VIII Festiwal Bytom 2011

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: VIII Festiwal Bytom 2011

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » sobota, 5 marca 2011, 09:57

erni, to jest pomysł. ale w lecie, zeby móc skorzystac z grilla, który był w miejscu spotkania, i żeby instalacje nie zamarazały
Kamil Feliks Sztarbała

Reklama

Postprzez Erlend Janson » sobota, 5 marca 2011, 10:10

Kamilu tylko w lecie:) Jak coś mamy do dyspozycji cały wielki namiot (pewnej firmy od złocistego napoju) który stacjonuje na dole...
Erlend Janson

Postprzez Hobby » sobota, 5 marca 2011, 10:11

rollingstones napisał(a):powiedzcie mi - ludzie naprawdę spinają sie tak na te medale. niesamowite

Zdaje się, że ktoś tu czegoś nie rozumie. :)

Napisałem, że junior dostał medal z powodu pomyłki organizatorów i chcemy zwrócić niesłusznie otrzymany medal.

Jest wręcz przeciwnie :!:

Ozi 35 napisał(a):wiem oco chodzi to najwieksza zmora wszystkich imprez modelarskich wystawianie modeli na jakies tam wymyslone nazwisko a najgorsze kiedy senior wystawia swoja prace na juniora zeby miec tylko medalik wiem cos otym bo na zawodach które ja organizuje walcze z tym odlat :twisted:
Zdaje się, że nie specjalnie chciałeś zrozumieć co napisałem.
Modele które zawozimy na konkursy są albo tych, którzy przywożą je osobiście, albo tych którzy nie mogą przyjechać bo albo nie dostają wolnego w pracy, albo mają inne ważne obowiązki. I ich modele wystawiamy pod ich nazwiskami.

Tu jest moje podsumowanie Inowrocławskiego Stowarzyszenia Modelarzy Redukcyjnych z Bytomia Wskaż mi proszę choć jeden model, który nie jest wykonany przez zgłoszoną osobę.

Jeżeli mam więcej linków podać z relacjami z innych konkursów to napisz tylko słowo a je umieszczę.
Niech Cię nie zraża myśl moja prosta, smutny efekt reform szkolnictwa.
Obrazek
11 Inowrocławski Konkurs Modelarski 22-23 kwietnia 2017
Hobby

Postprzez Jaho63 » sobota, 5 marca 2011, 10:40

Hobby, chyba nie chodziło o konkretnie Wasz przykład, ale o zjawisko. Ja do dziś mam w pamięci chyba ośmiolatkę z zawodów w Tychach zbierającą nagrody za ogromny, mega wypasiony żaglowiec! :lol: (panna Sz. jak ktoś pamięta).
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez rollingstones » sobota, 5 marca 2011, 10:45

Hobby - nie Ciebie miałem na myśli w żadnym wypadku. Chodzi mi raczej o ogólny zmysł tej dyskusji.
Dla mnie najceniejsze jest to że sam znalazłem swoje inspiracje modelarskie na rok przyszły oglądając 1000 pięknych prac. Miałem okazję spotkać się z przyjaciółmi nie poprzez internet ale na żywo itp. Sam miałbym kilka wątpliwości co do prac wyróznionych ale jasno powiem że nie wiem czy potrafił bym wybrać lepiej inaczej. Nie znalazłem jakiś specjalnych baboli w tej ocenie - bo to ocena festiwalowa, na samolotach się nie znam to się nie wypowiadam, może w pancerce bym pozamieniał trochę, ale dla jasności pancerka była cholernie trudna w ocenie bo jej jakość była wybitna w tym roku. Dioram nie dotykam bo sam dostałem wyróznienie, czy słusznie - sądzę że Afganistan mimo surowości terenu się bronił.
Jedyna rzecz która wyrażnie mnie zjeżyła to brak nagrody dla Radzia Pitucha za Tygrysa zimowego. Genialna praca nie została zauważona.
Erni spotkania Bytomskie moim zdaniem nawet w namiocie winny być co kwartał minimum. :lol:
płotka
rollingstones

Postprzez imek46 » sobota, 5 marca 2011, 10:48

Rolli jak diorama Afganistan jest twoja to chylę czoła. Jest po prostu piękna i mi się najbardziej podobała. Bardziej nawet od tej z Long - Tomem. Ma swój smak i już.
Pozdrawiam I.Z.
imek46

Postprzez Radek Pituch » sobota, 5 marca 2011, 11:25

imek46 napisał(a):Rolli jak diorama Afganistan jest twoja to chylę czoła.

Chciałbym zauważyć, że praca Sebastiana stała się przedmiotem dyskusji w dalekich krainach, mianowicie w Korei:

http://www.mmzone.co.kr/forum/topic_vie ... rum_title=%uBAA8%uB378%uB9C1%20%uD3EC%uB7FC&no=131296&keyword=&where=&mode=&start_page=0

Radek
Radek Pituch

Postprzez ZBIGNIEW KALOTA » sobota, 5 marca 2011, 11:42

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):erni, to jest pomysł. ale w lecie, zeby móc skorzystac z grilla, który był w miejscu spotkania, i żeby instalacje nie zamarazały

to zapraszam do nas na Jura Model Festiwal , grill i ogródek pod parasolami dostępny będzie przez cały czas trwania imprezy. Będzie gdzie się nie tylko spotkać, pogadać ale i coś przekąsić i uzupełnić poziom płynów w organizmie . A pogoda zamówiona!!
Klub Modelarski '' ROZBITEK '' GOK Rędziny
ZBIGNIEW KALOTA

Postprzez Hobby » sobota, 5 marca 2011, 11:46

rollingstones, ja czoło w Twojej obecności zawsze mam schylone. Każda ocena jest subiektywna, zawsze mówię, że na konkursach jak się chce być zauważonym trzeba robić modele pod konkurs, a nie to co się nam podoba.
Tu jednak prawo marketingu, model doskonały może nie być zauważony bo wzrok przyciąga duże, w przyciągających wzrok kolorach, nietypowy kształt (tak jak wielkie zainteresowanie wzbudzał F-22)

Mi też żal, że kilka naszych prac nie zostało zauważonych np. Tomka w 35

Obrazek Obrazek

Czy Kamila

Obrazek

Ale nie mam pretensji, bo było tyle doskonałych modeli. Ważne, że powdychało się tą atmosferę, pogadało się z ludźmi, a chłopaki których zmobilizowałem do wyjazdu wrócili zadowoleni mimo, że nic nie wywalczyli.

Oczywiście te zdjęcia nie oddają tego jak wyglądają te modele, ale dam tu np:
Obrazek
Obrazek
Hobby

Postprzez Radek Pituch » sobota, 5 marca 2011, 11:49

Hobby napisał(a):zawsze mówię, że na konkursach jak się chce być zauważonym trzeba robić modele pod konkurs, a nie to co się nam podoba.

To celne spostrzeżenie dotyczy chyba tylko konkursów krajowych...
Radek Pituch

Postprzez Panzer » sobota, 5 marca 2011, 13:10

Rollingstones, potwierdzam, to co piszesz o poziomie w pancerce, który zarówno w 1:72 jak i w 1:35 był masakrycznie wysoki, ale moim zdaniem przesadzasz w tym deprecjonowaniu swoich prac. Zresztą widzimy na forum jak jest naprawdę. Piszesz tak, jakby wszyscy szli do przodu z wyjątkiem Ciebie, co jest bzdurą wierutną, więc - plizzzzzz.... bez zamiatania nóżką jak wstydliwa panna na wydaniu :P

W odniesieniu do tego co piszesz to ja powiem tylko, że po raz kolejny w Bytomiu czapkę z głowy zerwał mi poziom prac juniorskich w pancerce. Szczególnie w 1:72. Kilka modeli było na poziomie wręcz bardzo dobrym w porównaniu do "seniorki". Cieszy to bardzo, bo w świetle tego co piszesz, o równaniu poziomu w górę, to można się spodziewać, że już w Lublinie (a spróbuj się nie pojawić!!!) zobaczymy jeszcze lepsze prace w jeszcze większej liczbie.
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez Hobby » sobota, 5 marca 2011, 22:03

Radecki napisał(a):
Hobby napisał(a):zawsze mówię, że na konkursach jak się chce być zauważonym trzeba robić modele pod konkurs, a nie to co się nam podoba.

To celne spostrzeżenie dotyczy chyba tylko konkursów krajowych...
Oczywiście nie jestem, aż tak pragmatyczny. Idealne rozwiązanie, aby wybrać model spełniający te dwa warunki (nie wyobrażam sobie robienie modelu na siłę). Chciałem tylko napisać, że jak chcemy zwiększyć medalowe szanse to otwierając szafę z naszymi zapasami musimy wybrać to co zwiększy mu szanse, przecież wszystko w szafie się nam podoba :D
Obrazek
Hobby

Postprzez spiton » niedziela, 6 marca 2011, 10:59

Witam kolegów.
Jestem obecnie w szpitalu, ale wymykam się codziennie do domu(przebieram się na schodach) I dzięki temu mogę coś napisać.
1. Należy modele przywozić. Bo fajnie jest je oglądać na żywo. Oglądanie na żywo jest bardzo inspirujące.
2. Nagrody mogłyby być zredukowane do medalu z napisem za co medal jest.
3. Wszyscy jesteśmy w stanie wygrywać. Bowiem jurorzy są omylni ,-)).

PS. Seba śnił mi się ogon od Phantoma na Twojej przyszłej dioramce i wyszedł całkiem nieźle.
Zrobiłem już z 70 %. Brakuje mu tylko kilku "rurkowych" detali. Jak wyjdę ze szpitala to dokończę i wyślę ,-))
Pozdrawiam
spiton

Postprzez Vis13 » niedziela, 6 marca 2011, 15:13

rollingstones napisał(a):Jedyna rzecz która wyrażnie mnie zjeżyła to brak nagrody dla Radzia Pitucha za Tygrysa zimowego. Genialna praca nie została zauważona.

Mam to samo odczucie co Sebastian, jedna z większych gaf sędziowskich.
Może stwierdzili, że brakuje mu kół to jakiś wybrakowany...
Vis13

Postprzez Chrupek » niedziela, 6 marca 2011, 15:49

skoro to aż taka gafa to pokażcie zdjęcie tego tygryska w zimowym ubranku
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.pl
Chrupek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea