Jak usunąć lakier bezbarwny?

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Jak usunąć lakier bezbarwny?

Postprzez Józek » czwartek, 17 lutego 2011, 18:08

Witam wszystkich serdecznie. Długo obserwuję forum i natchnęło mnie to do zbudowania samochodu cywilnego. Do tej pory były samoloty i pancerne. Kupiłem Lambo Countach 25th aniversary Tamiyi. Model wspaniały. Wszystko szło mi dobrze, aż do momentu lakieru. Karoserię zagruntowałem, położyłem bazę i zacząłem nakładać bezbarwny (wszystko w odstępach 2 dniowych) i jak się nie zacznie robić morka. No i spanikowałem. Dałem za grubo bezbarwnego. Teraz buda wygląda jak zabawka. Słyszałem, że można usunąć to poprzez piaskowanie, ale najpierw przeprowadzę test za dwa tygodnie. Moczyłem w krecie (0,5L H2Ox1 pełna nakrętka kreta) i nic. Bezbarwny to lakier samochodowy w spraju. Nie pamiętam firmy. Może ktoś będzie miał jakieś doświadczenia w tej dziedzinie. Nie chciałbym szlifować, ponieważ obawiam się, że nie wyjdzie to dobrze.

pozdrawiam
Józek

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Jak usunąć lakier bezbarwny?

Postprzez Kazik » czwartek, 17 lutego 2011, 18:20

Józek napisał(a):Bezbarwny to lakier samochodowy w spraju...

A może coś więcej jeszcze wiesz na jego temat. Czy to może akryl?
Moczenie w płynie hamulcowym DOT3 czasem daje radę.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez darkies » czwartek, 17 lutego 2011, 19:19

Ja bym dał kreta firmy Tesco Value, jako jeden z niewielu zawiera teraz więcej niż 40% wodorotlenku sodu. I to w ilości ze 100-200g na litr wody, jak nie więcej.
Powiedzieli mi żebym się tutaj zarejestrował i powiedział conieco o światłach...
Pozdrawiam wszystkich modelarzy klejących cywilkę - Maciej Rembisz.
darkies

Postprzez Józek » piątek, 18 lutego 2011, 18:26

Dzisiaj przeprowadziłem test. Na 0,5 L h2o dałem 110g Kreta. Po 5 godzinach zaczęły odchodzić pierwsze skraweczki. Reszta trzyma się mocno. Zostawiłem wszystko na noc. Jutro sprawdzę. Lakier kupiłem w motoryzacyjnym, a nazwy nie pamiętam. Stał razem z lakierami w spreju.
Józek

Postprzez Macio4ever » piątek, 18 lutego 2011, 21:18

Józek napisał(a):Dzisiaj przeprowadziłem test. Na 0,5 L h2o dałem 110g Kreta. Po 5 godzinach zaczęły odchodzić pierwsze skraweczki. Reszta trzyma się mocno. Zostawiłem wszystko na noc. Jutro sprawdzę. Lakier kupiłem w motoryzacyjnym, a nazwy nie pamiętam. Stał razem z lakierami w spreju.

Spróbuj izpopropanolem (ipa) 99%, bo kret jest fajny ale nie zawsze idealny. Wróć, najpierw przeczytaj na etykiecie jakie typu jest to lakier - bo może być 1K celulozowy albo np jakaś emalia.

Jeżeli celulozowy - spróbuj rozpouszczalnikiem typu Gunze Thinner do C lub Tamiya Laquer. Jeżeli rusza, to zamocz w ipa - powinno po kilku godzinach odejść. Przed moczeniem pociągnij po powierzchni grubym papierem typu 400 aby zruszyć powłokę

Jeżeli emali - to chyba kret lub spray do piekarników lub płyn hamulcowy.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Józek » niedziela, 20 lutego 2011, 14:01

Znalazłem puszkę z lakierem, to Motip akrylowy. Podkład był również akrylowy, natomiast baza to Model Master Metalizer. Czy przyczyną morki może byc to, że baza była emalią, a bezbarwny akrylowy? Przy okazji zapytam jaki lakier bezbarwny jest najlepszy? Zakupiłem Lakier Model Master, ale kumpel pokrył nim swoje Ferrari 430 i wyszło średnio.
Model powędruje do kompieli w krecie 260g/L h2o na 24h. Myslę, że pomoże. Opiszę we wtorek.

dziękuję za pomoc
Józek

Postprzez Macio4ever » niedziela, 20 lutego 2011, 14:07

Józek napisał(a):Znalazłem puszkę z lakierem, to Motip akrylowy. Podkład był również akrylowy, natomiast baza to Model Master Metalizer. Czy przyczyną morki może byc to, że baza była emalią, a bezbarwny akrylowy? Przy okazji zapytam jaki lakier bezbarwny jest najlepszy? Zakupiłem Lakier Model Master, ale kumpel pokrył nim swoje Ferrari 430 i wyszło średnio.
Model powędruje do kompieli w krecie 260g/L h2o na 24h. Myslę, że pomoże. Opiszę we wtorek.

dziękuję za pomoc

Tak mogło ale na odległość to zgadywanka. Generalnie najczęściej mora = za gęsty lakier lub ze zbyt daleka kładziony.

Co do bezbarwnego: czytaj, szukaj, czytaj. Nie ma "najlepszego", panaceum na wszystko - każdy ma swoje cechy i zastosowania.
Generalnie lakier mało upierdliwy, łatwy w aplikacji - z puszki Gunze Top Coat (niebieska puszka). Dobre efekty ale agresywny lakier Tamiya TS-13 i Gunze Super Clear (trudny do dostania). Wszystko co wymieniłem jest drogie w porównaniu do Motipa.

Nie ma za bardzo opcji "szybko i łatwo". Teoretycznie 2K ale praktycznie jest to trudny lakier w warunkach modelarskich.

I jeszcza raz prośba o poczytanie wątków. Ja pisałem o Top Coat już naście razy :mrgreen:
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Józek » wtorek, 22 lutego 2011, 17:32

No i w Krecie (480g/1,5L h2o) nie puściło. Zacząłem trochę szlifować papierem 320. Jutro spróbuję płynu hamulcowego.
Józek

Postprzez Józek » środa, 23 lutego 2011, 20:41

Ta Da!! Znalazłem rewelacyjny środek. To "zmywacz starych powłok lakierowanych" firmy Dragon cena 4,5 zł za pół litra. Po 10 sekundach od posmarowania elementu i przeciągnięciu płatkiem nasączonym tym specyfikiem schodzi akrylowy bezbarwny, baza emalia i akrylowy podkład naraz. Nie topi plastiku. Nie ma intensywnego zapachu. POLECAM.
Józek

Postprzez ZzB » czwartek, 24 lutego 2011, 09:53

Józek napisał(a):Ta Da!! Znalazłem rewelacyjny środek.(...ciach...)

Hej.
Mam takie dziwne pytanko "obok" tematu.
Jak wygląda to "schodzenie" ?
Powłoka się marszczy i schodzi płatami ?
Powłoka się rozpuszcza i schodzi jak rozmoczone błoto ?
Powłokę trzeba ściągnąć np płatkiem kosmetycznym czy wystarczy model spłukać pod kranem ?

Pozdrowionka
ZzB
ZzB

Postprzez Józek » czwartek, 24 lutego 2011, 16:54

Schodziło tak jak bym rozpuszczalnikiem usuwał farbę np. z blachy. Zwyczajnie. Ja usuwałem płatkiem kosmetycznym. Doskonale wszystko pochłaniał. Model przemyłem po wszystkim w celu odtłuszczenia.
Józek

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat