Co stało się z niemieckim sprzętem po wojnie?

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Co stało się z niemieckim sprzętem po wojnie?

Postprzez czak45 » czwartek, 3 lutego 2011, 00:11

Wiem że:
-trafiły do muzeum
-pewnie też do zakładów badawczych
Ale co stało się z całą resztą?
Zostały pocięte palnikiem i przetopione?
Czy ma ktoś informacje na ten temat?
Chodzi mi szczególnie o front zachodni.
Pozdrawiam Czarek.
czak45

Reklama

Re: Co stało się z niemieckim sprzętem po wojnie?

Postprzez Patterson » czwartek, 3 lutego 2011, 00:39

Francuzi sformowali dywizjon pancerny Panther i je zajeździli aż skończyły się części zamienne.

A tak ogólnie, zajeździło się co się nadawało, a większość poszła w huty.

na forum DWS był kiedyś zdaje się dość ciekawy wątek na ten temat, warto poszukać.
Patterson

rpm2

Postprzez GrzeM » czwartek, 3 lutego 2011, 01:30

Całkiem niedawno bułgarska armia sprzedawała Panzer IV i Stugi w sporej liczbie (kilkadziesiąt?)
Obrazek
GrzeM

Postprzez Pan_Cerny » czwartek, 3 lutego 2011, 15:43

Wiadomo, że po wojnie żaden niemiecki czołg nie poszedł na złom, no bo był ... niemiecki!
Wszystkie sprawne odremontowano i ukryto w podziemiach Gór Sowich. Te mocno zniszczone potopiono w rzekach i bagnach gdzie są od czasu do czasu "przypadkowo" odnajdywane - taki teaser.
Te dobre co jakiś czas są sprzedawana na tajnych aukcjach milionerom-kolekcjonerom.
Pozyskane w ten sposób pieniądze idą przede wszystkim, co jest tajemnicą poliszynela, na utrzymanie tajnej bazy w Neuschwabenland (Nowa Szwabia na Antarktydzie). Cześć wydatków idzie też na promocję Panzerwaffe na forach modelarskich i na wspieranie chińskich wytwórców modeli - stąd dragonowi się opłaca wypuszczać wszystkie mutacje Pz.IV.
Tymcza!
Marek
Mam zmienne IP i się tego nie wstydzę.
Pan_Cerny

Postprzez :piaskov: » czwartek, 3 lutego 2011, 15:56

Pan_Cerny napisał(a):na utrzymanie tajnej bazy w Neuschwabenland (Nowa Szwabia na Antarktydzie).

A nie czasem na ciemną stronę Księżyca, gdzie odbudowuje się III Rzesza, jak w scenariuszu filmu "Iron sky"? :D
Pozdrawiam
Łukasz Piaskowski
Obrazek
:piaskov:

Postprzez czak45 » piątek, 4 lutego 2011, 21:03

Dzięki za informacje.
Szukałem na tym forum. ale chyba za słabo. Nic nie znalazłem.
Nic będzie projekt mocno SF.
czak45

Postprzez Botan » sobota, 5 lutego 2011, 09:20

O bułgarskim sprzęcie pochodzenia niemieckiego jest trochę w Militaria 313 Bułgaria 1945-1955 - głównie zdjęcia i parę profili.
Niezbyt skomplikowane te profile, całe czołgi są zielone.
Ostatnio edytowano sobota, 5 lutego 2011, 14:31 przez Botan, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Botan

Postprzez Jaho63 » sobota, 5 lutego 2011, 11:28

Na, a czwórki używała Syria.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez bartek72 » poniedziałek, 7 lutego 2011, 20:30

Na, a czwórki używała Syria.

Syria używała też Jagdpanzerów IV. Francja jakieś Pantery i co najmniej jednego Tygrysa, a Czechosłowacja Hetzery.
bartek72

Postprzez Marcin_Matejko » niedziela, 13 marca 2011, 15:02

Wszystkie sprawne odremontowano i ukryto w podziemiach Gór Sowich.

A rzeczywiście parę razy widziałem z okna jak jadą Królewskie Tygrysy przedpolami na bocznicę kolejową, gdzie pewnie są wysyłane dalej do odbiorców. Góry Sowie widzę z okna, więc wiem co nieco o wunerwafe, pochowanym to, tu to tam.

A tak przy okazji to mój dziadek Stefan, specjalista mechanik i kowal, po wojnie przez jakieś 6 lat ciął czołgi palnikami na złom na terenie polski sprawne nie sprawne bez znaczenia, głownie niemieckie. Z jego opowiadań wynikało że potrafił rozpruć ze dwa "pancery" (tak mial w zwyczaju określać czołg) tygodniowo czasami trzy jak były mniejsze i cieńsze. Dziadek nie rozróżniał typów bo go to nie interesowało, jedynie przytaczał czasami nazwę Tygrysa bo się źle ciął, i od groma roboty przy nim było. On je palił a jego brat Tadeusz ładował kawałki "ameryanem"(scherman z dźwigiem) na "dżymesa" (ciężarówka GMC) Później to wozili na bocznicę jechało do huty na odbudowę polski.
Na moje pytanie ile mogli takich czołgów przerobić, odparł bez zastanowienia setki. Robota się skończyła bo w Polsce nastał lepszy ludowy dobrobyt, i na prywatę nie było miejsca. a też głupi wypadek o mało go nie zabił. Zawsze sprawdzali czołg do cięcia czy nie ma w nim amunicji, raz nie sprawdził dokładnie było bum! Trafił palnikiem na pociski, trochę go pokiereszowało i przygłuchł ale gruby pancerz uratował go. Dziadek był pracowitym człowiekiem, więc czołgi z ostatniej wojny to dzisiaj rarytas. A takich speców jak mój dziadek pewnie było więcej.
Per Aspera ad Astra
IPMS Polska / IPMS Świdnica / IPMS Air-race / RCtank.pl / RC-trial.pl
Marcin_Matejko

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste