HONDA CB750F __ tamiya 1:12

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: HONDA CB750F __ tamiya 1:12

Postprzez warjat » sobota, 26 lutego 2011, 15:46

Dziękuję wam bardzo :)

Troszkę tą skórkę zeszlifowałem. :

Obrazek

Za jakiś czas będzie galeria. Model już skończony.
Pozdrawiam, Mateusz
warjat

Reklama

Postprzez Fred-k2 » sobota, 26 lutego 2011, 15:58

A może by tak jeszcze? Siknij jeszcze trochę bezbarwnym żebyś nie doszedł do podkładu i zeszlifuj żeby było gładko, potem polerka i powinno być git ;o) Moim zdaniem jest warto, model będzie o wiele lepiej się prezentował.
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez warjat » sobota, 26 lutego 2011, 16:20

Fred-k2 napisał(a):A może by tak jeszcze? Siknij jeszcze trochę bezbarwnym żebyś nie doszedł do podkładu i zeszlifuj żeby było gładko, potem polerka i powinno być git Moim zdaniem jest warto, model będzie o wiele lepiej się prezentował.

Różnie już z nim kombinowałem aż któregoś razu dotarłem się troszkę do kalki :( No i widać małe naruszeniem, chyba sobie już odpuszczę. Właśnie zacząłem kolejny model, przy którym będę starał się nie popełnić błędów które popełniłem przy HONDZIE. Warsztat zacznę niebawem.

Kazik napisał(a):Co to był za sprey?

Obrazek

Kazik napisał(a):Te lakiery to samochodowe jakieś rozumiem?Grubo fukałeś, warstwy były z przerwami na przeschnięcie czy nie? Taka skórka była już po bazie czy dopiero po bezbarwnym?

Tak samochodowy akrylowy firmy APP, lakier kładłem co 24/48 godzin w niskiej temperaturze (nie chciałem w domu nasmrodzić ;p ) z odległości około 40cm, starałem się kłaść cienkie warstwy. Z tego co pamiętam skórka była chyba już po bazie i miałem nadzieję, że lakier to wyrówna...
Pozdrawiam, Mateusz
warjat

Postprzez Kazik » sobota, 26 lutego 2011, 16:31

Trzeba było baze podszlifować ale skoro to emalia to mogło by być trudno. No i ta niska temperatura.
Przy kolejnym modelu zainwestuj trochę w farby. Naprawdę warto. Kup TSy od Tamiya. Bardzo dobrze się je nakłada i na nich trudno zrobić duża skórkę.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez warjat » sobota, 26 lutego 2011, 17:05

Przy kolejnym modelu sprayów nie będę już używał raczej:) Jednak zdecydowałem się zainwestować w aero ^^ Dlatego mam nadzieję, że wyjdzie lepiej. Troszkę doświadczenia zdobyłem przy HONDZIE więc myślę, że będzie pare błędów mniej :lol:
Pozdrawiam, Mateusz
warjat

Postprzez zmorka » sobota, 26 lutego 2011, 19:34

Masz racje kolego, nie ma się czym przejmować i trzeba iść do przodu :) , ja swojego drugiego modelu do tej pory nie zakończyłem :mrgreen: a wziąłem się za motocykl i osobiście bardzo z niego jestem zadowolony, obecnie pracuję nad drugim, ale jedno co Ci powiem to czytaj tutaj wszystko po 100 razy , pytaj a wszyscy Ci zawsze odpowiedzą, ja tak robię i dzięki temu popełniam mniej błędów, a do perfekcji to mi jeszcze lata świetlne :lol: , jak coś nie idzie zawsze pytam i rób tak samo, powodzenia. Nim kupisz to swoje wymarzone aero to napisz co znalazłeś, może ktoś Ci coś tutaj na jego temat powie.
zmorka

Postprzez warjat » sobota, 26 lutego 2011, 19:44

zmorka napisał(a):pytaj a wszyscy Ci zawsze odpowiedzą

Dzieki :P Właśnie przed przeczytanie tego posta wysłałem do Ciebie pytanie na temat SUPER MIKSTURY wuena :lol:

zmorka napisał(a):Nim kupisz to swoje wymarzone aero to napisz co znalazłeś, może ktoś Ci coś tutaj na jego temat powie.

Pytałem pytałem, nie jest to jaki super sprzęt ale "na początek taki jest najlepszy jak popsujesz to nie będzie szkoda" ^^
Pozdrawiam, Mateusz
warjat

Postprzez zmorka » sobota, 26 lutego 2011, 20:18

Hmmm, co do tego "na początek może być" to też się nie zgodzę , bo źle wydane pieniądze to podwójna strata, ja wychodzę z założenia , że "ludzie biedni powinni kupować drogie rzeczy" i teraz staram się tak robić, też wcześniej kupiłem aero " na początek" i co ? cenzura blada :!: Leży sobie w pudełeczku, bo efekt z niego marniutki i kupiłem kolejny lepszy, a lakierowanie nim to czysta przyjemność jak dla mnie.
zmorka

Postprzez warjat » sobota, 26 lutego 2011, 20:48

zmorka napisał(a):Hmmm, co do tego "na początek może być" to też się nie zgodzę , bo źle wydane pieniądze to podwójna strata, ja wychodzę z założenia , że "ludzie biedni powinni kupować drogie rzeczy" i teraz staram się tak robić, też wcześniej kupiłem aero " na początek" i co ? cenzura blada :!: Leży sobie w pudełeczku, bo efekt z niego marniutki i kupiłem kolejny lepszy, a lakierowanie nim to czysta przyjemność jak dla mnie.

Wychodzę z tego samego założenia :P Nie wiem nie jest on chyba taki tragiczny swoją drogą, "aerograf Tg130 z dwoma dyszami", nie można wklejać linków z allegro ale jest on tam wraz z kompresorem na jednej aukcji. Myślę, że jak nie popsuje to kilka modeli pomaluje nim :D
Pozdrawiam, Mateusz
warjat

Postprzez Kazik » sobota, 26 lutego 2011, 22:31

Panowie,
pseudo Iwatami za 70zł z allegro też można niezłe cuda wyprawiać. A jak się z nimi obchodzić po ludzku to spokojnie posłużą parę lat. Rzecz jasna że Beemką lepiej się jeździ niż Daewoo - jeśli mogę się posłużyć takim motoryzacyjnym porównaniem - ale czasem lepiej poczekać i w lepszy sprzęt zainwestować później a na razie nadwyżkę kasy przeznaczyć np. na przyzwoite farby. Takie moje zdanie.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Fred-k2 » sobota, 26 lutego 2011, 23:22

Kazik napisał(a):Panowie,
pseudo Iwatami za 70zł z allegro też można niezłe cuda wyprawiać.

Nie żebym wyprawiał cuda, ale właśnie ja takim aerografem śmigam :mrgreen: Nie stać mnie na razie żeby wydać parę stów na aero, a ten spisuje się wg mnie bardzo dobrze. Też uważam, że zaoszczędzoną kasę lepiej przeznaczyć na lepsze farby. Z aero powinieneś być zadowolony.
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez warjat » niedziela, 27 lutego 2011, 11:45

Fred-k2 napisał(a):Nie żebym wyprawiał cuda, ale właśnie ja takim aerografem śmigam

Jaka skromność :P , niestety nie masz racji, wyprawiasz cuda :lol:

Fred-k2 napisał(a): Z aero powinieneś być zadowolony.

Też tak myślę :) obym tylko nie połamał iglicy, ani nie zerwał gwintu. Będę się starał szanować sprzęt.
Pozdrawiam, Mateusz
warjat

Postprzez Fred-k2 » niedziela, 27 lutego 2011, 11:58

warjat napisał(a):obym tylko nie połamał iglicy, ani nie zerwał gwintu.

A co Ty go zamierzasz trzymać przez blycki i czyścić ajzolem? :mrgreen:
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez warjat » niedziela, 27 lutego 2011, 12:13

Fred-k2 napisał(a):A co Ty go zamierzasz trzymać przez blycki i czyścić ajzolem?

hehe, no :D
Pozdrawiam, Mateusz
warjat

Postprzez Fred-k2 » niedziela, 27 lutego 2011, 12:47

No to go nie zepsujesz, solidny jest, więc dopóki będziesz go szanował to spokojnie przetrwa.
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat