Beaufighter Mk II F 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Beaufighter Mk II F 1/48

Postprzez spiton » poniedziałek, 18 października 2010, 13:23

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):Oki. Pod naporem szantażu ulegam :P

Dobra decyzja !!
spiton

Reklama

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » poniedziałek, 18 października 2010, 16:24

Oooo Jaro dzięki za podpowiedź bo tego się nie spodziewałem. Dorobię w takim razie ośkę na nowo. Na razie Biutek czeka na małą czarną a tym czasem rozgrzebałem Swordfisha.
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez GrzeM » wtorek, 1 lutego 2011, 18:09

Obrazek

Taką fotkę znalazłem na http://www.beaufighters.org.uk - chłopaki nie wiedzą, że to nasz, a tam przecież jest "EW" jak byk. Ładnie widać jasne okopcenia z rur wydechowych.

Czarna dotarła?
GrzeM

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » wtorek, 1 lutego 2011, 18:52

Dotarła, dotarła. Biu grzeje półę i codziennie jego widok i Defianta obniża moje morale przy klejeniu Poteza. Niech no tylko go skończę (bo się nie wyrobię) ;o) Fota świetna. Choć jak widzę po wydechach nie mój egzemplarz ale spróbuję odtworzyć ten piękny matt.

100-lecie Niepodległości

Postprzez GrzeM » poniedziałek, 7 marca 2011, 20:07

Masz już jakiś pomysł na tę czerń? Ja z braku możliwości prawdziwego modelowania (sytuacja lokalowa i dzieci) eksperymentuję trochę na złomie z tym kolorkiem i mam nawet pewne sukcesy. Jak obfotografuję, to opiszę. No i leci do mnie z Australii Beau IIF z High Planes, jedyna słuszna skala 1/72.

A na razie takie zdjęcie:
Obrazek
GrzeM

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » wtorek, 8 marca 2011, 19:48

Podglądam wykonane mistrzowsko Lancastery i będę kombinował tak ze swoją czernią. Jak najbardziej jestem zainteresowany Twoimi eksperymentami. Czekam na zdjęcia i opis ;o)

100-lecie Niepodległości

Postprzez GrzeM » środa, 9 marca 2011, 00:45

Lancastery - choć pewien nie jestem - to chyba inaczej były malowane, zwykłą czarną "night", w przeciwieństwie do tych nocnych myśliwców, które malowano specjalną supermatową R.D.M.2.

Na razie zdjęcia mizerne, bo nie mogę wydobyć statywu a światło jak to w domu wieczorem. Każde z tych zdjęć ma złe światło, ale też każde ma inne, więc można sobie jakoś opinię wyrobić. W realu rzecz wygląda całkiem przyzwoicie. Ogólnie, to całość jest już po wstępnych próbach nanoszenia śladów eksploatacji (szare smugi, czarne zacieki), pierwotna czerń była równomierna i nieskazitelna.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

No więc pozbierałem kawałki modelarskiego złomu (raczej większe) i pomalowałem je na różne kolory (niebieski, brązowy, Panzergrau - te na zdjęciach powyżej są Panzergrau) i potem, metodą pancerniacką, zrobiłem "biedronkę" - czyli naniosłem dość równomiernie małe kropeczki czarnej farby olejnej (stara, chińska, jeszcze z PRL, ale marka nie ma znaczenia, olejna farba artystyczna ma być). Nie może ich być za dużo. Potem starannie i pracowicie rozprowadziłem ruchami okrężnymi, średnim pędzelkiem, bardzo, bardzo cienko i równomiernie. Wychodzi bardzo ładna, aksamitna (bardzo matowa) warstwa, cieniutka, nie całkiem czarna, która wysycha po jakichś 2 dniach (uwaga na kurz i odciski paluchów). Mnie na podkład najbardziej podoba się na Panzergrau, ale myślę, żeby docelowo użyć nieco jaśniejszego szarego. Preshading w zasadzie możliwy, bo olejna nie musi być całkiem kryjąca. No i dalej te ślady eksploatacji, to po prostu wacik do uszu zwilżony benzyną lakową i mniej lub bardziej delikatne pocieranie tej czarnej powierzchni. Ważne, żeby się nie rozpędzić, raczej trzeć troszkę, czekać aż rozpuszczalnik wyschnie (można podmuchać, szybko idzie) i dalej, aż do pożądanego efektu (Beaufightery były raczej mocno sterane). Co do reszty, jeszcze nic nie wymyśliłem. Lewe skrzydło w ramach testów wypolerowałem flanelką - dlatego się błyszczy (lewy dolny róg pierwszego zdjęcia).
GrzeM

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » wtorek, 18 października 2011, 19:53

W końcu wygrzebałem go z czeluści zapomnienia. Dokończyłem nakładanie czerni, cieniowanie smugi i takie tam. Zmęczony Potezem spoglądam na Beaufightera z pełną sympatią :)
Obrazek
Obrazek

100-lecie Niepodległości

Postprzez spiton » wtorek, 18 października 2011, 20:07

Skrzydełko wyszło bardzo ciekawie. Na pierwszy rzut oka wygląda jak lekkie wklęśnięcia poszycia.
spiton

Postprzez GrzeM » wtorek, 18 października 2011, 21:27

No no... całkiem całkiem!
GrzeM

Postprzez Darek Trzeciak » środa, 19 października 2011, 00:41

Fajny "Shadowplay" Ci wyszedł :)
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez Jaho63 » środa, 19 października 2011, 01:56

GrzeM napisał(a):No no... całkiem całkiem!

Ja bym powiedział nawet no, no, no!
Modele brytyjskich nocników nigdy mnie nie zadowalały do końca. Nieraz piękne modele, ale malowania jednolite czarne to nie było to. Nie żebym Jarzynie słodził, ale dokładnie w tym kierunku moja wyobraźnia tworzyła obrazy modeli GB NF! Tak przynajmniej mi się wydaje. Nawet te "uszanowane" nie były normalnie czarne, tylko jakieś takie odcienie, czy palety stopniowanej matowości. Ja to w ogóle bym chciał zrobić takiego złachanego nocnika jak na zdjęciach u Defianta made in RAV. Ale nawet nie zniszczony powinien być coś w ten deseń jak tutaj.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Artur Domański » środa, 19 października 2011, 07:39

A już myślałem że Beau powędrował w najczarniejszy kąt szafy
Pozdrawiam
Artur
Artur Domański

Postprzez jambus » środa, 19 października 2011, 11:53

Świetnie wygląda.
Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):Dokończyłem nakładanie czerni, cieniowanie smugi i takie tam.

A można prosić jakieś dokładniejsze instrukcje jak taki efekt osiągnąć? Interesuje mnie zwłaszcza technika "takie tam". ;o)
Pozdrawiam Jarek.
jambus

Postprzez Jacek Bzunek » środa, 19 października 2011, 15:52

Domyślam się że lakier bezbarwny jeszcze będzie?
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat