VW Type 2 Delivery Van (1967) Hasegawa 1:24 Open

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: VW Type 2 Delivery Van (1967) Hasagawa 1:24 Open

Postprzez klajus » wtorek, 1 lutego 2011, 09:52

Mam dokładnie takie same odczucia jak Przemek.
Zazdroszczę genialnych pomysłów!
A sam model, po raz kolejny napisze - świetny!
Pozdrawiam z mojego brodzika intelektualnego, Paweł Klaja, Fun-sklejacz tworzący rzeczy z gruntu słabe albo przeciętne...
http://pawelklaja.blogspot.com
Tekst roku:
[..] ... więc nie ma go co manieryzmem rodem z "Super modelu" psuć. Modelarstwo redukcyjne to fakty w skali a nie mity i radosna twórczość. ... [...]
klajus

Reklama

Postprzez Paweł Leszczyński » wtorek, 1 lutego 2011, 10:38

levee napisał(a):
siara1939 napisał(a):
levee napisał(a):Niesamowity model.
(...)-opony czym zostały potraktowane/podmalowane?

(...)Ad 1. Niczym. Opony sa gumowe, wiec te tylko wyszlifowalem na plachcie materialu.

siara1939 napisał(a):Dokladnie- opony wystarczylo przetrzec po obwodzie papierem sciernym, a boki energicznie przeszlifowac na skrawku materialu.

Dzięki i przepraszam, jakoś mi umknęła ta informacja :)
Paweł Leszczyński

Postprzez Adam » wtorek, 1 lutego 2011, 11:53

Czapki z głów panowie. Dzieki za piękne opisy tego co robisz, jest to kopalnia wiedzy modelarskiej.
Pozdrawiam i czekam na resztę.
Adam
Obrazek
Adam

Postprzez przemekgksw3 » wtorek, 1 lutego 2011, 21:05

Patrząc na zdjęcia zastanowiła mnie jedna rzecz- klamka.
Nie mam pojęcia na jakiej zasadzie działa :mrgreen: ale mam wrażenie że porusza się w dół, tak jak poprowadzone jest to przetłoczenie, jeśli tak to można by zaznaczyć tam przetarcie, widać że jest mocno wyeksploatowany więc z pewnością by się tak stało, o ile zasada jej działania jest taka jak myślę ;o)
Ot takie moje przemyślenia :lol:
Cuore sportivo!
Obrazek
przemekgksw3

Postprzez siara1939 » wtorek, 1 lutego 2011, 23:26

przemekgksw3 napisał(a):Patrząc na zdjęcia zastanowiła mnie jedna rzecz- klamka.
Nie mam pojęcia na jakiej zasadzie działa :mrgreen: ale mam wrażenie że porusza się w dół, tak jak poprowadzone jest to przetłoczenie, jeśli tak to można by zaznaczyć tam przetarcie, widać że jest mocno wyeksploatowany więc z pewnością by się tak stało, o ile zasada jej działania jest taka jak myślę ;o)
Ot takie moje przemyślenia :lol:

Calkiem sluszne przemyslenia- wezme pod uwage.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez siara1939 » środa, 2 lutego 2011, 02:16

Wash zrobiony:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez 5tev0 » środa, 2 lutego 2011, 11:35

Padam płasko przed tobą i nie śmiem podnieść głowy. Model jest ekstra. Można by wydać na podstawie twoich modeli i oczywiście z relacji ich powstawania poradnik modelarstwa. Powiem bez kozery że byłaby to biblia modelarska.
5tev0

Postprzez siara1939 » środa, 2 lutego 2011, 13:20

Nie przesadzajmy, ale milo, ze sie podoba. :->

Znaczek z przodu pomalowany na red- Brown z Tamiya, i pociagniety metoda gabki farbka WEMCC C03 z White Ensign Models. Ma taki kremowy kolor.
Znaczek przyklejony na lakier matowy z Valleyo.
Obrazek

Tylni napis z blaszki rowniez przyklejony na lakier.
Obrazek
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez donalyah00 » środa, 2 lutego 2011, 14:21

Widzę, że jednak używasz WEM-ów? ;o)
Piękna robota, ale jedno mnie trochę nie przekonuje. Chodzi mi o imitację obszycia kanapy. Wcześniej odrobinę mi nie pasowało, zaś na dzisiejszych fotkach wydaje mi się trochę przeskalowanym. Jakoś nieodparcie myślę o tym jak o kawałku odzieży, a nie jak o materiale w skali. Może nie jest jeszcze za późno na zmianę? Może kawałek koszuli bawełnianej byłby ciekawszy?
Pozdrawiam, Marek
--
La tête américaine.
donalyah00

Postprzez Fred-k2 » środa, 2 lutego 2011, 14:38

Bardzo ładnie, przedni znaczek będzie w tym miejscu czy będzie np. obwieszony z zaznaczonym śladem po oryginalnym miejscu? Mam na myśli jakieś przebarwienie czy coś.
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez KK » środa, 2 lutego 2011, 16:18

Jak żywy :)
Nic dodać nic ująć.
KK

Postprzez Macio4ever » środa, 2 lutego 2011, 16:22

I znaczek i lampy, cały przód/tył wyszedł jak dla mnie bardzo realistycznie. Jest szansa na obejrzenie na żywo np w Bytomiu?
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez siara1939 » środa, 2 lutego 2011, 17:27

donalyah00 napisał(a):Widzę, że jednak używasz WEM-ów? ;o)
Piękna robota, ale jedno mnie trochę nie przekonuje. Chodzi mi o imitację obszycia kanapy. Wcześniej odrobinę mi nie pasowało, zaś na dzisiejszych fotkach wydaje mi się trochę przeskalowanym. Jakoś nieodparcie myślę o tym jak o kawałku odzieży, a nie jak o materiale w skali. Może nie jest jeszcze za późno na zmianę? Może kawałek koszuli bawełnianej byłby ciekawszy?

Siedzenie bylo przeszyte w takie pasy pionowe. Czesciowo mnie to zainspirowalo, a czesciowo chcialem zrobic taka narzute na siedzenie. Nie bede pisal, ze po wstawieniu szyby i bez zdjec makro wyglada to lepiej, bo to sprawa jasna.
Na zmiane jest za pozno, bo przykleilem material na gluta, a poza tym i tak nie wiem jak bym to mogl zrobic lepiej, no chyba, ze zrobilbym imitacje skory. Tylko, ze skora w tych roboczych wersjach to nie wystepowala.
Musi tak zostac- nie bedzie wiec to model idealny, zawsze musi byc jakis babol, coby nowy model byl jeszcze lepszy.
WEM-y do takiego malowania sie nadaja, bo sa to emalie, wiec metoda gabki im sluzy.

Macio4ever napisał(a):I znaczek i lampy, cały przód/tył wyszedł jak dla mnie bardzo realistycznie. Jest szansa na obejrzenie na żywo np w Bytomiu?

W tym roku raczej nie, bo dopiero w lato planuje przyjazd, ale za rok na pewno.
Fred-k2 napisał(a):Bardzo ładnie, przedni znaczek będzie w tym miejscu czy będzie np. obwieszony z zaznaczonym śladem po oryginalnym miejscu? Mam na myśli jakieś przebarwienie czy coś.

Zrobilem najpierw slad po znaczku od masek i nawet nawiercilem 4 otworki po srubach, ale nie podobalo mi sie i postanowilem przykleic znaczek. Tak jest ciekawiej.

Dzieki Robert.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Re: VW Type 2 Delivery Van (1967) Hasegawa 1:24 Open

Postprzez siara1939 » środa, 2 lutego 2011, 23:42

Obrazek
Wkleilem tylne swiatla, musze je tylko pomalowac od spodu na srebrno (jak wyschnie Kristal Klear) wtedy beda bardziej czerwone.
Na wymienionym panelu pomalowalem spaw. Umiescilem na tym panelu tez napis kreda- VW Samba `67 Left- niby, ze ze szrotu czesc kupiona, ale nie jest widoczny za bardzo- moze to i lepiej, bo teraz nie rzuca sie tak w oczy za bardzo.
Obrazek
Zrobilem tez filtry na zderzakach.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Re: VW Type 2 Delivery Van (1967) Hasegawa 1:24 Open

Postprzez KK » czwartek, 3 lutego 2011, 00:03

siara1939 napisał(a):Umiescilem na tym panelu tez napis kreda- VW Samba `67 Left- niby, ze ze szrotu czesc kupiona,

W Kraju jest podobnie :)
Obrazek
KK

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat