Lifecolor-a przypadki

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Lifecolor-a przypadki

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 8 lutego 2011, 14:29

Czyli krótko- nie myć modeli. :twisted:
Bardzo rzadko mi się zdarza mycie, najczęściej "zapaluchowane" szkło. A do szlifowania na mokro wystarczą dwie krople wody i szybkie miejscowe spłukanie mazi po szlifie.
No i będę tradycjonalistą, ale akryle nie dorastają właściwościami do pięt emaliom.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » wtorek, 8 lutego 2011, 14:37

piotr dmitruk napisał(a):akryle nie dorastają właściwościami do pięt emaliom.

akryle wodne.
nie porównójmy własciwosci LC i vallejo z tamiyą i gunze C rozcienczanymi mr. thinnerem C
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez tomaszekpoz » środa, 9 lutego 2011, 10:50

W nr6/2010 Super Model jest mały artykuł o malowanie Lifecolor-ami ;o)
tomaszekpoz

Postprzez Darek Trzeciak » środa, 9 lutego 2011, 13:11

Rafal napisał(a):A nie jest to jakiś trefny model?

Jest to trzecie podejście do niego - uznany za trefny podobnie jak Zero i Ju 188 :x
raptorf22 napisał(a):Mam pytanie, czy jak malowałeś Surfacerem to został on wypolerowany szmatką przed malowaniem Lifecolor?

Przetarty flanelą.
raptorf22 napisał(a):To co pokazałeś wygląda jak słabą przyczepność, ja rozcieńczam LC napojem 40% i jest OK, a powierzchnię po Surfacerze dodatkowo matuję papierem 2500.

Winna wszystkiemu jest ciepła woda. Gorąca pewnie większe/szybciej dokonała spustoszenie.
Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Teraz nie trzeba używać agresywnego zmywacza do akryli Wamodu.
raptorf22 napisał(a):Może też była za mocno rozcieńczana.

Może i tak jeśli uznać, że 8 warstw to za dużo. Ja wolę mocno rozcieńczoną (ale tylko farbę :mrgreen: )

shivadog napisał(a):Po wyschnięciu ta farba się trochę dziwnie zachowuje pod wpływem moczenia. Myłem jeden ze starszych modeli z kurzu i jak zobaczyłem, że powierzchnia zaczyna się dziwnie marszczyć czym prędzej wyjąłem samolot z wody.

Myłeś w zimnej czy ciepłej wodzie? W zimnej nie miałem problemu.

el Rozito napisał(a):Rozcieńczaj Levelling Thinnerem Gunze.

Tak też robiłem i nadal robię (zastosowanie ma Hobby Color Thinner 110).
piotr dmitruk napisał(a):Czyli krótko- nie myć modeli. :twisted:

Mydło wszystko ci zmyje nawet "gunzeejdżsirjes" :lol:

tomaszekpoz napisał(a):W nr6/2010 Super Model jest mały artykuł o malowanie Lifecolor-ami ;o)

Coś więcej, jakieś tajemne wiedze w nim zawarte? Nie wszyscy są czytelnikami tegoż periodyka.
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » środa, 9 lutego 2011, 13:27

żadne tajemne, po prostu garśc praktycznych porad. jestem przekonany ze wszystkie je znajdziesz także w internecie. a jak ci sie ie chce szukac, lub nie masz za to czasu, możesz zapłacić za to komuś, komu się chciało. kupując gazetę
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Darek Trzeciak » środa, 9 lutego 2011, 13:34

Mam trochę czasu i... Super Model nr 31 też ;o)
Ostatnio edytowano czwartek, 10 lutego 2011, 18:00 przez Darek Trzeciak, łącznie edytowano 2 razy
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez Adam » środa, 9 lutego 2011, 13:50

Za darmo można wpaść tu:
http://www.lifecolor.pl/
Adam
Obrazek
Adam

Postprzez MIRO » niedziela, 2 października 2011, 11:20

Kilka razy podchodziłem do malowania Lifecolorami i za każdym razem ponosiłem klęskę. Ta farba po kilku minutach zapycha mi aerograf. Może ktoś odpowie mi na kilka pytań i pomoże przekonać sie do tych farb.

1. Czym to rozcieńczać? Dotychczas używałem oryginalnego thinnera LC (również w połączeniu z Thickenerem)

2. Jaka proporcja thinnera do farby da najlepsze rezultaty?

3. Ile maksymalnie retardera można dodać, aby wyschnięta farba miała odpowiednią wytrzymałość, a jednocześnie nie zasychała na dyszy?

4. Jakim ciśnieniem malować?

Dodam, że maluję H&S Evolution Silverline z dyszą 0,2 mm i żadna z farb, których dotychczas używałem nie sprawiła mi takich problemów.
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez Darek Trzeciak » niedziela, 2 października 2011, 15:30

Wprawdzie moje doświadczenie malowania LifeColorami nie jest zbyt duże to najlepiej malowało mi się nimi rozcieńczonymi w proporcji mniej więcej pół na pół. To rozcieńczania używałem dedykowanego oryginalnego thinnera LC bez opóźniacza. Faktem jest, że farba przysychała mi na dyszy ale nie było to jakieś upierdliwe zjawisko jak w przypadku np Pactry lub Vallejo. Efekty malowania Life Colorem (w tym przypadku Middle Stone) w warsztacie Kittyhawka tutaj. Narzędzie pracy to H&S Evolution Silverline 0,2.
Pozdrawiam Darek
Darek Trzeciak

Postprzez MIRO » niedziela, 2 października 2011, 17:12

Dzięki Darku. A jak z ciśnieniem?
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez Darek Trzeciak » niedziela, 2 października 2011, 21:01

W zależności od wielkości powierzchni maluję w zakresie od 1,5 do 2 bar.
Pozdrawiam Darek
Darek Trzeciak

Poprzednia strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje