"Shangri-La" P-51B Dona Gentile, 1/48 Tamiya

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: "Shangri-La" Dona Gentile, 1/48 Tamiya

Postprzez Speedking » sobota, 5 marca 2011, 12:22

Najczęściej jest po prostu tak, że jak jest GNIOT to zwykle ci co "czepiają" się dobrych modeli wolą się nie odzywać. Tak mi się przynajmniej zdaje.
A krytykować każdy może, takie prawo forum internetowego ;o)
Pozdrawiam, Krzysztof
"Student to już jest absolutne dno piramidy społecznej"
Speedking

Reklama

Postprzez Mecenas...Kolekcjoner... » sobota, 5 marca 2011, 12:26

Speedking napisał(a):Najczęściej jest po prostu tak, że jak jest GNIOT to zwykle ci co "czepiają" się dobrych modeli wolą się nie odzywać. Tak mi się przynajmniej zdaje.
A krytykować każdy może, takie prawo forum internetowego ;o)

Ano wolno :twisted:
A śmiech to zdrowie :mrgreen: :lol: :) :D :mrgreen: :lol: :) :D :mrgreen:
Mecenas...Kolekcjoner...

Postprzez Jaho63 » sobota, 5 marca 2011, 12:37

Mecenas-K, ale w sytuacji jaka tutaj ma miejsce, czyli świetne efekty malarskie + nikła ich prezentacja w galerii (tak naprawdę jedynie na dwóch ostatnich zdjęciach wstawionych później, widać to co mi się tak podobało) zwrócenie na to uwagi nie jest żadnym czepialstwem ani próbą brylowania. To bardziej Ty tutaj wpadłeś jak szeryf poskromić niesforne pacholstwo!!! Poczułem się dotknięty, bo faktycznie nie umiem takich efektów malarskich jak Icek 2 spreparować, ale nie Ty będziesz ustanawiał kto może się wypowiadać w kwestii gustu! A już na spokojniej, czasem warto chwilę się zastanowić przed krytykanctwem innych.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Mecenas...Kolekcjoner... » sobota, 5 marca 2011, 12:52

Jaho63 napisał(a):Mecenas-K, ale w sytuacji jaka tutaj ma miejsce, czyli świetne efekty malarskie + nikła ich prezentacja w galerii (tak naprawdę jedynie na dwóch ostatnich zdjęciach wstawionych później, widać to co mi się tak podobało) zwrócenie na to uwagi nie jest żadnym czepialstwem ani próbą brylowania. To bardziej Ty tutaj wpadłeś jak szeryf poskromić niesforne pacholstwo!!! Poczułem się dotknięty, bo faktycznie nie umiem takich efektów malarskich jak Icek 2 spreparować, ale nie Ty będziesz ustanawiał kto może się wypowiadać w kwestii gustu! A już na spokojniej, czasem warto chwilę się zastanowić przed krytykanctwem innych.

Nie zrozumieliśmy się,
Moja uwaga jest ogólna, i nie powinieneś czuć sie dotknięty no chyba, ze jesteś bardzo wrażliwy...
Napisałem tak po po przeczytaniu pochwalnych wypocin na temat wielu prezentowanych na forum GNIOTÓW, a krytyce RARYTASÓW
Na temat gustów nie dyskutowałem, bo jak wiadomo na ten temat się nie dyskutuje.
Jest róznica miedzy dobrze wykonanym modelem majacym w sobie to coś klimat/duszę/lekkość a byle jakim ugluconym kawałkiem materii...
Kążdy ma warsztat taki jaki ma, rozwija się, ale nie każdego dotknoł palec boży...
Oczywiscie sztuka robienia zdjęć nie każdemu wychodzi, dlatego jest sztuką, a nie każdy moze być artystą...
Całkowicie podpisuję się pod Twoim swierdzeniem "czasem warto chwilę się zastanowić przed krytykanctwem innych"
Mecenas...Kolekcjoner...

Postprzez MIRO » sobota, 5 marca 2011, 12:55

Myślę, że Janusz jest tak odległy od krytykanctwa jak Korea Północna od kapitalizmu.
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez Speedking » sobota, 5 marca 2011, 13:36

Ja ze swej strony jeszcze dodam, żę mam nadzieję iż Daniel wrzuci nowe zdjęcia przed 21 marca bo chciałem zgłosić Mustanga na model zimy ;o)
Ostatnio edytowano sobota, 5 marca 2011, 13:37 przez Speedking, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam, Krzysztof
"Student to już jest absolutne dno piramidy społecznej"
Speedking

Postprzez pik » sobota, 5 marca 2011, 13:37

Krytykują a nie mają pojęcia ani umiejetności...
Uwaga jest nonsensowna. Gdyby tak było to np krytyk sztuki musiałby malować jak Michał Anioł albo Picasso, a krytyk teatralny musiałby być wybitnym aktorem itp itd. Opinię o modelu, który został po to właśnie wystawiony może wyrazić każdy, ale opiniowanie opinujących chyba jest niestosowne i mam nadzieję, że administracja zwróci uwagę na takie zachowania. :roll:

Co do meritum...
Pik troszkę z premedytacją zrobiłem model styrany. Taki czysty jest trochę nudny. Pozatym zwróć uwage, że na Twoich zdjęciach samolot ma czerwony kołpak, a u mnie biały, więc Twoje jak i moje zdjęcia zostały zrobione w innym okresie

Obrazek

Na zdjęciu z białym kołpakiem też wygląda czysto, ale jako modelarz każdy ma prawo do pewnej swobody w interpretacji. Osobiście nie uważam, aby czyste samoloty były nudne. Uważam że masz znakomity warsztat i umiejętności (na pewno przekraczające moje), ale okazji do ich pokazania w pełnej krasie nie trzeba szukać na siłę. :D
Ostatnio edytowano sobota, 5 marca 2011, 13:51 przez pik, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam
Darek
Na warsztacie 1/72: Ar-234 (Dragon), Ju-88 (Revell), FW-190 (Revell+Hasegawa)
Portfolio: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=17429
pik

Postprzez Daniel iceman Gronowski » sobota, 5 marca 2011, 13:48

Luzik Panowie :)
Jeżeli chodzi o widoczność efektów malarskich to chciałem przypomnieć, że w warsztacie prezentowana powierzchnia była błyszcząca, pozbawiona washa i biedronki. Na koniec poszedł na to werniks matowy, który stonował wszystko. I dobrze, tak chciałem. Przegiąłem trochę za to z brudzeniem, bo chciałem wypróbować nowe techniki. Cele jakie postawiłem sobie przed robieniem tego modelu zostały osiągnięte.

Pozdrawiam

Ps. Speedking to szantaż!
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez Mecenas...Kolekcjoner... » sobota, 5 marca 2011, 16:52

pik napisał(a):
Krytykują a nie mają pojęcia ani umiejetności...
Uwaga jest nonsensowna. Gdyby tak było to np krytyk sztuki musiałby malować jak Michał Anioł albo Picasso, a krytyk teatralny musiałby być wybitnym aktorem itp itd. Opinię o modelu, który został po to właśnie wystawiony może wyrazić każdy, ale opiniowanie opinujących chyba jest niestosowne i mam nadzieję, że administracja zwróci uwagę na takie zachowania. :roll:

Nie no usunąć i tyle... Wzywać pomocy administratora, dziecinada :lol: :lol:
A czemu nie można opiniować opiniujących?
Czy moja wypowiedź była skierowana do kogoś personalnie. Ot ogólne stwierdzenie.
Raz jeszcze powtórze - Bywa tak że wychwala się GNIOTY i to własnie chciałem kolegom przekazać.
Jak się chce to nawet można powiedzieć że czarne jest białe i sie tej wersji trzymać na siłę. Znajdzię sie grono "wyznawcow/ortodoksów", którzy do końca się tej wersji bedą trzymać.

Niech zatem zapanuje demokratyczny luz :!: ;o)
Mecenas...Kolekcjoner...

Postprzez PiotrS » sobota, 5 marca 2011, 18:30

Bardzo dobry, moim zdaniem nie przesadzony w żadnym fragmencie. Zdjęcia oryginału nie zakłócają mi dobrego odbioru zabrudzeń i ogólnego styrania :D
Pozdrawiam
Piotrek Surma
Na warsztacie F4F-3 Hobbyboss 1/48
PiotrS

Postprzez Darek Trzeciak » sobota, 5 marca 2011, 20:17

Daniel daj więcej zdjęć plss. Model dla mnie świetny i wygląda jak ta lala - pomalowany cudnie.
Daniel iceman Gronowski napisał(a):Obrazek

Pocieszam się, że i ja kiedyś taki poziom malarski osiągne.
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez Daniel iceman Gronowski » sobota, 5 marca 2011, 23:37

Dziękuje!
Darek Trzeciak napisał(a):Pocieszam się, że i ja kiedyś taki poziom malarski osiągne.

I to pisze Gościu, który jest dla mnie guru malarskim, jeszcze za czasów starego PWM-u! Darek bez jaj mi tu proszę :)

Ps. Postaram się coś jeszcze wrzucić, ale powiedzcie dlaczego zdjęcia wrzucone w większej rozdzielczości po otwarciu są takie ciulowe :roll:
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » niedziela, 6 marca 2011, 10:35

Bardzo się podoba. Myślę, że ta maszyna właśnie tak wyglądała, została wypucowana do zdjęcia. Klimatycznie. Jak sobie przypomnę ze starego PWM Twoją P-40 to... sam wiesz ;o)
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez Stratocaster » niedziela, 6 marca 2011, 11:46

Model jest piękny! Mistrzostwo w malowaniu. Zdjęcia też nie są wcale dramatyczne, skoro wszyscy ten model chwalimy.
Daniel, czekam na następne modele z Twojego warsztatu!
Stratocaster

Postprzez Daniel iceman Gronowski » niedziela, 6 marca 2011, 11:52

Dziękuje Mariuszu i Tomku.
Mariusz Jarzyna ze Szczecina napisał(a):Myślę, że ta maszyna właśnie tak wyglądała, została wypucowana do zdjęcia.

Bo przecież tak było. Te pozy, uściski, głębokie spojrzenia w niebo. Wszystko zaplanowane. Don powiedział mechanikom, żeby wyczyścili na glanc bo będą robione kolorowe zdjęcia. I tyle w temacie.
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli