Witam
Wczoraj Lanc dostał kalki. Niestety efekt mnie nie zadowala.
Mianowicie kolor Insignia Red w kalkach techmodu jest kompletnie spartolony.
Kokardy, napisy eksploatacyjne nałożyłem oryginalne z zestawu Revella, ale nr kodowe BHoB i nr seryjny z Techmodu.
Niestety różnice w odcieniu czerwonego są znaczne. Kalki kładłem wczoraj wieczorem, to różnicy takiej nie było prze sztucznym świetle, ale jak obejrzałem sobie go dziś - to tragedia. Czerwony z Techmodu jest całkowicie nieprawidłowy.
Porównałem z wzornikiem - wg danych z netu RAF Insignia Red to FS31136
tu link do przeliczników:
http://www.ipmsstockholm.org/colorcharts/stuff_eng_colorcharts_humbrol.htmwg wzornika Federal Standard - to jest taki kolor:

i właśnie taki kolor jest w kalkach oryginalnych Revella. Nie wiem jak wyglądają obecne kalki Techmodu - ale te moje były kupione jakieś 2 lata temu. Czerwony na nich jest strasznie jaskrawy - jakby z samochodu sportowego.
Model wygląda obecnie tak (zdjęcie robione przy sztucznym świetle):

Ponieważ różnica w kolorach jest dla mnie nie akceptowalna - będę musiał wymienić kalki. Mam folię Bare Metal Foil do drukowania kalkomanii - po prostu druknę same litery kodowe i nr seryjny zgodnie z odcieniem FS.
Będę musiał z modelu usunąć kalki Techmodu - na szczęscie to tylko litery kodowe i nr seryjny, powinny zejść, a jak nie to nowe kalki nakleję na te stare.