VIII Festiwal Bytom 2011

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: VIII Festiwal Bytom 2011

Postprzez imek46 » poniedziałek, 28 lutego 2011, 13:24

Hobby napisał(a):To, że modele są zabierane wcześniej to tak naprawdę nie tyle wina organizatorów, co nas samych (nie piszę o sobie bo modelu mojego niestety nie było). Na wszystkich konkursach zawodnicy nie pytają się nikogo tylko biorą pudło i pakują (i jak mu zabronić ?)
Pisałem wielokrotnie wcześniej, że jest to objaw braku szacunku dla organizatorów. Aby taką imprezę zorganizować trzeba pochodzić trochę po urzędach, sponsorach i przekonać ich że warto aby zamiast na własne cele dali swoje pieniądze na nasz konkurs. Zapraszani są często to wręczania nagród, przychodzą więc na godzinkę czy pół godziny przed częścią oficjalną i zastają na stołach "niedobitki", czy nie zastanawiają się w tym momencie nad celowością takiego sponsoringu ? ja bym się zastanowił.
Zamiast do organizatorów wrzucę więc kolejny kamyczek do naszego ogródka. Na koniec imprezy ostatnie słowo mówiła Dyrektorka tego obiektu, dziękowała sponsorom, ale nikogo to nie interesowało, nastąpiła totalna ewakuacja. W taki to sposób uczestnicy "podziękowali" gospodarzowi za udostępnienie tej pięknej hali.

Wojtek pozwolę sobie na to żeby się z tobą nie zgodzić w tej kwestii, że "Na wszystkich konkursach zawodnicy nie pytają się i nikogo tylko biorą pudło i pakują (i jak mu zabronić). Otóż cały czas będę wracał do naszej lubelskiej imprezy. Otóż my nie wydamy modelu dopóki nie zobaczymy karteczki w ręku pobierającego. Ja wiem, że jest to upierdliwe, ale skoro są te karteczki to należy być konsekwentnym i się tego trzymać. I wierz mi da się to zrobić. W naszym przypadku my jako organizatorzy i osoby które nam pomagają o tym wiedzą. Także jest karteczka jest model i basta. Co do tego, że jak pani kierowniczka mówiła swoje słowa podziękowań a publiczność tak się zachowała jak się zachowała, jestem tym po prostu zniesmaczony.
Pozdrawiam I.Z.
imek46

Reklama

Postprzez spiton » poniedziałek, 28 lutego 2011, 13:30

imek46 napisał(a): A tym bardziej, że zdobyłem wyróżnienie w kat. MZ-2 za Shermana w skali 1/48. WIELKIE GRATULACJE.

Były dwa modele w tej kategorii....Miałeś szczęście ,-)).
spiton

Postprzez kapral » poniedziałek, 28 lutego 2011, 13:34

RAV ano ten. Nawet mnie laikowi w lotnictwie wydaje się, że nie powala w porównaniu do innych.
spiton i to jest słuszna koncepcja której trzeba się trzymać ;o) . W tych kategoriach akurat nie słyszałem narzekań, czyli chyba udał Ci się debiut :D . Jedyne co słyszałem przy stole z dioramami zimowymi to pytanie czy "Trzy bałwany" to też diorama?
Odnośnie niekontrolowanego zabierania modeli, to w zasadzie oprócz Tychów gdzie tego przestrzegają rygorystycznie, wszędzie panuje samowolka. Karteczki na odbiór modelu staja sie fikcją.
kapral

Postprzez Chrupek » poniedziałek, 28 lutego 2011, 13:37

W kwestii zbierania modeli i chaosu jaki powstał na zakończenie zawodów jak współorganizator już odpowiadałem i proponuję aby Pan Feliks przeczytał dobrze wątek i znajdzie odpowiedzi na dręczące go problemy.
Marcin Chrupek Chruścielewski
IPMS Silesia
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.pl
Chrupek

Postprzez Radek Pituch » poniedziałek, 28 lutego 2011, 13:50

Impreza bardzo fajna, szczególnie ta wieczorna, sobotnia :) Pozdrowienia dla całej brygady.

spiton napisał(a):zatem jak ktoś jest niezadowolony to wiadomo kto jest winien

To już wiem po kogo mam wysłać lotne komando.

Radek
Radek Pituch

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » poniedziałek, 28 lutego 2011, 13:56

Chrupek napisał(a):Pan Feliks przeczytał dobrze wątek i znajdzie odpowiedzi na dręczące go problemy.

mnie nie dręczą żadne problemy. problemy dręczą kwestie organizacyjne, nie mnie.
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez lejgo_inc » poniedziałek, 28 lutego 2011, 13:57

Może otoczyć modele siatką kurnikową? Taką jak w Blues Brothers odgradzała scenę od publiki (rołlyn, rołlyn, rołlyn...) Sankcjonować wydawanie łatwo a i ciekawe dotyku modelu paluszki zostaną powstrzymane.

Spitonie drogi - po pierwsze cieszę się ogromnie że cię miałem okazję spotkać, po drugie - w całej rozciągłości zgadam się z przedstawioną przez ciebie metodologią oceny. Efekt końcowy ma być realistyczny i przekonywujący. Ma gadać. Co z tego że w model poszło mnóóstwo pracy, kiedy nie wygląda, jest martwy i nudny jak flaki z olejem (albo jak w wypadku Su-22 - wygląda jakby czekał na jeszcze więcej pracy żeby zamienić się w realistyczną replikę).
W słabiej obsadzonych kategoriach lekkim absurdem była konieczność przyznania trzech wyróżnień, mimo że do wyróżnienia nadawał się np. tylko jeden model.
Swoją drogą - zastanawiam się jak ty kurka wodna oceniałeś kategorię SF pod kątem realizmu :)
pozdrawiam, Leszek
http://www.shelfoddity.com
[Mankind has a perfect record in aviation; we never left one up there]
lejgo_inc

Postprzez merlin_PL » poniedziałek, 28 lutego 2011, 14:01

No to jak troszkę narzekamy to może od początku. Aczkolwiek i tak Bytom i Lublin to dla mnie imprezy , którym daje wysokie noty.

Byłem i w Lublinie i Bytomiu. Dwie imprezy, dwie organizacje trochę różniące się od siebie. Każda ma plusy dodatnie i plusy ujemne jak ktoś to kiedyś ładnie napisał.

Lublin - stoły ułożone w rozciągnięte U z pilnującymi ( faktycznie pilnującymi harcerzami w śrdku ) bezpieczeństwo modeli zapewnione , pilnujący byli tak przy kładzeniu jak i zabieraniu modeli. Wydawanie modeli nastąpiło generalnie po wręczeniu nagród. Do tego nagrody wręcza się w oddzielnej sali co trochę kumuluje towarzystwo w jednym miejscu . Sponsorów wymienia się najpierw. Tu przestrzeń zadziałała trochę na korzyść. Jest jednak pewna wada takiego rozwiązania o którym nikt nie mówi. Przy takim ułozeniu stołów nie ma możliwości obejrzenia / sfotografowania modelu z obu stron. Generalnie jest bezpiecznie i ładnie z drobnymi ograniczeniami sposobu ekspozycji.

Bytom - harcerze byli, ale niestety trochę zniknęli na dużym terenie hali i korytarzach. Nie było pilnowania takiego jak w Lublinie, ale było i tak w mojej ocenie dość bezpiecznie. Z drugiej strony w Bytomiu jest szatnia i można kurtkę i plecaki zostawić i nie machać rozpiętą kurtką nad modelami. Tyle, że nie wszyscy to robili. Co do kładzenia modeli to generalnie kładziono tak jak pasowało przy czym nie bano przesuwać się modeli innych ( mój BT - 7 obrócony został o 90 stopni i tak pozostał do końca wystawy prezentując się widzom przodem i tyłem ). Z drugiej strony ustawienie stołów sprzyjało oglądaniu i dawało szansę obejrzeć model z kilku stron i zrobic dobre fotki. Kamil pisał o odbiorze modeli, a ja napiszę o czymś wcześniejszym. W pierwszy dzień wg zapowiedzi i regulaminu miało być możliwe zwiedzanie do 17.00 , a tymczasem o 16.00 zaczęto wypraszać bo zaczynali pracować sędziowie. I to mnie trochę zabolało.
Na drugi dzień faktycznie karty odbioru modeli były fikcją bo wszyscy brali modele już od około 12.30. Co prawda dzięki temu i pomocy Tomka Hajzlera za co mu jestem niezmiernie wdzięczny byłem już o 15.00 w pociągu do Łodzi, ale mam wrażenie, że coś nie tak to powinno wyglądać. Tu Kamil ma rację wszystkich obowiązują te same zasady.

Co i tak nie zmienia mojego bardzo pozytywnego odbioru tej imprezy i chęci przyjazdu w przyszłym roku.

Sędziowanie - Sorry Skyrider , ale na twoją krytykę systemu podoba się nie podoba odpowiem tak . Zaliczyłem też kilka imprez LOK - owskich , gdzie niby obowiązuje wasz regulamin zasad oceny . Napisałem niby , bo tak naprawdę nikt, albo prawie nikt tego tak nie ocenia , zwłaszcza nie zagląda do dokumentacji, bo szkoda czasu. Dlatego z komentowaniem ocen z Bytomia bym się wstrzymał .

P.S. Dla tych z którymi nie miałem okazji poznać się osobiście ten dosyć duży facet w długim jasnoszarym grubym swetrze z golfem oraz dziewczyna , która robiła fotki to byłem ja z moją Magdą . :) :)
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez zawisza33 » poniedziałek, 28 lutego 2011, 14:01

:Na początku Chwała dla organizatorów za trud, super miejsce i atmosferę. Poziom imprezy wysoki. Panowie szacun !!!!! Co do uchybień, to moim zdaniem niweluje je trud jaki włożono w przygotowanie i prowadzenie tej imprezy. Warto słuchać rozsądnych uwag, by w przyszłym roku było lepiej. Powtarzam te drobnutkie niedociągniecia zawsze mogą wystapić. nie mnej jednak było super. Bytom szykujcie sie na Lublin. Pozdrawiam serdecznie. Bogusław Dziubek ) ;o) :D :)
zawisza33

Postprzez Chrupek » poniedziałek, 28 lutego 2011, 14:12

Podeślij zdjęcie. Ocenimy medel(kę) :)
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.pl
Chrupek

Postprzez Hajnel » poniedziałek, 28 lutego 2011, 14:16

Panowie gdyby było tak jak na Tyskich ( ok 150szt modeli) zawodach to wielu z was było by w domu tak coś w poniedziałek około południa a pomysł z Lublina wykorzystamy tylko liczymy na duży przyrost naturalny bo brakuje nam ludzi do organizacji imprezy ;o) a tu nałożyło się wiele czasowych spraw (sprzątanie,zakończenie,ostateczne poprawki itd,itd) a rozgardiasz podczas zakończenia to w dużej mierze zasługa nas samych (modelarzy)np.pielgrzymki z pudłami między przemawiającym do was Olkiem,nieustanne prośby (czy mogę zabrać model bo mam daleko i mi się śpieszy).Wyobrażacie sobie np.pruską dyscyplinę odrzucanie modeli bo karta źle lub niewyraźnie wypełniona,odrzucanie zgłoszenia nie na czas, bo coś nawaliło z dojazdem,a w wydawaniu modeli czyli po imprezie w tej 2 godzinnej kolejce przekleństwa i tym podobne.Przecież nie jeden z was miałby chęć podpalić ten cały kram,my jako organizatorzy jesteśmy często do waszych usług ponad naszymi zadaniami i obowiązkami a Was wszystkich prosimy o szczerą wyrozumiałość bo jesteśmy tylko ludźmi i "rzeczy niemożliwe wykonujemy natychmiast a cuda zajmują nam tylko chwilę" :lol:
Pozdrawiam
Henryk"Hajnel"Głodek
Hajnel

Postprzez Gregor68 » poniedziałek, 28 lutego 2011, 14:18

Witam, nawiążę tylko do pospiesznego zabierania modeli przez właścicieli - zawsze uważałem , że niedzielna część zawodów (każdych i wszędzie !!!) trwa za długo! Koniec zawodów i wręczenie nagród zaczynać powinno się o 12.00 i do domu, szczególnie w czasach gdy ludziska zjeżdżają się z całej Polski.
Pozdrawiam organizatorów, tegoroczna edycja przebiła poprzednie i ma szansę na czołowe miejsce w kraju, gdyby jeszcze była w cieplejszej porze roku, ech ....Grzegorz Kostulski.
Gregor68

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 28 lutego 2011, 14:27

Impreza była super. Oraz te słowa Hajnela powinny zakończyć temat:
Hajnel napisał(a):prosimy o szczerą wyrozumiałość bo jesteśmy tylko ludźmi

Panie Hajnel, ;o) w przeszłym roku deklaruję swoją pomoc, jak będzie potrzebna.
"wujek dobra rada" :mrgreen:
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Chrupek » poniedziałek, 28 lutego 2011, 14:40

Każda pomoc mile widziana i na pewno zostanie wykorzystana :)
Pozdrawiam
Marcin Chrupek Chruścielewski
IPMS Silesia
Chrupek

Postprzez Hajnel » poniedziałek, 28 lutego 2011, 14:43

Przyjmuję do wiadomości i Dziękuje DROGI WUJU ! :D
Pozdrawiam
Henryk"Hajnel"Głodek
Hajnel

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea