VIII Festiwal Bytom 2011

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: VIII Festiwal Bytom 2011

Postprzez rollingstones » poniedziałek, 28 lutego 2011, 20:56

Takie sędziwanie to jednak ciężka praca. Ja przykładowo się do tego nie nadaje zupełnie - mnie się podobało prawie wszystko.
płotka
rollingstones

Reklama

Postprzez Patterson » poniedziałek, 28 lutego 2011, 21:00

Z tego co widzę na fotce, końcówka "wybuchu" trzyma go za ogon.
Patterson

rpm2

Postprzez kapral » poniedziałek, 28 lutego 2011, 21:01

waran napisał(a):Następny rozżalony co nic nie ugrał?następny niecierpliwy? Ludzie luz niech organizatorzy dychną trochę .

Mógłbyś rozwinąć swoje przemyślenia? Bo tak jakoś bardzo enigmatycznie się wyrażasz.
kapral

Postprzez Radek Pituch » poniedziałek, 28 lutego 2011, 21:02

Gwoli spostrzeżenia:
Przyszło mi na myśl, żeby może w przyszłym roku pomyśleć o dodatkowej kategorii - winiety pancerne, coś takiego funkcjonuje na Węgrzech i myślę, że to dobre rozwiązanie. Wtedy Seba nie musiałby stawić Abramsa na fajnej podstawce pośród pojazdów pancernych, gdzie entourage modelu nie jest brany pod uwagę przy ocenie, albo Adam swojego Teciaka dawać do dioram, gdzie, przyjmując regulaminowe (cokolwiek to oznacza) kryteria ocen, ma małe szanse na wygraną? Jaki sens jest robić wspólna kategorię w której pomieścić muszą się fajnie zaaranżowane małe podstawki-dioramki razem z dużymi pracami, które przytłaczają otoczenie przede wszystkim rozmiarami?
Do rozważenia.

Radek
Radek Pituch

Postprzez Robert P. » poniedziałek, 28 lutego 2011, 21:02

Tak swoją drogą trochę za spokojnie to wygląda skoro obok pizdnęła bomba :-> Już na sam ryk syreny Sztukasa wszyscy powinni się chować.
...cars that were like wild ferocious animals.
Robert P.

Postprzez Radek Pituch » poniedziałek, 28 lutego 2011, 21:04

rObO87 napisał(a):Tak swoją drogą trochę za spokojnie to wygląda skoro obok pizdnęła bomba :-> Już na sam ryk syreny Sztukasa wszyscy powinni się chować.

Bo to jest apoteoza wojska polskiego, żaden kulom się nie kłania.
Radek Pituch

Postprzez Robert P. » poniedziałek, 28 lutego 2011, 21:08

Tu mi się przypomniała pewna scena z "Czas apokalipsy" - "I love the smell of napalm"...
...cars that were like wild ferocious animals.
Robert P.

Postprzez EsKeL » poniedziałek, 28 lutego 2011, 21:14

Ta diorama z bliska nie robiła na mnie wrażenia a i wyburz nie wyglądał realistycznie.

Jak by ktoś chciał pooglądać to dam link do kilku zdjęć: https://picasaweb.google.com/EsKeL886/Bytom2011?feat=directlink
Obrazek
EsKeL

Postprzez imek46 » poniedziałek, 28 lutego 2011, 21:19

Ja tą dioramę nazwałem "Groch z kapustą"
Pozdrawiam I.Z.
imek46

Postprzez kwes » poniedziałek, 28 lutego 2011, 21:23

Z większością wypowiedzi trudno się nie zgodzić.
Jak dla "pierwszaka bytomskiego" festiwal zrobił duże czy nawet bardzo duże wrażenie. Warto było przyjechać. Postaram się za rok również przybyć być może szybciej dojechać (bo w tym roku 4 razy wjeżdżałem i wyjeżdżałem z Bytomia - głupia nawigacja).
Miło było poznać co poniektórych jak i jeszcze bardziej przyjrzeć się pracom podziwianym na forum tylko.
Chciałbym również zasugerować dodatkową klasę dla pojazdów półgąsienicowych bo obecnie są wystawiane jak się komu spodoba albo do kółek albo do gąsienicowych.

A co do duużych dioram robią wrażenie ale im dłużej się przyglądasz tym więcej rzeczy do siebie nie pasuje lub więcej błędów człowiek znajduje.

Ps.
Takie małe pytanie co do imprezy integracyjno-poznawczej gdzie takowa się odbyła bo chętnie bym wziął w niej udział w przyszłości.
Błędów nie popełnia tylko ten kto nic nie robi.
kwes

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 28 lutego 2011, 21:25

imek46 napisał(a):Ja tą dioramę nazwałem "Groch z kapustą"

Chociaż była trochę komiksowa, to w kategorii "pracowitość" miałaby szanse...
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez kapral » poniedziałek, 28 lutego 2011, 21:44

Jaho63 napisał(a):

Ci panowie (a może jeden a drugi to pomocnik?) lubią duże formaty. W Katowicach widziałem ich pracę. Również tematyka wrześniowa i zbliżony rozmiar. Ale chaos taki sam.
kapral

Postprzez Adrianowro » poniedziałek, 28 lutego 2011, 22:19

kapral napisał(a):
Jaho63 napisał(a):

Ci panowie (a może jeden a drugi to pomocnik?) lubią duże formaty. W Katowicach widziałem ich pracę. Również tematyka wrześniowa i zbliżony rozmiar. Ale chaos taki sam.

Mnie najbardziej zastanowiło czemu kurcze oni tam trawy nie pomalowali , tylko zostawili taka ala disneyowską.
Swoją drogą cierpliwość trzeba mieć do takiego kolosa....
Adrianowro

Postprzez Hobby » poniedziałek, 28 lutego 2011, 22:41

Może przedstawię w oficjalnej formie to, co Inowrocławskie Stowarzyszenie Modelarzy Redukcyjnych zawiozło do Bytomia.

Nasze młode Stowarzyszenie (powołane rok temu) stawiło się na miejscu w liczbie 9 modelarzy w tym jeden (czyli ja) bez modelu, wierzący lecz nie praktykujący (załapałem się jako kierowca), Jakub bez modelu (zbyt nieśmiały aby chwalić się na Festiwalu) też kierowcą musiał być aby pojechać.

Impreza wszystkim się bardzo podobała, chłopaki poumawiani wcześniej od samego początku szukali znajomych.

Artur zaprezentował w skali 1:24 sławnego Hurricana z 303 dywizjonu, na którym znalazła się adnotacja o 126 zwycięstwach w Bitwie o Anglię
Obrazek

Grzegorz przywiózł ze sobą dwa modele w skali 1:48
Obrazek Obrazek
Tak to ten wyróżniony model który wielu krytykowało, chyba za to, że nie uległ modzie i nie był totalnie spłowiały czy umorusany. Widać to szczególnie w pancerce, gdzie czasem pojazd który brał tylko udział w testach na poligonie nosi na sobie ślady rdzy z kilku miesięcy. Oczywiście można upierać się, że nie ma mało zużytych maszyn, ale ocena ta została zweryfikowana przez inną komisję, która w części Puchar Europy potwierdziła tamtą ocenę.
Oraz drugi model F-105

Tomek przyjechał z dwoma myśliwcami w skali 1:72
Obrazek Obrazek

Maciej cywilami się zajmując zabrał cztery i jego Scania z naczepą też została wyróżniona
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obok mnie jechał Kamil wraz z trzema ruskami
Obrazek Obrazek Obrazek

A za mną jechało dwóch juniorów
Michał z dwoma pojazdami w 1:35
Obrazek Obrazek
Obydwa zdobyły wyróżnienie. Tak na marginesie Michał wykonał 150% normy bo przywiózł trzy wyróżnienia. Jedno przydzielono mu za figurkę, której nie miał. Ponieważ jednak Michał etatowo odbiera u nas zawsze wyróżnienia za nieobecnych więc odebrał i tą bo było czytane :lol: (ale napisałem już e-maila i czekam na odpowiedź organizatora gdzie mam trofea odesłać )

Drugi za mną był Eryk z pojazdami w 72
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Został wyróżnimy za Challangera i M1113 Dumvee. Ponadto w pucharze Europy zdobył złoto za Challengera II i brąz za ATF Dingo

Trzeci junior jechał drugim samochodem, a w pudełku miał Jagdpantherkę i flaka 37 w skali 1:72 i jemu szczęście dopisało i sędziowie dwa wyróżnienia przydzielili.
Obrazek Obrazek

Nie mogli pojechać ale duchem i modelami byli:
Tomek i jego trzy niedocenione dzieła w skali 35
Obrazek Obrazek Obrazek

Bartek tez dał dwa pojazdy w 35 (niestety też kompletnie nie zauważone)
Obrazek Obrazek

Tomków u nas wielu i tu następnego Tomka modele w skali 1:72 i 48
Gdzie sędziowie docenili tylko C7P

Oraz figurki jego w różnych klasach
Tu wyróżnienia za Kozietulskiego i Mac Drive :-)

A jak Tomek to i Paweł (Figfan) zaprezentował swoje prace.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Nagrodzony za modele: Jagdpanzer IV, Hans Joachim Marsaille, Personel Luftwaffe przy Oplu Blitzu, Hun i "Nu Pogodi"

Naładowaliśmy sobie akumulatorki, zbieramy cały czas doświadczenia i na naszym jubileuszowym V konkursie 9-10 kwietnia zadziwimy świat i tą część drogi mlecznej :)
Ostatnio edytowano sobota, 5 marca 2011, 10:14 przez Hobby, łącznie edytowano 6 razy
Niech Cię nie zraża myśl moja prosta, smutny efekt reform szkolnictwa.
Obrazek
11 Inowrocławski Konkurs Modelarski 22-23 kwietnia 2017
Hobby

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » poniedziałek, 28 lutego 2011, 22:58

Hobby napisał(a):Tak to ten wyróżniony model który wielu krytykowało, chyba za to, że nie uległ modzie i nie był totalnie spłowiały czy umorusany.

widzisz, ale to, jak odbieramy modele 'styrane' lub 'nówki sztuki nieśmigane' jest kwestią gustu jedynie. natomiast ten model nie reprezntuje sobą ani przesadnego kunsztu w kwestii samej budowy, konstrukcji, zdetalowania, ani tym bardziej pod względem malarskim. i musze przyznać, ze ja tez jestem zdziwiony wyróżieniem dla tego modelu, bo nie wyróżnia się niczym (poza kiczowatą w moim mniemaniu podstawką, ale to tez czyso subiektywna ocena, wiec nie ma wpływu na to, jak należało by model ocenić)
Kamil Feliks Sztarbała

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea