T-34/76 AFV 1/35 "Moskiewski Kołchoźnik"

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: T-34/76 AFV 1/35 "Moskiewski Kołchoźnik"

Postprzez Kamil K. » poniedziałek, 28 lutego 2011, 22:21

Witam po długiej przerwie!

Po skończeniu T-70 i uwierzeniu w to, że nadal lubię robić modele, powróciłem do tego projektu. Trzy wieczory przy Kołchoźniku sprawiły, że nabrał on nawet Tetopodobnych kształtów:

Obrazek

Oczywiście nie jest to wszystko sklejone na amen, jedynie złożone na słowo honoru. Ogólnie w tym momencie to zbiór wielu mniejszych i większych modułów mających ułatwić malowanie:

Obrazek
Obrazek

Z ważniejszych rzeczy, które się ostatnio pojawiły, w telegraficznym skrócie:
Wgapianie się w zdjęcie oryginału utwierdziło mnie w tym, że Kołchoźnik ma kanciaste osłony transmisji, o takie jak na dole tego zdjęcia:

Obrazek

Toteż podziałałem z Miliputem, skalpelem i pilnikami i takowe wyrzeźbiłem:

Obrazek

Wygląda to na zdjęciach paskudnie, w rzeczywistości lepiej, a to co jest brzydkie zostanie jeszcze podszlifowane i doprowadzone do porządku. Trzeba uzupełnić parę ubytków i wyrównać to ścięcie osłony.
Poza tym ostatnie prace dotyczyły przede wszystkim przedziału silnikowego i wieży.

Wieża

Ta w zasadzie jest w 80% gotowa. Brakuje jeszcze półek na magazynki do DT, które muszę wykonac puste i bardzo mi się to nie uśmiecha, więc odwlekam ten moment możliwie jak najdalej w przyszłość.

Obrazek
Obrazek

Wzbogaciłem wieżę w parę kabli, które wypatrzyłem na zdjęciach, a siedziska załogi w profesjonalną skórza... foliową tapicerkę ;o) Taką samą dostały też siedziska mechanika i strzelca.
Co do kabli część zdaje się iść do nikąd, ale to wina tego, że wieża jest wciąż w kilku kawałkach.

Obrazek

Również jarzmo działa dostało bardziej przypominającą oryginalną, blaszaną osłonę.

Przedział silnikowy

Ten w zasadzie jest gotowy do malowania i złożenia. Pozostało usunąć babole widoczne na zdjęciach i ew uzupełnić jakieś braki, jeśli takowe Koledzy lub ja sam zauważymy.
Obrazek
Obrazek

Plan na najbliże dni to wykonanie haków holowniczych, przednich i tylnego błotnika... i będziemy myśleć, co dalej.
Wgapianie się w zdjęcie doprowadziło też do zidentyfikowania tylnego haka, jako takiego ustrojstwa:
Obrazek

Kolejna aktualizacja niebawem. Mam nadzieję. Na koniec przepraszam, za kiepskie zdjęcia, ale chciałem pokazać jak najszybciej, że projekt nie umarł i powoli się toczy, oraz wszystkich tych, którzy weszli tu obejrzeć zdjęcia i natknęli się na tyle tekstu. :lol:
Pozdrawiam
Kamil K.

Reklama

Postprzez PiterATS » poniedziałek, 28 lutego 2011, 23:29

No tak, klasyczny błąd w tym modelu, czyli dwa typy filtrów powietrza występujące jednocześnie. Musisz się zdecydować, który typ filtra wybierzesz. Albo będzie to pojedynczy (ten talerz nad silnikiem), albo dwa filtry systemu Multicyklon, czyli te elementy w przedziale transmisji, przymocowane do ściany działowej. Taka konfiguracja, jaką zaproponował AFV, nigdy nie istniała, bo nigdy nie produkowano kolektorów dolotowych powietrza, z króćcami jednocześnie dla filtrów typu Cyklon i Multicyklon, chyba że ja o czymś nie wiem. No i do tego podgrzewacz powietrza, rzecz również abstrakcyjna dla wojennych T-34...
PiterATS

Postprzez Kamil K. » wtorek, 1 marca 2011, 21:46

Ale się walnąłem z tymi filtrami, tak to jest jak się klei po instrukcji i wyłącza myślenie... Pozbyłem się już Multicyklonów, Cyklon zdaje mi się tu odpowiedniejszy... Ale w kwestii wnętrza T-34 jestem raczej laikiem, więc gdybyś mi mógł powiedzieć co kryje się pod enigmatycznym dla mnie pojęciem "podrgrzewacz powietrza", to byłbym wdzięczny, bo jestem w kropcje trochę. :-/
Kamil K.

Postprzez PiterATS » wtorek, 1 marca 2011, 22:11

Fajnie, że wywaliłeś Multicyklony, również uważam, że pojedynczy filter lepiej tu pasuje.
Natomiast podgrzewacz powietrza, to ten element, zaznaczony w kółku:

Obrazek

A że występował on tylko przy Multicyklonach (z tego co mi wiadomo, już po wojnie), więc nie musisz się nim przejmować :)
PiterATS

Postprzez Kamil K. » niedziela, 13 marca 2011, 13:58

Przez ostatnie pare dni troszke polepiłem, ale raczej skromnie.
Pojawiły się poręcze, uchwyty na błotnikach i bokach kadłuba, łata na przednim pancerzu, lampa i zapasowe ogniwa gąsienic.
Obrazek
Obrazek
Na wieży zrobiłem fakturę odlewu, którą czekają jeszcze drobne poprawki. Na włazach zmieniłem uchwyty na fototrawione wygrzebane ze swojego złomu. Na jarzmie spawy.
Obrazek
Obrazek
Pojawiła się też siatka fototrawiona, choć początkowo byłem sceptycznie nastawiony do pomysłu AFV takiego a nie innego jej wykonania, to wygląda całkiem nieźle.

Wystrugałem też haki holownicze. Nie jest to idealna kopia oryginału, ale wygląda chyba nie najgorzej. Podstawa z polisterynu, na to spreparowane haki AFV i śruby z pociętej w plasterki poręczy z jakiegoś modelu.
Obrazek
Pozbyłem się też Multicyklonów:
Obrazek
Jeszcze muszę przykleić tam rury wydechowe i ogólnie przyjrzeć się jak wyglądała ta płyta bez filtrów. Szpachla na Cyklonie troszkę mi wklęsła po wyschnięciu więc ten ubytek tez uzupełnię.
Kamil K.

Postprzez Rayl » wtorek, 15 marca 2011, 21:51

Model miodzio. Ciekawi mnie faktura odlewu. Jak ją zrobiłeś?
Rayl

Postprzez Kamil K. » środa, 16 marca 2011, 08:16

Dzięki. Najpierw bawiłem się z nitro, ale efekt mi się nie podobał, więc w ruch poszła stara szpachla Wamodu. ;o)
Kamil K.

Postprzez Kamil K. » piątek, 18 marca 2011, 21:25

Dzisiaj szybki raport z pola walki, ponieważ na weekend wyjeżdżam do Krakowa, to postanowiłem złożyć to kupy to co jest gotowe i ponapawać się widokiem teciaka, który nabiera coraz bardziej kołchoźnikowych kształtów.
Pojawiły się poręcze, osłony wydechów i wydechy, przymierzyłem friulki oraz zrobiłem parę innych pierdół.
Pozostało jedynie wyknać przednie błotniki, zbiornik paliwa, kilka spawów, przejechać tu i tam debonderem... :piwo:
Obrazek
Obrazek
Kamil K.

Postprzez Kicuś » środa, 23 marca 2011, 00:28

Kamil K. napisał(a):Cześć,
Powoli działam dalej.

Kupiłem wreszcie foremki aluminiowe Jana Niezbędnego i wykonałem błotniki - bardzo przyjemny materiał. Trochę drogi i bez dodatkowych atutów jakie mamy przy puszkach o wiadomej zawartości, ale przyjemniej się z nim pracuje.

Foremki z marki "Gosia" (producent Politan) ma grubszą folię a same foremki są dużo tańsze. Można znaleźć w Tesco i Kauflandzie.
Pozdrawiam
Kicuś
Kicuś

Postprzez Dumo » środa, 23 marca 2011, 12:22

Kamilu dobra robota widzę niedługo malowanie, cieszę się że nie robisz przezroczystych elementów.
Dumo

Postprzez Kamil K. » środa, 23 marca 2011, 16:48

Czy tak niedługo to nie wiem, zostało pare niewdzięcznych rzeczy do zrobienia, póki co relaksuję się przy KW-1 od Trumpka. :mrgreen: Ale na pewno jest bliżej niż dalej.
Kamil K.

Postprzez grzessk » czwartek, 31 marca 2011, 19:09

Ta wersja /76 jest moją ulubioną więc będę tutaj zaglądał żeby zobaczyć jak wyjdzie malowanie, hmmm... mam ochotę na ten model, ale jeszcze nie czas na niego ... :-/ na razie muszę się zająć nieco tańszymi bo jestem za mało doświadczony na coś takiego, ale mam nadzieję że ty masz wystarczające doświadczenie modelarskie i zrobisz z niego porządny model, więc działaj.
grzessk

Postprzez Kamil K. » niedziela, 15 maja 2011, 12:45

Witam.
Znowu dwa miesiące przerwy, ale daję znać, że model żyje i ma się dobrze, choć nie najlepiej.
Po kilkunastu próbach zrezygnowałem z wykonania pustych półek na magazynki. Żadna z wykonanych przeze mnie mnie nie satysfakcjonowała - trudno. Wszystko ma swoje granice, moja cierpliwość również i najwyraźniej w tym modelu tego nie przeskoczę. Tym większy ukłon do wszystkich scratchujących, których polistyren i inne materiały słuchają się lepiej niż mnie. ;o)
Powoli zabieram będę zabierał się za malowanie wnętrza. Patrząc na te zdjęcia:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Skłaniam się do pomalowania przedziału bojowego na biało, a silnikowego w minię.
Całą resztę rzeczy do sklejenia na zewnątrz zrobię już po złożeniu kadłuba. Zdjęcia, mam nadzieję, wkrótce. :)
Kamil K.

Postprzez Kamil K. » wtorek, 17 maja 2011, 11:45

Czas na pierwszy raport prosto z pola walki po długiej przerwie. Przepraszam za jakość niektórych zdjęć, ale były robione wprost na warsztacie.

Na wstępie kilka słów o przeróbkach, które pojawiły się przed malowaniem - Wewnątrz wieży wykonałem fakturę odlewu - lżejszą niż na zewnątrz, ale jednak jest.

- Na tylnej klapie pojawił się trzeci zawias, który widać na zdjęciu.
- i jeszcze coś, ale zabijcie mnie, nie pamiętam co :wink:

W niedzielę wieczorem cześci były gotowe do malowania...
Obrazek

I dość szybko pokryły się czarnym podkładem...
Obrazek

Po podkładzie przyszedł czas na pierwszy eksperyment - maskowanie na sól kuchenną.
Obrazek
Obrazek
Model pokryty podkładem psiknąłem w paru miejscach rdzawym kolorem, potem posypałem na wodę sól kuchenną. Potem gdy sól przyschła operację powtórzyłem, tym razem jednak psikając minią a nie rdzawym kolorem. Gdy wszystko przeschło skrzynki na amunicję pokryłem zielonym, zdrapałem, zamaskowałem taśmą i resztę modelu pomalowałem białym.

Stan na dzień dzisiejszy:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Metoda na pierwszy raz wydała mi się bardzo fajna choć wymaga dopracowania. Myślę, że jak podziałam gabką to będzie to całkiem fajnie wyglądać.

Martwi mnie natomiast fakt odbarwień na skrzynkach na amunicję - Nie wiem z czego to wynika, może z braku lakieru który zabezpieczyłby sól (choć to chyba utrudniłoby jej zdzieranie?) ale w miejscach posypanych solą farba stawała się matowa i nieco odbarwiała się. Wprawdzie nie wygląda to źle i można to uznać za efekt eksploatacyjny, to jednak wolałbym nad tym zapanować. Ktoś ma pomysły co może być nie tak?
Oto kolejne etapy malowania:
- podkład
- rdza
- sól
- minia
- baza
- zdrapywanie przy pomocy pędzla wykałaczki i wody.
Gdzieś brakuje lakieru? A może to pactry źle znoszą solenie? Macie jakieś pomysły?

Na dziś to tyle. Miłego oglądania.
Kamil K.

Postprzez Rayl » piątek, 20 maja 2011, 00:25

Zamiast soli polecam Ci lakier do włosów. W mej opinii daje dużo ciekawsze efekty aniżeli sól. Do lakieru ja polecam farbki tamiya. Szczerze mówiąc to całkiem fajnie Ci wyszło.
Pozdrawiam
Rayl

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat