania, do tej pory wszyscy powinni się wyrobić, bo ta 12 to sądzę, że trochę za wcześnie, oczywiście sala będzie dostępna już wcześniej, więc kto chce przychodzi wcześniej, ale oficjalnie zaczniemy powiedzmy o tej 13.30. Wstęp na salę będą mieli wszyscy zainteresowani i ci zdeklarowani i niezdeklarowani i nawet malkontenci z pwm, (chociaż sądzę, że nie wieli ich przyjdzie porozmawiać twarzą w twarz) to bicie piany, dyskusje o niczym i przekonywanie nieprzekonanych potrwałoby do godz.15.00 potem robimy 15 minut przerwy na papieroska, zażycie walerinu lub innych środków uspokajających.
15.15- zabieramy się za konkrety, pozostają zdeklarowani i ustalają sprawy statutu i rejestracji, mamy czas powiedzmy do 17.00 bo więcej i tak nie da się wysiedzieć, wtedy ci co muszą idą pracować a reszta idzie świętować powstanie IPMS lub zapijać robaka w zależności od nastroju.
Jeżeli nie uda się wszystkiego załatwić w sobotę, w niedzielne przedpołudnie dogra się resztę. "

Podkreślenia moje. Ta tak do przemyślenia dla niezdecydowanych i mających złudzenia.
K.Y.Czart

Reklama

Postprzez Robert Thorz » sobota, 29 stycznia 2011, 19:42

SKYRAIDER napisał(a):JEDYNA, SŁUSZNA, DECYZJA ! ! ! ! ! ! ! !
"Lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu"
Wiesz na czym stoisz i co masz, IPMS tylko gdybanie.
Wrzucili by projekt statutu na forum, odpowiedzialni ludzie
dali by trochę porad (bezpłatnych) i nie byłoby tego całego szumu.
Plan pracy Zarządu, zamierzeń i komu ma służyć powołana do życia
organizacja.

Marek

Marku, oczywiście masz rację. Tylko jest male ale.
Nie mamy jeszcze statutu, dokładnie okreslonych działań i zamierzeń, wiec co mamy zamiescic?????
Cała dyskusja toczy się na forum IPMS Poland i moim zdaniem tam jest jej miejsce. Kto chce ten się tam wypowiada i tyle.

Pozdrawiam Modelarsko

Robert Thorz
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie.
http://www.ipmspolska.org.pl/
Robert Thorz

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » sobota, 29 stycznia 2011, 20:06

Robert Thorz napisał(a):Cała dyskusja toczy się na forum IPMS Poland i moim zdaniem tam jest jej miejsce. Kto chce ten się tam wypowiada i tyle.

daj linka
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez wasilewskiadam » sobota, 29 stycznia 2011, 20:24

Chłopaki/Panowie (żeby nie było, że kogoś obrażam).
Nie bardzo rozumiem o co to całe bicie piany. Powstanie IPMS Poland bardzo fajnie. Nie powstanie hmmm może nie fajnie ale z tym też da się żyć i jeśli ktoś chce, godnie reprezentować nasz kraj na konkursach modelarskich.
Oczekiwanie, że członkostwo przyniesie jakieś wymierne korzyści jest trochę dziwne (no może plakietka, biuletyn, i coś jeszcze....).
Obowiązki jak w każdej organizacji starającej się coś zrobić pewnie będą( składka wszyscy lub prawie wszyscy i czarna robota chętnych ludzi przy jakichś projektach).
Zakładając nasz klub" KMMR 0815 Białystok "przebijaliśmy się przez podobne problemy. Pojawiły się pytania po co , co z tego będziemy mieli, na co składki idą.
Z biegiem czasu samo się wszystko dotarło, wszak zakładali go ludzie zjednoczeni wspólna pasją(tarcia były wielkie :mrgreen: )

:twisted:
Jeśli mnie pamięć nie myli już był podział na modelarzy i nie( LOK i licencja modelarska).
Pozdrawiam
Do zobaczenia w Bytomiu.
Adam Wasilewski
KMMR 08/15 Białystok
wasilewskiadam

Postprzez Pan_Cerny » sobota, 29 stycznia 2011, 22:08

Obrazek
Tymcza!
Marek
Mam zmienne IP i się tego nie wstydzę.
Pan_Cerny

Postprzez Jaho63 » niedziela, 30 stycznia 2011, 00:21

Dobra, macie rację. Ale też nikt nie powie, że nie było wyciągniętej ręki. Jeśli o mnie chodzi to ok, niech to leci jak chce.

K.Y.Czart napisał(a):nawet malkontenci z pwm, (chociaż sądzę, że nie wieli ich przyjdzie porozmawiać twarzą w twarz) to bicie piany, dyskusje o niczym i przekonywanie nieprzekonanych potrwałoby do godz.15.00

Ja w tym "wieli" chciałem być, chciałem posłuchać, ale jak widzę, panowie* zakładając ten "klubik" pomylili dobre towarzystwo z dobrymi towarzyszami. Życzę smaczniej piany.

* Nie mam na myśli wszystkich panów organizatorów, bo z wymiany mailowej wiem, że są tam również osoby cywilizowane. ;o)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez tankmania » niedziela, 30 stycznia 2011, 01:38

Robert Thorz napisał(a):Cała dyskusja toczy się na forum IPMS Poland i moim zdaniem tam jest jej miejsce. Kto chce ten się tam wypowiada i tyle.

No teraz to przestałem cokolwiek rozumieć i drażni mnie pewien brak konsekwencji. T.Z.Kędzierski zakłada temat na PWM po to żeby dyskutować na forum "IPMS Poland"? Robcie sobie forum na które trzeba się zarejestrować żeby cokolwiek zobaczyć (nie wiem: wstyd, duma, elitaryzm...) i zdając sobie sprawę z małej ilości userów rozpoczynacie dyskusję na innych forach po to żeby w końcu stwierdzić, że to nie jest odpowiednie miejsce? A po drodze jeszcze chcecie rozmawiać przez telefon zamiast dyskutować bo niektórzy mają problem z jasnym wyrażeniem swoich myśli słowem pisanym? I zapewne Ci ludzie mają nadzieję na miejsce w zarządzie IPMSu...
Ja widzę dwie możliwości, albo to są przygotowania do pryma aprylisu, albo ktoś jest na niewłaściwym miejscu o niewłaściwym czasie.
tankmania

Postprzez SKYRAIDER » niedziela, 30 stycznia 2011, 09:09

Jaho63 napisał(a):Dobra, macie rację. Ale też nikt nie powie, że nie było wyciągniętej ręki. Jeśli o mnie chodzi to ok, niech to leci jak chce.;o)

Nie zauważyłem wyciągniętej ręki, raczej wypiętą inną część ciała.
Ja to odebrałem jako selekcje ludzi (modelarzy), których można by przyjąć
do kółka wspólnej adoracji. Bo niestety tak jest, login , hasło, czy inne IPMS- y też tak mają ???
Powinniście być otwarci, wyjść na przeciw potrzebom modelarzy, służyć radą, doświadczeniem.
Nie tędy droga, w ten sposób sami się eliminujecie ze środowiska, macie jakieś tabu
że nie można tego zobaczyć ?. Zamknięta enklawa dla "maluczkich".

tankmania
Ja widzę dwie możliwości, albo to są przygotowania do pryma aprylisu, albo ktoś jest na niewłaściwym miejscu o niewłaściwym czasie.

w 100% masz rację, raczej to drugie. Nie potrafię zrozumieć motywacji ich działania,
w ten sposób niczego się nie osiągnie chociażby nie wiem co robić.
SKYRAIDER

Postprzez Tomasz Mańkowski » niedziela, 30 stycznia 2011, 09:46

SKYRAIDER napisał(a):...Bo niestety tak jest, login , hasło, czy inne IPMS- y też tak mają ???...

Też tak mają...
Aby np. pisać cokolwiek na forum IPMS-USA trzeba być członkiem organizacji ( z opłaconymi składkami ) i zarejestrowanym userem forum...
Część propagandowa na stronie ( jak do nas dołączyć, co robimy i takie tam ) jest oczywiście ogółnodostępna, bez wymogu logowania...
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Postprzez tankmania » niedziela, 30 stycznia 2011, 10:14

Tomasz Mańkowski napisał(a):
SKYRAIDER napisał(a):...Bo niestety tak jest, login , hasło, czy inne IPMS- y też tak mają ???...

Też tak mają...
Aby np. pisać cokolwiek na forum IPMS-USA trzeba być członkiem organizacji ( z opłaconymi składkami ) i zarejestrowanym userem forum...

No to raczej żadne czary, tak to jest nawet na PWM. Ale na forum IPMS-USA za to można czytać. Zresztą to żadne porównanie, oni mają swoją wizję, status, plany, zamierzenia itd. i nie zapraszają do dyskusji w temacie na innych forach. A IPMS-Poland to miłośnicy "kinder-niespodzianek". Kup mnie, a zobaczysz swoją zabawkę.
tankmania

Postprzez Jaho63 » niedziela, 30 stycznia 2011, 10:23

SKYRAIDER napisał(a):
Jaho63 napisał(a):Dobra, macie rację. Ale też nikt nie powie, że nie było wyciągniętej ręki. Jeśli o mnie chodzi to ok, niech to leci jak chce.;o)

Nie zauważyłem wyciągniętej ręki, raczej wypiętą inną część ciała.

Sky, chyba pomyliłeś strony "konfliktu", ale mniejsza.
Jaho63

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » niedziela, 30 stycznia 2011, 10:29

kiedy organizuję imprezę i zapraszam na nią ludzi, to w ramach zachęty opowiadam dokładnie jakie są planowane atrakcje- wódka, panienki, palenie krzyży i wieszanie murzynów. i wtedy kazdy potencjalny zainteresowany może we własnym sumieniu rozważyć, czy jest zainteresowany, czy jednak jak sie napatrzy na ogień to bedzie potem w nocy sikał, więc raczej nie przyjdzie. sprawa oczywista i prosta jak rypanie.
tymczasem z IPMS PL sprawa jest dokładnie odwrotna: przyjdź, podpisz cyrograf, a wtedy opowiemy ci, co cię czeka.
ah, przeraszam, nie cyrograf. to tylko nic nie znaczący świstek, zaledwie oświadczenie woli w rozumieniu prawa cywilnego łaczące się z przekazaniem swoich danych osobowych do bazy, którą właściwie nie wiadomo kto i w jakim celu tworzy oraz bedzie przetwarzał. Bo jak głosi tekst przetwarzac ma IPMS Polska, czyli twór któy formalnie nie istnieje, bo nie wiadomo nawet w jakiej formie ma istnieć, a co gorsza wygląda na to, że nikt nie potrafi jasno powiedzieć czym ma się przejawiać 'działalność statutowa', poza wyborami zarządu i organizowaniem plepleplenum.

Ja oczywiście jestem w stanie zrozumieć, że jakaś tam grupa ludzi ma parcie na stołki, i nikomu nie bronie realizowania się w tej materii. jedynie niewypowiedzianie żal, że miało by się to odbywać kosztem organizacji, która teoretycznie przynajmniej ma spory potencjał, i służyć by mogła nie tylo spełnianiu ambicji wąskiej grupy kolegów..
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Jaho63 » niedziela, 30 stycznia 2011, 10:39

Cyrograf nie, i nawet nie demonizowałbym samej deklaracji. Tu raczej "boli" fakt stawiania warunków na dzień dobry, a dla mnie osobiście po prostu brak dobrej woli. Może i żal idei, ale nie masz mechanizmów zabraniających. Możemy równie dobrze założyć we dwóch klub modelarzy PWM-u, choćby cała reszta była temu przeciwna i miała nas gdzieś!
P.S. Kamil to kiedy ta impreza?
Jaho63

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » niedziela, 30 stycznia 2011, 10:45

pogoda jeszcze niepewna, a i od ziemi ciągnie więc jak ktoś zasłabnie i padnie pod płotem, to zima zbierze swoje żniwo. sezon ogniskowy inauguruje zazwyczaj w okolicach drugiej połowy marca

Jaho63 napisał(a):Możemy równie dobrze założyć we dwóch klub modelarzy PWM-u

znajdź jeszcze jednego i bedziemy mogli założyć IPMS Polska, ukonstytuować i zarejestrwać jako stowarzyszenie zwykłe.
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez fragles » niedziela, 30 stycznia 2011, 11:22

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):
Jaho63 napisał(a):Możemy równie dobrze założyć we dwóch klub modelarzy PWM-u

znajdź jeszcze jednego i bedziemy mogli założyć IPMS Polska, ukonstytuować i zarejestrwać jako stowarzyszenie zwykłe.

Jestem zainteresowany. Tylko taka prośba, żeby rozwinięciem skrótu IPMS była jakaś polska nazwa, bo na tym punkcie jestem wyczulony.

PS. I jeszcze jedno: zakładam, że celem statutowym nie będzie obalenie obowiązującego ustroju politycznego Rzeczypospolitej! Bo nie chciałbym, żeby mi pojutrze zastukał do drzwi prokurator pod pretekstem, że zadeklarowałem się członkowsko w organizacji zmierzającej do obalenia porządku prawnego.
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea