rollingstones napisał(a):No i co nie lepiej
Sebastian, miałeś całkowitą rację. Powiem więcej, przekonałeś mnie do Twojego sposobu budowy dioram z maksymalnym wykorzystaniem materiałów naturalnych. Stąd też gdy zadałem sobie pytanie - co najlepiej będzie imitować zaprawę cementowo - wapienną na cegłach odpowiedz była prosta. Oczywiście, kawałki zaprawy cementowo wapiennej. Kilka grudek zaprawy, dwa młotki i rozłożona gazeta i po chwili otrzymałem naturalny pigment w idealnym kolorze zaprawy. Przesiałem go przez sitko drobne, resztę przez grubsze z kawałka plastikowej siatki. Ten drobniejszy piasek podzieliłem na dwie części i jedną z nich wymieszałem z pyłem dla szynszyli dostępnym w sklepach zoologicznych. Wyglądało to tak :

Dalej poszło tak, grudki z talerza wypełniły luki pomiędzy pokruszonymi kawałkami betonu i cegieł, zalałem unigruntem ze strzykawki ( do gruntu dodałem płynu do naczyń - zmniejsza napięcie powierzchniowe cieczy ) na to drobniejszy piasek z zaprawy i na koniec ten z pyłem od szynszyli. Tym ostatnim starałem sie "solić", tak by każda cegiełka została nim zabrudzona. W rzeczywistości cegły z gruzowisk posiadają na powierzchni resztki zaprawy więc odpowiada to rzeczywistości.
Gdy wszystko wyschło wygląda to tak :

ROMAN napisał(a):Jest fajniej niż było, ale okolice czołgu w/g fotografii spopiel i z ciemnij. Tak myślę.
Roman, w kilku miejscach zaznaczę ale delikatnie. Układ zagruzowanego wraku wskazuje, że na początku "wypunktowano" czołg, a później zostały zburzone budynki na ulicy i pokrywając ślady palenia się wraku. Swoją drogą to co wcześniej napisał Spiton, też mnie przekonało.
pozdrawiam