Diorama cokolwiek kolejowa

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: Diorama cokolwiek kolejowa

Postprzez spiton » wtorek, 22 lutego 2011, 15:46

Realizm GENIALNY !!
Mała uwaga. Twoja więźba dachowa jest do bani.
Cieśla który ją zrobił wyleciał z roboty, podobnie jak murarz.
spiton

Reklama

Postprzez danzigtom » środa, 23 lutego 2011, 00:17

Witam, tym razem chciałbym pokazać początek budowy magazynku na rampie. Jako wyjście potraktowałem zdjęcie modelu budynku znalezione kiedyś w sieci:
Obrazek

Mój budynek będzie wolnostojący, obie boczne ściany będą żelbetowe, front podobny do tego wyżej. Na początek z listewek wykonałem formę, do wnętrza której włożyłem kawałki listewek, które odwzorowywać będą szalunek. Formy zalałem gipsem, w jednej ścianie widoczne będzie zbrojenie wykonane z miedzianego drutu 0,5 mm. Po wyschnięciu całość pomalowałem używając kolejno jasnoszarego tuszu Talensa, szarego washa Mig, jasnoszarej farby wodnej do rozjaśnień, na taki podkład poszły różne jasne pigmenty, przy dole ścian trochę czarnego i zielenina z AK. Pordzewiłem też wystające zbrojenie i jego okolice. Na chwilę obecną efekt taki:
Obrazek
Obrazek

Kolor na zdjęciach nie odzwierciedla oryginału, zdjęcia robię niestety komórką. W następnych wpisach postaram się wykorzystać posiadany przeze mnie aparat (jeśli tylko moje dziecię znajdzie kabel do ładowarki) i rady z tutorialu zdjęciowego na stronie. Z uwagi na natłok innych zajęć, coś nowego nie wcześniej niż w połowie przyszłego tygodnia, zatem serdecznie zapraszam.
danzigtom

Postprzez siara1939 » środa, 23 lutego 2011, 00:23

Widze wzorujes sie na pracy Chuck`a Doan`a- jak sciagac, to od najlepszych. ;o)
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez danzigtom » środa, 23 lutego 2011, 00:38

siara1939 napisał(a):Widze wzorujes sie na pracy Chuck`a Doan`a- jak sciagac, to od najlepszych. ;o)

Z tego co pamiętam, gość, który zbudował toto na zdjęciu był chyba niemieckojęzycznym Szwajcarem, a strona była na pewno po niemiecku. Ściągnąłem stamtąd kilkanaście fotek tego co on robił - była to stacyjka wąskotorówki z niesamowitymi budynkami i jeszcze lepszą zieleniną, skala tego dzieła to było o ile kojarzę 1:22,5 czy coś takiego. Ale tam jest łatwiej i prościej, bo gość kupował sobie wypalane cegły w tej skali z jakiejś niemieckiej wytwórni-cegielni :D. Niestety nie znalazłem już potem tej strony, choć mocno się starałem, bo była naprawdę niezła. A twórczość Doana, no cóż może kiedyś... ;o)
danzigtom

Postprzez spiton » środa, 23 lutego 2011, 11:18

Na tak krótkiej ścianie żelbetowej , nikt nie sztukowałby desek szalunkowych, bo byłby problem z wytrzymałością takiego szalunku. Znowu majster kiepski ,-))).
Ale inspiracje znalazłeś sobie piękną i z pewnością budyneczek będzie równie piękny.

Stary zrzęda.
spiton

Postprzez Andrzej Godlewski » środa, 23 lutego 2011, 19:29

Ten facet to Marcel Ackle .
http://www.die-feldbahnsinnigen.de/foru ... lbum_id=22
http://www.feldbahn-modellbau.ch/
A tu dwie strony z podobnymi dioramami.
Klimacik kolejowy ekstra , chyba zmotywowałeś mnie do wklejenia mojego tematu kolejowego , też w 1:35. ;o)
Andrzej Godlewski

Postprzez danzigtom » czwartek, 24 lutego 2011, 03:03

Andrzej Godlewski napisał(a):Ten facet to Marcel Ackle .
(...)
Klimacik kolejowy ekstra , chyba zmotywowałeś mnie do wklejenia mojego tematu kolejowego , też w 1:35. ;o)

Dzięki za info, życzę powodzenia z Twoim projektem.
Jako, że moje plany trochę się pozmieniały, miałem trochę czasu na dłubanie, którego efekt poniżej:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Fotki niestety dalej z komórki, jakość niestety kiepska, kolory na fotach są strasznie przejaskrawione, w rzeczywistości wyglądają cokolwiek inaczej.
Jutro, a w zasadzie dzisiaj postaram się skończyć walkę z tym budynkiem, zatem do zobaczenia i dobranoc.

Zgodnie z poniższymi, sugestiami piszę co i jak, padnięty byłem jak wstawiałem post: murek wykonałem standardowo z połówek i całych cegieł, zaprawa gipsowa (naklejone na kilkuwarstwowy karton, bo gdzieś posiałem mój zapas płytek gipsowych :( ). Te szarawe elementy wykonałem z gipsu, w formie, to zapas pozostały z parapetów z głównego budynku, zostały one przeze mnie docięte tak, by pasowały. Na to poszła mieszkanka pigmentów - jasne, trochę ciemnych, czarny u dołu i w okolicy wyjścia komina, gdzieniegdzie trochę bialej kredki, u dołu zieleń z AK i white spirit. To rdzawe po prawej stronie drzwi, zrobiłem z płytki polistyrenowej, do której dokleiłem imitacje śrub, zrobione z plastructowych profili - okrągłego 0,5 mm i heksagonalnego 1 mm; parapecik z folii alu po kocim żarciu. Całość w podkładzie na c. szaro, potem pigmenty rdzawe, głównie ciemne, delikatnie z jasnymi, na to fixer i potem delikatne poprawki, docelowo będzie z tego "wychodził" komin. Rdza pod parapetem. Drzwi z balsy, zagruntowanej dla odmiany płynem Age-It Easy Micromarku, na to dwie warstwy lakieru do włosów, na to akryl Vallejo (mix granatu i białej) i skrobanie twardym pędzlem, robiłem to pierwszy raz w życiu, nie za bardzo to wyszło, miałem takie wrażenie, jakby farba pomimo lakieru, wchłonęła się. Całość delikatnie pociągnąłem ciemnym washem Miga i lekko zalałem thinnerem, brud wszedł w zagłębienia, klamka z płytki i profili, pomalowana metalizerem alu i ciemnym washem. Potem w zagłębieniach drzwi odrobina pigmentów, raczej jasnych. W zasadzie to tyle.
Ostatnio edytowano czwartek, 24 lutego 2011, 10:41 przez danzigtom, łącznie edytowano 1 raz
danzigtom

Postprzez rollingstones » czwartek, 24 lutego 2011, 08:47

Robisz bardzo fajne rzeczy - miło by było gdyś jeszcze trzy cztery zdania w każdej z odsłon poświęcił temu jak to zrobiłeś.
Twoja relacja nabrała by wątku edukacyjnego a to jest potrzebne. Przemyśl może to.
płotka
rollingstones

Postprzez ROMAN » czwartek, 24 lutego 2011, 09:24

Dokładnie. Niech to nie będzie niemy film. Opowiedz nam swoją historię męk z tak wspaniałym realizmem.
ROMAN

Postprzez danzigtom » sobota, 26 lutego 2011, 02:11

Witam, wczoraj i dziś powalczyłem troszkę z domkiem. Przyszła pora na daszek, który wykonałem z listewek 2x3 mm i desek z balsy, całość pokryłem płynami Age-It i Weather-It.
Obrazek
Obrazek

Z uwagi na to, że z metodą na lakier do włosów niezbyt mi poszło, wypróbuję teraz metodę przedstawioną na stronie opisanego wyżej Marcela Ackle, a mianowicie pokrycie drewna maską Micro Mask Microscale (co w teorii pozwala na wykonanie ładnie wyglądających odprysków farby, co zajefajnie wygląda na jego produkcjach - no cóż, pożyjemy zobaczymy) i wypróbuję też maskę Talensa nr 052, która pierwotnie ma szary kolor, a po wyschnięciu jest przeźroczysta. Efekt poniżej, po lewej stronie Talens, po prawej Micro (próbowałem też z maską Mr. Masking Sol R, efekt równie beznadziejny jak z Micro):
Obrazek

Po pokryciu widocznych łat i bocznych desek daszku maską Talensa, pomalowałem je jasnoniebieskim akrylem:
Obrazek

Potem lekkie skrobanie twardym pędzlem i pierwsza faza brudzenia ciemnym washem i thinnerem:
Obrazek

Na dach nakleiłem papier ścierny 1000, który pomalowałem matowym czarnym akrylem, w miejscu łączenia pasków użyłem błyszczącej czerni, suchym pędzlem w różnych odcieniach szarości przetarłem całą powierzchnię:
Obrazek

Skleiłem front i boczne ściany, przymierzyłem na sucho daszek:
Obrazek
Obrazek

Z aluminiowej folii wykonałem dolną i górną część komina, górna została naklejona na płytkę z kołnierzem. W miejscu łączenia kołnierza i płytki z green stuffu używając igły dorobiłem spaw, części te pomalowałem ciemnoszarym akrylem. Rury kominowe pokryłem ciemnordzawym pigmentem Miga i zagruntowałem fixerem (na fotkach jeszcze mokre):
Obrazek
Obrazek

I na teraz to tyle.
CDN, a w niej dalsza zabawa z domkiem - zapraszam.
danzigtom

Postprzez Andrzej Godlewski » sobota, 26 lutego 2011, 22:58

Na jednej ze stron o tematyce związanej z budową modeli wąskotorówek znalazłem taki temat.
http://www.kostenloses-forum.com/board/ ... ,2874.html
Zobacz może na coś się przyda , mnie to parę spraw wyjaśniło i w pewnym stopniu inspiruje do prób w takich tematach.
Andrzej Godlewski

Postprzez luck1985 » niedziela, 27 lutego 2011, 00:21

Fajnie idzie, miło się ogląda coś od podstaw.
Ale......

najlepszy wpis to :

ewpiga napisał(a):Bardzo fajne gacie.

MISTRZ ! :lol:
luck1985

Postprzez danzigtom » poniedziałek, 7 marca 2011, 00:35

Witam po przerwie, udało mi się zakończyć walkę z domkiem, skleiłem całość, dodałem balsowe odeskowanie pomiędzy ceglaną ścianą a dachem. Dokleiłem komin, metalowe wzmocnienia krawędzi dachu i listwy wzmacniające. Na daszku poeksperymentowałem z specyfikami AK - jasna i ciemna zieleń, a także z pigmentami ziemistymi i rdzawymi. Efekt końcowy wygląda tak jak poniżej (foty niestety dalej z komórki :( ):
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obecnie rozpocząłem zabawę ze sławojką - tu podziękowania dla Andrzeja za ściągawkę - o wiele lepiej i łatwiej dorabia się imitację gwoździ z pręta plastikowego, niż ze stalowego drutu. Efekt poniżej:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Do zrobienia jeszcze tylko drzwiczki na zawiasach i było by to tyle.

Ps. Mam prośbę - na którymś z forów widziałem zdjęcie żywicznej figurki Niemca, który w sławojce załatwiał "grubszą" potrzebę. Niestety nie znalazłem jej ponownie, w związku z czym prosiłbym Szanownych Kolegów o ewentualne informacje na temat producenta tejże figurki, gdyż pasuje mi ona do ogólnej koncepcji mojej dioramy. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
danzigtom

Postprzez danzigtom » poniedziałek, 14 marca 2011, 18:02

Witam ponownie, wreszcie za mną nierówna walka z pierwszym segmentem brukowanej drogi, która docelowo znajdzie się na górze rampy. Bruk wykonany jest z gipsowych odlewów. Formy do ich wyrobu wykonałem z proszku firmy Maimeri o nr 735, który po wymieszaniu z wodą i po stężeniu tworzy coś w rodzaju bardzo gęstej galarety (ja przechowuję te formy w wodzie, bo na powietrzu wysychają na kamień). Bruk za pomocą wikolu nakleiłem na karton, do pomalowania użyłem wszystkiego co miałem pod ręką - farb Polaka o strukturze kamienia, akwarelek, washy, tuszy itp. Całość pokryłem przeźroczystym satynowym akrylem. Zrobiłem też gipsowe krawężniki, gdzieniegdzie posadziłem trochę trawy - Polaka i niemieckiej firmy Mininatur z kwiatami, która oprócz trawy produkuje też niesamowite siatki do wykonywania drzew iglastych i liściastych - moim zdaniem mistrzostwo świata. Szczeliny wypełniłem przesianą ziemią, którą przykleiłem głównie przy pomocy migowego fixera. W kilku miejscach zastosowałem rozwodniony wikol, dzięki czemu przypomina to błoto. Poszczególne etapy wyglądały mniej więcej tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Mam nadzieję skończyć z tym brukiem do soboty, co pozwoli na ogarnięcie do końca całości podstawy, zatem zapraszam około niedzieli.
danzigtom

Postprzez spiton » poniedziałek, 14 marca 2011, 19:09

Malowanie gipsowych pastylek na kamienie zrobiłeś w taki sposób, że jestem w szoku.
spiton

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dioramy - warsztat