IPMS Polska/Poland

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: IPMS Polska/Poland

Postprzez rollingstones » niedziela, 30 stycznia 2011, 11:27

A ja to się chyba i zapiszę - uważam że organizacja powinna jako prezesa mieć skutecznego managera z doświadczeniem i sukcesami. :mrgreen:
płotka
rollingstones

Reklama

Postprzez fragles » niedziela, 30 stycznia 2011, 11:33

rollingstones napisał(a):A ja to się chyba i zapiszę - uważam że organizacja powinna jako prezesa mieć skutecznego managera z doświadczeniem i sukcesami. :mrgreen:

O! Jest i czwarty chętny! I to od razu na Prezesa! Proponuję zaakceptować to, co napisał Rollinstones, i Jemu powierzyć tę funkcję.

:mrgreen:
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Postprzez Jaho63 » niedziela, 30 stycznia 2011, 11:40

Zgadzam się. W ogóle zapiszemy w statucie, że funkcję obejmuje automatycznie osoba która ją wymyśli.
fragles napisał(a):Tylko taka prośba, żeby rozwinięciem skrótu IPMS była jakaś polska nazwa

Może
Ideowo Poprawny Modelarski Sabat
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez tankmania » niedziela, 30 stycznia 2011, 11:49

Jaho63 napisał(a):Zgadzam się. W ogóle zapiszemy w statucie, że funkcję obejmuje automatycznie osoba która ją wymyśli.

Można będzie sobie wymyślić "właściciel składek"? Nie mylić ze skarbnikiem.
tankmania

Postprzez hadzi » niedziela, 30 stycznia 2011, 12:25

Jaho63 napisał(a):Zgadzam się. W ogóle zapiszemy w statucie, że funkcję obejmuje automatycznie osoba która ją wymyśli.
fragles napisał(a):Tylko taka prośba, żeby rozwinięciem skrótu IPMS była jakaś polska nazwa

Może
Ideowo Poprawny Modelarski Sabat

A co powiecie na Internacjonalistyczna Plastikowych Modelarzy Sekta ? :roll:

Oj, a miało być tak fajnie.

Nie chciałem się już więcej wypowiadać w tym temacie, ale poproszono mnie o to z wielu stron, podobnie jak próbuje się mnie namówić do cofnięcia „wycofania deklaracji przystąpienia do IPMS POLSKA”. Traktujcie poniższe wywody jako moje prywatne zdanie, bo nie jest ta wypowiedź autoryzowana przez jakąkolwiek grupę. Jestem osobą prywatną w tym momencie.

IPMS SILESIA, które podchwyciło nową inicjatywę Pana Kędzierskiego z IPMS ŚWIDNICA i wsparło w działaniach, wyobrażało to sobie mniej więcej tak:

pomysł z zamkniętym forum był po to by wypracować z 2 wersje deklaracji działania i celów IPMS POLSKA oraz ewentualnie 2 wersji statutu (choć tu też są tacy co chcą rejestrować stowarzyszenie i tacy co nie uważają tego za konieczne). Miało się to odbyć bez bicia piany i na spokojnie.

Kolejnym punktem miało być przedstawienie tych wypracowanych koncepcji na szerszym forum jak np. PWM oraz zaproszenie do dyskusji o tych propozycjach i wprowadzenie ewentualnych poprawek.

IPMS SILESIA nie miał parcia - w przeciwieństwie od części zadeklarowanych, by wszystko już dopiąć na (czy w) Bytom(iu), ale pod presją zgodził się na to. IPMS SIELSIA uważało, że nic na "gwałt", bo nas nikt nie goni. Podobnie z wyborami zarządu TZK chce internetowych a część zadeklarowanych woli takie na żywo.
Pomimo to wspólnie z organizatorami porozumieliśmy się co do udostępnienia lokalu do dyskusji na żywo przy okazji Festiwalu Modelarskiego w Bytomiu.

Niestety w pewnym momencie zabrakło argumentów i zaczęło się ...

Ja osobiście nie widzę konieczności formalizowania takiej organizacji dopóki ona nie okrzepnie i nie wypracuje swojego sposobu działania. Nie chcę wykluczania juniorów, jak niektórzy dyskutanci – powołujący się na różne przepisy prawa o stowarzyszeniach. Nie widzę konieczności zbierania składek w podanej wysokości, choć jeżeli taką wolę by wyraziła większość to bym się podporządkował(co zrobiłem na zamkniętym forum). Na pewno należy zebrać środki na prowadzenie witryny i forum.
Stara i nadal działająca strona http://www.ipmspoland.org/index.htm jest utrzymywana z dobrowolnych składek IPMS SILESIA (grupy nie formalnej działającej od 2005r, która podjęła pierwszą inicjatywę reaktywacji IPMSu narodowego). Jakieś identyfikatory w sumie też kosztują, ale na to nawet przy 60 członkach nie trzeba 100 PLN/rok.

Osobiście nadal uważam, że taka organizacja powinna działać jak to napisano na stronie IPMS z 2005 http://www.ipmspoland.org/ipms.htm, oczywiście z korektami po 6 letnich doświadczeniach. Wszystkie IPMSy powstawały z małych grupek, które się łączyły w większe. IPMS UK, prowadzący rejestr IPMSów krajowych nie narzuca jakiejś konkretnej formy. Oni chcą mieć w danym kraju tzw. „Oficera Łącznikowego” i tyle. Myślę że i to by nam wystarczyło.

No i to by było na tyle szanowni dyskutanci.
Aha, a podpis Marka Wierzchowskiego vel Skyrider (cytat z Tołstoja) powinno sobie parę osób przemyśleć, bo jest naprawdę głęboką myślą skłaniającą do refleksji.

A TERAZ ZRÓBCIE GRUBĄ KRESKĘ POD TĄ DYSKUSJĄ I ZACZNIJCIE WSZYSTKO OD POCZĄTKU - CZYLI PRZEDSTAWIENIA IDEI
pozdrawiam
Jerzy Ciupek
hadzi

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » niedziela, 30 stycznia 2011, 13:02

hadzi napisał(a):A TERAZ ZRÓBCIE GRUBĄ KRESKĘ POD TĄ DYSKUSJĄ I ZACZNIJCIE WSZYSTKO OD POCZĄTKU - CZYLI PRZEDSTAWIENIA IDEI

przepraszam, wolę dopytac niż gdybać.. do kogo ten apel?
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez tankmania » niedziela, 30 stycznia 2011, 13:11

hadzi napisał(a):IPMS SILESIA nie miał parcia - w przeciwieństwie od części zadeklarowanych, by wszystko już dopiąć...

I tego należało się trzymać. A co do Bytomia to mam raczej mieszane uczucia i z autopsji mniej więcej wyobrażam sobie jak to będzie wyglądało i jak się skończy.
Do ustalenia statutu nie potrzeba nieskończnej rzeszy ludzi, a nawet jest to niewskazane. Trzeba było sobie wybrać delegatów z regionalnych klubów, wziąć prawnika, spotkać się gdzieś na weekend, ustalić cele i założenia, spisać to i zarejestrować się. I dopiero na końcu przedstawić ludziom na forach, zaproponować stworzenie klubów w miejscach gdzie ich nie ma lub zapisanie się tam gdzie są i tyle. Każdy zoabaczy jak to ma wyglądać i za ile, podejmie decyzję. Wszystko. Bez bicia piany. A nie tak jak się to odbyło i odbywa nadal "Panowie mam opakowanie i wprawdzie nie wiem co będzie w środku, ale już można kupować".
tankmania

Postprzez hadzi » niedziela, 30 stycznia 2011, 13:23

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):
hadzi napisał(a):A TERAZ ZRÓBCIE GRUBĄ KRESKĘ POD TĄ DYSKUSJĄ I ZACZNIJCIE WSZYSTKO OD POCZĄTKU - CZYLI PRZEDSTAWIENIA IDEI

przepraszam, wolę dopytac niż gdybać.. do kogo ten apel?

Do Wszystkich Kamilu, do Wszystkich bez wyjątku.
Niech grupa, która chce robić ten nowy IPMS przedstawi swoją wizję i podda ją ocenie forumowiczów. Może razem wypracujecie coś rozsądnego, pod czym się "podpisze" większość modelarzy w Polsce a przynajmniej większość z tych, którzy chcą by IPMS PL działał i był widoczny.
pozdrawiam
Jerzy Ciupek
hadzi

Postprzez Jaho63 » niedziela, 30 stycznia 2011, 13:26

Ja w pełni rozumiem opinię PRYWATNEJ osoby hadzi'ego. Tylko i wyłącznie próbowałem tutaj zahaczyć jakiś dialog, bo wiem, że nie do końca to tak wygląda jak to wyszło. Jednak właśnie ze względu na notoryczne odrzucanie propozycji jakiegokolwiek dialogu ja (też prywatna osoba!) odpuściłem temat.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » niedziela, 30 stycznia 2011, 13:35

Jerzy, zapewniam ciebie, przy świadkach, że z chęcią podzielę się swoimi pomysłami na rózne inicjatywy i formy działanosci IPMS PL. Co więcej, w zdecydoanej większosci będą to sprawy nie wymagające nakładów finansowych (bo wiesz- 'zróbmy impreze, ufundujmy nagrody' to żaden pomysł i do tego nie potrzeba rejestracji w KRS, wydawać bezrefleksyjnie kase to każdy potrafi). tylko najpierw chciał bym wiedziec z kim i czym mam do czynienia.
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Hajnel » niedziela, 30 stycznia 2011, 13:44

Panowie cała ta dysputa przypomina mi pewną przypowieść "że Jasio na jednym końcu wioski puścił bąka a na drugim końcu ludzie oskarżyli go o to że narobił sołtysowi do zupy" IPMS jest to ORGANIZACJA wielu ludzi a nie prywatny folwark kogokolwiek,poczekajcie te parę dni zobaczymy co dalej.Nie należy nastawiać się na samym początku że wszystko będzie do d** i że ktoś kogoś próbuje zrobić w jajo.Na podstawie kilku nie do końca przemyślanych i mało precyzyjnych postów kilku osób,wyrobiliście sobie zdanie w temacie całej idei i ludzi którzy CHCĄ coś zrobić.Forum to fajna rzecz ale każdy jest byk przed swoim ekranem a kiedy trzeba poświęcić coś od siebie (nie chodzi mi o pieniądze) to albo szkoda mu czasu i energii albo szuka( niesłusznie przewiduje, że coś będzie) czegoś co jest "złe,niedobre,nieuczciwe" by to później wyśmiać właśnie na forum a nie powiedzieć komuś w twarz i przy świadkach.
Pozdrawiam
Henryk"Hajnel"Głodek
Hajnel

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » niedziela, 30 stycznia 2011, 13:53

Hajnel napisał(a):Na podstawie kilku nie do końca przemyślanych i mało precyzyjnych postów kilku osób,wyrobiliście sobie zdanie w temacie całej idei i ludzi którzy CHCĄ coś zrobić

heniu, błagam cie.. masz pretensje do ludzi, ze na podstawie niewyraźnego szumu informacyjnego w wykonaniu osób związanych z inicjatywą IPMS PL wyrabiają sobie złe zdanie o tejże? a na podstawie czego mają ją sobie wyrobić, skoro nikt nie raczył jasno zaprezentować mglistych choćby planów. wałkowany jest temat składek i spraw formalno prawnych, bo to są jedyne rzeczy jakie można przeczytać w apelu zachęcającym do przystępowania do IPMS.

wiec to nie jest tak, że ktoś pierdnął, a potem sprawa została rozdmuchana do rangi afery. sęk w tym, że nawet to pierdnięcie oscyluje w rejonach domyslów i plotek.

i nawet jak ty mi napiszesz, zebym się nie martwił, ze wszystko jest i bedzie dobrze, to nie wywrze to na mnie wiekszego wrazenia. I nie dlatego, ze nie mam do ciebie zaufania, ale dlatego, ze zdanie na temat tego, czy IPMS może być 'czymś fajnym' wolał bym sobie wyrobić na podstawie jakiś konkretów, a nie zapewnień. tym bardziej, że nawet nie wiem, jaką legitymacje do składania jakiś oświadczeń czy deklaracji poszczególne osoby wypowiadające się na ten temat mają.

edit: i pewnie jestem przewrażliwiony, ale jak ktos na 'dziendobry' kryje się ze wszystkim, robi zamieszanie, i nie potrafi nawet ludziom 'z branży' nic wyklarować, to ani to nie budzi mojego zaufania, ani nie wieszczy sukcesów w promowaniu idei modelarstwa w miejscach, gdzie o czymś takim nikt nic nie słyszał
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Hajnel » niedziela, 30 stycznia 2011, 14:28

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):
Hajnel napisał(a):Na podstawie kilku nie do końca przemyślanych i mało precyzyjnych postów kilku osób,wyrobiliście sobie zdanie w temacie całej idei i ludzi którzy CHCĄ coś zrobić

heniu, błagam cie.. masz pretensje do ludzi, ze na podstawie niewyraźnego szumu informacyjnego w wykonaniu osób związanych z inicjatywą IPMS PL wyrabiają sobie złe zdanie o tejże? a na podstawie czego mają ją sobie wyrobić, skoro nikt nie raczył jasno zaprezentować mglistych choćby planów. wałkowany jest temat składek i spraw formalno prawnych, bo to są jedyne rzeczy jakie można przeczytać w apelu zachęcającym do przystępowania do IPMS.

no właśnie i dla tego nie ma jeszcze o czym na sto procent mówić że będzie takie albo takie

wiec to nie jest tak, że ktoś pierdnął, a potem sprawa została rozdmuchana do rangi afery. sęk w tym, że nawet to pierdnięcie oscyluje w rejonach domyslów i plotek.

to po co zajmować się pierdnięciem na poważnie

i nawet jak ty mi napiszesz, żebym się nie martwił, ze wszystko jest i bedzie dobrze, to nie wywrze to na mnie wiekszego wrazenia. I nie dlatego, ze nie mam do ciebie zaufania, ale dlatego, ze zdanie na temat tego, czy IPMS może być 'czymś fajnym' wolał bym sobie wyrobić na podstawie jakiś konkretów, a nie zapewnień. tym bardziej, że nawet nie wiem, jaką legitymacje do składania jakiś oświadczeń czy deklaracji poszczególne osoby wypowiadające się na ten temat mają.

wypowiadają się bo mogą bo jest to forum a "papier" wszystko przyjmie,a konsekwencje prawie żadne

edit: i pewnie jestem przewrażliwiony, ale jak ktoś na 'dzień dobry' kryje się ze wszystkim, robi zamieszanie, i nie potrafi nawet ludziom 'z branży' nic wyklarować, to ani to nie budzi mojego zaufania, ani nie wieszczy sukcesów w promowaniu idei modelarstwa w miejscach, gdzie o czymś takim nikt nic nie słyszał

a nie wziąłeś pod uwagę że może nie umie albo nie wie jak to inaczej wyrazić,tylko wali stereotypami i urzędowym sloganem bo tak łatwiej,bo kiedyś się sparzył,bo nie wyszło wszystko tak jak chciał albo ktoś kiedyś go wyśmiał za jego pasję co, nie miałeś tak kiedyś? Jeden się nie przejmuje a drugi asekuracja na 100%
Pozdrawiam
Henryk"Hajnel"Głodek
Hajnel

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » niedziela, 30 stycznia 2011, 14:41

Hajnel napisał(a):a nie wziąłeś pod uwagę że może nie umie albo nie wie jak to inaczej wyrazić,tylko wali stereotypami i urzędowym sloganem bo tak łatwiej,bo kiedyś się sparzył,bo nie wyszło wszystko tak jak chciał albo ktoś kiedyś go wyśmiał za jego pasję co, nie miałeś tak kiedyś? Jeden się nie przejmuje a drugi asekuracja na 100%

wziąłem. i tym bardziej uważam, że jak ma uraz to niech sie nie wyrywa do tłumaczenia. wedle cennego porzekadła: 'jeśli nie potrafisz, nie pchaj się na afisz'. a tu jeden nie umie, drugi nie chce, trzeci tylko przez telefon a czwarty tylko w cztery oczy. doskonały PR. w takiej sytuacji wogóle należało by zrezygnować z identyfikatorów IPMS a wprowadzic jakies tajemne znaki i symbole. żeby nie daj boże nikt zobaczywszy plakietke z logo nie podszedł i nie zaczął zadawac pytań.

..i własnie dlatego wyrażam obawy o promocję modelarstwa w szeroko rozumianym społeczeństwie, skoro jeden z drugim nie potrafi tego robić nawet w obrebie społeczności modelarskiej.
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez tankmania » niedziela, 30 stycznia 2011, 14:46

Hajnel napisał(a):a nie wziąłeś pod uwagę że może nie umie albo nie wie jak to inaczej wyrazić

Jest takie góralskie powiedzenie: "Jak nie potrafis to się nie pchaj na afis", a ktoś kto pisze w imieniu organizacji nie reprezentuje tylko siebie. Od dwudziestu lat mamy politycznych "Kargulów" których wypowiedzi musi później "tłumaczyć" piętnastu rzeczników, a naród ma radochę i tłumaczenie później, że napisał co innego, a myślał co innego bo ja go znam i jest na prawdę fajny tylko wzmaga tę śmieszność.
tankmania

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea