Spitfire Mk-IX, ICM 1:48 (PFT)

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Spitfire Mk-IX, ICM 1:48 (PFT)

Postprzez MIRO » poniedziałek, 14 marca 2011, 15:02

Aleksander napisał(a):Przepraszam za OT, ale

Timi napisał(a):, reszta to mój debiut w maskach..

Jakiego niebieskiego koloru używasz na "rondlach"? Pytam, bo mam z tym niejaki kłopot.

Ja używam lekko rozjaśnionej Gunze C326.
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Reklama

Postprzez Grzegorz2107 » poniedziałek, 14 marca 2011, 15:42

Timi napisał(a):Stan na wczoraj

Obrazek

Aha jeszcze jedno warto rozejrzeć sie za toczonymi lufami, te z RB model kosztują ok 10zł a poprawiają wygląd zdecydowanie.

pozdr

Warto usunąć zagłówek i kupić odpowiednie lufy, te w Twoim modelu są bardziej podobne do późniejszych Mk.IX i XVI.
Kalki są położone b.niezgodnie z oznaczeniami na dobrze obfotografowanym oryginale. Za te kalki jestem naprawdę zły :evil:
Grzegorz2107

Postprzez Timi » poniedziałek, 14 marca 2011, 16:48

Chyba niepotrzebnie się wrypałem z swoim modelem :-|
Niebieski to Tamiya X-3 Royal Blue, podpatrzyłem u Stratocastera :P
Co do oznaczeń na boku to niestety tak wyszły gdyż 1 raz malowałem maski i przy naklejaniu szablonów nie bardzo umiałem sobie to wypozycjonować, niestety tak wyszło i już tego nie zmienię, zwłaszcza ze model już prawie skończony.
Nad zagłówkiem pomyśle bo faktycznie na zdjęciach nie widać żeby był.
Luf nie zmienię, tak jak wcześniej pisałem grozi to poważnymi konsekwencjami, a model aktualnie musi dostać tylko okopcenia i werniks na koniec.
pozdrawiam
Tomasz Modłasiak
(a) Bułki (i tak) nie pikają!!

http://timimodelfactory.blogspot.com/
Timi

Postprzez Aleksander » poniedziałek, 14 marca 2011, 17:26

Dzięki - i jeszcze raz przepraszam za OT
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Arcturus » wtorek, 5 kwietnia 2011, 17:54

Witam,
po okresie przestoju wywołanego przegrywaną jak na razi walką z Ju87A wróciłem do Spita. Jak na razie szykuję się do zamknięcia kadłuba - na razie mogę zaprezentować taki stan robót; fotel pilota jeszcze nie wykończony, trzeba go złoszować, wkleić i założyć pasy. Reszta prawie skończona, przynajmniej w mojej opinii... Drążek sterowy dorabiałem sam, bo ten z zestawu mi się nie podobał. Chyba brakuje jeszcze butli tlenowej, mój zestaw jej nie zawierał...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnia fotka uświadomiła mi, że chyba przesadziłem z washem po tej stronie kabiny i trzeba to doczyścić.
Zapraszam do komentowania, teraz jeszcze mogę coś poprawiać :)
PS. Bardzo dziękuję Aleksandrowi za końcówki płatów dla wersji Mk IX!
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Aleksander » wtorek, 5 kwietnia 2011, 19:32

Arcturus napisał(a):Witam,

PS. Bardzo dziękuję Aleksandrowi za końcówki płatów dla wersji Mk IX!

Drobiazg :lol: - walcz dalej z nieożywioną materią - mnie za trochę też ten ICM czeka i to w dwóch wersjach!
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Arcturus » wtorek, 5 kwietnia 2011, 19:45

Aleksander napisał(a):walcz dalej z nieożywioną materią - mnie za trochę też ten ICM czeka i to w dwóch wersjach!

Przy Antonie z Special Hobby ten Spitfire składa się jak klocki Lego, przynajmniej na razie :) Zobaczymy jak będzie ze składaniem kadłuba i skrzydeł, to będzie chwila prawdy.
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Arcturus » wtorek, 12 kwietnia 2011, 21:20

Prace powoli idą do przodu, ale chyba trafiłem na pierwszą rafę - próbuję wpasować silnik. I zgodnie z opiniami w necie, jest za duży - górna część osłony nijak nie chce na nim "usiąść". Czy komuś udała się ta sztuka w ICM-owskim Spitfire? Na moje oko niezgodność jest tak duża, że trzeba by kompletnie ściąć górną część Merlina, żeby móc wpasować go jakoś pod pokrywy i móc pokazać lewy bok silnika, tak jak sobie to wcześniej wymarzyłem...
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Aleksander » środa, 13 kwietnia 2011, 06:51

Ja sobie silnik odpuściłem, zrobiłem tylko oś śmigła z ramki wlewowej. Wydechy dają się wkleić bez problemu od zewnątrz. Jak chcesz, obejrzyj moje zmagania z Mk. VIII
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Arcturus » środa, 13 kwietnia 2011, 08:02

Dzięki za odpowiedź, zaraz wyszperam Twój wątek. Być może u mnie też skończy się na odpuszczeniu silnika, ale taki miałem ambitny plan żeby pokazać go trochę przy zdjętym bocznym panelu - już zresztą odciętym i zmasakrowanym, dobrze że w zestawie są zapasowe, oddzielne. Jako że niewiele mam już do stracenia, to spróbuję obciąć górę silnika i spróbować wpasować w ten sposób, nie wyjdzie to powstanie Spit zamknięty. Czeka mnie jeszcze chyba pierwsze w życiu tłoczenie na "kopycie", bo w moim zestawie są pokrywy działek z małym wytłoczeniem, a ZX-6 miał duże "bąble". Chyba że znajdzie się znowu jakaś dobra dusza która ma te elementy w swoim "złomie" i poratuje :roll: ... Wstępnie przeglądałem oferty firm produkujących dodatki i nie znalazłem żywicznych pokryw.
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Grzegorz2107 » środa, 13 kwietnia 2011, 08:59

Arcturus napisał(a):Dzięki za odpowiedź, zaraz wyszperam Twój wątek..

Dotyczy Hasegawy, ale zbiera chyba najdokładniej wszystkie drobiazgi dotyczące maszyn PTF.
viewtopic.php?f=12&t=1635
Grzegorz2107

Postprzez Arcturus » środa, 13 kwietnia 2011, 10:06

Grzegorz2107 napisał(a):
Arcturus napisał(a):Dzięki za odpowiedź, zaraz wyszperam Twój wątek..

Dotyczy Hasegawy, ale zbiera chyba najdokładniej wszystkie drobiazgi dotyczące maszyn PTF.
viewtopic.php?f=12&t=1635

Dziękuję, ten wątek jakoś nie pozycjonował się dobrze przy wyszukiwaniu i jest dla mnie odkryciem. Big Thx! :)
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Mecenas » środa, 13 kwietnia 2011, 10:16

Arcturus napisał(a):Czeka mnie jeszcze chyba pierwsze w życiu tłoczenie na "kopycie", bo w moim zestawie są pokrywy działek z małym wytłoczeniem, a ZX-6 miał duże "bąble". Chyba że znajdzie się znowu jakaś dobra dusza która ma te elementy w swoim "złomie" i poratuje :roll: ... Wstępnie przeglądałem oferty firm produkujących dodatki i nie znalazłem żywicznych pokryw.

Bardzo ładne pokrywy robi kanadyjski Ultracast. Ja w swoich zmaganiach użyłem produkcji Aeroclubu, ale sporo musiałem przy nich "pilnikować" żeby wpasowały się w mój model (Mk.IX z Airfixa). Nie wiem czy Quickboost czegoś też nie proponuje. Zostały mi jednak oryginalne pokrywy z modelu Airfixa, ale moim zdaniem wymagają sporej obróbki. Jeśli bardzo się nudzisz to Ci sprezentuję, ale rozsądniejsze byłoby zakupienie jakiegoś zestawu.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Arcturus » środa, 13 kwietnia 2011, 20:49

Mecenas napisał(a): (...) Zostały mi jednak oryginalne pokrywy z modelu Airfixa, ale moim zdaniem wymagają sporej obróbki. Jeśli bardzo się nudzisz to Ci sprezentuję, ale rozsądniejsze byłoby zakupienie jakiegoś zestawu.

Dziękuję bardzo za propozycję, ale już zaoferowano mi oryginalne pokrywy ICM-owskie (dziękuję, cina!). Jestem tutaj nowy (jako piszący i pokazujący cokolwiek, bo czytam to forum od dawna) i muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem życzliwości i chęci pomocy jakiej tu doświadczam.
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Grzegorz2107 » środa, 13 kwietnia 2011, 21:44

Arcturus napisał(a):) i muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem życzliwości i chęci pomocy jakiej tu doświadczam.

Szykuj się na szczere do bólu oceny jak coś nie będzie teges. :mrgreen:
Grzegorz2107

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat