ARTA NSX 2005 - Tamiya - 1/24 - Open

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: ARTA NSX 2005 - Tamiya - 1/24 - Open

Postprzez Macio4ever » środa, 2 lutego 2011, 15:11

wuen napisał(a):Powtórzę tekst z wczorajszego spotkania - bardziej zegarmistrzostwo niż modelarstwo (czy jakoś tak...) ;o)
Przy okazji - "tak się trzyma lampę" :twisted:

Oczywiście, przepraszam - bez trzymania lampy pod odpowiednim kątem lipa by wyszła ze zdjęć :mrgreen:

Miło, że się podoba.
First Man Than Machine
Macio4ever

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez zmorka » środa, 2 lutego 2011, 18:14

Czyli to sie teraz "lampa" nazywa podczas takich schadzek :mrgreen: :?: A swoją drogą to już choć wyczerpałeś limit na wszelkie cukrzenia dorzuce i swoje gdyż model na to zasługuje i jest "jedynej słusznej marki" ;o) , dla jurorów będzie strasznie ciężki orzech do zgryzienie , bo poziom przekroczył granice niemalże ludzkich możliwości, jak dla mnie poza zasięgiem, piekna robota.
zmorka

Postprzez Macio4ever » środa, 2 lutego 2011, 20:55

Lampa nieźle daje :P po oczach...

Dwa słowa wyjaśnienia odnośnie malowania spodu budy. Zrobiłem eksperyment i pomalowałem srebrną, a potem czarną mając nadzieję, że srebrna będzie odbijać światło i nie będę musiał dawać miliona warstwa aby mieć ładną czerwień. Zobaczymy czy zda egzamin.

Normalnie robiłbym to po głównym lakierze ale tutaj kalki, skomplikowany kształt budy, dużo otworów więc łatwiej będzie zamaskować odkurz z głównego koloru niż ryryzkować uszkodzenie powłoki malując cały spód od początku.

Po analizie zdjęć zrobiłem tego pypka - mam nadzieję, że to ostatnia zmiana. Pipek będzie z pręta polistyrenowego, oszlifowany + dziurka w środku.
To żółte to szpachla, bo zrobiłem kuku w słupku wiercąc otwór.

Obrazek
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Mr. Headshok » czwartek, 3 lutego 2011, 10:59

Macio4ever napisał(a):Kilka lepszych fotek wnętrza dzięki uprzejmości, umiejętnościom i sprzętowi Kazika. Dzięki!...

No proszę! Teraz jeszcze dokładniej widzę i bardziej zdaję sobie sprawę z tego, ile można się od Ciebie nauczyć... MISTRZU!!! :)
Pozdrawiam,
Tomasz Koebsch
Mr. Headshok

Postprzez Macio4ever » czwartek, 3 lutego 2011, 22:18

Mr. Headshok napisał(a):
Macio4ever napisał(a):Kilka lepszych fotek wnętrza dzięki uprzejmości, umiejętnościom i sprzętowi Kazika. Dzięki!...

No proszę! Teraz jeszcze dokładniej widzę i bardziej zdaję sobie sprawę z tego, ile można się od Ciebie nauczyć... MISTRZU!!! :)

Jest mi bardzo miło, że zarówno Ty jak i inni możecie coś skorzystać z mojej relacji i doświadczeń. Natomiast za mało jeszcze zrobiłem no i jeszcze za młody jestem aby mnie tu od "M" wyzywać . ;o)

W tematach modelarskich nuda, czyli podkład. Przypomniałem sobie, że mam Base White i od tego zacząłem. Fajna farbka ale jednak biały podkład Tamiya rządzi. Jeszcze gładziej i lepsze krycie.

Obrazek

Zrobiłem sobie na boku test krycia TS-36 (Fluorescent red) i ładnie kryje. Pewnie 2 lekkie warstwy z aero + 1 mokra i powinno być git.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez warjat » piątek, 4 lutego 2011, 20:05

Tak sobie usiadłem i patrzę i patrzę i myślę "Jaki to będzie piękny model" :lol: Nie mogę doczekać się końca, oby tak dalej "M" :P
Pozdrawiam, Mateusz
warjat

Postprzez kitt94 » piątek, 4 lutego 2011, 22:46

To jeszcze NSX? :lol:
kitt94

Postprzez Macio4ever » niedziela, 6 lutego 2011, 11:37

Jeszcze NSX...

Zacząłem malowanie głównym kolorem. Kolor jest jednak :-/ mega upierdliwy aby osiągnąć równe krycie (wygląda jak Clear Red). Oczywiście wszystko za dobrze szło do tej pory więc wyczerpałem limit farta. Podwiało mi w 2 miejscach na biały ale powinno być łatwe do skorygowania i na razie powierzchnia nie wyszła idelanie gładko. Jak będzie nie tak jak chciałem to oblecę całość czystym rozpuszczlanikiem i wyrównam powierzchnię. Fajna choć ryzykowna metoda.

Obrazek

Obrazek

Prawdopodobnie będę kładł jeszcze jedną warstwę - przede wszystkim po wyschnięciu musze sprawdzić różnicę w odcieniu w dziennym świetle na elementach, które są malowane oddzielnie. Pewnie będzie płacz aby osiągnąć idelaną zgodność.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 7 lutego 2011, 11:29 przez Macio4ever, łącznie edytowano 1 raz
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Mr. Headshok » niedziela, 6 lutego 2011, 12:26

Macio4ever napisał(a):...Podwiało mi w 2 miejscach na biały ale powinno być łatwe do skorygowania i na razie powierzchnia nie wyszła idelanie gładko. Jak będzie nie tak jak chciałem to oblecę całość czystym rozpuszczlanikiem i wyrównam powierzchnię. Fajna choć ryzykowna metoda.

Dasz radę!!! ;o)
Ja zawsze jak mam do położenia dwa kolory z maskowaniem to pomiędzy warstwy kładę bezbarwny; taśma maskująca wówczas lepiej "przywiera" do powierzchni oraz ewentualne babole i ''odkurze'' są łatwe do usunięcia.
Pozdrawiam,
Tomasz Koebsch
Mr. Headshok

Postprzez Macio4ever » niedziela, 6 lutego 2011, 13:22

Tak, metoda z bezbarwnym jest OK ale chciałem przychytrzyć na liczbie warstw :)
Dmuchnąłem samym rozpuszczalnikiem i rozpuściłem skórkę bez większych problemów. Skorygowałem też przedni spojler - nowa kalka.

Obrazek

Jak to dobrze zrobić fotkę, bo właśnie przyuważyłem babola, którego pewnie też wychwycicie. Babol już jest usunięty.

Tak na szybko i na sucho

Obrazek
Ostatnio edytowano niedziela, 6 lutego 2011, 14:26 przez Macio4ever, łącznie edytowano 1 raz
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Fred-k2 » niedziela, 6 lutego 2011, 14:22

bajecznie ;o) Lubię połączenie czerwonego lakieru, złotych felg i węgla.
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez wuen » poniedziałek, 7 lutego 2011, 10:45

Jakaż miła mym oczom czerwień - iście Rosso Corsa (flagowy kolor dla Ferrari). Już na tym etapie modelem zapewniłeś sobie stopień na podium konkursu - z takim podejściem do tematu na pewno na to zasługujesz.
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez Macio4ever » poniedziałek, 7 lutego 2011, 23:14

Fuj Rosso Corsa ;o)
Na poważnie to kolor jest żarówiasty, nie tak głęboki jak Rosso. Też już bym chciał mieć gotowe to połączenie z karbonem..

Dzięki za miłe słowa.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez przemekgksw3 » czwartek, 10 lutego 2011, 14:02

Macio4ever napisał(a):Tak, metoda z bezbarwnym jest OK ale chciałem przychytrzyć na liczbie warstw :)
Dmuchnąłem samym rozpuszczalnikiem i rozpuściłem skórkę bez większych problemów.

Prysnąłeś rozpuszczalnikiem kastę żeby pozbyć się skorki ? Czy ja coś po prostu źle zrozumiałem? :mrgreen:
Cuore sportivo!
Obrazek
przemekgksw3

Postprzez Fred-k2 » czwartek, 10 lutego 2011, 14:05

przemekgksw3 napisał(a):Prysnąłeś rozpuszczalnikiem kastę żeby pozbyć się skorki ? Czy ja coś po prostu źle zrozumiałem? :mrgreen:

Dobrze zrozumiałeś ;o)
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat