Model dla początkujących.

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Model dla początkujących.

Postprzez Boyler » sobota, 5 marca 2011, 22:08

Witam. Jakie modele polecicie początkującemu modelarzowi. Do nauki czystego klejenia i malowania pędzlem?
Boyler

Reklama

Re: Model dla początkujących.

Postprzez ludlego » sobota, 5 marca 2011, 22:10

Modele Hobby Boss są tanie i dobre, ale jeżeli ci szkoda tego modelu kup ZTS Plastyk/mastercratf tylko są to modele TRAGICZNE!!!!
Obrazek
ludlego

Postprzez Boyler » sobota, 5 marca 2011, 22:13

obojętnie jaka skala? Czy to nie ma znaczenia:D
Boyler

Postprzez GrzeM » sobota, 5 marca 2011, 23:12

Ja też polecam prostszą serię HobbyBossa (ale uwaga na współczesne samoloty - te HobbyBoss robi jako normalne modele, dość skomplikowane). Może specjalnie przy nich się sklejania nie nauczysz, ale na pewno szybko będziesz miał gotowy model i będzie na czym potrenować malowanie. Fajna i tania jest też większość Academy (tylko unikaj Bf 109E i P-40 B/C), nowe modele Revella (tzn. te z ostatnich dziesięciu lat), Nowsza Italeri. Raczej nie polecam starych, słabszych modeli - bo mogą początkującego niepotrzebnie frustrować.

Jeśli zainteresowania masz klasyczne, czyli Druga Wojna Światowa i skala 1/72, to polecam na początek np.:
Academy: Curtiss P-40 E lub M/N, Me 163, Spitfire
Revell: Hurricane Mk.IIC lub B, Spitfire, Bf 109 G, Me 262, Fw 190
Academy jest chyba minimalnie łatwiejsza do sklejania (dopasowanie części)
GrzeM

Postprzez Boyler » niedziela, 6 marca 2011, 08:19

Czyli rozumiem ze modele Hobby Boss z serii (Easy Assembly Authentick Kit) Bo tak na dobra sprawę chce zacząć od Mosquito NF Mk XIII/XVII firmy TAMYA ( War bild collection 1;72)
Boyler

Postprzez RAV » niedziela, 6 marca 2011, 12:39

Mosquito z Tamiyi nie nadaje się dla początkujących. Trudno im będzie poprawnie złożyć wnętrze kabiny i podwozie główne. Poza tym pierwszy model przeważnie prędzej czy później ląduje na śmietniku, a ten zestaw jest dość drogi...
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Boyler » niedziela, 6 marca 2011, 12:50

Właśnie go dostałem i już go trochę rozgrzebałem. Także może wrzucę jakieś fotki z ,,okaleczania/warsztatu" najgorzej jest z malowaniem bo nie wiem jak rozcieńczać farby.Jak malowałem próbnie na jakimś modelu który, miał iść do śmietnika farba odchodziła płatami z niego nie wiadomo z jakiego powodu.A przecież nie będę gruntował bo to nie ściana:D czy sufit.
Boyler

Postprzez pik » niedziela, 6 marca 2011, 13:23

farba odchodziła płatami z niego nie wiadomo z jakiego powodu
Malowałeś akrylami zapewne? Do pędzla lepsze emalie olejne. Polecam Humbrole.
Pozdrawiam
Darek
Na warsztacie 1/72: Ar-234 (Dragon), Ju-88 (Revell), FW-190 (Revell+Hasegawa)
Portfolio: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=17429
pik

Postprzez Boyler » niedziela, 6 marca 2011, 14:08

pik napisał(a):

Akryle z valejo i akryle z model mastera
Boyler

Postprzez GrzeM » niedziela, 6 marca 2011, 23:09

Odłóż na razie Moskita, bo to piękny, trudny i drogi model i szkoda go na uczenie się malowania. Kup HobbyBossa albo tego P40E Academy. Albo Typhoona, on ma takie samo malowanie jak Moskit.

Malowanie pędzlem akrylami jest jak najbardziej możliwe i dość łatwe, tyle, że trzeba farbę bardzo rozcieńczyć. I oczywiście wymyć model przed malowaniem w płynie do mycia naczyń.

Rozcieńczasz farbę (nie w oryginalnym słoiczku, tylko w jakimś innym naczynku, może być naparstek) tak, żeby wydawała się tak rzadka jak mleko i malujesz cienką warstwą, raczej sporym pędzlem (malutkie pędzelki są do detali, a na razie usiłujemy uzyskać równą powierzchnię na skrzydle czy kadłubie). Pactrę rozcieńczam zwykłą wódką, ModelMaster pewnie też da radę tym, można oczywiście używać oryginalnego rozcieńczalnika. Pierwsza warstwa będzie wyglądać fatalnie (bo pigment z rozcieńczonej farby słabo kryje powierzchnię plastiku), ale ma być cienka i w miarę jednolitej grubości (niekoniecznie koloru! - kolor plastiku będzie przebijał spod spodu). Druga warstwa będzie wyglądać lepiej, a trzecia już powinna sprawić, że model będzie miał jednolity kolor i gładką powierzchnię prawie bez smug od pędzla. Lekkie smugi pewnie pozostaną, ale tego się nie za bardzo da uniknąć na tym etapie. Ostatecznie jednolitą powierzchnię będziesz mógł uzyskać po nałożeniu kalkomanii, ewentualnych śladów eksploatacji (raczej wyższa szkoła jazdy) i pokryciu całości bezbarwnym lakierem lub werniksem.

Jak coś nie wiesz, to pytaj.
GrzeM

Postprzez tomek_chacewicz » poniedziałek, 7 marca 2011, 00:37

Boyler napisał(a):
pik napisał(a):

Akryle z valejo i akryle z model mastera

Skoro już polecono farby vellejo to dobrze by było wspomnieć o koniecznym dla nich podkładzie, inaczej kolega nigdy nie pomaluje tego pierwszego modelu ;o)
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez Boyler » wtorek, 8 marca 2011, 08:30

No to teraz mnie zaskoczyliście. Do farb Vallejo mam (DILUYENTE THINNER DILUANT). A polecono mi w sklepie jako niby rozcieńczalnik, zmywacz do farb akrylowych z WAMODU. Także muszę niedługo odwiedzić sklep w celu zakupienie takich małych metalowych miseczek, które będą służyć w batalionie (sprawnych inaczej, czyli malarzy). Co do moskita już go rozgrzebałem ale na szczęście nie tak strasznie:D wrzucę fotki już niebawem.
Ostatnio edytowano wtorek, 8 marca 2011, 16:22 przez Boyler, łącznie edytowano 2 razy
Boyler

Postprzez Dominik » wtorek, 8 marca 2011, 11:01

Na początku używałem farb Pactra do malowania pędzlem. Modeli nie myłem i farba nie odpadała. Za to z modelu pomalowanego fatbami MM to odchodziła płatami. Kiedyś malowałem też model używając farby Tamiya. Farby świetne a do tego możesz dostac retardera, który ułatwia malowanie pędzlem.
Co do modeli to Revell lub Academy są bardzo fajne i łatwo sklejalne (oprócz tych wspomnianych wczesniej). Nawet najnowszy wypust Airfixa jest ok, jak na 15-20 PLN.
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez shivadog » wtorek, 8 marca 2011, 11:57

Boyler napisał(a):A przecież nie będę gruntował bo to nie ściana:D czy sufit.

Większość farb wymaga podkładu/gruntu. Nie ma to znaczenia czy to ściana czy model.
Używanie podkładu ma też tą zaletę, że często daje to możliwość wyłapania niedoróbek.
shivadog

Postprzez MrFlayerX » niedziela, 20 marca 2011, 17:09

czy mogę podkład vallejo model colour nakładać pędzlem? czy konieczne jest jego rozcieńczenie? (jest jeszcze gęstszy niż farby revella emalie tak mniej więcej trzy/cztery razy). :?:
MrFlayerX

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste